Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
VjecitiStudent

#7351 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

Nerko-trenerko i nekakav šef Federalna CZ kod Duške u emisijji, sjede u jaknama, na +25.
Metafizika čista.
Drvosjeca iz Dejcica

#7352 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Herr Flick wrote:Evo onaj policajac sto govori iz Doboja,samo morate downlodovat

http://www37.zippyshare.com/v/78499400/file.html
Nema zvuka. :shock:
ljuspica

#7353 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ljuspica »

NIN wrote:U Doboju je kataklizma! Kada udjes u grad jednostavno zaplaces!

Voda se povukla, ostao mulj koji se danas isusuje i dize se otrovna prasina koja je pomijesana s kanalizacijom. Smrad se siri. Dakle, opasno! Ljudi ciste i placu. U ovom trenutku, najpotrebnija su sredstva za dezinfekciju i voda za pice! Gracanlije su nam dali vrece za smece da nosimo dalje za Doboj i Maglaj. Tesanj salje vodu za Doboj i Maglaj, bolesnici se prevoze za Banja Luku i Tesanj, Gracanlije dolaze samoorganizovano za Doboj i vjerovatno dalje za Maglaj, ... dio nas je otisao dalje za Maglaj i evo cekam da mi se jave.

Sto se tice zrtava, mislim da su zabranili bilo kakve izjave sve do sluzbene objave kada se sve potpuno smiri. Ljudi iz Doboja spominju da se nizvodno moze vidjeti mnogo zrtava na nekakvom nasipu. Naime, nakon probijanja vode stvorio se talas visine od metar koji je bukvalno poharao grad u kratkom roku, nesto kao cunami. Nakon sto je s balkona vidio da voda nadire, covjek koji mi je pricao je pokusao sici da spasi kola ali nije uspio ni izaci iz ulaza zgrade, samo se vratio nazad u stan i s balkona gledao kako je voda jednostavno nosila vozila nizvodno.

Ono sto sam danas vidio je neopisivo!
Uh :( Najezih se!!!!
art vandeley

#7354 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by art vandeley »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Herr Flick wrote:Evo onaj policajac sto govori iz Doboja,samo morate downlodovat

ima zvuk, probaj drugim playerom pokrenut
cules82

#7355 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by cules82 »

probaj sa VLC playerom
ne znam sta da kazem,mislim da ovaj policajac zbog svoje istine nece dugo ostat na ovom poslu
Last edited by cules82 on 19/05/2014 21:24, edited 1 time in total.
Fact

#7356 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Fact »

Evo malo i moje mahale.

Kiseljak.Iskreno i ja sam iznenađen. :D

Image

Image

Jučer jedan kamion otišao za Tuzlu.
Danas otišla dva kamiona.Jedan za Doboj,a jedan za Usoru.

:thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica

#7357 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Fact wrote:Evo malo i moje mahale.

Image

Image

:kiss: Svaka čast.
todd_smith

#7358 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by todd_smith »

U Novom Gradu kod Odžaka se voda se polako povlači, ali nazalost iza te vode ostaje samo velika pustos. :(
Istina boli

#7359 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Istina boli »

Mali_Vuk wrote:
splinter wrote:
Stvarno je glupo u ovoj situaciji prebrojavti ko kome pomaže, sigurno da su ljudi pomagali jedni drugima koliko su mogli ne pitajući ni ko si ni šta si.
Nas su u Doboju primili stvarno super i iznenadili se kad su čuli da smo iz Sa, jbg dom zdravlja je dom zdravlja, hitna je hitna, valjda se tu liječi svako kome god zatreba pomoć, valja to sve osposobiti, popraviti, počisiti,
Slijedeća stanica je vjerovatno Orašje :thumbup:
Svaka čast drug :thumbup: Bitno je pomoći ljudima. A ovi što su u panici od bilo kakvog zbližavanja i mirenja među narodima, neka se ne sekiraju. Imat će kasnije dovoljno prilike da ponovo zavađaju i siju mržnju. Ali dajte makar sad nemojte. Neka LJUDI izguraju ovaj belaj. Ne odmažite im.
archi_a

#7360 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by archi_a »

VjecitiStudent wrote:Nerko-trenerko i nekakav šef Federalna CZ kod Duške u emisijji, sjede u jaknama, na +25.
Metafizika čista.
Nadrealno :-D :shock:
VjecitiStudent

#7361 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

Pere Duška dvojicu šupaka sve u 16.
guber90

#7362 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

Onom policajcu svaka cast, ne zbog toga sto je pohvalio ljudi iz drugog entiteta, nego sto je rekao ono sto drugi ne smiju, covjek je svjesno rizikovao posao sa svojom izjavom, koja ce nadam se imati efekta u RS i da ce se potruditi vise i biti konkretniji.
cyprus

#7363 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by cyprus »

Škobo Habu wrote:
statixx wrote:Poplava, nana i hurmašice
Danas smo bili u Olovu. Ako bih jednom riječju opisala ono što smo vidjeli, naprikladnije bih sve opisala rječju- tuga. U isto vrijeme kad i mi, put Olova je krenuo i kombi Crvenog Krsta. Kad smo stigli u grad, dočekala nas je tako tužna atmosfera: ljudi izbacuju vodu iz podruma, čiste potpoljene kuće i stanove, kažu da imaju vode i hrane, da mora biti bolje i zahvljaju nam se što smo ih pitali kako su.

Od Olova smo krenuli putem prema Zavidovićima. Prošli smo kroz potopljena sela Bogdanoviće, Križeviće, Solun, Kamenita. Aktivisti Udruženja „Anđeo“ su dijelili hranu za životinje ljudima koji više nemaju čime hraniti svoje ljubimce. Do sela Rječica nismo uspjeli stići jer je bilo preopasno čak i džipom preći Krivaju. Mještani kažu da je tamo situacija očajna. Kažu da su mještani sela, pred vodenom bujicom, pobjegli u šumu te da su im neophodne najosnovnije stvari.

Na povratku u Sarajevo smo vidjeli jednog dedu na putu. Stali smo da pitamo treba li mu pomoć. Kaže da čeka prijatelja koji će mu pomoći da sagradi podzid jer će mu se kuća srušiti. I poče dedo plakat’… Nama isto pune oči suza…

„Da sam imao oružja ubio bi se danas. A za sve su političari krivi! Sad bih ja u ovu svoju kuću smjestio i Lagumdžiju, i Čovića, i onog Radončića… Ma, sve skupa… Nemam ti ja sine ništa do ove kuće. A i nana je bolesna…“- kroz suze prošapta dedo.

Parkirali smo auto. Plače dedo. Suza suzu goni. Pitam ga šta možemo uraditi. Kaže on da je nana bolesna, da ima krasne sinove, snahu Poljakinju… Krene priča. U to nas ugleda nana i kaže da nema vode, al’ da je dedo iš’o u prodavnicu i kupio soka, a ona ispekla hurmašice.

I nana i dedo rekoše da nam nema ić’ dok hurmašice ne pojedemo.

I, sjedosmo mi u baštu te kuće na klizištu, negdje na putu Olovo – Zavidovići. Iznese nana sok i hurmašice, a dedo kudi vlast i reče da je Tito imao pravo.

Iz Udruženja „Anđeo“ su im ostavili vreću hrane za pse i mačke i nekoliko konzervi. Reče nam nana da im je cuko najveće blago i da smo se svi osevapili što smo mu hrane donijeli. Kobne noći, kad je sve poplavilo, kaže da je prvo otišla po cuku i jariće.

„Svi su oni sa mnom bili. Crkla bih da ono janje malo nisam mazila svu noć“- reče nana dok su joj oči sijale.

Pozdravili smo se, obećali da ćemo na ljeto doć’ na roštilj. A dedo, opet sa suzama u očima, kratko prozbori jedno tako kratko, al’ zvučno- „Hvala vam cure. I, dođite nam“.

I tako… Osta priča o jednoj nani i jednom dedi, koji žive usred ničega, koji ne znaju hoće li im se sutra kuća srušiti, a i bašta im je poplavljena. Nade, kažu, imaju. Al’ neznanim gostima ne daju put nastaviti bez soka i hurmašica.

To je Bosna koju volim.
Izvor:tacno.net
Boganovići, nekih 2-3 km od Olova, niz Krivaju prema Zavidovićima. Poznajem čovjeka, zapravo predpostavljam o kome je riječ. Samo nemam potpunu predstavu o kompletnoj štetu u tom selu. Koliko znam njegova je kuća iznad regionalne ceste, nije na direktnom udaru Krivaje, ali ako je ovako kako se gore tvrdi-onda je to čista katastrofa. :sad:
Boganovići zasad nisu značajnije stradali... Srećom...
Last edited by cyprus on 19/05/2014 21:29, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#7364 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

guber90 wrote:Onom policajcu svaka cast, ne zbog toga sto je pohvalio ljudi iz drugog entiteta, nego sto je rekao ono sto drugi ne smiju, covjek je svjesno rizikovao posao sa svojom izjavom, koja ce nadam se imati efekta u RS i da ce se potruditi vise i biti konkretniji.
Izjavu su cenzurisali na BHT1.
todd_smith

#7365 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by todd_smith »

VjecitiStudent wrote:
guber90 wrote:Onom policajcu svaka cast, ne zbog toga sto je pohvalio ljudi iz drugog entiteta, nego sto je rekao ono sto drugi ne smiju, covjek je svjesno rizikovao posao sa svojom izjavom, koja ce nadam se imati efekta u RS i da ce se potruditi vise i biti konkretniji.
Ma daj?!
Straza

#7366 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Straza »

U Cerskoj su potrebni nafta i agregati
http://www.istocnabosna.com/myjoomla/in ... &Itemid=66

Mnogobrojni aktivisti iz cijele Bosne i Hercegovine i inostranstva kontaktirali su našu redakciju sa pitanjem kako pomoći narodu Cerske, iz koje smo juče donijeli snimke i fotografije stanja nakon prirodniih nepogoda koje su pogodile i ovo naselje, kontaktirali smo Murata Avdića koji nam je rekao sljedeće:

Image

- U Cerskoj smo se dobro organizovali, trenutno nemamo potrebu za dodatnim ljudstvom, jer nas ima dovoljno i uz jedan bager probijamo put prema školi u Cerskoj. – napomenimo da je put od naselja Kaldrmica do škole u Cerskoj presječen i provaljen na mnogo mjesta, te da su krateri na ovom putu duboki po dva, a široki i po nekoliko metara.

- Ono što nam je najpotrebnije i što uslovljava naše probijanje puta jeste nafta za motorke kojima sječemo oborena stabla na putu, kao i agregati, jer na ovom području stanovnici, povratnici žive od mini farmi koje su pokrenuli nakon povratka na svoja ognjišta. Dobrovoljci su sada potrebniji na drugim područjima u odbrani od poplava i rasčišćavanju klizišta, kao što su Orašje, Brčko, Bijeljina i drugi gradovi uz rijeku Savu.

Image

Zamolio bih sve organizacije koje vrše distribuciju pomoći da ako postoji mogućnost u Cersku dopreme agregate i naftu.- izjavio je Murat Avdić, vijećnik u SO Milići.
archi_a

#7367 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by archi_a »

VjecitiStudent wrote:Pere Duška dvojicu šupaka sve u 16.
Pricam sa ukucanima... Sto je najgore, kukala nam majka, koliko ce ovakvih kontakt emisija biti u narednim sedmicama. I kunto i panto ce da prepredaju i pricaju o raznim teorijama. Kako je trebalo, sta je bilo, sta ce biti ? Ko,kome, kada ?
Last edited by archi_a on 19/05/2014 21:32, edited 1 time in total.
omar little

#7368 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by omar little »

meni ima, ja sad gledala. dounlodala i radilo mi, i slika i ton.
O'zone
Globalni moderator

#7369 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Straza wrote:Organizacija koja pomaze ljudima u Srednjem i Donjem Podrinju (potez Srebrenica-Bijeljina).

http://prosvjetitelj-muallim.org

Puno povratnickih naselja ; Cerska(Vlasenica), Konjevic Polje(Bratunac), Jusici(Zvornik) su tesko pogodeni. Do sada nije stigla nikakva pomoc iz Federacije dok lokalne vlasti su stavile ova naselja na zacelje.

Ako ikako imate mogucnosti ili bilo kakvog uticija da uputite bilo kakvu pomoc u tu regiju. Ljudi su tamo prepusteni sami sebi.
Hajde da malo dignemo ovaj dio. Bilo je prilično štete u sjevernoistočnoj Bosni a potpuno su zaboravljeni.
VjecitiStudent

#7370 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

todd_smith wrote:
VjecitiStudent wrote:
Ma daj?!
U prvom dijelu izjave se zahvaljuje Tešnju za vodu i tu je rez.
Mali_Vuk

#7371 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mali_Vuk »

Čovjek jednostavno rezigniran trenutnom reakcijom/nereakcijom njihovih vlasti tamo i zato tako govori. Isto što i mi ovdje psujemo naše iz Federacije, i političare i ove iz CK-a, i čuvare parkinga i koga god stignemo :D

A treba to ostati sačuvano i zabilježeno. Čisto zbog onih jadnika što stavljaju slike potopljenih džamija i navijaju da voda ode do šiljaka. Eto, zbog njih. Oni zdravi i normalni ljudi to shvataju ionako.
SaPnA

#7372 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SaPnA »

cules82

#7373 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by cules82 »

https://www.youtube.com/watch?v=b0B1uoP ... e=youtu.be

ne znam,ne mogu biti pametan majke mi,po ko zna koji put smo dokazali da ne gledamo na to kako se ko zove i da nismo onakvi kakvima nas predstavljaju u RS
Last edited by cules82 on 19/05/2014 21:34, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#7374 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Straza wrote:U Cerskoj su potrebni nafta i agregati
http://www.istocnabosna.com/myjoomla/in ... &Itemid=66

Mnogobrojni aktivisti iz cijele Bosne i Hercegovine i inostranstva kontaktirali su našu redakciju sa pitanjem kako pomoći narodu Cerske, iz koje smo juče donijeli snimke i fotografije stanja nakon prirodniih nepogoda koje su pogodile i ovo naselje, kontaktirali smo Murata Avdića koji nam je rekao sljedeće:

Image

- U Cerskoj smo se dobro organizovali, trenutno nemamo potrebu za dodatnim ljudstvom, jer nas ima dovoljno i uz jedan bager probijamo put prema školi u Cerskoj. – napomenimo da je put od naselja Kaldrmica do škole u Cerskoj presječen i provaljen na mnogo mjesta, te da su krateri na ovom putu duboki po dva, a široki i po nekoliko metara.

- Ono što nam je najpotrebnije i što uslovljava naše probijanje puta jeste nafta za motorke kojima sječemo oborena stabla na putu, kao i agregati, jer na ovom području stanovnici, povratnici žive od mini farmi koje su pokrenuli nakon povratka na svoja ognjišta. Dobrovoljci su sada potrebniji na drugim područjima u odbrani od poplava i rasčišćavanju klizišta, kao što su Orašje, Brčko, Bijeljina i drugi gradovi uz rijeku Savu.

Image

Zamolio bih sve organizacije koje vrše distribuciju pomoći da ako postoji mogućnost u Cersku dopreme agregate i naftu.- izjavio je Murat Avdić, vijećnik u SO Milići.
Pa ne bi trebalo biti problem nabaviti naftu i dvotaktol za motorke
Mali_Vuk

#7375 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mali_Vuk »

Fact wrote:Evo malo i moje mahale.

Image

Image

E 'vako hoću :D :kiss:
Post Reply