Stani, a šta je srpska pravoslavna crkva? Da li je riječ o nacionalnoj crkvi?King_1 wrote:Ne osporavam im ja, osporava im cijeli pravoslavni svijet tj. Pravoslavna crkva.Bosnolog wrote:
Ko si ti da osporavas Crnogorcima i Makedoncima pravo na svoje Pravoslavne Crkve,.......velikosrpstvo preko Pravoslavne Crkve kao glavne poluge SANU mentora nastavlja da jase ,......kada nestane neprijatelja onda se oni stvore unutar vlastitog naroda,.......
Pravoslavne crkve se ne mogu nacionalizovati radi podizanja svijesti svoje nacije i svoje samonarodnosti itd.
Osnivanje nacionalnih crkava je zabranjeno, a sam naziv Crnogorska i Makedonska govori da je tako.
Ovaj prostor je samo jurisdikcija Srpske pravoslavne crkve i ni jedne više.
Dešavanja u Srbiji
- Ahmmed
#7351 Re: Desavanja u Srbiji
- Bosnolog
#7352 Re: Desavanja u Srbiji
Hoces reci da je taj prostor do Tokija,...... sta nam ti besjedis kako je pocelo i sama SPC ce se podijeliti BiH ce dobiti BPC /bosansku pravoslavnu crkvu/ vremenom zivi bili pa docekali,...jer uprvo tvoja logika ,shvatanja kao i propovjedanja su identicna SANU i SPC mentorima mitolomanije velesrbizacije ovih prostora ciji fijasko dozivjes pa i ovu bruku ,podjelu pa cak i tucu od onih koji bi trebali stiti cast i slovo onog sto propovjedaju.King_1 wrote:Ne osporavam im ja, osporava im cijeli pravoslavni svijet tj. Pravoslavna crkva.Bosnolog wrote:
Ko si ti da osporavas Crnogorcima i Makedoncima pravo na svoje Pravoslavne Crkve,.......velikosrpstvo preko Pravoslavne Crkve kao glavne poluge SANU mentora nastavlja da jase ,......kada nestane neprijatelja onda se oni stvore unutar vlastitog naroda,.......
Pravoslavne crkve se ne mogu nacionalizovati radi podizanja svijesti svoje nacije i svoje samonarodnosti itd.
Osnivanje nacionalnih crkava je zabranjeno, a sam naziv Crnogorska i Makedonska govori da je tako.
Ovaj prostor je samo jurisdikcija Srpske pravoslavne crkve i ni jedne više![]()
![]()
.
http://www.youtube.com/watch?v=zdjvSaIc ... r_embedded
-
nihoniho
#7353 Re: Desavanja u Srbiji
ovaj prostor je bio i jurisdikcija beograda, pa je sve manje tako.King_1 wrote:Šta vidiš u ovim činjenicama da nije tačno?jutarnji wrote:Ok.King_1 wrote:Pravoslavne crkve se ne mogu nacionalizovati radi podizanja svijesti svoje nacije i svoje samonarodnosti itd.dzizuzfakin`krajst...King_1 wrote:Ovaj prostor je samo jurisdikcija Srpske pravoslavne crkve i ni jedne više.![]()
...i haj` ti sa bolidom razgovaraj?
stvari se mijenjaju i ne mogu se odrzati srednjevjekovnim metodama , a to je ono sto srbi rade.
-
King_1
#7354 Re: Desavanja u Srbiji
Ne, SPC nije nacionalna crkva jer inače ne bi bila priznata od strane drugih crkava. Naziv Srpska ne treba miješati sa pojmom da je to nacionalna crkva.Ahmmed wrote:
Stani, a šta je srpska pravoslavna crkva? Da li je riječ o nacionalnoj crkvi?
Ime pomjesne crkve, po tradiciji, može biti vezano za jedan narod ili grad, ili oboje. Tako imamo Srpska, Ruska, Grčka, Rumunska, Bugarska itd. pravoslavna crkva, ali takođe Antiohijska, Carigradska, Jerusalimska, Aleksandrijska itd. O ovome je više govorio Njegova svetost patrijarh moskovski i sve Rusije gospodin Aleksije II, pa ko hoće da shvati suštinu narodnosnog imena crkve neka pročita neke njegove radove.
Pomjesna crkva po svojoj prirodi može biti jednonacionalna (ako za vjerujuće ima jedan narod), mnogonacionalna (više naroda) i anacionalna (kada se vjerujući nacionalno ne opredjeljuju, ali ovo je raritet). Jedan narod ne može nacionalizovati Hristosa i osnivati svoju crkvu gazeći svoju pravoslavnu sabraću koja poštuje tog istog Gospoda Isusa Hrista.
Ruska pravoslavna crkva nije crkva samo Rusa nego brojnih naroda. U sastavu nje se nalaze brojne autonomne i samoupravne crkve koje održavaju sabornost i potčinjavaju se patrijarhu moskovskom i sve Rusije kao kirijarhalnom poglavaru.
Na taj isti način bi i MPC trebala da poštuje arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog kao svoga kirijarhalnoga patrijarha sa kojim održava katoličnost Pravoslavne crkve, što je jedno veoma važno obilježje Pravoslavne crkve (mislim na katoličnost).
-
King_1
#7355 Re: Desavanja u Srbiji
Ne treba miješati svetovne i duhovne stvari. Pravoslavna crkva svoje kanone nije mijenjala od 9. vijeka, a država svaki dan mijenja svoje zakone!nihoniho wrote: ovaj prostor je bio i jurisdikcija beograda, pa je sve manje tako.
stvari se mijenjaju i ne mogu se odrzati srednjevjekovnim metodama , a to je ono sto srbi rade.
-
King_1
#7356 Re: Desavanja u Srbiji
Ovo je svakako bilo nepotrebno i ovakvo stanje su izazvali monasi koji su pod uticajem arhimandrita Simeona Vilovskog skrenuli sa puta Božjeg i zloupotrebili svoje zvanje i čin. Lakomislenicima su proširene informacije da je Njegovo preosveštenstvo gospodin Artemije zatočen u manastiru, na šta su ovi reagovali kao njegovi oslobodioci.Bosnolog wrote: Hoces reci da je taj prostor do Tokija,...... sta nam ti besjedis kako je pocelo i sama SPC ce se podijeliti BiH ce dobiti BPC /bosansku pravoslavnu crkvu/ vremenom zivi bili pa docekali,...jer uprvo tvoja logika ,shvatanja kao i propovjedanja su identicna SANU i SPC mentorima mitolomanije velesrbizacije ovih prostora ciji fijasko dozivjes pa i ovu bruku ,podjelu pa cak i tucu od onih koji bi trebali stiti cast i slovo onog sto propovjedaju.
http://www.youtube.com/watch?v=zdjvSaIc ... r_embedded
Nakon što su se uvjerili da je vladika Artemije zajedno sa svojim monasima bogoslužio, svi su se razišli.
Dobro je što se Crkva odmah uhvatila u koštac sa ovakvim ljudima poput Simeona Vilovskog, koji je iznevjerio Hristovo učenje.
- armin071
#7357 Re: Desavanja u Srbiji
Ovaj prostor je samo jurisdikcija Srpske pravoslavne crkve i ni jedne više
.[/quote]
Hoces reci da je taj prostor do Tokija,...... sta nam ti besjedis kako je pocelo i sama SPC ce se podijeliti BiH ce dobiti BPC /bosansku pravoslavnu crkvu/ vremenom zivi bili pa docekali,...jer uprvo tvoja logika ,shvatanja kao i propovjedanja su identicna SANU i SPC mentorima mitolomanije velesrbizacije ovih prostora ciji fijasko dozivjes pa i ovu bruku ,podjelu pa cak i tucu od onih koji bi trebali stiti cast i slovo onog sto propovjedaju.
http://www.youtube.com/watch?v=zdjvSaIc ... r_embedded[/quote]
E tugo moja tuzna
I ovi "vjernici" kao prenose bozije rijeci do ljudi....... A izgledaju nekako bas kao pravi "vjernici" ono "repic" nazad "bradica" naprijed, crna kosulja ma haos zivi
Ovi su i nadrealiste usili...
p.s. Zar ovi "boziji pastiri smiju da psuju uopste??? (ovo nije sarkazam nego stvarno pitam mozda je to u pravoslavlju i dozvoljeno)
Ovaj prostor je samo jurisdikcija Srpske pravoslavne crkve i ni jedne više
Hoces reci da je taj prostor do Tokija,...... sta nam ti besjedis kako je pocelo i sama SPC ce se podijeliti BiH ce dobiti BPC /bosansku pravoslavnu crkvu/ vremenom zivi bili pa docekali,...jer uprvo tvoja logika ,shvatanja kao i propovjedanja su identicna SANU i SPC mentorima mitolomanije velesrbizacije ovih prostora ciji fijasko dozivjes pa i ovu bruku ,podjelu pa cak i tucu od onih koji bi trebali stiti cast i slovo onog sto propovjedaju.
http://www.youtube.com/watch?v=zdjvSaIc ... r_embedded[/quote]
E tugo moja tuzna
p.s. Zar ovi "boziji pastiri smiju da psuju uopste??? (ovo nije sarkazam nego stvarno pitam mozda je to u pravoslavlju i dozvoljeno)
-
King_1
#7358 Re: Desavanja u Srbiji
Ovo su bili buntovnički monasi koji su na krivi način izabrali da brane vladiku Artemija. Ovakvi monasi su i ukaljali njegov ugled i on kao molitvenik pred Bogom za svoju vjernu eparhiju sada treba da ispašta.armin071 wrote:Zar ovi "boziji pastiri smiju da psuju uopste??? (ovo nije sarkazam nego stvarno pitam mozda je to u pravoslavlju i dozvoljeno)
A opaska da li je dozvoljeno psovanje, je stvarno bezobrazna i uvredljiva.
- felipe kajetano
#7359 Re: Desavanja u Srbiji
@king
Nemas auditorijum u ovom slucaju koji moze shvatiti o cemu se radi tako da se ne moras pretjerano truditi u vezi crkve i odnosa sa drugim crkvama..
@bosnologu predlazem da se ide zaliti u Carigrad i da urgira za Crnogorce kod Vartolomeja
Mrski Srbi ne daju crkvu uh uh 
Nemas auditorijum u ovom slucaju koji moze shvatiti o cemu se radi tako da se ne moras pretjerano truditi u vezi crkve i odnosa sa drugim crkvama..
@bosnologu predlazem da se ide zaliti u Carigrad i da urgira za Crnogorce kod Vartolomeja
- Ahmmed
#7360 Re: Desavanja u Srbiji
King_1 wrote:Ne, SPC nije nacionalna crkva jer inače ne bi bila priznata od strane drugih crkava. Naziv Srpska ne treba miješati sa pojmom da je to nacionalna crkva.Ahmmed wrote:
Stani, a šta je srpska pravoslavna crkva? Da li je riječ o nacionalnoj crkvi?
Ime pomjesne crkve, po tradiciji, može biti vezano za jedan narod ili grad, ili oboje. Tako imamo Srpska, Ruska, Grčka, Rumunska, Bugarska itd. pravoslavna crkva, ali takođe Antiohijska, Carigradska, Jerusalimska, Aleksandrijska itd. O ovome je više govorio Njegova svetost patrijarh moskovski i sve Rusije gospodin Aleksije II, pa ko hoće da shvati suštinu narodnosnog imena crkve neka pročita neke njegove radove.
Pomjesna crkva po svojoj prirodi može biti jednonacionalna (ako za vjerujuće ima jedan narod), mnogonacionalna (više naroda) i anacionalna (kada se vjerujući nacionalno ne opredjeljuju, ali ovo je raritet). Jedan narod ne može nacionalizovati Hristosa i osnivati svoju crkvu gazeći svoju pravoslavnu sabraću koja poštuje tog istog Gospoda Isusa Hrista.
Ruska pravoslavna crkva nije crkva samo Rusa nego brojnih naroda. U sastavu nje se nalaze brojne autonomne i samoupravne crkve koje održavaju sabornost i potčinjavaju se patrijarhu moskovskom i sve Rusije kao kirijarhalnom poglavaru.
Na taj isti način bi i MPC trebala da poštuje arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog kao svoga kirijarhalnoga patrijarha sa kojim održava katoličnost Pravoslavne crkve, što je jedno veoma važno obilježje Pravoslavne crkve (mislim na katoličnost).
Hvala za pojašnjenje.
- Bosnolog
#7361 Re: Desavanja u Srbiji
Kalac ne trebate nikome davati svoje crkve,....problem je sto drugima uskracujete njihove i njihovo pravo da se mole u bogomoljama i da svoje crkve dozivljavaju i zovu svojim crkvama a sve su te crkve dio jedinstvene Pravoslavne Crkve,.....pravite samo sebi vise neprijatelja a sto je jos zalosnije iste vjere razlicite nacije,...Sada dolazimo na one potvrdne cinjenice da je SPS najaca velikosrpska poluga koja je zloupotrijebila bogomolje i SPC za ostvarivanje NACARTANIJA,i Srbije do Tokija....felipe kajetano wrote:@king
@bosnologu predlazem da se ide zaliti u Carigrad i da urgira za Crnogorce kod VartolomejaMrski Srbi ne daju crkvu uh uh
Ja se ne zelim nikome zaliti,to je ocito u nadleznosti onih kojima se ne svida MPC,CPC,HPC,BPC,ja samo zastupam stajalista i za sve jednaka vjerska prava i slobode ,svih naroda i etnickih zajednica a sto ocito takvi kao ti i Kingosani ne mozete shvatiti i prihvatiti je vas problem.
Pitanje za tebe znas li da u Srbiji djeluje i radi vise od pola miliona razlicitih sekti i kultova kako to tumacis i da li te i to tangira ili si u zalosti zbog toga?????,......bojim se da uskracivanjem drugima ono sto zele biti unutar sebe samo se razgradujete ali eto to je ocito manje zlo i briga od brige za druge koji zele biti slobodni ,.......pustite ljude nek se slobodno mole i slave sto zele,......takvim ponasanjem najvise sebi nanosite stete i neprijatelje u regionu......ali nekima je slozen proces i svjetlosni put,............
- felipe kajetano
#7362 Re: Desavanja u Srbiji
Neka te ba @bosnologu moj dragi..mislim da smo ranije vec jednom prezvakali temu o ovome..ko je htio da shvati shvatio je,ko nije sta cu mu ja 
-
poostar
#7363 Re: Desavanja u Srbiji
puna šaka brademuha_sa wrote:http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/video- ... anici.html
-
King_1
#7364 Re: Desavanja u Srbiji
Opet ti svoje. Pa čovječe ne može SPC kršiti kanone i priznavati raskolničke crkve na koje je bačeno prokletstvo od strane Njegove svesvetosti patrijarha vaseljenskog Vartolomeja.Bosnolog wrote:Kalac ne trebate nikome davati svoje crkve,....problem je sto drugima uskracujete njihove i njihovo pravo da se mole u bogomoljama i da svoje crkve dozivljavaju i zovu svojim crkvama a sve su te crkve dio jedinstvene Pravoslavne Crkve,.....pravite samo sebi vise neprijatelja a sto je jos zalosnije iste vjere razlicite nacije,...Sada dolazimo na one potvrdne cinjenice da je SPS najaca velikosrpska poluga koja je zloupotrijebila bogomolje i SPC za ostvarivanje NACARTANIJA,i Srbije do Tokija....felipe kajetano wrote:@king
@bosnologu predlazem da se ide zaliti u Carigrad i da urgira za Crnogorce kod VartolomejaMrski Srbi ne daju crkvu uh uh
Pravoslavna crkva, kao zajednica pomjesnih crkava, poštuje jedne kanone koji su još važili iz vremena dok je bila samo jedna Crkva (do vremena raskola Rimokatoličke i Pravoslavne). Nakon raskola Pravoslavna crkva nije donosila kanone, na osnovu toga se kaže da je Pravoslavna crkva istinski nasljednik Hristove crkve, dok Rimokatolička crkva tj. papa i dan danas donosi kanone na vatikanskim koncilima i konferencijama.
Raskol kada se desi, i kada naruši katoličnost Pravoslavne crkve, na njega se baca prokletstvo ako se ne pokaju.
MPC je danima u Makedoniji najavljivala posjetu patrijarhu Vartolomeju, a kada su otišli tamo sve je splasnulo. Oni su očekivali i da će služiti liturgiju s njim što je naravno protivno kanonima, već ih je on primio neformalno i razgovarao sa njima i rekao da nema drugog načina nego da se pokaju i prisajedine SPC.
To je generalno mišljenje svih crkava i nema drugog rješenja. SPC je otvorena za dijalog i da se MPC dadne autonomija, odnosnoda se raskolnička MPC prisajedini automnoj Pravoslavnoj ohridskoj arhiepiskopiji kao jedinoj kanonskoj priznatoj crkvi.
Sva sreća je da što više naroda se priklanja arhiepiskopu Jovanu, i da je narodu dosta politike. Ne zaboravimo kakve su torture izvođene nad mitropolitom Jovan što nema ni u jednoj državi. POA se ne može ni registrovati u Makedoniji i mora raditi u ilegali, svaki njen objekat se ruši (a ne ustručava se ni od rušenja crkava). MPC je politička tvorevina, možda episkopi raskolničke crkve i imaju želju da se prisajedine SPC ali politička situacija u zemlji ne dozvoljava budući da se vidi kako je prošao arhiepiskop Jovan.
Pravoslavna crkva je veoma tradicionalna i ona svoje kanone tj. crkvene zakone ne mijenja, evo već 12. vijekova i ne može se upoređivati ni sa jednom drugom crkvom jer svaka od tih crkava ima svoje ustrojstvo.
Danas imate ogranke protestantske crkve koje dozvoljavaju ženama da budu episkopi tj. biskupi, što se strogo protivi kanonima i uopšte ideji Hristove crkve.
- zemomak
#7365 Re: Desavanja u Srbiji
ovim pravoslavnim naordima u okruzenju kojima SPC brani pravo na vlastitu crkvu bolje je da predju na katolicanstvo nego da ostanu pod kapom iste

- felipe kajetano
#7366 Re: Desavanja u Srbiji
@king
za ilustraciju kome objasnjavas tzv.problem izmedju SPC i tzv.MPC i CPC!Covjek je tvrdio u proslom zvakanju ove teme da treba da postoji Bosanska katolicka crkva
..
..mislim da je dovoljno 
za ilustraciju kome objasnjavas tzv.problem izmedju SPC i tzv.MPC i CPC!Covjek je tvrdio u proslom zvakanju ove teme da treba da postoji Bosanska katolicka crkva
- armin071
#7367 Re: Desavanja u Srbiji
......rece PROFESOR (srpske) istorije i onda "oplete".... http://www.youtube.com/watch?v=oltb8554rtofelipe kajetano wrote:@king
za ilustraciju kome objasnjavas tzv.problem izmedju SPC i tzv.MPC i CPC!Covjek je tvrdio u proslom zvakanju ove teme da treba da postoji Bosanska katolicka crkva..
![]()
..mislim da je dovoljno
p.s. Na ovom "dunjaluku" postoje samo Srbi i varijacije na tu temu a sve ostalo je LAZ i OBMANA... Cudi me da vas i Darwin u svojim teorijama nije pomenuo... Ali tu je SANU da "ispravi" i tu nepravdu....... Zivio nebeski narod...
- Bosnolog
#7368 Re: Desavanja u Srbiji
Kalac nista svako neka radi svoj posao i to je to,..vrijeme ce svakako uraditi svoje,.......drugima ne mozete zabraniti niti nametnuti vase mokre snove a svako ce da fura svoj dzir nije tesko skontati krajnje rezultate,.......i mirna Bosna a i regionfelipe kajetano wrote:Neka te ba @bosnologu moj dragi..mislim da smo ranije vec jednom prezvakali temu o ovome..ko je htio da shvati shvatio je,ko nije sta cu mu ja
- felipe kajetano
#7369 Re: Desavanja u Srbiji
Zivioarmin071 wrote:......rece PROFESOR (srpske) istorije i onda "oplete".... http://www.youtube.com/watch?v=oltb8554rtofelipe kajetano wrote:@king
za ilustraciju kome objasnjavas tzv.problem izmedju SPC i tzv.MPC i CPC!Covjek je tvrdio u proslom zvakanju ove teme da treba da postoji Bosanska katolicka crkva..
![]()
..mislim da je dovoljno
p.s. Na ovom "dunjaluku" postoje samo Srbi i varijacije na tu temu a sve ostalo je LAZ i OBMANA... Cudi me da vas i Darwin u svojim teorijama nije pomenuo... Ali tu je SANU da "ispravi" i tu nepravdu....... Zivio nebeski narod...
Sejo Rules
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#7370 Re: Desavanja u Srbiji
mikelandjelo wrote:joj ovde komentara puni ljubomore i zavisti narocito ovaj dallton i pici
hahaha
nesto kao mala djeca koja ne smiju nista pa se nadaju da ce jacem nesto da se desi.
živ je ČiČa umro nije dok je picija i srbije

- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#7371 Re: Desavanja u Srbiji
@pici,mikelandjelo wrote:joj ovde komentara puni ljubomore i zavisti narocito ovaj dallton i pici
hahaha
nesto kao mala djeca koja ne smiju nista pa se nadaju da ce jacem nesto da se desi.
Nisi ti valjda izbio oko iz glave i srce iščupao?
Mangalija si parekselans, drugi put budi malo nježniji.
- Bosnolog
#7372 Re: Desavanja u Srbiji
Kakva je ralika izmedu praslovnih Crkava ????? pored toga sto imaju zajednicke svece,iste korijene ,vjerovanja unutar istih,razlikuju se po svojim lokanim nacinalnim od naroda i vjerskih duhovnih voda i crkvi proglaseni svecima za laksu kontrolu vjerskoetnickih osjecaja pa su ih zato obojili u nacionalne ,........BPC, SPC ,CPC ili MPC ,BPC ,RPC je ista fela samo na svom jeziku i jos nacionalno obojene,......Srbija kao i sve drege nacionalne zajednice imaju isto pravo svojatati Pravoslavne Crkve ,....u biti ona moze bit samo Pravoslavna Crkva kao sto je i Katolicka,.....ja sam govorio o BPC/bosanskoj Pravosavnoj Crkvi a ne o Bosanskoj Katolickoj Crkvi Katolicanstvo je univerzalno kao i islam,Judizam Budizam pa cak se svojata i pravoslavna nova godina i Bozici kao srpska nova godina ili srpski Bozic ,.........ovim sam sve objasnio ali ebiga nekima je to kosmicka milja bitno je da se vjerska boja lakira nacionalnom izgleda bolje za oci,......felipe kajetano wrote:@king
![]()
..mislim da je dovoljno
- armin071
#7373 Re: Desavanja u Srbiji
Felipe na tebe je red....Bosnolog wrote:Kakva je ralika izmedu praslovnih Crkava ????? pored toga sto imaju zajednicke svece,iste korijene ,vjerovanja unutar istih,razlikuju se po svojim lokanim nacinalnim od naroda i vjerskih duhovnih voda i crkvi proglaseni svecima za laksu kontrolu vjerskoetnickih osjecaja pa su ih zato obojili u nacionalne ,........BPC, SPC ,CPC ili MPC ,BPC ,RPC je ista fela samo na svom jeziku i jos nacionalno obojene,......Srbija kao i sve drege nacionalne zajednice imaju isto pravo svojatati Pravoslavne Crkve ,....u biti ona moze bit samo Pravoslavna Crkva kao sto je i Katolicka,.....ja sam govorio o BPC/bosanskoj Pravosavnoj Crkvi a ne o Bosanskoj Katolickoj Crkvi Katolicanstvo je univerzalno kao i islam,Judizam Budizam pa cak se svojata i pravoslavna nova godina i Bozici kao srpska nova godina ili srpski Bozic ,.........ovim sam sve objasnio ali ebiga nekima je to kosmicka milja bitno je da se vjerska boja lakira nacionalnom izgleda bolje za oci,......felipe kajetano wrote:@king
![]()
..mislim da je dovoljno
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#7374 Re: Desavanja u Srbiji
Ovo sto @king baca uroke po Crnogorcima i Makedoncima je samo izraz straha koji ga faca od ovog popovske marisane. Marisana je znak raskola i procesa raspada u SPC, koji ce je uskoro poderat. Gotovo u isto vrijeme kada drzava Srbija pokrece opseznu akciju u borbi sa svjetovnom mafijom i vladika je krenuo u obracuna sa duhovnom mafijom koja je nabujala medju popadijom.
Pravoslavna crkva nije organizovana kao katolicka gdje je Papa i Vatikan vrhovna institucija koja vedri i oblaci. Partijarh ima samo fiktivnu vlast i uticaj. Stvarnu vlast u pravoslavnoj crkvi imaju ovi sto se degenjece zadnjih dana. Od propasti komunizama u Srbiji popovi su se odrodili od vjere i krenuli u biznise. Svaki ima svoje begovate. To se osnivaju preduzeca, prave brane, banjska lijecilista, vozaju meceke, audije, harli motori. Popovi uredjuju stare dvorce i vile, imaju svoju gardu i vojske. Artemije u svojom beglerbegluku ima vecu vlast od Tite u bivsoj Jugu. Artemije je imao i svoju inkviziciju, gdje su popovi lopatama premlacivali ljude i istjerivali dzavole iz njih, sto su uredno i snimali i postavljali na internet:
http://www.break.com/usercontent/2009/5 ... 27461.html
Srpska pravoslavna crkva je u velikoj krizi i morat ce nesto da uradi. Ako nece da se raspane na crnogorsku, makedonsku, kosovsku i bosansku onda ce bar morati da promjeni ovo nacionalno ime u neko koje nece imati nacionalno obeljezje.
Pravoslavna crkva nije organizovana kao katolicka gdje je Papa i Vatikan vrhovna institucija koja vedri i oblaci. Partijarh ima samo fiktivnu vlast i uticaj. Stvarnu vlast u pravoslavnoj crkvi imaju ovi sto se degenjece zadnjih dana. Od propasti komunizama u Srbiji popovi su se odrodili od vjere i krenuli u biznise. Svaki ima svoje begovate. To se osnivaju preduzeca, prave brane, banjska lijecilista, vozaju meceke, audije, harli motori. Popovi uredjuju stare dvorce i vile, imaju svoju gardu i vojske. Artemije u svojom beglerbegluku ima vecu vlast od Tite u bivsoj Jugu. Artemije je imao i svoju inkviziciju, gdje su popovi lopatama premlacivali ljude i istjerivali dzavole iz njih, sto su uredno i snimali i postavljali na internet:
http://www.break.com/usercontent/2009/5 ... 27461.html
Srpska pravoslavna crkva je u velikoj krizi i morat ce nesto da uradi. Ako nece da se raspane na crnogorsku, makedonsku, kosovsku i bosansku onda ce bar morati da promjeni ovo nacionalno ime u neko koje nece imati nacionalno obeljezje.
- Fair Life
#7375 Re: Desavanja u Srbiji
Ima razlike...Bosnolog wrote:Kakva je ralika izmedu praslovnih Crkava ????? pored toga sto imaju zajednicke svece,iste korijene ,vjerovanja unutar istih,razlikuju se po svojim lokanim nacinalnim od naroda i vjerskih duhovnih voda i crkvi proglaseni svecima za laksu kontrolu vjerskoetnickih osjecaja pa su ih zato obojili u nacionalne ,........BPC, SPC ,CPC ili MPC ,BPC ,RPC je ista fela samo na svom jeziku i jos nacionalno obojene,......Srbija kao i sve drege nacionalne zajednice imaju isto pravo svojatati Pravoslavne Crkve ,....u biti ona moze bit samo Pravoslavna Crkva kao sto je i Katolicka,.....ja sam govorio o BPC/bosanskoj Pravosavnoj Crkvi a ne o Bosanskoj Katolickoj Crkvi Katolicanstvo je univerzalno kao i islam,Judizam Budizam pa cak se svojata i pravoslavna nova godina i Bozici kao srpska nova godina ili srpski Bozic ,.........ovim sam sve objasnio ali ebiga nekima je to kosmicka milja bitno je da se vjerska boja lakira nacionalnom izgleda bolje za oci,......felipe kajetano wrote:@king
![]()
..mislim da je dovoljno