cyprus wrote:tvsabina wrote:cyprus wrote:Ja sam veliki protivnik logike da sa nekim političkim partijama ne treba ni pod koju cijenu ići u koaliciju... Kakva je onda perspektiva Naše Stranke, pa i SDP-a? Da vječno budu opozicija i da tek tako prepuste svu vlast u ruke nacionalista? Jer budite sigurni da za vrijeme naših života vlast u ovoj državi NIKADA neće moći biti formirana bez nekih nacionalističkih stranaka... Pitanje je samo da li će im se prepustiti svo odlučivanje ili ne...
Oprostite što ovo pišem na temi NS iako nije striktno vezano za nju..Cyprus , da bi ova zemlja krenula iz početka , sve vodeće političke partije iz devedesetih moraju postati marginalne. Ne samo u vidu parlamentarizma ili fotelje u Titovoj već i u vidu upravnih odbora , direktora i sl.
Egzaktan primjer su ti Hrvatska i Srbija. Sve dok u Hrvatskoj HDZ bude respektabilna politička partija , ta će zemlja uvijek biti na vagi istinskih promjena, temeljne reforme pravosuđa ,zaštite ljudskih prava i ekonomskog oporavka. Za to SDP Hrvatske ima jednostavan zadatak - u što kraćem roku pretvoriti HDZ u partiju koja se bori za cenzus.
Srbija ti je još kvalitetniji primjer. SPS je 2000 bio gotovo uništen ali je zahvaljujući DS-u opstao i ponovo postao važan faktor tamo. Srbija se sa njima sigurno vraća unazad i po pitanjima koje sam navela za Hrvatsku i po pitanju Kosova. No to je DS - na kraju i platio apstinencijom na izborima građanske Srbije , "belim listićima" i nedovoljnim izlaskom Vojvođana.
SDA će se prilagoditi svakom obliku suživota - samo da bi opstala. I uvijek će ona biti pobjednik. Zbog toga je trebalo pustiti nju da se znoji sa Radončićem a ostali da u miru sačekaju 2014.
Naša Stranka

Da, sve to znam, ali BiH je takva zemlja da je iluzorno očekivati da političke partije koje su harale 90-tih prestanu biti bitan politički faktor u razumno bliskoj budućnosti... Jedino se može desiti njihovo nominalno istiskivanje na marginu, tipa da SBB istisne SDA, SNSD SDS, a HDZ 1990 HDZ... ali složićeš se da to nisu promjene koje suštinski mijenjaju stvari... Nema šanse da neka lijeva ili građanska opcija sama osvoji vlast... Jednostavno nema... Zato što narod tako hoće... Lijeve opcije da bi uopšte došle na vlast moraju bar malo kliznut u desno, u suprotnom ih nema nigdje... Opet, zato što narod tako hoće!
I onda se stvarno treba zapitat, kakva je ozbiljnost političkih partija koje kažu da neće koalirat sa nacionalnim strankama?

Izvinite što se ubacujem.
Lijeve opcije napokon trebaju pokrenuti guzičetine i izaći na teren.
Lijeva opcija je opcija radničke klase, ljudi koji su u stanju socijalne potrebe, obespravljenih grupa i pojedinaca itd.
Da bi dobili glasove oni bukvalno moraju dolaziti ljudima na vrata, pomoći babi da donese ceker iz granapa, biti moba za cijepanje drva, biti u prvim redovima kada stupi u štrajk Krivaja, rudnika Breza, Željezara itd. Recimo, super je nedavna podrška gospodina Gratza osobama sa posebnim potrebama.
Znam da je zeznuto i teško, ali oni moraju biti vrhunski psiholozi, socijalni radnici, rame za plakanje... Da bi dobili glasove oni moraju biti primjer onoga čemu ljudi istinski teže. BiH je zajebana zemlja i zahtjeva radikalne i zajebane političke poteze da bi se nešto promijenilo.
Vrijeme leti, čak i notorni nacionalisti na kafama sve više verglaju o recesiji, ekonomiji i parama. Danas su ljudi ovakvi kakvi jesu zato što ih je neko tako oblikovao, a BiH je idealna zemlja za "oblikovanje".
Ne treba zaboraviti da 50% građana sa pravom glasa to pravo ne iskorištava. Vladajuće stranke imaju podršku od cca. 30% populacije, a uvjeravaju nas da su dobili apsolutnu podršku.
Najlakše je reći ne može se, oni su zadrti nacionalisti i prinuđeni smo doživotno trpiti šljam, jer jebi ga, to je tako.