Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nepass1

#7351 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

un1ted wrote: 16/12/2021 11:45
maxell_sarajevo wrote: 15/12/2021 19:25 er suše veš po stanovima.
Gdje se susi veš? Evo ja imam sušilicu, ali opet stavim na ono gofno kako se zove, da se jos osusi u stanu. Na balkon ne mogu, jer smrdi boze. Gdje susi raja u stanovima?
Susilica i radijatori, jer mi je vlaznost u stanu ispod 50% pa da naparim :D
breuer

#7352 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by breuer »

jes, al dal razmišljaš šta ti isparava u sobu time? deterdženti, omekšivači i razna hemija...
Haris.ba

#7353 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 16/12/2021 12:56

srećom u ovom slučaju je tako da su dva zakona u suprotnosti inače bi investitori mogli raditi šta hoće sa tvojom imovinom a u ovom slučaju služnost nije nužnost kao za put kada nemaš izbora već izvor debele zarade investitora
A sta je problem sto je nesta izvor zarade?
VladaFBiH wrote: 16/12/2021 12:54

zatvoren u skladu sa zakonom ili onako na divlje :P
Zakonski. Nije nikakav problem. Sada ko flak prolaze oni stakleni paneli ko harmonika.
VladaFBiH

#7354 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 16/12/2021 14:18
VladaFBiH wrote: 16/12/2021 12:56

srećom u ovom slučaju je tako da su dva zakona u suprotnosti inače bi investitori mogli raditi šta hoće sa tvojom imovinom a u ovom slučaju služnost nije nužnost kao za put kada nemaš izbora već izvor debele zarade investitora
A sta je problem sto je nesta izvor zarade?
VladaFBiH wrote: 16/12/2021 12:54

zatvoren u skladu sa zakonom ili onako na divlje :P
Zakonski. Nije nikakav problem. Sada ko flak prolaze oni stakleni paneli ko harmonika.
nije problem kada je izvor vlasniku imovine ali jeste kada je samo nekome drugo na tvojoj imovini
----
Imam te staklene panele i IC grijalicu na balkonu - ne zaustavljaju smrad izvana i sve opet "miriše na suho meso" :D
Haris.ba

#7355 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 16/12/2021 14:23 nije problem kada je izvor vlasniku imovine ali jeste kada je samo nekome drugo na tvojoj imovini
To ti je donekle amatersko shvacanje prava.

Ja jedini problem vidim sto nije bilo dijeljenja zarade. Da j zgrada ima kakvu pinku.
Član 238.
Pravo imati dio zgrade i naprave na poslužnoj nekretnini
(1) Vlasnik povlasne nekretnine kojemu njegovo pravo služnosti daje ovlast da na susjednoj nekretnini, na njezinoj površini, ispod nje ili u njezinu vazdušnom prostoru ima dio svoje zgrade, neku drugu napravu ili uređaj koji služi njegovoj zgradi, dužan je to uzdržavati o svome trošku, a vlasniku poslužne nekretnine plaćati naknadu za iskorištavanje njegove nekretnine u visini zakupnine, ako nije drugačije određeno ugovorom ili zakonom.
(2) Odredba stava 1. ovoga člana na odgovarajući se način primjenjuje kad vlasniku povlasne nekretnine njegovo pravo služnosti daje ovlast da na susjednoj nekretnini, na njezinoj površini, ispod nje ili u njezinu vazdušnom prostoru ima vodove i druge uređaje (električne, plinovodne, toplovodne, telekomunikacijske, kanalizacijske, vodovodne, i dr.).
(3) Vlasnik poslužne nekretnine koji je dužan trpjeti teret susjedne zgrade, umetak tuđe grede u svoj zid, prolaz tuđega dima kroz dimnjak, tuđu antenu na svom krovu, tuđu reklamu ili natpis na pročelju svoje zgrade ili nešto slično, dužan je srazmjerno pridonositi za održavanje svojega, za to određenog zida, stupa, stijene, dimnjaka, krova, pročelja i sl., ali nije dužan podupirati niti popravljati tuđu stvar.
VladaFBiH

#7356 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 16/12/2021 14:50
VladaFBiH wrote: 16/12/2021 14:23 nije problem kada je izvor vlasniku imovine ali jeste kada je samo nekome drugo na tvojoj imovini
To ti je donekle amatersko shvacanje prava.

Ja jedini problem vidim sto nije bilo dijeljenja zarade. Da j zgrada ima kakvu pinku.
Član 238.
Pravo imati dio zgrade i naprave na poslužnoj nekretnini
(1) Vlasnik povlasne nekretnine kojemu njegovo pravo služnosti daje ovlast da na susjednoj nekretnini, na njezinoj površini, ispod nje ili u njezinu vazdušnom prostoru ima dio svoje zgrade, neku drugu napravu ili uređaj koji služi njegovoj zgradi, dužan je to uzdržavati o svome trošku, a vlasniku poslužne nekretnine plaćati naknadu za iskorištavanje njegove nekretnine u visini zakupnine, ako nije drugačije određeno ugovorom ili zakonom.
(2) Odredba stava 1. ovoga člana na odgovarajući se način primjenjuje kad vlasniku povlasne nekretnine njegovo pravo služnosti daje ovlast da na susjednoj nekretnini, na njezinoj površini, ispod nje ili u njezinu vazdušnom prostoru ima vodove i druge uređaje (električne, plinovodne, toplovodne, telekomunikacijske, kanalizacijske, vodovodne, i dr.).
(3) Vlasnik poslužne nekretnine koji je dužan trpjeti teret susjedne zgrade, umetak tuđe grede u svoj zid, prolaz tuđega dima kroz dimnjak, tuđu antenu na svom krovu, tuđu reklamu ili natpis na pročelju svoje zgrade ili nešto slično, dužan je srazmjerno pridonositi za održavanje svojega, za to određenog zida, stupa, stijene, dimnjaka, krova, pročelja i sl., ali nije dužan podupirati niti popravljati tuđu stvar.
pa o tome i govorim (možda sam se malo nespretno izrazio) - problem je kada samo uzima firma a ne vlasnik ali kada dobija i vlasnik svoj dio ja ne vidim problem
Last edited by VladaFBiH on 16/12/2021 15:57, edited 2 times in total.
VladaFBiH

#7357 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

dupli
nepass1

#7358 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

breuer wrote: 16/12/2021 13:24 jes, al dal razmišljaš šta ti isparava u sobu time? deterdženti, omekšivači i razna hemija...
Stavim pet krpa sedmicno na radijatore, nije sad da se to masina za masinom susi na radijatoru
maxell_sarajevo

#7359 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by maxell_sarajevo »

un1ted wrote: 16/12/2021 11:45
maxell_sarajevo wrote: 15/12/2021 19:25 er suše veš po stanovima.
Gdje se susi veš? Evo ja imam sušilicu, ali opet stavim na ono gofno kako se zove, da se jos osusi u stanu. Na balkon ne mogu, jer smrdi boze. Gdje susi raja u stanovima?
Mislim da nije problem sušiti i u prostoriji, Al da ostavis prozor na kip, da se prostorija provjetrava.
Najgori su oni koji upale pretis, zatrpaju radijatore sa mokrim vešom, otvore prozor svaki treci dan i onda kažu ne valja stan, mokri prozori, vlaga, kondenz…
jasib

#7360 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by jasib »

Kako se dobija dozvola za gradnju ovakvog stambenog objekta usred šume i zaštićene prirode na Trebeviću. Da li postoje urbanistički planovi, regulacioni ili kakvi već, koji određuju zone gradnje objekata različitih namjena, i zone u kojima je ovakva gradnja zabranjena, npr. livade i pašnjaci, šume, oranice, i sl.

ImageImage

https://www.klix.ba/biznis/nlb-banka-d- ... /211216054
https://roofgardens.ba/
nekome

#7361 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nekome »

jasib wrote: 16/12/2021 23:47 Kako se dobija dozvola za gradnju ovakvog stambenog objekta usred šume i zaštićene prirode na Trebeviću. Da li postoje urbanistički planovi, regulacioni ili kakvi već, koji određuju zone gradnje objekata različitih namjena, i zone u kojima je ovakva gradnja zabranjena, npr. livade i pašnjaci, šume, oranice, i sl.

ImageImage

Zabranjeno za fukaru jara
Plus to je rs
Thorgerson

#7362 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

jasib wrote: 16/12/2021 23:47 Kako se dobija dozvola za gradnju ovakvog stambenog objekta usred šume i zaštićene prirode na Trebeviću. Da li postoje urbanistički planovi, regulacioni ili kakvi već, koji određuju zone gradnje objekata različitih namjena, i zone u kojima je ovakva gradnja zabranjena, npr. livade i pašnjaci, šume, oranice, i sl.

ImageImage

Iskreno, ko ce ovdje zivjeti?

Sve je to fino lijepo, cist zrak, sumica. Al evo kontam sa djecom, sta tu raditi. Bice tu nekog sadrzaja, al npr navecer hoces da prosetas, gdje? Pali auto. Pa sta god da krenes, moras sa autom.

I kao zdrav nacin zivota, ekologija bla bla, a ispustat ce 10x vise co2 umjesto da zive u urbanom dijelu gdje ti je relativno sve na dohvat ruke, bez automobila.
nekome

#7363 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nekome »

Thorgerson wrote: 17/12/2021 00:31

ImageImage

Sve je to fino lijepo, cist zrak, sumica. Al evo kontam sa djecom, sta tu raditi. Bice tu nekog sadrzaja, al npr navecer hoces da prosetas, gdje? Pali auto. Pa sta god da krenes, moras sa autom.

I kao zdrav nacin zivota, ekologija bla bla, a ispustat ce 10x vise co2 umjesto da zive u urbanom dijelu gdje ti je relativno sve na dohvat ruke, bez automobila.
zivjet ce vlasnici klixa mopa pika binga, arapi granovi itd... tj. kao tercijalna destinacija
ima ljudi sa lovom ovdje
sabanss

#7364 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sabanss »

To se zove pišanje po sirotinji i dešava se sada na planinama oko Sarajeva jer je grad u ku*cu.

Ima tu sadržaja ne sikirajte se... Ne misle se ljudi družiti sa onima ispod. Ja bih uzeo da sam trenutno u mogućnosti.
jasib

#7365 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by jasib »

Nije pitanje ko će živjeti u ovom objektu "Roof gardens" na Trebeviću, nego kako se dobija građevinska dozvola za gradnju ovakvog objekta usred šume. Zar nije Trebević zaštićeno područje, park prirode, ili nije...

Znači li ovaj objekat da svaki skorojević, kad mu se nadigne i poželi Sarajlijama uzimati novac na ovakvim i sličnim projektima, da može odabrati lokaciju usred šume, na oranici, na livadama i pašnjacima, i započeti gradnju staništa snobovima, unatoč pravilima i propisima prostornih planova?
VladaFBiH

#7366 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

ImageImage

odeš u RS i platiš :sad:
VladaFBiH

#7367 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

jasib wrote: 17/12/2021 07:56

Nije pitanje ko će živjeti u ovom objektu "Roof gardens" na Trebeviću, nego kako se dobija građevinska dozvola za gradnju ovakvog objekta usred šume. Zar nije Trebević zaštićeno područje, park prirode, ili nije...

Znači li ovaj objekat da svaki skorojević, kad mu se nadigne i poželi Sarajlijama uzimati novac na ovakvim i sličnim projektima, da može odabrati lokaciju usred šume, na oranici, na livadama i pašnjacima, i započeti gradnju staništa snobovima, unatoč pravilima i propisima prostornih planova?
Dovoljno je reči da je ovo u RS-u i da tamo ništa od navedenoga ne važi... tek "razmišljaju" da ga malo zaštite
https://seesrpska.com/en/trebevic-na-pu ... -podrucje/ mislim da je bila i neka vijest ovih dana da se kao ovo pokreće ali je sada ne mogu da nađem
BadBoy

#7368 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by BadBoy »

Prostorni, urbanistički i regulacioni planovi svakako ništa ne vrijede kod nas.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7369 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

Kakav je ovaj Nina Stan prema Bojniku?
Thorgerson

#7370 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

VladaFBiH wrote: 17/12/2021 08:21
jasib wrote: 17/12/2021 07:56

Dovoljno je reči da je ovo u RS-u i da tamo ništa od navedenoga ne važi... tek "razmišljaju" da ga malo zaštite
https://seesrpska.com/en/trebevic-na-pu ... -podrucje/ mislim da je bila i neka vijest ovih dana da se kao ovo pokreće ali je sada ne mogu da nađem
Iskreno ide mi na qrac ova prica, kao RS je divlji zapad, a mi u F BiH smo uredni.

Sta pricas dovoljno reci RS, a istovremeno imas dva objekta u Federaciji koji su izgradjeni na isti nacin.
Govorim o Brusu i hotelu Pino
Govorim o restoranu Vidikovac.

Na stranu sto smatram da takvi objekti poput Pine, Sunnylanda i Vidikovca su potrebni ipak jednom turistickom odredistu. Nece ljudi samo gore lutati sumom, mora im se dati neki sadrzaj.

Ova izgradnja stambenih zgrada gore mi fkt nema smisla.
neki

#7371 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by neki »

Thorgerson wrote: 17/12/2021 12:20
Iskreno ide mi na qrac ova prica, kao RS je divlji zapad, a mi u F BiH smo uredni.

Sta pricas dovoljno reci RS, a istovremeno imas dva objekta u Federaciji koji su izgradjeni na isti nacin.

Na stranu sto smatram da takvi objekti poput Pine, Sunnylanda i Vidikovca su potrebni ipak jednom turistickom odredistu. Nece ljudi samo gore lutati sumom, mora im se dati neki sadrzaj.

Znaš li o čemu pričaš? Pino i Vidikovac su izgrađeni na mjestu postojećih objekata sličnih gabarita i potpuno sređene infrastrukture. Brus i Sunnyland su u rs.
Sunnyland do prošle godine imao septičku jamu, prošle godine ih zajedno sa Symphonyjem spojili na lokalnu kanalizaciju upitnog profila koja silazi na vrace. Ovaj roof pitaj Boga kako će i gdje spojiti..
VladaFBiH

#7372 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

U KS-u Trebević je zaštičeno područje i nije moguća gradnja osim ako nije obnova postojećih objekata. Vidikovac je van gabarita i neko treba odgovarati za to ali je i dalje na parceli gdje je bio i prije (mislim da nisu ni metra izašli samo je veći objekat) dok je Hotel Pino je na mjestu "Prvog Šumara".

A Brus je u RS-u :D
made_in_sarajevo

#7373 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by made_in_sarajevo »

_BataZiv_0809 wrote: 17/12/2021 12:15 Kakav je ovaj Nina Stan prema Bojniku?
prosjek i budes spreman da zivis u kasarnoj. hodnik je sirine da se ne mozes mimoici normalno sa komsijama nego na kant morate. milion vrata do vrata, dvije pa cak i tri lamele povezane hodnicima. nije neki kvalitet sad veliki, jebiga zato i jest onako jeftino + lokacija
Thorgerson

#7374 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

VladaFBiH wrote: 17/12/2021 12:44

U KS-u Trebević je zaštičeno područje i nije moguća gradnja osim ako nije obnova postojećih objekata. Vidikovac je van gabarita i neko treba odgovarati za to ali je i dalje na parceli gdje je bio i prije (mislim da nisu ni metra izašli samo je veći objekat) dok je Hotel Pino je na mjestu "Prvog Šumara".

A Brus je u RS-u :D
Ma da htio napisati Prvi sumar, napisao Brus. Znam. I na Brusu se pravi isto sambena zgrada.

Vidikovac van gabarita i Pino je isto tako van gabarita, nesto su oko kanalizacije muckali itd.

Nije bas da su cista posla i tu.

Mada generalno u tim stvarima jesmo malo organizovaniji od RS. Medjutim, ima i kod nas svega. Tibra npr. Zatim po Ilidzi dole neboderi jbt se izgradili.
NediM17

#7375 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by NediM17 »

Ko je ono zakop'o temelje kod "Astra" ?
Vidim danas mikseri tik uz zgradu Astra koja je, čini mi se, zaštićeni spomenik kulture.
Post Reply