Edin H. wrote:
Ti ocigledno ne poznajes ovu tematku, bolje je da se drzis fudbala.
Ja sam u poziciji da tacno znam za dosta nasih ljudi i sta rade i od cega zive, kao i da uporedim sa strancima. To svakako ovisi od zemlje do zemlje i sta im je sistem omogucio. Naravno je da mi je nejasno to neko velicanje nase dijaspore kada na svakom koraku vidim da su stvari drugacije, a u isto vrijeme obezvrijedjivanje drugih, osobito onih koji se razlikuju izgledom, jezikom i bojom koze. U isto vrijeme primjetna je rastuca doza nacionalizma kod dijaspore i to uglavnom onih koji su dosli sa samim pocetkom rata i uopste nisu ratovali kada je za to bilo vrijeme. Nepojmljivo je da su ljudi u BiH koji su proveli cetiri godine u ratu i ostali da zive u BiH puno trezveniji i racionalniji.
Ukoliko ti sada radis, uvjeren sam da si sa svojom familijom godinama bio na socijalnoj pomoci dok su te odskolovali ili dok si se prekvalifikovao i dosegao nivo da mozes radit i placati svoje troskovei. Sada kada je to potrebno ovim ljudima brzo se zaboravlja ko je pomogao. Cak nasuprot nasi ljudi uglavnom govore lose o zemljama koje su im pomogle i obezbjedile utociste. Bez obira na tvoje opaske i besmislice ja uglavnom vidim telefone od 10 eura vrijednosti. Uostalom ukoliko neko radi ko im je blizak radi vani, te im je platio put ili kupio im dobar telefon sta je u tome lose i da li to znaci da im nije potrebna zastita. Ja pomognem tim ljudima kada god mogu i odazovem se na razne akcije. I da, za one sto rekose - vodi ih kuci, pustao sam ih da prespavaju u mojoj kuci kada nisu imali gdje. To vidim uostalom kao i neku obavezu jer je bilo ljudi koji su i meni pomogli kada mi je trebalo.
A to sto ti najugrozenije, ljude kojima je potrebna pomoci i koji konstantno stradaju na ovom putu ka nekoj boljoj buducnosti, zoves vucibatinama, ipak tebi sluzi na cast. Ljudi su reaktivni i probelmi koji se pojavljuju su samo reakcija na nacin koji se drzava i pojedinci ophode prema njima.
Očigledno su ti draži ovi hahari iz bjelosvjetskih vukojebina od našeg insana. Ovdje je prvenstveno riječ o migranatima koji su zaglavili u BiH i njihovim ponašanjem posebno u Krajini. Jebote, svaki Božiji dan dolaze informacije o pljačkanju, napadima, marisani i šta sve ne i onda delegati ovdje iz udobnog doma Slovenije i Zapada kažu kako su to dezinformacije.
I da, naravno da nose najnovije smartfone od 10 eura, jer su ih ili ukrali sami ili kupili ukradene.
A kad već hračeš po našim ljudima i nastavljaš sa tim da ti nešto objasnim. Švedska ima vjerovatno jedan od najboljih sistema posebno što se tiče socijalne pomoći i garantujem da nema nu 5% naših ljudi na socijali. Počeću od moje familije koji su bili na socijali tačno 1 godinu i 3 mjeseca dok nisu dobili posao. To je bilo davne 1995 godine. Pa ti računaj. A takvih primjera ti mogu navesti koliko hoćeš. Naravno da će ljudi koji su tek došli u drugu zemlju biti na nekoj vrsti pomoći dok se ne snađu ali to uopšte nije poenta nego je poenta da su se naši ljudi snašli, govorim iz skandinavske perspektive, prilično dobro. Davno je već napisano da su se izbjeglice iz područja bivše Jugoslavije najbolje integrisale od svih grupa u švedsko društvo, sa najvišim procentom školovanih i zaposlenih. Naravno, možeš naći rijedak slučaj socijalaca ali to je više izuzetak nego pravilo.
I da dodam na kraju, ja nemam apsolutno ništa protiv izbjeglica koji dolaze i kojima je zaista potrebna pomoć. I treba pomoći. Ali ovi po Bosni su Bože sačuvaj, većinom mladi momci koji se kreću čoporativno, prave nerede, bodu, pljačkaju, tuku se, napadaju. Samo problem državi koja sama sebi ne može pomoći kamoli njima. Bježi bolan.