BH vojna industrija i naoruzanje
-
PM72
#7351 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Masala strucnjaka...
Blago nasem narodu na takvim kadrovima,nesmije nas niko ni napasti...
Blago nasem narodu na takvim kadrovima,nesmije nas niko ni napasti...
-
archi_a
#7352 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
FMUP je organizacija koja je nadređena kantonalnim mup-ovima u svim stvarima koja nisu "prepuštena" organizaciji i provođenju kantonalnih mupova, a koja su od važnosti za ustavnopravni poredak i poštivanje zakona o sigurnosti u entitetu fBiH. Dug je spisak da bi se nabrojalo šta je sve u nadležnosti FMUP-a, a što prevazilazi nadležnosti kantonalnih mup-ova. Ne može se desiti da jedinica kantonalnog mup-a uhapsi bilo koga izvan svoje zone odgovornosti, a može se desiti da specijalna jedinica FMUP-a, po nalogu FMUP-a uhapsi sve u kantonu, pa i službenike kantonalnih mup-ova, ako su prekršili zakone fBiH. U entitetu se stvorio privid da su kantonalni mup-ovi države za sebe.nepoznati988 wrote:ispravka krivog navoda. FMUP je organizacija za sebe i nema nikakvu komandnu nadležnost nad kantonalnim mupovima.archi_a wrote:Koliko god mi smetala podjela na kantonalne MUP-ove, sa vlastitom komandnom strukturom i FMUP-om kao centralnom komandom, to i nije tako loše, jer u slučaju kada bi glavnoj komandi bila "odsječena" glava, MUP na određenom teritoriju bi i dalje mogao da funkcioniše u punoj operativi sa svim strukturama.
-
archi_a
#7353 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Vod američkih marinaca neće biti poslan, on je već tu i svakodnevno vrši obezbjeđenje prvog sigurnosnog prstena ambasade SAD-a.insomnia78 wrote:To je tacno najvaznije1GB wrote:I najvaznije, postoje britanska i US ambasada u glavnom gradu drzave![]()
Ameri ce poslati vod marinaca koji ce se usetati do Ambasade i izvesti osoblje a ti se kupaj
Kad smo već kod obezbjeđenja ove ambasade....
Sama ambasada ima 3 prstena osiguranja, 1. Američki marinci, unutrašnjost, 2. US embassy security 3. DKPT - vanjski prsten.
Last edited by archi_a on 03/01/2019 13:10, edited 1 time in total.
- atmel
#7354 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Šta ti znaš. insomnia78 ima više komentara na ovom forumu nego vod marinaca metaka.archi_a wrote:Vod američkih marinaca neće biti poslan, on je već tu i svakodnevno vrši obezbjeđenje prvog sigurnosnog prstena ambasade SAD-a.insomnia78 wrote:To je tacno najvaznije1GB wrote:I najvaznije, postoje britanska i US ambasada u glavnom gradu drzave![]()
Ameri ce poslati vod marinaca koji ce se usetati do Ambasade i izvesti osoblje a ti se kupaj
-
1GB
#7355 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Radio sam tri godine na software projektu za Northrop Grumman i redovno poducavamo njihovo osoblje. Odgovorno tvrdim da ne postoji niko u toj korporaciji ko se u detalje bolje razumije od mene.
E sad, na moje pitanje gore za haubice i minobacace koje sami pravimo: koliko ima inzinjera koji znaju upravljati svojim produktima? Ko i kako testira haubice? Da li je PM jedini koji zna opalit minobacacOm?
E sad, na moje pitanje gore za haubice i minobacace koje sami pravimo: koliko ima inzinjera koji znaju upravljati svojim produktima? Ko i kako testira haubice? Da li je PM jedini koji zna opalit minobacacOm?
Last edited by 1GB on 03/01/2019 13:15, edited 1 time in total.
- mirsek
#7356 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Jel jos uvijek aktivna ona njihova "baza" kod kobilje glave i orahovog brijega prema vogosci kad ides ?archi_a wrote:Vod američkih marinaca neće biti poslan, on je već tu i svakodnevno vrši obezbjeđenje prvog sigurnosnog prstena ambasade SAD-a.insomnia78 wrote:To je tacno najvaznije1GB wrote:I najvaznije, postoje britanska i US ambasada u glavnom gradu drzave![]()
Kad smo već kod obezbjeđenja ove ambasade....ljudi bi se shebali kad bi znali koliko američkih vojnika živi i radi BiH. Samo u Sarajevu postoji na desetine objekata "sigurnih kuća" koje su defakto "američki teritorij".
Sama ambasada ima 3 prstena osiguranja, 1. Američki marinci, unutrašnjost, 2. US embassy security 3. DKPT - vanjski prsten.
-
155_mm
#7358 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
niko na ovom forumu ti ne moze dati tacan odgovor na to pitanje.1GB wrote:Radio sam tri godine na software projektu za Northrop Grumman i redovno poducavamo njihovo osoblje. Odgovorno tvrdim da ne postoji niko u toj korporaciji ko se u detalje bolje razumije od mene.
ono sto znamo je da bi namjenska industrija trebala dobiti svoj poligon za testiranje proizvoda. to se pominjalo u kontekstu problema jer BNT nije dobio mogucnost da testira H-155 na poligonu OS BiH kod glamoca.
ja sam na to predlozio da se onda osnuje i odjel za testiranje i prezentaciju tih proizvoda. kao sto je u svijetu normalno da se odvoji razvoj necega od testiranja istog.
naravno u tom odjelu bi trebali biti mlade osobe sa visokim tehnickim obrazovanjem i poznavanjem engleskog jezika i najmanje jos jednog stranog jezika. jer bi ti isti pored testiranja razvojnih i serijskih proizvoda trebali te iste proizvode prezentirati i na medjunarodnim sajmovima.
e sad hoce li me fadil, bakir i nermin poslusati ostaje da se vidi.
-
155_mm
#7359 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
svaka cast svima koji imaju zivaca ucestvovati u raspravi o vojno nesposobnim i neobucenim bosnjacima nasprat spartansko obucenim komsijama i susjedima.
ja sam odavno prestao da se hvatam za svaku bacenu kost.
pogotovo kad tacno znam koje rijeci mog posta su izprovocirale reakciju.
u ovom slucaju to je bila izjava da bi bosanski dronovi mogli raserafiti lazara 1, 2, 3,.. prije nego sto ovaj i vidi front u slucaju nekog novog sranja. preko toga se jednostavno nije moglo cutnjom preci.

ja sam odavno prestao da se hvatam za svaku bacenu kost.
pogotovo kad tacno znam koje rijeci mog posta su izprovocirale reakciju.
u ovom slucaju to je bila izjava da bi bosanski dronovi mogli raserafiti lazara 1, 2, 3,.. prije nego sto ovaj i vidi front u slucaju nekog novog sranja. preko toga se jednostavno nije moglo cutnjom preci.
-
nepoznati988
#7360 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nije nadređena nego nadležan je za nekolike vrste krivičnih djela, organizirani i slično. NIKAKVE naredbe fmup ne može izdati kantonima.archi_a wrote:FMUP je organizacija koja je nadređena kantonalnim mup-ovima u svim stvarima koja nisu "prepuštena" organizaciji i provođenju kantonalnih mupova, a koja su od važnosti za ustavnopravni poredak i poštivanje zakona o sigurnosti u entitetu fBiH. Dug je spisak da bi se nabrojalo šta je sve u nadležnosti FMUP-a, a što prevazilazi nadležnosti kantonalnih mup-ova. Ne može se desiti da jedinica kantonalnog mup-a uhapsi bilo koga izvan svoje zone odgovornosti, a može se desiti da specijalna jedinica FMUP-a, po nalogu FMUP-a uhapsi sve u kantonu, pa i službenike kantonalnih mup-ova, ako su prekršili zakone fBiH. U entitetu se stvorio privid da su kantonalni mup-ovi države za sebe.nepoznati988 wrote:ispravka krivog navoda. FMUP je organizacija za sebe i nema nikakvu komandnu nadležnost nad kantonalnim mupovima.archi_a wrote:Koliko god mi smetala podjela na kantonalne MUP-ove, sa vlastitom komandnom strukturom i FMUP-om kao centralnom komandom, to i nije tako loše, jer u slučaju kada bi glavnoj komandi bila "odsječena" glava, MUP na određenom teritoriju bi i dalje mogao da funkcioniše u punoj operativi sa svim strukturama.na kraju svi oni ispoštuju naredbe. Pustite šta političari pričaju u tv kamere.
pokušao sam ti objasniti kako stvari stoje a ti sada i dalje udri po svom.
-
archi_a
#7361 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Može narediti u slučaju kršenja i ugrožavanja ustavnopravnog poretka entiteta federacija Bosne i Hercegovine. Ti bi radije da to zoveš, pismom molbe, preporuke, poslanog od strane ministra unutrašnjih poslova fBiH ili direktora federalne uprave policije. Ok, neka se tako zove. Zašto nema problema, zato što se ne krši ustavno pravni poredak, u skladu sa preporukama. Da se ne lažemo, ima problema u 3 kantona gdje je vladajuća stranka umislila da može stvoriti, odnosno rehabilitovati ukinutu hbhz. Istina, neke stvari iznenade, neke stvari budu traljavo odrađene, sporo, pa izazovu negodovanje u javnosti. To se na kraju rješava u hodu. Procedure su nekad traljavo odrađene, jednostavno iznenadile nadležne organe, jer do tada se nisu suočavali sa takvim slučajevima. Takav primjer smo imali na Ivanu prilikom izvođenja policajaca koji su blokirali konvoj migranata koji je upućen u HNK. Imali smo šaradu cijeli dan. Neki su se drznuli da zaprijete i okršajem, da neće nikoga propustiti. Hdz je prijetio, preko svog komesara. Prijećeno je i hapšenjima i šta je na kraju bilo? Konvoj je propušten, onako kako je došlo naređenje od strane Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i FUP-a. Jednostavno, to je situacija koja se prvi put dogodila, koja je iznenadila službe, gdje su se sukobile nadležnosti nižih i viših nivoa i gdje je trebalo prilagoditi djelovanje. Sada je to riješeno, postoji iskustvo kod ovakvih situacija i garantujem ti da neće više nikada policija ni jednog kantona moći blokirati odluke više instance. A da će biti pokušaja, hoće. 
-
1GB
#7362 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kako uopste znamo da su po nato standardima? Da zadovoljavaju ikakve iso standarde, kad ga roknes na 55°19'01.43"N 3°0'12.34"O da ne pukne u US ambasadu, itd itd155_mm wrote:niko na ovom forumu ti ne moze dati tacan odgovor na to pitanje.1GB wrote:Radio sam tri godine na software projektu za Northrop Grumman i redovno poducavamo njihovo osoblje. Odgovorno tvrdim da ne postoji niko u toj korporaciji ko se u detalje bolje razumije od mene.
ono sto znamo je da bi namjenska industrija trebala dobiti svoj poligon za testiranje proizvoda. to se pominjalo u kontekstu problema jer BNT nije dobio mogucnost da testira H-155 na poligonu OS BiH kod glamoca.
ja sam na to predlozio da se onda osnuje i odjel za testiranje i prezentaciju tih proizvoda. kao sto je u svijetu normalno da se odvoji razvoj necega od testiranja istog.
naravno u tom odjelu bi trebali biti mlade osobe sa visokim tehnickim obrazovanjem i poznavanjem engleskog jezika i najmanje jos jednog stranog jezika. jer bi ti isti pored testiranja razvojnih i serijskih proizvoda trebali te iste proizvode prezentirati i na medjunarodnim sajmovima.
e sad hoce li me fadil, bakir i nermin poslusati ostaje da se vidi.
-
nepoznati988
#7363 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
izvoli citiraj odredbe zakona o unurašnjim poslovima fbih.archi_a wrote:Može narediti u slučaju kršenja i ugrožavanja ustavnopravnog poretka entiteta federacija Bosne i Hercegovine. Ti bi radije da to zoveš, pismom molbe, preporuke, poslanog od strane ministra unutrašnjih poslova fBiH ili direktora federalne uprave policije. Ok, neka se tako zove. Zašto nema problema, zato što se ne krši ustavno pravni poredak, u skladu sa preporukama. Da se ne lažemo, ima problema u 3 kantona gdje je vladajuća stranka umislila da može stvoriti, odnosno rehabilitovati ukinutu hbhz. Istina, neke stvari iznenade, neke stvari budu traljavo odrađene, sporo, pa izazovu negodovanje u javnosti. To se na kraju rješava u hodu. Procedure su nekad traljavo odrađene, jednostavno iznenadile nadležne organe, jer do tada se nisu suočavali sa takvim slučajevima. Takav primjer smo imali na Ivanu prilikom izvođenja policajaca koji su blokirali konvoj migranata koji je upućen u HNK. Imali smo šaradu cijeli dan. Neki su se drznuli da zaprijete i okršajem, da neće nikoga propustiti. Hdz je prijetio, preko svog komesara. Prijećeno je i hapšenjima i šta je na kraju bilo? Konvoj je propušten, onako kako je došlo naređenje od strane Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i FUP-a. Jednostavno, to je situacija koja se prvi put dogodila, koja je iznenadila službe, gdje su se sukobile nadležnosti nižih i viših nivoa i gdje je trebalo prilagoditi djelovanje. Sada je to riješeno, postoji iskustvo kod ovakvih situacija i garantujem ti da neće više nikada policija ni jednog kantona moći blokirati odluke više instance. A da će biti pokušaja, hoće.
-
archi_a
#7364 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Opet kažem, pustite se priča koje iznose secesionisti u pokušaju, davajući populističke izjave za javnost a kasnije se vade na "verbalni delikt". Jedno je plasirana vijest koju prenesu portali a drugo je ono šta se kroz službene dokumente, prihvati, potpiše i uradi na terenu, prema zakonu i po naredbama nadležnih instanci.

Hvala i doviđenja.
Last edited by archi_a on 03/01/2019 16:42, edited 1 time in total.
- anelsol
-
detroit-mercy
#7366 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nigdje veze, u mojoj carsiji je bila stacionirana jaka tenkovska brigade tako da je dosta raje iz grada i okoline bilo u tenkistima. Valjda se i to gledalo u ona vremenaVilajet_Bosna wrote:Bošnjacima je sistematski onemogućivano da se školuju za oficire, Albancima da već i ne pominjemo.PM72 wrote:svaki punoljetni građanin SFRJ samim tom i BiH morao je služiti JNA i u njoj je imao pjesadijsku obuku od par mjeseci...to sto je nama prioritet bio auto jedinica radi kategorija u vozackoj ili kuhinja da mozemo pristojno krkati je stvar naseg mentaliteta...musliman i hrvat nisu htjeli ici u vojne skole i za oficire,daj mu kakve fabrike jal kafica,jebes opasac i uniformu...
u knjizi Opsada Sarajeva general Karavelić navodi neku tabelu u kojoj se najbolje vidi ogroman nesrazmjer podoficira, oficira, generala, u odnosu na etničku pripadnost.
Crnogorci su pred rat premašivali po 10-15 puta u odnosu na procenat stanovništva, jah ali eto oni i pametni i vrijedni a Bošnje i glupi i lijeni. kako da ne.
bez uvrede ali mislim da je ovo i smiješno i besmisleno što navodiš. pa nisu svi Bošnjaci mogli ići u auto jedinice niti kuhinjuo sto je nama prioritet bio auto jedinica radi kategorija u vozackoj ili kuhinja da mozemo pristojno krkati![]()
no pred rat je većina običnih ljudi bila obična neobučena rulja koja je upotrebu raznih oružja, korištenje tromblona, protivoklopnih sredstava naučila tek u samom ratu. slično danas vidimo u Siriji, sve kao fol sirijska vojska zajebana, dril, naporana obuka, jebeni oficiri, lezi, ustani, zabij nos u blato, i slične pizdarije a onda u ratu gura granatu u minobacač kao u topovsku cijev. apsolutno isto bi bilo u svakoj državi. samo profesionalni vojnici, specijalne jedinice ili poneki zaljubljenik u oružje bili bi spremni (bar u tom dijelu kad je obično korištenje puške) za rat, ovo ostalo što se u ratu mobiliše iz rudnika, građevine, sa traktora, iz fabrika, sa stolica, klupa ili fotelja ne bi niko znao ništa, i to je fakat u svakoj zemlji. većina ljudi u svakoj državi koja ima i obavezu služenja vojnog regrutnog roka, jednostavno jedva čekaju da se to što prije završi, da otambura što mora i da idu kući, neko na posao, neko na fakultet, neko ženi, curi, neko u kafanu, kladionicu, kako god, samo da nije tu gdje mu neko govori i naređuje šta će raditi od 5-6h ujutro kad ustane po do navečer kad ide na spavanje.
Poce rat, more tenkista ali slabo tenkova, isto je bilo i sa artiljercima. Hejbe artiljeraca ali slabo artiljerije.
JNA nije obucavala da svi budu specijalci ali je obucavala da se svi specijalizuju za nesto, pa si tako imao razlicite rodove/sluzbe i pod sluzbe. Moja specijalnost su bile mine i eksplozivi pored toga naravo da se je prolazila i osnovna pjesadijska obuka u kojoj si morao da nucis osnovne vjestine. Kad je rat poceo ja sa minama mogao raditi zatvorenih ociju ali sam zato naucio kako ispaliti RPG u ratu, u vojsci ga vidio nisam
-
nepoznati988
#7367 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
E jos kad bi znao sta ovo sve znaci bilo bi super. No ocigledno je da se sa pravom ni u putu nisi sreo.archi_a wrote:
Hvala i doviđenja.
Odustajem.
Molim, nema na cemu.
- anelsol
#7369 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Najbolje da ih direktno kontaktiras. Ko zna, možda i ispadne neka poslovna saradnja. Sa takvim referencama, ako nije šuplja, trebali bi te barem saslušati.1GB wrote:Radio sam tri godine na software projektu za Northrop Grumman i redovno poducavamo njihovo osoblje. Odgovorno tvrdim da ne postoji niko u toj korporaciji ko se u detalje bolje razumije od mene.
Last edited by anelsol on 03/01/2019 20:28, edited 1 time in total.
- insomnia78
#7370 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
De bgt odvadi malo. Ko je to jos sluzio JNA u svom gradudetroit-mercy wrote:Nigdje veze, u mojoj carsiji je bila stacionirana jaka tenkovska brigade tako da je dosta raje iz grada i okoline bilo u tenkistima. Valjda se i to gledalo u ona vremenaVilajet_Bosna wrote:Bošnjacima je sistematski onemogućivano da se školuju za oficire, Albancima da već i ne pominjemo.PM72 wrote:svaki punoljetni građanin SFRJ samim tom i BiH morao je služiti JNA i u njoj je imao pjesadijsku obuku od par mjeseci...to sto je nama prioritet bio auto jedinica radi kategorija u vozackoj ili kuhinja da mozemo pristojno krkati je stvar naseg mentaliteta...musliman i hrvat nisu htjeli ici u vojne skole i za oficire,daj mu kakve fabrike jal kafica,jebes opasac i uniformu...
u knjizi Opsada Sarajeva general Karavelić navodi neku tabelu u kojoj se najbolje vidi ogroman nesrazmjer podoficira, oficira, generala, u odnosu na etničku pripadnost.
Crnogorci su pred rat premašivali po 10-15 puta u odnosu na procenat stanovništva, jah ali eto oni i pametni i vrijedni a Bošnje i glupi i lijeni. kako da ne.
bez uvrede ali mislim da je ovo i smiješno i besmisleno što navodiš. pa nisu svi Bošnjaci mogli ići u auto jedinice niti kuhinjuo sto je nama prioritet bio auto jedinica radi kategorija u vozackoj ili kuhinja da mozemo pristojno krkati![]()
no pred rat je većina običnih ljudi bila obična neobučena rulja koja je upotrebu raznih oružja, korištenje tromblona, protivoklopnih sredstava naučila tek u samom ratu. slično danas vidimo u Siriji, sve kao fol sirijska vojska zajebana, dril, naporana obuka, jebeni oficiri, lezi, ustani, zabij nos u blato, i slične pizdarije a onda u ratu gura granatu u minobacač kao u topovsku cijev. apsolutno isto bi bilo u svakoj državi. samo profesionalni vojnici, specijalne jedinice ili poneki zaljubljenik u oružje bili bi spremni (bar u tom dijelu kad je obično korištenje puške) za rat, ovo ostalo što se u ratu mobiliše iz rudnika, građevine, sa traktora, iz fabrika, sa stolica, klupa ili fotelja ne bi niko znao ništa, i to je fakat u svakoj zemlji. većina ljudi u svakoj državi koja ima i obavezu služenja vojnog regrutnog roka, jednostavno jedva čekaju da se to što prije završi, da otambura što mora i da idu kući, neko na posao, neko na fakultet, neko ženi, curi, neko u kafanu, kladionicu, kako god, samo da nije tu gdje mu neko govori i naređuje šta će raditi od 5-6h ujutro kad ustane po do navečer kad ide na spavanje..
Poce rat, more tenkista ali slabo tenkova, isto je bilo i sa artiljercima. Hejbe artiljeraca ali slabo artiljerije.
JNA nije obucavala da svi budu specijalci ali je obucavala da se svi specijalizuju za nesto, pa si tako imao razlicite rodove/sluzbe i pod sluzbe. Moja specijalnost su bile mine i eksplozivi pored toga naravo da se je prolazila i osnovna pjesadijska obuka u kojoj si morao da nucis osnovne vjestine. Kad je rat poceo ja sa minama mogao raditi zatvorenih ociju ali sam zato naucio kako ispaliti RPG u ratu, u vojsci ga vidio nisam
-
PM72
#7371 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Bilo je i toga ali vrlo rijetko.Ja znam za dva slučaja.Komšija sa 6-stog sprata služio vojni rok u kasarni Viktor Bubanj (sadašnji sud BiH).Znači,bio je daleko od kuće tri trolejbuske stanice.Zato što mu je ujak bio general JNA.
Drugi slučaj.Sin šupka koji je bio glavna fora u vojnom odsjeku na regrutaciji služio je u kasarni Nedžarići.Stanovao u Dobrinji.Ostala buranija bila je većinom po Makedoniji ili Sloveniji.
Drugi slučaj.Sin šupka koji je bio glavna fora u vojnom odsjeku na regrutaciji služio je u kasarni Nedžarići.Stanovao u Dobrinji.Ostala buranija bila je većinom po Makedoniji ili Sloveniji.
- insomnia78
#7372 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Jah al on rece dosta raje
-
PM72
#7373 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ma jok.Ja sam živio u opštini Novi Grad koja je imala skoro 130 000 i čuo sam za 2 slučaja da je neko služio JNA u svom gradu.To se prepričavalo i ibretilo a tako nešto je sigurno došlo i do ušiju nadležnih organa.Titin sin Mišo nije služio u Beogradu...
-
1GB
#7374 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne ne, ne interesuje me poslovna saradnja, pitam samo iz znatizelje posto vidim da vas ima koji se razumijete i pratite situaciju...anelsol wrote:Najbolje da ih direktno kontaktiras. Ko zna, možda i ispadne neka poslovna saradnja. Sa takvim referencama, ako nije šuplja, trebali bi te barem saslušati.1GB wrote:Radio sam tri godine na software projektu za Northrop Grumman i redovno poducavamo njihovo osoblje. Odgovorno tvrdim da ne postoji niko u toj korporaciji ko se u detalje bolje razumije od mene.
-
detroit-mercy
#7375 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da prevedem, u gradu je bilo stacionirana tenkovska brigada JNA ali dosta raje je dobijalo da budu tenkisti kao sluzbu. Sluzili su svugdje po Jugi ali vjerujem da to sto je u gradu bila stacionirana tenkovska brigada ima veze sa time. Valjda je u slucaju rata i rezerva popunjavala redovne jediniceinsomnia78 wrote:Jah al on rece dosta raje
Nigdje nisam napisao da su sluzili u gradu, vec u rodu