Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Banksy

#7351 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

Fudo387 wrote:
Banksy wrote:
Gojeni H wrote:
Jako ružan post pun izvrtanja napisanog, trpanja mi neizgovorenih riječi u usta i podmetanja nečega što nigdje nisam rekla. Više si u njemu rekao o sebi, nego o temi. Šteta.
Na kraju posta si napisala da te zanima misljenje forumskog pucanstva. Sta si trazila to si i dobila, sa zaljenjem konstatujem jer si mi ok lik, fasovala si kvalitetnu “samarcinu”.
Ma nema tu nikakve šamarčine. 'Šamar' da žalim za vojvodom Brnetom itd. je tek inferiorno podmetanje, mala, bijedna uvreda, već viđena i već primjenjena u svakoj prilici kad se ostane bez argumenata, a huja ne da da se prešuti. Stoput viđeno i stoput doživljeno, sve ok.
stakasa

#7352 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by stakasa »

PM72 wrote:
hAZNADAR wrote:
PM72 wrote: ja sam ovu državu branio za razliku od tebe i mogu je nazvat ne septickom nego smetljištem.Tebi je ovo smetljište i odgovaralo i zato se nađeš uvrijeđenim kad ti neko pomene "državu".Ja ti ne zamjeram nego ti čestitam što si bio pametan za razliku od mene koji sam dobrovoljno branio ovo smeće od države.
Uzalud skreces temu. Svoj argument o odbrani zemlje(ako ti je za vjerovati) mozes samo iskoristiti ako slucajno pocnem izigravati generala poslije bitke ili da prizivam rat. A ovdje se govori o YU - i tu ima svako pravo reci svoj sud. Razlog sto skreces temu je upravo tvoj debakl i provala od koje ne mzoes pobjeci.

I jos nisi odgovorio. LIjepo si ustanovio da je Juga bila bolja jer je bila ostrija prema balijama a danas balije kradu spomen plocu sa mosta i time od drzave prave septicku jamu. Ne vrijedja mene septicka jama vec pogrdan naziv za Bosnjake i cinjenica da su samo oni moguci krivci.

I jeli ploca stvarno ukradena? Sto li izbjegavas to reci? Posten covjek bi se poklopio i priznao da se barem zaholcao,.... dzon obraz to nije u stanju.
prelaziš granicu...
:D
uglavnomja

#7353 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

hAZNADAR wrote:
uglavnomja wrote:bolje bit' raja nego bosnjak, srbin, hrvat ... :zzzz:

nismo se dijelili po imenu, nego po licnim kvalitetima

i nije bila jedna raja, bila su raja sa koseva, iz svarkikog, sa otoke .. raja iz skole, raja s posla

raja :-D
Zna se kako kotira raja koja umisli da je pametnija, bolja, privilegovanija,.... od drugih raja. FGR nije raja - to je grupa sociopata koji su se "nasli".

aha :D
po dijagnozi onih koji se nisu nasli u raji

a realno, bili smo privilegovaniji samim mjestom zivjenja, od koncerata, izlozbi, utakmica ... priviligeija vidjeti sve vodece yu grupe za jednu noc, ili vidjeti na ulici kremu muzicke scene
i naravno kosarkaske divove nivoa kao danas messi i ronaldo u fudbalu ... takvi su dolazili bosni u skenderiju

pamet je individualan pojam

procentualno su gradska raja bila obrazovanija

i to opet nije imalo veze, ko je imao duh, sarm, zezu, pricu ... da se uklopi - uklopio se bez problema

ima i sarajevske djece, sa obrazovanjem, porijeklom... pa nikad nisu bila raja
Last edited by uglavnomja on 15/03/2018 16:01, edited 1 time in total.
mali jomu

#7354 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mali jomu »

piupiu wrote:
Ni "smeće", ni "septička jama" se nisu sami napravili.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
hAZNADAR

#7355 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

PM72 wrote:
prelaziš granicu...
Jos nisi odgovorio. Jeli spomen ploca stvarno bila ukradena?
akaunt

#7356 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by akaunt »

Kaka ba Jugoslavija, eno i posljednji Jugosloven Djordje B. se odrekao pomenute.
Ne moze se vise karijera na osnovu nje pravit.
Ne moze se para zaradit.
Ne igra ni na Evropskom ni na Svjetskom.
Nema svoj jezik, a i istoriju smo izbrisali.
Nema mobilnih, nema interneta,nema bankomata...
...daleko joj draga kuća !
hAZNADAR

#7357 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

mali jomu wrote:
O zivotu u jugi..... sastavljena je uzrecica, a i sad se rado koristi..... " U jugi se smijelo svugdje leci ali nisi mogao svasta reci, a sada ne smijes svugdje leci ali mozes svasta reci"
........ niko da se zapita " Kad nam je tako svima lijepo bilo, a sta se to nije smjelo reci?"
Kao direktni sudionik, ucesnik, svjedok, produkt,.... toga znam samo da se kritika tumacila kao izdaja.

Sve do Markovica jeste bilo tesko - ali smo imali ispiranje mozga kako napredujemo, kako se mora odricati, kako smo na pravom putu,... pa smo klicali parole, uniformisani pravili pocasne spalire, zvijezde i sklekove na sletovima, nosili transparente, mahali zastavama, imali dekorisane proslave,... i u toj predstavi niko nije smio zucnuti ni o drzavi ni o sistemu ni o nekom funkcioneru,... - jer onda si narodni ili drzavni neprijatelj, element i izdajica.
Krace - lakse se podnosilo sve sto manje razmisljas o tome i uklapas se u tu predstavu gdje svi isto misle i isto pricaju - svi podobni.

Nesto slicno vidim danas samo u RS gdje se pod srpskim patriotizmom i teznjom za nezavisnom RS isto podrazumijeva suti i trpi - za stvar. Ko drugcije kaze - klevece i laze - izdajica.
uglavnomja

#7358 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

hAZNADAR wrote:
mali jomu wrote:
O zivotu u jugi..... sastavljena je uzrecica, a i sad se rado koristi..... " U jugi se smijelo svugdje leci ali nisi mogao svasta reci, a sada ne smijes svugdje leci ali mozes svasta reci"
........ niko da se zapita " Kad nam je tako svima lijepo bilo, a sta se to nije smjelo reci?"
Kao direktni sudionik, ucesnik, svjedok, produkt,.... toga znam samo da se kritika tumacila kao izdaja.

Sve do Markovica jeste bilo tesko - ali smo imali ispiranje mozga kako napredujemo, kako se mora odricati, kako smo na pravom putu,... pa smo klicali parole, uniformisani pravili pocasne spalire, zvijezde i sklekove na sletovima, nosili transparente, mahali zastavama, imali dekorisane proslave,... i u toj predstavi niko nije smio zucnuti ni o drzavi ni o sistemu ni o nekom funkcioneru,... - jer onda si narodni ili drzavni neprijatelj, element i izdajica.
Krace - lakse se podnosilo sve sto manje razmisljas o tome i uklapas se u tu predstavu gdje svi isto misle i isto pricaju - svi podobni.

Nesto slicno vidim danas samo u RS gdje se pod srpskim patriotizmom i teznjom za nezavisnom RS isto podrazumijeva suti i trpi - za stvar. Ko drugcije kaze - klevece i laze - izdajica.

ne mislis li da malo skaces sam sebi u stomak?

pises da se nije radilo, ono s guza na guz, kafica pa pauza ... i tako do penzije
hAZNADAR

#7359 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

uglavnomja wrote:
hAZNADAR wrote:
mali jomu wrote:

ne mislis li da malo skaces sam sebi u stomak?

pises da se nije radilo, ono s guza na guz, kafica pa pauza ... i tako do penzije
Malo citaj bolje to sto sam podvlacis. Lici li ti to na posao u firmama? A i to sto sam rekao da se manje radilo - ne tumaci u krajnosti.
John Cleese

#7360 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

hAZNADAR wrote: A i to sto sam rekao da se manje radilo - ne tumaci u krajnosti.
Ja sam vec pokusao objasniti ljudima da ne treba da obracaju paznju na ono sto si rekao nego na ono sto si htio reci, ali dzaba je kad su ljudi naopaki :|

Narocito ona Piupiu.
(O tetCi s Hrida da i ne govorim.)
uglavnomja

#7361 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

hAZNADAR wrote:
Malo citaj bolje to sto sam podvlacis. Lici li ti to na posao u firmama? A i to sto sam rekao da se manje radilo - ne tumaci u krajnosti.
pises o opstoj atmosferi, strahovladi, naredjenjima ...

hoces reci moralo se mahati zastavama, a nije moralo raditi (puno) na poslu? :-)

starci su mi zaradili penziju u enegroinvestu, rintali k'o konji

jos stoje i koriste se objekti koje je moj stari projektovao i nadzirao izgradnju kao dokaz tog "nerada"

ti dajes pausalnu ocjenu jednog perioda od 45 godina na osnovu par godina svog radnog iskustva kad je juga vec krepavala ...
hAZNADAR

#7362 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

John Cleese wrote:
hAZNADAR wrote: A i to sto sam rekao da se manje radilo - ne tumaci u krajnosti.
Ja sam vec pokusao objasniti ljudima da ne treba da obracaju paznju na ono sto si rekao nego na ono sto si htio reci, ali dzaba je kad su ljudi naopaki :|

Narocito ona Piupiu.
Dobro, jos jedan koji je skontako da su zvijezde, sklekovi,.. na sletovima, parade sa zastavicama i nosanje transparenata bili posao?

No, nece me zacuditi ako za ovo dobijes aplauz.
hAZNADAR

#7363 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

uglavnomja wrote:
hAZNADAR wrote:
pises o opstoj atmosferi, strahovladi, naredjenjima ...

hoces reci moralo se mahati zastavama, a nije moralo raditi (puno) na poslu? :-)

starci su mi zaradili penziju u enegroinvestu, rintali k'o konji

jos stoje i koriste se objekti koje je moj stari projektovao i nadzirao izgradnju kao dokaz tog "nerada"

ti dajes pausalnu ocjenu jednog perioda od 45 godina na osnovu par godina svog radnog iskustva kad je juga vec krepavala ...
Rekao sam i ranije da cast izuzecima, poput norme u proizvodnji,... ali velika vecina radnika nije tada ni izbliza radila kao sto su im kolege radili u svijetu ili kao sto se danas radi.
A ono sto si podvukao je propaganda, ikonografija, ispiranje mozga, jednoobraznost,... koju si mogao najvise vidjeti u skolstvu. I nisam ni spomenuo strahovladu. Ljudi su to prihvatali i vjerovali da tako treba.
I ne radi se samo o mom iskustvu.
madner

#7364 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Tako je, bila je dupla emigracija koja je djelila to misljenje.
kiligonzales

#7365 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

supercali wrote:
kiligonzales wrote:Juga da je bila pravedna tvorevina trajala bi i danas. I druga Juga nestala je kao i prva Juga. Naravno, jedina dobra strana druge Juge je sto je pobjedila tovar kvislinga kojim je politika zla i tla bila kljucni metod ostvarivanja politickih ciljeva. Jedina mana te druge Juge je bila komunizam. Onako uvezena ideologija koja je na ovom podrucju nasla svoje tlo i opstajalo iskljucivo snagom tadasnjeg drzavnog aparata, ciji se slom desio kako se i desio.
Komunizam nije postojao u svijetu a kamoli u jugoslaviji
Koliko puta treba ponoviti da bi se napokon naucilo?
Ma hajte molim vas, nije postojala ni internacionala, ni redovi komunistickih vodja s kojim je Zapad bio u hladnom ratu, to cijeli svijet naziva drugim imenom, samo ti pravim. Znate to je marksizam, lenjinizam, socijalizam, politicki ateizam, samo ne komunizam. U Jugi je bilo narodno federativno sjelo, a na celu drzave demokratske lole, a ne KPJ, gle cuda oni se zovu komunisticka partija Jugoslavije, koji postade savezom komunista kasnije, a nisu komunisti i bome i kraj Juge docekase sa tim nazivom. :D

Inace demokratske metode i standardi kojim su se borili protiv neistomisljenika, kao i pola zajebancija tada nije im pozajmljeno od internacionale, jok dje bi oni sta klepili, sve je to njihovih ruku djelo, a ne i podijeljeno naslijedje. Sve je to jugoslovensko cedo bez imalo SSSR-kog uticaja. :D

Poslusaj ovo, inace stara partizanska pjesma po sumama i gorama:D

Bas u tom padu komunizma u Evropi, slucajno najeba i sama Jugoslavija, sto li? :D
kiligonzales

#7366 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

drugi profil wrote:SKJ je sa komunizmom imao sličnost samo u semantici.
Daleko je to i od ideologije i od prakse komunizma bilo. To je bio samo jedan obični jednopartijski sistem koji ni9t smrdi nit miriše, tehnokratski, birokratski, koji je vjerovatno jedino rješenje za multinacionalne države, inače u suprotnom garantovano idu nacionalne "demokratske" stranke sa zlatnim kašikama u prve redove.
Ma jok, sve je to daleko, a opet blizu i Goli Otok je postojao radi tih semantickih obracuna sa neistomisljenicima. :D
kiligonzales

#7367 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

drugi profil wrote:
kiligonzales wrote:Juga da je bila pravedna tvorevina trajala bi i danas. I druga Juga nestala je kao i prva Juga. Naravno, jedina dobra strana druge Juge je sto je pobjedila tovar kvislinga kojim je politika zla i tla bila kljucni metod ostvarivanja politickih ciljeva. Jedina mana te druge Juge je bila komunizam. Onako uvezena ideologija koja je na ovom podrucju nasla svoje tlo i opstajalo iskljucivo snagom tadasnjeg drzavnog aparata, ciji se slom desio kako se i desio.
Bila je uglavnom pravednija i bolja od ovoga sto je nastalo iza nje.
I da nisu postojali retrogradni nacionalistički projekti ona bi i dalje postojala. Nije se raspala zato sto nije valjala, već što što smo mi mislili da su zlatne kašike na dohvat ruke.
Da se nije raspala u krvi (a i to je s namjerom i ciljem) već bi danas postojale aktivnosti i težnje da se stvara nova (kon)federacija, jer bi nam realno u svakom aspektu svima bilo bolje ako smo zajedno.
Ova BiH je posljedica rata u kome nije bilo pobjednika, a pravda i istina koja je dosla kasnije, kao i pomirenje je vjestacko, nije iskreno. Svi to znamo.
Nista manje nije neiskreno u odnosu na ono bratstvo jedinstvo na koje se i danas mnogi pozivaju.

Mislim da nam nebi bilo bolje jer ni sada kao ni tada nismo spremni prihvatiti istine da smo veca govna nego sto mislimo.

27. godina od kraja Titove Jugoslavije nismo u stanju da se suocimo sa nasljedjem toga sistema i presucenom istinom te Jugoslavije, koja nije doslo samo od sebe, kao ni jednoumlje u njoj.

I ta floskula o zlatnim kasikama je propagandna laz, doduse paljanska, ali cesto je mantraju i ostali yunostalgicari
PM72

#7368 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

kažu da smo živjeli u mraku socijalizma (kakav komunizam) a ja mu jebem mater ko svjetlo upali...
Gojeni H

#7369 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

stakasa wrote:
Gojeni H wrote:
uglavnomja wrote:bolje bit' raja nego bosnjak, srbin, hrvat ... :zzzz:

nismo se dijelili po imenu, nego po licnim kvalitetima

i nije bila jedna raja, bila su raja sa koseva, iz svarkikog, sa otoke .. raja iz skole, raja s posla

raja :-D
Sta, sta? Sto si se izjasnila kao Hrvatica?
Dobra shara
Naravno, dobra sara - dobra putovnica, all cu 'vamo levatima prodavati fazone o moralu.
Aaa, znam te pusko kad si pistolj bila.
akaunt

#7370 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by akaunt »

I dan danas, trijes godina nakon nestanka, legitimne nasljednice krčme imovinu Jugoslavije. Nedavno je prodan onaj apartman u NY a predstavnici demokratskih nasljednica stajali u redu ko pilići da im mama kokoš ubaci šta u kljun.
Da neka od ovih demokrtskih legitimnih nasljednica danas rikne, ostavinska rasprava bi trajala par sati !
John Cleese

#7371 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

hAZNADAR wrote:
John Cleese wrote:

Narocito ona Piupiu.
Dobro, jos jedan koji je skontako da su zvijezde, sklekovi,.. na sletovima, parade sa zastavicama i nosanje transparenata bili posao?

No, nece me zacuditi ako za ovo dobijes aplauz.
Pa zar nije jasno da nisam procitao sta si prije citiranog rekao, jer kako bih onda znao sta si htio reci? :|

Mene ce zacuditi ako, nakon ovog, iko bude htio da se druzi sa mnom.
Tako mi i treba kad pokusavam nesebicno pomoci...
John Cleese

#7373 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

Pardon, ovo nije tema pod naslovom "Sta trenutno slusate IV" :D

A ono, nije da mu se nisu naobilazili groba ovih dana i nadonosili cvijeca i nanosali zastava i drugih sarenih pizdarija...

Kako bi rekao Hijavata fon Rolingstons - pucina je jedna stoka grdna :|
omar little

#7374 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by omar little »

John Cleese wrote:
Pardon, ovo nije tema pod naslovom "Sta trenutno slusate IV" :D

A ono, nije da mu se nisu naobilazili groba ovih dana i nadonosili cvijeca i nanosali zastava i drugih sarenih pizdarija...

Kako bi rekao Hijavata fon Rolingstons - pucina je jedna stoka grdna :|

:D
John Cleese

#7375 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

:|
Ma sta ti je veceras? :lol:

PrEsEde mi rucak :|
Post Reply