HS kablovska

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
kakaljin

#7351 Re: HS kablovska

Post by kakaljin »

mixone1995 wrote:
Dady wrote:
mixone1995 wrote:

E sada ti meni reci zar ne bi bilo dobro da prebace te kanale na 128 QAM gdje nema smetnji i svi sretni i zadovoljni ? :)
Vjerujem da to nije neki veliki posao, da to mogu rijesiti za jedan dan maximalno .. :)
Moglo bi... To košta uvođenje dva nova tranpodera tj nove frekvencije, nova oprema.
Kao što možeš zaključiti iz mog posta ja ne vjerujem da će to napraviti, jer su HS. Bitnije im je marketinški imati na papiru veliki broj kanala a ne kvalitetu i zadovoljnog korisnika.
Btw HBO koga dodatno placam nema audio sa 5.1 zvukom. Kažu u HS nije do njih. Pisao sam HBO i oni tvrde da ide 5.1 zvuk u većini filmova.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Nazalost slazem se s tobom.. Sumnjam da ce ista piti vode ovi nasi komentari, daBogda da HS bilo sta preuzme u vezi ovoga .. A sto se tice HBO kanala i ja imam iste, i sigurno je do HSa... Jos jedan dokaz da im je oprema 0 u odnosu na npr. BHTelekom .. :facepalm:
Sve je ovo do veoma lose i jeftine opreme koju HS ima i sada im je problem jer da bi imalo bilo kvalitetnije i bolje i imali funkcije koje postoje u kablovskim sistemima morali puno vece novce davati za novu opremu nego sto kokurencija radi, ali ce jednom doci to pitanje jer ce morati ili veliki novac uloziti u kvaliteniju opremu ili ce morati da gase firmu jer nece moci da prate konkurenciju i bice im veliki odliv korisnika.

Koliko mi se puta desilo da se izgubi neki kanal kada je nevrijeme, a ja na svojoj satalitskoj taj kanal bez problema gledam na opremi koja je za obicnog korisnika i nije profesionalna.
The Realist

#7352 Re: HS kablovska

Post by The Realist »

Dady wrote:
Za ovo drugo si u pravu 256QAM je podložnija smetnjama nego li nize modulacije. Prednost joj je da se može progurati puno više podatka.
HS je očigledno koristi da ne bi morao ulagati u nove transpodere, ako bi prešao na nižu modulaciju.
A meni rekli da je do spoja, pa mi je zato kvalitet slab (spoj vanjskog kabla i onog što ulazi u kuću, a pod fasadom je), pa kontao to sređivati.

Znači da ipak ne radim i da je do njih.
Dady

#7353 Re: HS kablovska

Post by Dady »

The Realist wrote:
Dady wrote:
Za ovo drugo si u pravu 256QAM je podložnija smetnjama nego li nize modulacije. Prednost joj je da se može progurati puno više podatka.
HS je očigledno koristi da ne bi morao ulagati u nove transpodere, ako bi prešao na nižu modulaciju.
A meni rekli da je do spoja, pa mi je zato kvalitet slab (spoj vanjskog kabla i onog što ulazi u kuću, a pod fasadom je), pa kontao to sređivati.

Znači da ipak ne radim i da je do njih.
Pa i da je do tvoje instalacije to je opet njihovo da srede sve do receivera. Ali mi sami često pristanemo na ovakvu njihovu bahatost. Da se bilo šta pokrene nabolje treba ih zvati za svaki problem, slab signal pa makar i ne gledam taj program. Kažem opet da mi je bitniji kvalitet nego kvantitet. Da su se i oni rukovodili time ne bi imali toliko nepotrebnih programa, a te pare su mogli uložiti u bolji sistem i podršku.
Ali mislim da im para ne fali sigurno da kvalitetno opslužuju i trenutnu ponudu. Opet je to naša poslovna politika: "Muzi dok možeš", "Uzmi levata"... :)

AdrianMole

#7354 Re: HS kablovska

Post by AdrianMole »

Uglavnom ste u pravu. 256 QAM je izabrana ,jer tako možeš staviti 5-6 HD kanala na transporter,a ne 2-3 kao sa 128 QAM modulacijom.To samo po sebi ne bi bio problem kada bi HS imao stabilan signal.Međutim,kao što svi znamo to baš i nije slučaj.Dovoljno je da signal oslabi 10% i već se javlja kockanje,glitcheri i slično što je najbolji pokazatelj lošeg signala.Naravno ,kako su HD kanali uvijek i uvijek prvi na udaru upravo zbog modulacije.Zašto je loš signal?Zato što su instalacije rađene nadzemno(uglavnom po banderama Elektroprivrede) u svim naseljima sa individualnim stambenim objektima,a vrlo često je tako napravljena i veza između zgrada u takvim naseljima.Tako je sve podložno klimi,radovima Elektroprivrede,a često i nekim namjernim marifetlucima.Istini za volju ,isto tako je radio i bivši ELOB (sadašnji Telemach),a novi vlasnici koliko je meni poznato nisu ponovo radili mrežu u naseljima sa individualnim stambenim objektima.Razlika je samo u tome što Elobova ''teritorija'' ima dosta manje tih naselja. Podzemna instalacija je mnogo skuplja i pitanje je koliko bi imali korisnika u kućama kada bi naplaćivali uvođenje 300-400 KM.
amcibald

#7355 Re: HS kablovska

Post by amcibald »

Samo da kazem s ponosom da sam nakon 5+god HS kablovske odjavio istu,jer nemogu da vjerujem da svaki problem koji se pojavi,dali sto nema pojedinih kanala,dali sto pojedini kanali gube sliku,svaki,ama bas svaki put je do mog tv. Inace sam imao kid paket 8 plus hbo kanale,dakle oko 43KM. Cak su mi uredno naplacivali pretplatu i HBO kanala iako je u toku mjeseca nekih 10tak dana bila zatamnjena slika,a gospoda iz HS-a se izvinjavala preko svoje sluzbene stranice a na kraju mjeseca uredno poslala puni racun pretplate,da bi poslije toga novim pretplatnicima nudila 2ili3 mjeseca gratis HBO kanale a mi standarni pretplatnici ko nas....Sada sam uzeo Total TV i samo da kazem da su mnogo mnogo usluzniji. Kod HS je bilo bolje sto sam imao modul i nije bilo dodatnog upravljaca,i imao sam u pretplati gratis HD kanale,dok kod Totala nakon 2 mjeseca probe,moras posebno uzeti HD kanale. Znalo se dogadjati na HS-ovim HD kanalima tipa FACE tv kad je bila tekma BiH da HD kanal nije radio a drugi jeste. Pretpostavljam opet zbog mog tv-a. Sorry zbog dugog posta ali morao sam.
rizibizi

#7356 Re: HS kablovska

Post by rizibizi »

Kao sto to recimo radi Logosoft koji na zalost pokriva dva i po naselja i 5-6 zgrada sve skupa, ali barem poloze kablove kako treba a ne da Tarzan i Chita vise sa bandera.
AdrianMole

#7357 Re: HS kablovska

Post by AdrianMole »

rizibizi wrote:Kao sto to recimo radi Logosoft koji na zalost pokriva dva i po naselja i 5-6 zgrada sve skupa, ali barem poloze kablove kako treba a ne da Tarzan i Chita vise sa bandera.
Logosoft (xdsl) uopće se ne razvodi do kuća.Samo zgrade :-D
chakany

#7358 Re: HS kablovska

Post by chakany »

Kockice moje, da vas nema, život bi bio puno ljepši :lol:
Krenem naveče gledati film, i onda mali milion smetnji.
Pa majka mu stara.
clarion_

#7359 Re: HS kablovska

Post by clarion_ »

amcibald wrote:Samo da kazem s ponosom da sam nakon 5+god HS kablovske odjavio istu,jer nemogu da vjerujem da svaki problem koji se pojavi,dali sto nema pojedinih kanala,dali sto pojedini kanali gube sliku,svaki,ama bas svaki put je do mog tv. Inace sam imao kid paket 8 plus hbo kanale,dakle oko 43KM. Cak su mi uredno naplacivali pretplatu i HBO kanala iako je u toku mjeseca nekih 10tak dana bila zatamnjena slika,a gospoda iz HS-a se izvinjavala preko svoje sluzbene stranice a na kraju mjeseca uredno poslala puni racun pretplate,da bi poslije toga novim pretplatnicima nudila 2ili3 mjeseca gratis HBO kanale a mi standarni pretplatnici ko nas....Sada sam uzeo Total TV i samo da kazem da su mnogo mnogo usluzniji. Kod HS je bilo bolje sto sam imao modul i nije bilo dodatnog upravljaca,i imao sam u pretplati gratis HD kanale,dok kod Totala nakon 2 mjeseca probe,moras posebno uzeti HD kanale. Znalo se dogadjati na HS-ovim HD kanalima tipa FACE tv kad je bila tekma BiH da HD kanal nije radio a drugi jeste. Pretpostavljam opet zbog mog tv-a. Sorry zbog dugog posta ali morao sam.
ako si uzeo total tv, i HD resiver onda možeš sve imati na jednom daljincu. total je tata-mata,ja inače koristim oboje i kombinacija je beton
rizibizi

#7360 Re: HS kablovska

Post by rizibizi »

AdrianMole wrote:
rizibizi wrote:Kao sto to recimo radi Logosoft koji na zalost pokriva dva i po naselja i 5-6 zgrada sve skupa, ali barem poloze kablove kako treba a ne da Tarzan i Chita vise sa bandera.
Logosoft (xdsl) uopće se ne razvodi do kuća.Samo zgrade :-D
Pa napisah ja zgrade nisam ni spominjao kuce, pokrivenost im je nikakva ali barem odrade posao kako treba. Jest da poslije kopanja ne znaju vratiti sve kako su nasli al bar idu zemljom a ne od bandere do bandere.
MH i HS kablovska

#7361 Re: HS kablovska

Post by MH i HS kablovska »

nervoza wrote:vec neko vrijeme se mislim zaliti ali tek nadjoh vremena...

dakle, u zadnjih par sedmica svaki drugi dan (a prije da je svaki dan) na digitalnoj ne mogu da gledam kanal koji bih volio u datom momentu, trenutno je to slucaj sa njemackim rtl-om... slika trza, nikako se ne moze gledati (imam modul), sve to ne bi bilo strasno da analogna radi, ali kad na nju prebacim prvo moram cekati pola minute da se ucita kanal, koji onda nema zvuka, internet radi bez problema... uglavnom dragi HS, ocekujem brz odgovor kako da dalje postupim, sumnjam da cu ovo jos dugo trpiti...
Poštovanje. Zamolili bismo Vas da ostavite podatke (ime i prezime, adresu stanovanja i kontakt telefon) u PP. Lijep pozdrav
mixone1995

#7362 Re: HS kablovska

Post by mixone1995 »

I naravno, gospodin iz podrske se nije udostojio ni da odgovori :lol: :roll:
dzeno123

#7363 Re: HS kablovska

Post by dzeno123 »

Imam jedno pitanje u vezi digitalnih kartica. Kada sam htjeo da predjem sa hema resivera na karticu dobio sam odgovor da za moj tv nemate jos uvijek u ponudi i da ce biti uskoro. U pitanju je LG 2000 32" model, ne znam da li se radi o DVB-T ili DVB-C tuneru stvarno? Ako trenutno imate, koja je procedura prelaska na isti? Hvala
mixone1995

#7364 Re: HS kablovska

Post by mixone1995 »

dzeno123 wrote:Imam jedno pitanje u vezi digitalnih kartica. Kada sam htjeo da predjem sa hema resivera na karticu dobio sam odgovor da za moj tv nemate jos uvijek u ponudi i da ce biti uskoro. U pitanju je LG 2000 32" model, ne znam da li se radi o DVB-T ili DVB-C tuneru stvarno? Ako trenutno imate, koja je procedura prelaska na isti? Hvala
Nisam podrska ali evo ja cu ti dati odgovor.

Kartica ti nije mogla jer ti TV ne podrzava DVB-C vec samo DVB-T. I ja sam cuo to da ce nekad u buducnosti (citaj za jedno 5 godina) HS nabaviti kartice i za one korisnike ciji TV uredjaji podrzavaju samo DVB-T. Trenutno ti je jedina opcija HD resiver.

:)
The Realist

#7365 Re: HS kablovska

Post by The Realist »

Dady wrote: Pa i da je do tvoje instalacije to je opet njihovo da srede sve do receivera. Ali mi sami često pristanemo na ovakvu njihovu bahatost. Da se bilo šta pokrene nabolje treba ih zvati za svaki problem, slab signal pa makar i ne gledam taj program. Kažem opet da mi je bitniji kvalitet nego kvantitet. Da su se i oni rukovodili time ne bi imali toliko nepotrebnih programa, a te pare su mogli uložiti u bolji sistem i podršku.
Ali mislim da im para ne fali sigurno da kvalitetno opslužuju i trenutnu ponudu. Opet je to naša poslovna politika: "Muzi dok možeš", "Uzmi levata"... :)

Dobro, fasada je naknadno postavljena, pa nisam siguran da li moram šta plaćati, ili ne (mada nisam ja postavio fasadu, nego vlasnik objekta, ja samo posjedujem stan tu).

No, poslao sam poruku, pa će me sutra nazvati, a.B.d.!
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#7366 Re: HS kablovska

Post by -LIBERO- »

Postovani ( :D ) HS.

Mozete li staviti Arenu HR, koja je na digitali u HS-u, i bez tog HS "dodatka" da mi smrtnici koji imamo resivere koji ne citaju HD kanale, mozemo gledati preko Arene HR hrvatsku nogometnu ligu?

Hvala.
King Kenny

#7367 Re: HS kablovska

Post by King Kenny »

Kako ide s tim HD resiverom? Plaća li se nešto dodatno? I ima li poteškoća kao s ovim običnim resiverom?
MH i HS kablovska

#7368 Re: HS kablovska

mixone1995 wrote:Pitanje :

Da li postoji mogucnost da se kanali koji se nalaze na 256 QAM prebace na 128 QAM ?

Zbog cega ovo pitam ?! Jer onda ne bi bilo problema oko signala sto sam vec objasnjavao u jednom od prethodnih komentara !

Zasto mislim da bi nakon ovoga prestao problem sa signalom ?! Jer i na ostalim kanalima koji nisu HD a nalaze se na 256 QAM desava se ista stvar ... Dakle, problem je u 256QAM a ne u HD kanalima!

Nemojte mi samo reci da ce biti losija kvaliteta slike, mozda i hoce ali sasvim malo.. Vjerujem da bi 90% korisnika pristalo na 10% losiju kvalitetu slike ali da radi bez ikakvih problema i smetnji!!

Ocekujem odgovor od HS podrske ... Toliko .
Poštovanje, izvinjavamo se na kašnjenju odgovora na pitanje. Na osnovu Vašeg pitanja želimo Vam skrenuti pažnju da ne postoji mogućnost prebacivanja sa 256 QAM modulacije na bilo koju drugu, iz razloga što svi HD kanali zahtijevaju duplo veći Bit Rate u prenosu u odnosu na SD kanale, kroz fiksni propusni opseg kanala od oko 50 Mb/s. Modulacijom 256 QAM jedan simbol čini 8 bita što u suštini predstavlja više detalja, oštriju sliku, jasnije boje, a na kraju to i želimo od HD kanala u definisanom propusnom opsegu. Smanjenjem reda modulacije trebao bi nam veći propusni opseg od definisanog za prenos video stream-a iste kvalitete. Uz to prenos streamova HD kanala je definisan standardom koji uključuje 256 QAM.

Istina je da je 256 QAM osjetljivija na kvalitet signala odnosno modulacione greške, međutim sa signalom kod koga je MER iznad 34 dB, prijem HD kanala bi trebao da bude sasvim dobar.

Jedini kanal koji je SD, a emituje se na 256 QAM jeste Arenasport HR iz razloga što je na prijemu u H264 video formatu i kao takvog ga mogu samo gledati korisnici HD STB ili CI modula, pa je iz tog razloga u stream-u sa HD kanalima.

Lijep pozdrav
MH i HS kablovska

#7369 Re: HS kablovska

dzeno123 wrote:Imam jedno pitanje u vezi digitalnih kartica. Kada sam htjeo da predjem sa hema resivera na karticu dobio sam odgovor da za moj tv nemate jos uvijek u ponudi i da ce biti uskoro. U pitanju je LG 2000 32" model, ne znam da li se radi o DVB-T ili DVB-C tuneru stvarno? Ako trenutno imate, koja je procedura prelaska na isti? Hvala
Poštovani, ako je to taj TV koji smo provjerili, on nema DVB-C tuner, tako da Vam ne može CI modul. Nažalost. Lijep pozdrav
MH i HS kablovska

#7370 Re: HS kablovska

King Kenny wrote:Kako ide s tim HD resiverom? Plaća li se nešto dodatno? I ima li poteškoća kao s ovim običnim resiverom?
Zamjenu SD resivera za HD resiver vršite uz doplatu od 49,90 KM. Trenutno ih nemamo na stanju. Čim bude, bićete blagovremeno obaviješteni. Lijep pozdrav
MH i HS kablovska

#7371 Re: HS kablovska

-LIBERO- wrote:Postovani ( :D ) HS.

Mozete li staviti Arenu HR, koja je na digitali u HS-u, i bez tog HS "dodatka" da mi smrtnici koji imamo resivere koji ne citaju HD kanale, mozemo gledati preko Arene HR hrvatsku nogometnu ligu?

Hvala.
Poštovanje. Nažalost, ne možemo. Lijep pozdrav
MH i HS kablovska

#7372 Re: HS kablovska

.
Last edited by MH i HS kablovska on 02/08/2013 15:43, edited 1 time in total.
MH i HS kablovska

#7373 Re: HS kablovska

chakany wrote: Hvala HS, M&H :thumbup:

Samo me zanima zasto kao i sav normalan svijet nemamo RTS 1 i RTS 2, nego ovaj RTS SAT?
Ima super filmova, ako ga moze imati jedna Zenica i Tuzla, ne znam zasto nema Sarajevo.
Gospodine, to su drugi operateri, u našoj ponudi je trenutno samo RTS SAT. Vaš prijedlog je svakako proslijeđen upravi, te ukoliko dođe do uvođenja traženih kanala bit ćete blagovremeno obavješteni. Ugodan ostatak dana.
The Realist

#7374 Re: HS kablovska

Post by The Realist »

The Realist wrote:
Dady wrote: Pa i da je do tvoje instalacije to je opet njihovo da srede sve do receivera. Ali mi sami često pristanemo na ovakvu njihovu bahatost. Da se bilo šta pokrene nabolje treba ih zvati za svaki problem, slab signal pa makar i ne gledam taj program. Kažem opet da mi je bitniji kvalitet nego kvantitet. Da su se i oni rukovodili time ne bi imali toliko nepotrebnih programa, a te pare su mogli uložiti u bolji sistem i podršku.

Dobro, fasada je naknadno postavljena, pa nisam siguran da li moram šta plaćati, ili ne (mada nisam ja postavio fasadu, nego vlasnik objekta, ja samo posjedujem stan tu).

No, poslao sam poruku, pa će me sutra nazvati, a.B.d.!
Moram reći da su me nazvali danas, uzeli podatke, te bi trebali doći ili sutra, ili u ponedjeljak, a kako stvari stoje, riješit bi trebali se u moju korist, a.B.d.!
Referent za ONO i DSZ

#7375 Re: HS kablovska

Post by Referent za ONO i DSZ »

:D :roll:
Za ovoga sto se rapituje za HD receiver.
Ja imam isti i mogu ti reci da je slika dobra ali user interfejs katastrofalan (jefino kinesko smece) uglavnom moras nisaniti da primi tipku. Da ne govorim o preskeniranjima/nauka za sebe.
S obzirom da ti je stariji TV (jer nema ovaj modul) vjerovatno nije ni FULLHD nego je samo HD ready/velika razlika!, stoga ti savjetujem da ne cekas HD receiver nego promjenis TV (ako mozes) kako bi fercerao CI modul s FULLHD.
Nista neces dobiti s HD receiverom ako ti je taj LGTV samo HD ready osim malo bolje slike i problema kod naviganja :D
Locked