SDP

Post Reply
nosara

#7351 Re: SDP

Post by nosara »

webby-x wrote:Kvazikomunisti bi nadzirali policiju (miliciju) opet.

:shock:
Valjda kvazikleronacionalisti...? :?
quasar

#7352 Re: SDP

Post by quasar »

Eh a ja bih volio da konacno imamo odgovornog za stanje bezbjednosti. Ovako bi to bio ministar.
Sada je KO?
Niko. I tog nikog ne mozes ni smijeniti jer ga postavlja stranka i dok slusa stranku ostaje gdje je. Ovako bi na izborima placali racune za los rad.
Ima ovdje mjesta z azloupotrebu, ali vidimo takodjer da u postojecem sistemu nema nikakve civilne kontrole nad policijom. Mozes se zaliti do prekosutra na kriminal, ali kome?
stochar

#7353 Re: SDP

Post by stochar »

quasar wrote:Eh a ja bih volio da konacno imamo odgovornog za stanje bezbjednosti. Ovako bi to bio ministar.
Sada je KO?
Niko. I tog nikog ne mozes ni smijeniti jer ga postavlja stranka i dok slusa stranku ostaje gdje je. Ovako bi na izborima placali racune za los rad.
Ima ovdje mjesta z azloupotrebu, ali vidimo takodjer da u postojecem sistemu nema nikakve civilne kontrole nad policijom. Mozes se zaliti do prekosutra na kriminal, ali kome?
nekoliko puta si ovdje rekao da te ne interesuju vijesti, da ne pratis nista, i da te ne interesuje ko su ljudi koji se postavljaju na odredjene pozicije. eh, to se odlicno vidi iz tog tvog posta...
VjecitiStudent

#7354 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

citizen_Sa wrote: Sastav prisutnih, nabrojat cu samo one koje znam: Predsjednik Zeljko Komsic, Urednik FTV Bakir Hadziomerovic, Novinar FTV Damir Kaletovic, Ministar MUP-a FBiH Predrag Kurtes, Vlaskik Benetona M. R. (moram priznati nisam znao ko je taj pa mi je jaran dosaputao da je to Malco i da je on vlasnik Benetona) i nakon desetak-petnaest minuta dolazi ŠEF, Njegova ekselencija Zlatko Lagumdzija
...
napominjem da je to bilo izmedju 13:00-14:00 sati jucer (Utorak, 17.01.2012.g.)
Pretpostavljam da su dogovarali scenarij vecernjeg dnevnika, pravi 'brain storming' sto bi rekli nadobudni, odakle onda izlaze avazovstine poput ovih:
MyCore wrote: Ali na kakv ogavan nacin to rade nevjerovatno." Iz neimenovanih izvoda se navodi da je tuzitelj u ovom slucaju dobio prijetnje od Lukaca, na zalost do pocetka emisije za ovo nismo usjeli odbiti potvrdu" !!!!!! :evil:
Potom prilog o ministru Alkalaju i onda kaže uvjereni smo da se ovakve stvari nece desavati sa nasim novim MVP Lgumdzijom pa onda hvalospjevi
quasar

#7355 Re: SDP

Post by quasar »

stochar wrote:
quasar wrote:Eh a ja bih volio da konacno imamo odgovornog za stanje bezbjednosti. Ovako bi to bio ministar.
Sada je KO?
nekoliko puta si ovdje rekao da te ne interesuju vijesti, da ne pratis nista, i da te ne interesuje ko su ljudi koji se postavljaju na odredjene pozicije. eh, to se odlicno vidi iz tog tvog posta...
Pa dabome da me ne interesuju. I sve da me interesuju, opet nista o njima necu saznati osim kako rade.
A sad mi reci, na koju adresu danas mozes poslati prituzbu za los rad policije? Ko je kriv?
Alfons Kauders

#7356 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

stochar wrote:
Sada je KO?
Kad smo vec kod vijesti, sta mislis o ovom objavljivanju SMS poruka u SB? :D Jesu li i oni prekrsili zakon? :D
madner

#7357 Re: SDP

Post by madner »

Nisu, jer su izmisljenje. Nigdje ne pise da je zabranjeno izmisljati SMS poruke :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#7358 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

quasar wrote:A sad mi reci, na koju adresu danas mozes poslati prituzbu za los rad policije? Ko je kriv?
Čuj kome.. Pa Semihi i Taji, naravno :D
Sasvim_Obican

#7359 Re: SDP

Post by Sasvim_Obican »

U Hrvatskoj koja ulazi u EU, ministar unutrašnjih poslova imenuje i smjenjuje direktora policije. Ali dobro, SDA su uvijek bili veći katolici od pape ili, da ispoštujem nacionalnu ravnopravnost, veći muslimani od reisa.
nosara

#7360 Re: SDP

Post by nosara »

Sasvim_Obican wrote:U Hrvatskoj koja ulazi u EU, ministar unutrašnjih poslova imenuje i smjenjuje direktora policije. Ali dobro, SDA su uvijek bili veći katolici od pape ili, da ispoštujem nacionalnu ravnopravnost, veći muslimani od reisa.
Prvo zavrsit pricu o "reketu" pa neka onda postavljaju i smjenjuju ko koga hoce... :wink:
quasar

#7361 Re: SDP

Post by quasar »

KatarinaKosaca wrote:
quasar wrote:A sad mi reci, na koju adresu danas mozes poslati prituzbu za los rad policije? Ko je kriv?
Pa ne, hajmo ozbiljno. Na cije ime ide grijeh? Imaginarne "stranke na vlasti"? Ko je to?
Mora postojati ime i prezime osobe koja ce na izborima biti nagradjena ili kaznjena za rad.
Corto Maltese

#7362 Re: SDP

Post by Corto Maltese »

quasar wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Pa ne, hajmo ozbiljno. Na cije ime ide grijeh? Imaginarne "stranke na vlasti"? Ko je to?
Mora postojati ime i prezime osobe koja ce na izborima biti nagradjena ili kaznjena za rad.
Pritužba na rad policije se dostavlja nadležnom organu ministarstva unutrašnjih poslova. Čini se da si pogrešno shvatio da ukoliko ministar ne može smjenjivati i postavljati policijskog komesara, da to znači da MUP nema nikakvu kontrolu na policijom. Ima, i te kako, i ona se obavlja na više nivoa. Ali ono čime se ministar ne bavi je operativni rad i direktna komanda nad policijskim snagama. Ni ministra odbrane ne komanduje vojskom, pa to ne znači da se na rad vojske nikome ne možeš žaliti, niti da vojska može ratovati kad joj je ćejf.
quasar

#7363 Re: SDP

Post by quasar »

Bezveze ti je poredjenje sa MO.

Ne zanima mene da pisem dopise i zalim se nekom, vec zelim da je taj neko prisiljen strahom od smjene na izborima da radi posao tako da biraci budu vecinom zadovoljni.

ovo pisiureduokacimackuorep me ne zanima, jer je to ubleha.
sanaman

#7364 Re: SDP

Post by sanaman »

quasar wrote:Bezveze ti je poredjenje sa MO.

Ne zanima mene da pisem dopise i zalim se nekom, vec zelim da je taj neko prisiljen strahom od smjene na izborima da radi posao tako da biraci budu vecinom zadovoljni.

drug, nas li sta si sada napisao u kontesktu policije? Ne mogu vjerovati :shock:
Corto Maltese

#7365 Re: SDP

Post by Corto Maltese »

quasar wrote:Bezveze ti je poredjenje sa MO.

Naravno da poređenje nije bezveze, jer razlozi zbog kojih ministar odbrane ne komanduje vojskom su isti oni zbog kojih ministar unutrašnjih poslova ne komanduje policijom.
Pod strahom smjene na izborima trebaju biti oni čije su funkcije izborne. Dakle, poslanici u skupštinama, ministri i njihovi zamjenici.
Ostali, dakle policajci, vojnici, sudije, portiri... treba da budu smijenjeni kad ne rade svoj posao kako treba, a ne da zavise od milosti stranaka na vlasti.
madner

#7366 Re: SDP

Post by madner »

Problem je samo sto u ovom slucaju Ministar ne moze smijeniti ni u tom slucaju komesara. Kome odgovara komesar za svoj rad sada?
nosara

#7367 Re: SDP

Post by nosara »

madner wrote:Problem je samo sto u ovom slucaju Ministar ne moze smijeniti ni u tom slucaju komesara. Kome odgovara komesar za svoj rad sada?
Ima l' idje struke...? :-)
madner

#7368 Re: SDP

Post by madner »

Kako je to pitanje povezano sa ovim sto sam ja napisao? Komesar se bira na osnovu struke, komisija iz struke odredi ko je najbolji kandidat. Ali ja tebe pitam kome on odgovara za svoj strucni rad?
VjecitiStudent

#7369 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

nosara wrote:
Sasvim_Obican wrote:U Hrvatskoj koja ulazi u EU, ministar unutrašnjih poslova imenuje i smjenjuje direktora policije. Ali dobro, SDA su uvijek bili veći katolici od pape ili, da ispoštujem nacionalnu ravnopravnost, veći muslimani od reisa.
Prvo zavrsit pricu o "reketu" pa neka onda postavljaju i smjenjuju ko koga hoce... :wink:
Prica o reketu ce biti zavrsena kad i ZONSI, kad na vrbi rodi grozdje.
VjecitiStudent

#7370 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

madner wrote:Kako je to pitanje povezano sa ovim sto sam ja napisao? Komesar se bira na osnovu struke, komisija iz struke odredi ko je najbolji kandidat. Ali ja tebe pitam kome on odgovara za svoj strucni rad?
Lijepo pise ...
Nezavisni odbor utvrdio povrede radne dužnosti policijskog komesara TK
Nezavisni odbor utvrdio je povrede radne dužnosti policijskog komesara TK Nedima Mutapčića. Povrede radne dužnosti utvrđene su u dvije od pet tačaka koliko se Nedimu Mutapčiću stavlja na teret, dok je za preostale dvije, među kojima je i ona o uzimanju mita od Sedineta Karića, zatražena dodatna dokumentacija od Tužilaštva TK, objavila je FTV.

Nezavisni odbor je zaključio da ministar unutrašnjih poslova ima pravo od Vlade Tuzlanskog kantona zatražiti suspenziju komesara Nedima Mutapčića. U isto vrijeme je od Vlade zatraženo da formira disciplinsku komisiju.
Alfons Kauders

#7371 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Problem je samo sto u ovom slucaju Ministar ne moze smijeniti ni u tom slucaju komesara. Kome odgovara komesar za svoj rad sada?
federalnoj televiziji :D
nosara

#7372 Re: SDP

Post by nosara »

madner wrote:Kako je to pitanje povezano sa ovim sto sam ja napisao? Komesar se bira na osnovu struke, komisija iz struke odredi ko je najbolji kandidat. Ali ja tebe pitam kome on odgovara za svoj strucni rad?
Pa strucnoj komisiji, a ne nikako nekom multidisciplinarnom ministru iz neke nitamonivamo partije... :D
madner

#7373 Re: SDP

Post by madner »

nosara wrote:
Pa strucnoj komisiji, a ne nikako nekom multidisciplinarnom ministru iz neke nitamonivamo partije... :D
Kojoj strucnoj komisiji? :lol:

Hajde nadji kako ga ista moze pozvat na odgovornost.
Corto Maltese

#7374 Re: SDP

Post by Corto Maltese »

Upravo si definisao problem, po Budimliću: "Ne boli mene što komesar ne može biti smijenjen, mene boli što ga ja ne mogu smijeniti."
A za odgovor na pitanje kome komesar odgovara za svoj rad, kao i da li može biti suspendovan, pa i smijenjen, dovoljno je pogledati na sjever:
http://www.bh-news.com/ba/vijest_det.php?vid=15118&r=1
Nezavisni odbor utvrdio povrede radne dužnosti policijskog komesara Tuzlanskog kantona Nedima Mutapčića

Tuzla, 25.08.2011 - FTV

Nezavisni odbor utvrdio je povrede radne dužnosti policijskog komesara Tuzlanskog kantona Nedima Mutapčića. Povrede radne dužnosti utvrđene su u dvije od pet tačaka koliko se Nedimu Mutapčiću stavlja na teret, dok je za preostale dvije, među kojima je i ona o uzimanju mita od Sedineta Karića, zatražena dodatna dokumentacija od Tužilaštva Tuzlanskog kantona.
Nezavisni odbor je zaključio da ministar unutrašnjih poslova ima pravo od Vlade Tuzlanskog kantona zatražiti suspenziju komesara Nedima Mutapčića. U isto vrijeme je od Vlade zatraženo da formira disciplinsku komisiju.
Last edited by Corto Maltese on 20/01/2012 10:15, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#7375 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

nosara wrote:
Fino pise u zakonu
Član 35.

Nezavisni odbor upravlja procesom selekcije, imenovanja i smjenjivanja direktora policije. Nezavisni odbor:1) objavljuje javni konkurs;
2) razmatra primljene aplikacije;3) vrši pretprovjeru i odabire podesne kandidate;
4) predlaže ministru kandidata za direktora policije;5) razmatra sve pritužbe u vezi sa radom direktora Uprave policije, uključujući i pritužbe građana;
6) razmatra prijedloge Parlamenta Federacije, Vlade Federacije, ili ministra o smjenjivanju direktora policije;7) predlaže smjenjivanje direktora policije ako su ispunjeni sljedeći uvjeti: - dokazani kriminal, ili teža povreda službene dužnosti,
- podnesen izvještaj o nesaradnji od IPTF-a;8) vrši opću procjenu vršenja dužnosti direktora policije u slučaju reizbora za drugi mandat.
http://www.fmup.gov.ba/bs/text.php?id=61
Takodjer
Član 38.

Ako su ispunjeni uvjeti za smjenjivanje, Nezavisni odbor putem ministra predlaže smjenu direktora policije Vladi Federacije. U slučaju da ministar ne proslijedi prijedlog Vladi Federacije u roku od sedam dana po prijemu prijedloga, Nezavisni odbor svoj prijedlog proslijedit će direktno Vladi Federacije.U slučaju da se Vlada Federacije ne složi sa predloženom smjenom dostavit će pisano objašnjenje ministru u kojem je dužna objasniti razloge odbijanja i zahtijevati od Nezavisnog odbora da ponovo razmotri svoj prijedlog.
Nezavisni odbor može odbiti objašnjenje Vlade Federacije iz stava 2. ovog člana i potvrditi svoj prijedlog.Odluka Nezavisnog odbora iz stava 3. ovog člana je konačna i obavezujuća.
Ko su clanovi nezavisnog odbora:
Član 34.

Izbor direktora policije vrši Nezavisni odbor.Imenovanje Nezavisnog odbora vrši Parlament Federacije u roku od dvadeset dana nakon prijedloga komisija za izbor i imenovanja.
Nezavisni odbor se bira na četiri godine i sastoji se od sedam članova koji ne pripadaju nijednoj političkoj stranci i koji ne mogu biti policijski službenici, a biraju se iz reda istaknutih stručnjaka iz oblasti pravnih, društvenih, kriminalističkih nauka, ljudskih prava ili drugih srodnih oblasti.Lica iz člana 33. stav 2. ovog Zakona ne mogu biti članovi Nezavisnog odbora.
Post Reply