Meni su Engleska i Njemacka liga puno zanimljivije za gledati jer se igra brze i otvorenije. U Spaniji i Italiji se napad polako gradi. Nije to tako uvijek, naravno, i nije tako sa svakim timom, ali generalno je tako. Ono sto mi smeta u Njemackoj naravno je dominacija Bayerna, a u Italiji dominacija Juventusa. Jedino Engleska ima pun kurac timova koji se kandiduju za titulu svake godine, plus sto se to mijenja iz sezone u sezonu. Donedavno su se Man United i Chelsea, eventualno Arsenal, mijenjali na vrhu tablice godinama. Sad imas i Man City i Tottenham i poneko uleti a la Leicester, plus Liverpool. Meni je to interesantno. Nije mi interesantno da liga ovisi od toga hoce li vodeci tim imati losu godinu, ili da li ce Roma ili Napoli biti drugi, a vala ni ko ce, Barca ili Real uzeti titulu ove godine, ili ce neko treci svake prestupne tu uletiti.
S druge strane nervira me kolicina novca koji se upumpava u EPL. Ne znam da li ljudi shvataju koliko im se EPL servira kao sareni proizvod, a oni to srcu na kasikicu furajuci se na nesto sto sustinski unistava fudbal u njihovoj zemlji? I pored svog novca upumpanog tamo, manjak talenta se ne moze sakriti, i upravo zato i Spanija i Njemacka postizu bolje rezultate u Evropi nego Engleska.
Isto vazi i za Bayern, Real i Barcelonu. Jednostavno mi se gadi koliko se novca vrti.
Helem, Englezi su definitivno napravili najbolji proizvod, koji spojen sa prednostima te zemlje kao kolijevke fudbala plus lakoce pracenja engleskih medjia vani daje najveci broj pratilaca iste. Takodje nije diskutabilno da je u EPL najvise novca i stoga imaju najvecu koncentraciju kvalitetnih igraca. No to ocigledno nije dovoljno da bi imali najjace klubove u Evropi.
Mozda je to u stvari najbolji zakljucak - Engleska ima najjacu ligu u Evropi, ali nema najjace klubove?