Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Banksy

#7351 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

Pedja Kojovic wrote:
Iz dosadasnjeg rada sa njihovim poslanicima u kantonu i u Domu naroda ja sam stekao utisak da je mogucnost za promjene na ekonomskom i socijalnom planu s njima puno veca nego sa SDA.

ako budemo pitani odluciti o nasem ucescu u novoj Vladi.

p.k.
S polupismenim Solakovićem ...?

Sad, dobro ... ''učešće u vladi'' se ne odbija ... :mrgreen:
voajer

#7352 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by voajer »

S
pemanapemani

#7353 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by pemanapemani »

Uvijek možete podržavati dobre stvari Vlade, kako je dosad bila praksa.

Kao simpatizer NS nikako vas ne bih volio vidjeti u zagrljaju sa Utemeljiteljem i mislim da bi to uništilo ideju NS. To je samo moje mišljenje, bez ljutnje.
amphora

#7354 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by amphora »

Peđa,

Evo maxuz se registrovah da priupitam...

Bliže se lokalni izbori pa me interesovalo da saznam nešto više o vašem opštinskom/regionalnom odboru u Tuzli. Na sajtu NS piše "u pripremi", na facebook-u ništa konkretno. Postoji li taj odbor uopšte, ja vidjeh samo jedno ime na vašoj stranici.

Vi znate da je u Tuzli veliki broj građana koji tradicionalno glasaju "centar-lijevo" i dosta nas je u potrazi za alternativom. Jeste li se vi koncentrisali isključivo na Kanton SA, pošto vidim da se tamo već objavljuju imena kandidata, dok za Tuzlu nema ništa?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#7355 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

P.K hvala Vam veliko na odgovoru. Molila bih Vas da zbog digniteta , obraza i časti koji ste uspješno Vi kao pojedinac i Vaša partija kao kolektivitet sačuvali u ovoj zemlji u ovih par godina , da ni na koji način ne podržite ove današnje koalicione "novotarije" na nivou Kantona Sarajevo. Želim da vjerujem da nije sve tako sivo :-(.
VjecitiStudent

#7356 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:vjecitistudent

Mandator nove kantonalne Vlade ima nas broj i kad nas pozove i izlozi sta planiraju raditi do kraja mandata mi cemo ako budemo pitani odluciti o nasem ucescu u novoj Vladi.

SBB je u ideoloskom smislu SDA v2.1

Iz dosadasnjeg rada sa njihovim poslanicima u kantonu i u Domu naroda ja sam stekao utisak da je mogucnost za promjene na ekonomskom i socijalnom planu s njima puno veca nego sa SDA.

p.k.
Kurvaluk bez granica znaci.
Epidemija bijelih listica ce se izgleda prosiriti i na ostatak Balkana.
convict

#7357 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by convict »

Da li je već odlučeno ko je kandidat za načelnika općine Novi grad i evntualno za gradonačelnika Sarajeva (iako znam da nema direktnog izbora pa i nije naročito binto)
Corto Maltese

#7358 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

VjecitiStudent wrote:

Mandator nove kantonalne Vlade ima nas broj i kad nas pozove i izlozi sta planiraju raditi do kraja mandata mi cemo ako budemo pitani odluciti o nasem ucescu u novoj Vladi.

p.k.
Kurvaluk bez granica znaci.
Epidemija bijelih listica ce se izgleda prosiriti i na ostatak Balkana.
Sve mi se čini da u oktobru odoh u bjelogardejce.
Last edited by Corto Maltese on 02/06/2012 10:27, edited 1 time in total.
rimac

#7359 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by rimac »

p.k.

Kao vaš glasač mislim da ne bi bilo dobro da ulazite u vlast u ovom trenutku! Više ćete izgubiti nego dobiti, koalirajući na pola mandata sa SDP-om i SBB-om.

U kontekstu bh politike, mislim da je ovo historijska šansa da Naša stranka ugrabi hiljade i hiljade glasača koji nisu ni za nacionalne stranke ali ni za formalno lijeve stranke ali koje se praksom i posebno vodstvom, čitaj SDP, ne razlikuju od prvih.

I ako Amerika i Evropa doista žele promjene na političkoj sceni, zašto vam ne pomognu da osmislite kampanju.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#7360 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Ja isto mislim da se ne treba ulaziti u koaliciju bilo kojeg tipa. Razloga je vise, mogu ih i pobrojati i obrazloziti, ali mislim da nije to ni potrebno, jer sve je vec opste poznato.

Ostati neki vid konstruktivne opozicije, nesto kao sto je bilo i do sada. Opozicija koja nece biti protiv svega sto se treba izglasati samo zato sto toboze opozicija uvijek mora biti antiprotivna. Podrzati i pozitivne pomake, prijedloge, zakone cak i od pozicije. Znaci, konstruktivna opozicija koja je tu iz nekih principa, stavova i svjetonazora, a ne radi popunjavanja postotaka i stvaranja nekih prevaga. Nadam se da shvatate da vasi glasaci nisu za ulazak u ovu koaliciju, narocito ne sada i na ovakav nacin.

A sada malo lokalne, opstinske , inicijative i borbe.
Apel načelniku Ibrahimu Hadžibajriću da ne dozvoli dalje urušavanje kulture u BiH

Povodom jučerašnje informacije o zatvaranju najveće knjižare u BiH, knjižarsko-izdavačke kuće Šahinpašić iz Sarajeva, Općinski odbor Naše stranke Stari Grad uputio je apel upravi ove sarajevske općine da ne dopusti njeno zatvaranje i dalje urušavanje kulture u BiH.

„Glavni problem je što je knjižara Šahinpašić tretirana kao i ostale visokokomercijalne firme kao što su banke i slično, pa joj je naplaćivan zakup u visini od 30 KM po kvadratu, koje dadžbine ova knjižara, posebno imajući u vidu općenito tešku ekonomsku situaciju u zemlji, nije mogla podnijeti. Činjenica da još uvijek nije donesena odluka da se prostori u kojima se odvija kulturna djelatnost plaćaju pet KM po kvadratu, kao što je to slučaj u susjednoj općini Centar, pokazuje nedostatak senzibiliteta za stanje kulture u gradu i još je jedan indikator brzine i žestine raspadanja našeg društva i osnovnih civilizacijskih vrijednosti." istaknuo je Vibor Handžić, predsjednik OO NS Stari Grad.

Naša stranka će preko svoga vijećnika u Općinskom vijeću općine Stari Grad tražiti hitno donošenje odluke o smanjenju dadžbina za zakup prostora u kojima se odvija kulturna djelatnost i generalno ozbiljniji i sistematičniji pristup zaštiti i promociji kulture i kulturnih sadržaja u ovoj sarajevskoj općini.

cyprus

#7361 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by cyprus »

Ja sam veliki protivnik logike da sa nekim političkim partijama ne treba ni pod koju cijenu ići u koaliciju... Kakva je onda perspektiva Naše Stranke, pa i SDP-a? Da vječno budu opozicija i da tek tako prepuste svu vlast u ruke nacionalista? Jer budite sigurni da za vrijeme naših života vlast u ovoj državi NIKADA neće moći biti formirana bez nekih nacionalističkih stranaka... Pitanje je samo da li će im se prepustiti svo odlučivanje ili ne...
Skijaš

#7362 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

cyprus wrote:Ja sam veliki protivnik logike da sa nekim političkim partijama ne treba ni pod koju cijenu ići u koaliciju... Kakva je onda perspektiva Naše Stranke, pa i SDP-a? Da vječno budu opozicija i da tek tako prepuste svu vlast u ruke nacionalista? Jer budite sigurni da za vrijeme naših života vlast u ovoj državi NIKADA neće moći biti formirana bez nekih nacionalističkih stranaka... Pitanje je samo da li će im se prepustiti svo odlučivanje ili ne...
:thumbup:

Politika je prljava dimenzija u koju kad uđe pošten čovjek, on je sigurno jedan od najboljih među nama. Jer on sasvim dobro zna s kakvim će zvijerima doći u kontakt ali to ipak trpi zbog društva čije interese neko mora braniti. Najlakše je dići ruke od svega i otići u ribu. Nije to neko mudro slovo ni hrabrost. Ali prljati se politikom a braniti dobro, e to je herojstvo.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#7363 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Ulaziti u koaliciju sa SDA i SBBBiH je za mene politicki poraz i gazenje svojih, vise puta i javno potenciranih, svjetonazora i stavova. Za mene bi to bilo politicko pljuvanje samom sebi u lice radi nekih eventualnih mrvica vlasti i fotelja. Suvise su tu ogromne razlike u skoro pa svim stavovima i pogledima, da bi se mogle pregaziti tek tako.

Moralna nacela, istrajnost i principijelnost u svoji stavovima i ideologiji, je nesto sto je i najvise privuklu glasaca ovoj stranci. Vrlo vjerovatno se racuna sa nekim vidom podrske na kantonalnoj razini, prije svega u KS od strane NS novoj koaliciji. Podrska pojedinim stvarima, projektima, novim zakonima i svemu onome sto vodi napretku zajednice, opstina, grada i kantona, to svakako DA. Ali ulaziti u koaliciju sa SBBBIH (il' prije da je to bio slucaj sa SDA) je za mene izdaja principa.

Cisto moj stav ;-)
ultima_palabra

#7364 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

Da NS može biti ravnopravan partner u toj priči, što da ne. Ovako ništa nemaju od te priče, mogu uvaliti jednog ministra i par savjetnika a gube kredibilitet.
pemanapemani

#7365 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by pemanapemani »

Skijaš wrote:
cyprus wrote:Ja sam veliki protivnik logike da sa nekim političkim partijama ne treba ni pod koju cijenu ići u koaliciju... Kakva je onda perspektiva Naše Stranke, pa i SDP-a? Da vječno budu opozicija i da tek tako prepuste svu vlast u ruke nacionalista? Jer budite sigurni da za vrijeme naših života vlast u ovoj državi NIKADA neće moći biti formirana bez nekih nacionalističkih stranaka... Pitanje je samo da li će im se prepustiti svo odlučivanje ili ne...
:thumbup:

Politika je prljava dimenzija u koju kad uđe pošten čovjek, on je sigurno jedan od najboljih među nama. Jer on sasvim dobro zna s kakvim će zvijerima doći u kontakt ali to ipak trpi zbog društva čije interese neko mora braniti. Najlakše je dići ruke od svega i otići u ribu. Nije to neko mudro slovo ni hrabrost. Ali prljati se politikom a braniti dobro, e to je herojstvo.
To što vi zagovarate bi trebala biti zadnja opcija (ulazak u vlast sa nacionalistima). Ta opcija bi bila ok da je sve drugo isprobano, tj. krajnja opcija.
U državi u kojoj niko do sada nije istinski uložio energiju za promjenu svijesti, približavanje ljudi, razvoj ekonomije na ekološkim principima itd.
U BiH ljevica nema nikakvu vezu sa radničkom klasom, naprotiv.
BiH političari u sebi nemaju zrno socijalne osjetljivosti.
U toj i takvoj konstalaciji snaga je nebulozno pisati da je nemoguće napraviti vlast bez nacionalista, a posebno sada, nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora.
Pedja Kojovic

#7366 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Kada je SDP nakon proslih izbora za partnera izabrao SDA mi smo to nazvali neprirodnom koalicijom i smatrajuci da je SDA dio problema prognozirali da ista ta stranka ne moze biti dio rjesenja.(Bilo je apsurdno ocekivati da ce se ta stranka obracunati sa kriminalom ciji je ona politicki patron).
Nas stav je potvrdila i cinjenica da se sarajevska SDA nije udostojila promjeniti ministre iz proslog saziva, dajuci na taj nacin javnosti barem perceptivnu sliku promjene.U Domu naroda smo glasali protiv Predsjednika FBiH Zivka Budimira obrazlazuci to cinjenicom da se radi o stranci koja u svom sjedistu drzi slike Ante Pavelice i geografske karte na kojima je Hrvatska do Drine.
O stranci F. Radoncica smo se vec vise puta javno izjasnili.
Radi se o etnickoj, bosnjackoj, stranci koja svoj program, doduse, bazira manje na islamskom, a vise na etnickom programu, ali i o stranci koja je mozda spremna pristati na dogovornu podjelu BiH na interesne, pa i licne, zone.
Dakle, neka modernija verzija SDA.
(SBB=SDAv2.1)

U proteklih nekoliko dana smo sa ljudima iz SDP-a i SBB-a imali nekoliko razgovora.
Iako je moguce da ova koalicija moze izgraditi vise kilometara autoputa njihovu ponudu za participaciju u izvrsnoj vlasti nismo prihvatili iz principijelnih razloga. Jednostavno, smatramo da ni ova koalicija nije "prirodna" u ideoloskom smislu.

Mi smatramo da je vitalni interes gradjana BiH da imaju funkcionalne Vlade i da je "hokejasku izmjenu" SDA kadrova potrebno izvrsiti brzo i temeljito i mi cemo se u tom procesu voditi tim principom.
Kada se vlast uspostavi mi cemo kao i do sada podrzavati one projekte za koje vjerujemo da su dobri za BiH i njene gradjane, a one koji nisu, necemo.

Cinjenica je da su izgubljene dvije godine.
Nije dugo, ukoliko nisi pod vodom.
A mi(BiH), ja mislim, jesmo.

p.k.
Pedja Kojovic

#7367 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

convict

Imena svih kandidata su odredjena i uskoro ce biti objavljena, ukljucujuci i ime naseg kandidata za gradonacelnika.

p.k.
Pedja Kojovic

#7368 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

rimac

Mi smo principijelno protiv toga da druge drzave pomazu bilo koju politicku opciju u BiH.
IZbiri su interna stvar nas u BiH i iako tosada nije slucaj tako bi trebalo biti.
Mi smo imali prilike da dobijemo tu pomoc ali smo je odbili iz gore navedenog principa.
Mi, s druge strane, koristimo svaku priliku da ucestvujemo u radionicima i kursevima koje organizuju domace i strane NGO a bave se participacijom gradjana u politickom zivotu.

p.k.
sabina1

#7369 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

Oprostite što ovo pišem na temi NS iako nije striktno vezano za nju..Cyprus , da bi ova zemlja krenula iz početka , sve vodeće političke partije iz devedesetih moraju postati marginalne. Ne samo u vidu parlamentarizma ili fotelje u Titovoj već i u vidu upravnih odbora , direktora i sl.
Egzaktan primjer su ti Hrvatska i Srbija. Sve dok u Hrvatskoj HDZ bude respektabilna politička partija , ta će zemlja uvijek biti na vagi istinskih promjena, temeljne reforme pravosuđa ,zaštite ljudskih prava i ekonomskog oporavka. Za to SDP Hrvatske ima jednostavan zadatak - u što kraćem roku pretvoriti HDZ u partiju koja se bori za cenzus.
Srbija ti je još kvalitetniji primjer. SPS je 2000 bio gotovo uništen ali je zahvaljujući DS-u opstao i ponovo postao važan faktor tamo. Srbija se sa njima sigurno vraća unazad i po pitanjima koje sam navela za Hrvatsku i po pitanju Kosova. No to je DS - na kraju i platio apstinencijom na izborima građanske Srbije , "belim listićima" i nedovoljnim izlaskom Vojvođana.

SDA će se prilagoditi svakom obliku suživota - samo da bi opstala. I uvijek će ona biti pobjednik. Zbog toga je trebalo pustiti nju da se znoji sa Radončićem a ostali da u miru sačekaju 2014.
Naša Stranka :thumbup:
cyprus

#7370 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by cyprus »

tvsabina wrote:
Oprostite što ovo pišem na temi NS iako nije striktno vezano za nju..Cyprus , da bi ova zemlja krenula iz početka , sve vodeće političke partije iz devedesetih moraju postati marginalne. Ne samo u vidu parlamentarizma ili fotelje u Titovoj već i u vidu upravnih odbora , direktora i sl.
Egzaktan primjer su ti Hrvatska i Srbija. Sve dok u Hrvatskoj HDZ bude respektabilna politička partija , ta će zemlja uvijek biti na vagi istinskih promjena, temeljne reforme pravosuđa ,zaštite ljudskih prava i ekonomskog oporavka. Za to SDP Hrvatske ima jednostavan zadatak - u što kraćem roku pretvoriti HDZ u partiju koja se bori za cenzus.
Srbija ti je još kvalitetniji primjer. SPS je 2000 bio gotovo uništen ali je zahvaljujući DS-u opstao i ponovo postao važan faktor tamo. Srbija se sa njima sigurno vraća unazad i po pitanjima koje sam navela za Hrvatsku i po pitanju Kosova. No to je DS - na kraju i platio apstinencijom na izborima građanske Srbije , "belim listićima" i nedovoljnim izlaskom Vojvođana.

SDA će se prilagoditi svakom obliku suživota - samo da bi opstala. I uvijek će ona biti pobjednik. Zbog toga je trebalo pustiti nju da se znoji sa Radončićem a ostali da u miru sačekaju 2014.
Da, sve to znam, ali BiH je takva zemlja da je iluzorno očekivati da političke partije koje su harale 90-tih prestanu biti bitan politički faktor u razumno bliskoj budućnosti... Jedino se može desiti njihovo nominalno istiskivanje na marginu, tipa da SBB istisne SDA, SNSD SDS, a HDZ 1990 HDZ... ali složićeš se da to nisu promjene koje suštinski mijenjaju stvari... Nema šanse da neka lijeva ili građanska opcija sama osvoji vlast... Jednostavno nema... Zato što narod tako hoće... Lijeve opcije da bi uopšte došle na vlast moraju bar malo kliznut u desno, u suprotnom ih nema nigdje... Opet, zato što narod tako hoće!

I onda se stvarno treba zapitat, kakva je ozbiljnost političkih partija koje kažu da neće koalirat sa nacionalnim strankama? :-) :-)
pemanapemani

#7371 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by pemanapemani »

cyprus wrote:
tvsabina wrote:

Da, sve to znam, ali BiH je takva zemlja da je iluzorno očekivati da političke partije koje su harale 90-tih prestanu biti bitan politički faktor u razumno bliskoj budućnosti... Jedino se može desiti njihovo nominalno istiskivanje na marginu, tipa da SBB istisne SDA, SNSD SDS, a HDZ 1990 HDZ... ali složićeš se da to nisu promjene koje suštinski mijenjaju stvari... Nema šanse da neka lijeva ili građanska opcija sama osvoji vlast... Jednostavno nema... Zato što narod tako hoće... Lijeve opcije da bi uopšte došle na vlast moraju bar malo kliznut u desno, u suprotnom ih nema nigdje... Opet, zato što narod tako hoće!

I onda se stvarno treba zapitat, kakva je ozbiljnost političkih partija koje kažu da neće koalirat sa nacionalnim strankama? :-) :-)
Izvinite što se ubacujem.

Lijeve opcije napokon trebaju pokrenuti guzičetine i izaći na teren.
Lijeva opcija je opcija radničke klase, ljudi koji su u stanju socijalne potrebe, obespravljenih grupa i pojedinaca itd.
Da bi dobili glasove oni bukvalno moraju dolaziti ljudima na vrata, pomoći babi da donese ceker iz granapa, biti moba za cijepanje drva, biti u prvim redovima kada stupi u štrajk Krivaja, rudnika Breza, Željezara itd. Recimo, super je nedavna podrška gospodina Gratza osobama sa posebnim potrebama.
Znam da je zeznuto i teško, ali oni moraju biti vrhunski psiholozi, socijalni radnici, rame za plakanje... Da bi dobili glasove oni moraju biti primjer onoga čemu ljudi istinski teže. BiH je zajebana zemlja i zahtjeva radikalne i zajebane političke poteze da bi se nešto promijenilo.
Vrijeme leti, čak i notorni nacionalisti na kafama sve više verglaju o recesiji, ekonomiji i parama. Danas su ljudi ovakvi kakvi jesu zato što ih je neko tako oblikovao, a BiH je idealna zemlja za "oblikovanje".

Ne treba zaboraviti da 50% građana sa pravom glasa to pravo ne iskorištava. Vladajuće stranke imaju podršku od cca. 30% populacije, a uvjeravaju nas da su dobili apsolutnu podršku.

Najlakše je reći ne može se, oni su zadrti nacionalisti i prinuđeni smo doživotno trpiti šljam, jer jebi ga, to je tako.
rimac

#7372 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by rimac »

Pedja Kojovic wrote:rimac

Mi smo principijelno protiv toga da druge drzave pomazu bilo koju politicku opciju u BiH.
IZbiri su interna stvar nas u BiH i iako tosada nije slucaj tako bi trebalo biti.
Mi smo imali prilike da dobijemo tu pomoc ali smo je odbili iz gore navedenog principa.
Mi, s druge strane, koristimo svaku priliku da ucestvujemo u radionicima i kursevima koje organizuju domace i strane NGO a bave se participacijom gradjana u politickom zivotu.

p.k.
To je je ovo zadnje o čemu pišete, na što sam ja i mislio. Morate priznati, međutim, da vlade financiraju dobar dio tih NGO koje onda pomažu. NIsam ni ja izrazvno miješanje u politiku i izbore, ali ako se može pomoći demokratizaciji društva - ja bih prihvatio.
sabina1

#7373 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

pemanapemani wrote: Izvinite što se ubacujem.

Lijeva opcija je opcija radničke klase, ljudi koji su u stanju socijalne potrebe, obespravljenih grupa i pojedinaca itd.
Da bi dobili glasove oni bukvalno moraju dolaziti ljudima na vrata, pomoći babi da donese ceker iz granapa, biti moba za cijepanje drva, biti u prvim redovima kada stupi u štrajk Krivaja, rudnika Breza, Željezara itd. Recimo, super je nedavna podrška gospodina Gratza osobama sa posebnim potrebama.
Znam da je zeznuto i teško, ali oni moraju biti vrhunski psiholozi, socijalni radnici, rame za plakanje... Da bi dobili glasove oni moraju biti primjer onoga čemu ljudi istinski teže. BiH je zajebana zemlja i zahtjeva radikalne i zajebane političke poteze da bi se nešto promijenilo.
Vrijeme leti, čak i notorni nacionalisti na kafama sve više verglaju o recesiji, ekonomiji i parama. Danas su ljudi ovakvi kakvi jesu zato što ih je neko tako oblikovao, a BiH je idealna zemlja za "oblikovanje".

Ne treba zaboraviti da 50% građana sa pravom glasa to pravo ne iskorištava. Vladajuće stranke imaju podršku od cca. 30% populacije, a uvjeravaju nas da su dobili apsolutnu podršku.

Najlakše je reći ne može se, oni su zadrti nacionalisti i prinuđeni smo doživotno trpiti šljam, jer jebi ga, to je tako.
Krleža - najpoznatiji salonski revolucionar :-D .
Sve si upravu za našu ljevicu. Problem te ljevice je što je previše "fina" , "gradska" , dobro uhranjenja , nenaviknuta na težak rad i život pa nemaju ni osjećaj za realnost. Sušta suprotnost njihovih prethodnika koji su jako teško živjeli , prošli zatvore i drugi svjetski rat ;-)
Naša Stranka :thumbup: naprijed :-D
pemanapemani

#7374 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by pemanapemani »

tvsabina wrote:
pemanapemani wrote: Izvinite što se ubacujem.

Krleža - najpoznatiji salonski revolucionar :-D .
Sve si upravu za našu ljevicu. Problem te ljevice je što je previše "fina" , "gradska" , dobro uhranjenja , nenaviknuta na težak rad i život pa nemaju ni osjećaj za realnost. Sušta suprotnost njihovih prethodnika koji su jako teško živjeli , prošli zatvore i drugi svjetski rat ;-)
Naša Stranka :thumbup: naprijed :-D
Koji je uz pomoć pisane riječi napravio više nego ovi današnji "nesalonski" zajedno :) .

Prije 50 godina su vladala drugačija pravila. Sadašnjost, posebno u BiH, je teško usporediva sa tim vremenom.
U zemlji u kojoj je stopa nezaposlenosti 50% i u kojoj ima 50% apstinenata na izborima, pričati iz udobnih kancelarija kako su ljudi u ku.cu i kako se ne može pomaći sa mrtve tačke bez kriminalnih nacionalista je totalno glupo.

Ljudi su poput živog plastelina. Trebaš pronaći model kako ih oblikovati, promijeniti svijest, pronaći onaj klik, onu tačku, kanal kroz koji će birači na glasačkom listiću kanalisati svoje primarne životne probleme.

Jednostavno, ne postoji vidljiv primjer drugačijeg, obrazac koji bi ljudi mogli usvojiti. Zato stalno laprdam da je bolje urediti jedan kanton, pokazati za šta se zalažeš, koristiti ga kao primjer, nego ovo preseravanje gdje su svi ni na nebu ni na zemlji.
muzicar_iz_parka

#7375 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by muzicar_iz_parka »

tvsabina wrote: Oprostite što ovo pišem na temi NS iako nije striktno vezano za nju..Cyprus , da bi ova zemlja krenula iz početka , sve vodeće političke partije iz devedesetih moraju postati marginalne. Ne samo u vidu parlamentarizma ili fotelje u Titovoj već i u vidu upravnih odbora , direktora i sl.

Kako je fin idealizam.
HDZ u Hrvatskoj kakav takav je tu državu uveo u EU (pristupaju tamo 2013), riješio pitanje Haga, skinuli bivšeg šefa stranke sa vlasti (Sanadera) i strpali u zatvor, čak su imali i privredni rast. Šta je to nova vlada napravila bolje od njih, privredni rast je negativan, povećali PDV, investicija ni od kud, itd. Previše se idealizuje SDP zbog domaćeg HDZa koji se dovodi u vezu sa zagrebačkim.
Situacija u Srbiji sa SPS-om nije toliko alarmantna koliko opisuješ, normalno je iz srpske perspektive protiviti se "nezavisnosti" Kosova, još uvijek to nije priznata država u UN-u, a Srbiju veže mnogo toga za to područje pod trnutnom upravom UNMIKa. Mada opet u suštini i pored toga Srbija privlači kud i kamo više investicija od recimo BiH, dovoljno je uzeti FIAT za primjer. Nisu u Srbiji bili bjeli listići zbog SPSa nego zbog diktatorskog ponašanja Borisa Tadića na unutar političkom planu, jakom kontrolom medija, jednostavno nepostojanju normalne opozicije.

Da se opet malo vratimo na BiH politiku. Ne postoji način na koji će preko noći etablirane stranke nestati i doći neke nove sa pozitivnim idejama. Mada ono realno govoreći, pored svog romantizma kod mladih ljudi sa puno ideologije prema određenim "novim snagama" postoji, svi političari su na funkciji zbog fotelje i novčane koristi, a tek onda zbog naroda. Ne mogu oni biti bolji od onoga naroda koga predstavljaju, bez obzira koliko to neko tvrdio.
Locked