Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kamberovica polje

#73326 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Ci-Nick wrote: 09/10/2025 13:40 Zenica je oduvijek bila bez karaktera zajedništva.
Grad koji je rastao doseljavanjrm ljudi iz cijele Jugoslavije nije ni imao neke šanse da ljudi osjete tu pripadnost.
Jedina tačka koja je spajala ljude je bio Čelik a i to upropastiše sitnošićarske duše.
Sad Zenica sa novim doseljinicima ima novu tačku rotacije, a to je Islamska zajednica.
Tako nekako.
Taman kad je počelo stvaranje tog nekog gradskog mentaliteta, krajem osamdesetih i početkom devedesetih, došao je rat. Nikada nismo napravili mentalnu transformaciju iz kasabe u grad, a s obzirom na naglu urbanizaciju nismo ni imali vremena.
Čak smo imali priliku i odmah poslije raditi na tom planu, kad je bilo ljudskog potencijala. Danas je taj ljudski potencijal u promilima u Zenici, a većinom izvan nje.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#73327 Re: Zeničani

Post by anex »

Ima istine...
Ja_Ja

#73328 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Sada zvucite kao politicari koji pozivaju institucije u kojim sjede ili koje vode da rijese problem. Sto bi Komsic rekao, ma hajte molim vas :). Ako postoji problem kasabe, on postoji u svakom ili gotovo svakom pojedincu i isti se ocituje kroz mnogo ozbiljnije stvari od nekih komemorativnih okupljanja nekom pjevacu (ma koliko dobar bio).
Ci-Nick

#73329 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Ja_Ja wrote: 09/10/2025 16:57 Sada zvucite kao politicari koji pozivaju institucije u kojim sjede ili koje vode da rijese problem. Sto bi Komsic rekao, ma hajte molim vas :). Ako postoji problem kasabe, on postoji u svakom ili gotovo svakom pojedincu i isti se ocituje kroz mnogo ozbiljnije stvari od nekih komemorativnih okupljanja nekom pjevacu (ma koliko dobar bio).
Istina, krivi smo mi.
Krivi smo što šutimo. Krivi smo što nemamo stav.
Postoje desetine udruženja građana po raznim temama i problemima ali nema udruženja građana koje bi artikulisalo stavove i želje građana ili stanovnika ovog grada.
Da je postojalo takvo udruženje ne bi sad imali usred grada rupetinu umjesto parka.
Trebalo bi reći šta su naši prioriteti.
Neće Fudo rješavati problem parkiranja u gradu dok problem ne prevrši svaku mjeru.
Ja_Ja

#73330 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Slazem se. Svi smo krivi za to. Ja sam ubijedjen da se 5-10 ljudi okupi, zauzme za jednu problematiku u gradu, da ce istu iznijeti kroz par godina ukoliko istinski odluce da posvete 5-10 sati sedmicno tom problemu. Naci ce rijesenje, naci ce nacine da finansiraju implementaciju rijesenja (ukoliko je potrebno) i naci ce nacin da dodju do ljudi ali i onih koji donose odluke. Niti u jednoj sferi nije potrebna megalomanija, mali ali mjerljive stvari su sasvim dovoljne. Da sam u Zenici citavu godinu nebi oni mogli ostati od mene dok se nebi pitanje smeca npr. na Smetovima rijesilo kvalitetno...samo jedan primjer od sigurno desetina primjera kojim se male grupe ljudi mogu baviti efektivno i raditi sa lokalnom upravom da to rijese dugorocno.

Meni je zbog toga primjer Celika fascinantan. I da mrzis taj klub moras postovati te ljude koji su stali na crtu, pobili se i polahko dovode klub u red. Celik je po meni jedan ekstremni primjer problema, mislim da je npr. smece na Smetovima kud i kamo manji problem ali je dobar pokazatelj sta se moze uraditi ukoliko ima volje da se nesto uradi.
Sanjarko

#73331 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Teško kad ovdje mnogi, ne svi naravno, jedni drugima gledaju da nož uvale u đale.
apsidejzi

#73333 Re: Zeničani

Post by apsidejzi »

To je zbog ovog citata:

"Kavazovicu, ti nisi Reis, ti si govno. Ti nisi ni musliman, ni mumin, već obična gnjida. Eto toliko o tvom govoru u kojem je Novalić Fadil, kao osuđeni kriminalac, najbolji sin Bosne. Meni niti jedan hodza nek ne klanja dzenazu. Ako bude koji derviš ili koji šejh osjetio želju, ili potrebu, taj će se osjetiti pozvanim, a ta bagra iz IZ nek me zaobiđu u luku. Oni i ja nismo od istog ummeta."
Ci-Nick

#73334 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Univerzitet koji je spreman da kritikuje kritičare.
Akademska zajednica je korumpirana zajednica, leglo nepotizma, nije bitno znanje nego čiji si i za koga navijaš. I tako nam je u politici, obrazovanju, zdravstvu, policiji,.. svuda. Država po mjeri nemoralna čovjeka.
skoronikako

#73335 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Nije vala ni da svaki hajvan moze nositi epitet "kriticara". Govorim iz licnog iskustva sa doticnim "profesorom", a ne zbog ovog zadnjeg izrazaja. Valjda covjek treba drzati do nekih principa da bi mogao druge prozivati za krsenje nekih principa.
N.N.

#73336 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Dzenan Skelic je obicna budaletina. Ustvari, vise gnjida koja se 2014. na plenumu pojavila ruseci vlast za koju sada zdusno agituje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#73337 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

https://zenica.ba/javne-nabavke/rekonst ... tbegovica/

Objavljen je tender za Trg Alije Izetbegovica
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#73338 Re: Zeničani

Post by gentoo »

_BataZiv_0809 wrote: 10/10/2025 12:44 https://zenica.ba/javne-nabavke/rekonst ... tbegovica/

Nema Zizija i Verone/Venezie(?), nema ni onog cirkusa sa stolovima izmedju banke i kamenog sp. sto je dobro ako se bude drzalo tog.. Sve "radnje" su pomjerene u isti niz gdje su klupe.. sto mi je OK. Na mjesto zizija napraviti skejt park ili tako nesto za lomljenje ruku :skoljka:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#73339 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Bobi
Forum administrator

#73340 Re: Zeničani

Post by Bobi »

gentoo wrote: 10/10/2025 13:03
_BataZiv_0809 wrote: 10/10/2025 12:44 https://zenica.ba/javne-nabavke/rekonst ... tbegovica/

Nema Zizija i Verone/Venezie(?), nema ni onog cirkusa sa stolovima izmedju banke i kamenog sp. sto je dobro ako se bude drzalo tog.. Sve "radnje" su pomjerene u isti niz gdje su klupe.. sto mi je OK. Na mjesto zizija napraviti skejt park ili tako nesto za lomljenje ruku :skoljka:
Dje ce Mecan, valjda im dadnu one prostore sto ce ici uzduz? Ali ko ce ga znati i kakve oni imaju ugovore s gradom s onim prostorima, cijeli projekat se moze ispalatiti prodajom ili najmom onih prostora i još zaraditi.
Bobi
Forum administrator

#73342 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Pa dje se on to sve uvalio, kakve veze ima njegova profesija sa energoinvestom?
belfy

#73343 Re: Zeničani

Post by belfy »

xPaco1337 wrote: 09/10/2025 12:52 Nismo kasaba sve je dobro

Dajte belfyiju podatke vašeg stana da on to otkupi od vas ako vam ne valja :lol:
sta li citas u onome sto ja napisem samo ti znas. nikada nisam trazio nikome, pa ni tebi, podatke o stanu. a i sto bih kada iste znam za sve i jedan u soliteru. ne znam samo cemu laganje...

no, sada kada sam saznao, pored toga da tebi nista ne valja, i da smo kasaba vidim da sam na prvu pogresno nastupio (jer je moguce da me nisi zelio zavaliti, a sto je pohvalno, jer si onda dobar covjek). :roll: tako da cu sada pokusati to da popravim:

koliko si spreman platiti da se iselis iz kasabe i tog groznog stana?

--------

P.S. Skelic je nedorasli kreten (a toliko godina sprdio u guzici), ali, tokom godina, izrasta u veceg i veceg...
koop

#73344 Re: Zeničani

Post by koop »

Casual's

#73345 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Kad guglas ime gospona koji je autor clanka, ne izlaze radovi, gradjevine...nego "Kakva je poslijeratna gradnja Sarajeva." " Najvrijedniju lokaciju u Sarajevu poklonili smo stranim investitorima"...mozda i to nesto govori? :mrgreen:

Eldine, rusi i ovo sto si mislio sacuvati. Nekome su ljepsi stakori od moderne gradjevine.
koop

#73346 Re: Zeničani

Post by koop »

Casual's wrote: 10/10/2025 23:08 Kad guglas ime gospona koji je autor clanka, ne izlaze radovi, gradjevine...nego "Kakva je poslijeratna gradnja Sarajeva." " Najvrijedniju lokaciju u Sarajevu poklonili smo stranim investitorima"...mozda i to nesto govori? :mrgreen:

Eldine, rusi i ovo sto si mislio sacuvati. Nekome su ljepsi stakori od moderne gradjevine.
Vidim da si se našao u članku. Vedo je ovo sročio nit se sta dodati ni oduzeti, pravo u sridu. A tranzicijske megalomane i malogradjane i ljude koji se bave rektalnim alpinizmom istih teško da će nešto navesti da priznaju da su u krivu. Ja sam mislio da nas je surovo kapitalistička tranzicija prekucala, al izgleda Zenica i tu malo kasni, al neka, evo vidim da hvatamo zadnji voz.
Casual's

#73347 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Ma de nemoj. :mrgreen: Neko kupi direkciju rudnika, rudarski toranj, skonta da to moze biti zanimljiv restoran - eto ti AABiH da mu kaže, e pa ne mere.

Pa evo i za Hotel Rudar - nisu nešto plahi u tome.
notsure

#73348 Re: Zeničani

Post by notsure »

Casual's wrote: 11/10/2025 01:16 Ma de nemoj. :mrgreen: Neko kupi direkciju rudnika, rudarski toranj, skonta da to moze biti zanimljiv restoran - eto ti AABiH da mu kaže, e pa ne mere.

Pa evo i za Hotel Rudar - nisu nešto plahi u tome.
Poređenje hotela Rudar i hotela Internacional je kao da porediš crtež djeteta iz osnovne škole sa Rembrantovim uljem na platnu.
Pročitaj Vedadov tekst, možda skontaš da nije fokusiran na konzerviranje Intera bez ikakve intervencije nego objašnjava zašto je soliterčina između hotela i stadiona suvišna.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#73349 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Odlican tekst, a ovaj dio mi je predobar:

Važan razlog za očuvanje Hotela Internacional općenit je i tiče se našeg odnosa prema modernističkom naslijeđu. Period modernizma rijedak je historijski trenutak u kojem se imena naših ljudi spominju kao imena autora. Razmislite i informirajte se: odakle su dolazili arhitekti koji su ovdje gradili za vrijeme vladavine Austro-Ugarske, ili oni koji su ostavili svoj trag u osmanskom periodu? Malo ih je bilo iz Bosne i Hercegovine – ako ih je uopće i bilo. Mahom su dolazili iz onih dijelova oba carstva koji su bili bliži imperijalnim centrima.

Mi se danas divimo i osmanskom i austrougarskom naslijeđu (i trebamo se diviti) i zaštitili smo gotovo sve iz tih perioda (i trebamo zaštititi). Modernizam je, međutim, mahom ostao nezaštićen.

Pitam se, je li normalno da smo arhitekturu svih prethodnih perioda naučili cijeniti, iako se dominantno radi o kolonijalnom naslijeđu, dok modernizam – koji je, ako ništa drugo, na nivou autorstva autentično naš – bespoštedno šutiramo kao loptu na Bilinom polju?

Mislim da bi trebali biti ponosni što su Hotel Internacional gradili naši ljudi – vaši očevi i majke, djedovi i nane/bake – svojim glavama i rukama. Na kraju krajeva, gradila ga je naša Željezara, ista ona koja nas je sve hranila i obrazovala. Ako postoje Zeničani koji nisu uspostavili emotivan odnos s ovom spoznajom, ja ih duboko ne razumijem. :thumbup: :thumbup:
Post Reply