Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
__Phoenix__
#7326 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pretpostavljam da je planirana cesta koja ide paralelno sa ulicom S. Zajke i pruge, negdje do centra?
-
palermo
#7327 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
E vala, ako nešto ne razumijem u ovoj državi ( a mnogo toga je za nerazumjeti) onda je zašto ova dionica nije jedan od prioriteta. Ogromne štete nam trpi turizam zbog nepostojanja ovoga puta.Alfons Kauders wrote:..
da hoce barem napraviti stolac - neum za nas koji picimo ka dubrovniku
- Alfons Kauders
#7328 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
vjerovatno je upravo to glavni razlogpalermo wrote:E vala, ako nešto ne razumijem u ovoj državi ( a mnogo toga je za nerazumjeti) onda je zašto ova dionica nije jedan od prioriteta. Ogromne štete nam trpi turizam zbog nepostojanja ovoga puta.Alfons Kauders wrote:..
da hoce barem napraviti stolac - neum za nas koji picimo ka dubrovniku
doduse, neum ne zivi samo od turzima, tako da u gradu ima onih koji se protive ovom putu, ili mostu peljesac-kopno iz nekih drugih razloga - jer zive od trgovine i tranzita... kad neko krene s doljana prema jugu, toci gorivo, kupuje cigarete, meso itd u neumu... ovako bi ta opcija otpala... otpala bi i cjelogodisnja varijanta u kojoj dalmatinci "slucajno" napune gepeke i rezervoare u neumu
velikom broju lokalnih mocnika ne odgovara ni jedno ni drugo rjesenje, a jos manje rjesenje po kojem je put trebao iza neuma, bez mogucnosti odvajanja u neum bez carinske kontrole...
inace smijesna investicija koja bi pomogla mnogim u neumu, kao i stocu, mostarskom aerodromu itd... ocito su jaci ovi kojim ne godi nikakva promjena i bolje im je loviti u mutnom
-
palermo
#7329 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kako bi otpala ta opcija, ta i dalje bi se kupovalo u Neumu, samo bi postojala mogućnost da bez gužvi na granicama ideš do Mostara, Međugorja, Blagaja. Sada imaš situaciju da agencije otkazuju aranžmane, kako u Neumu tako i po Hrecegovini samo zbog nepodnošljivog čekanja od par sati na Doljanima. Ti prodaješ u sklopu aranžmana i posjet Mostaru, Međugorju i onda suočiš svoje goste sa činjenicom da pola dana gube na granici. Pa niko nije mahnit.Alfons Kauders wrote:
vjerovatno je upravo to glavni razlog
doduse, neum ne zivi samo od turzima, tako da u gradu ima onih koji se protive ovom putu, ili mostu peljesac-kopno iz nekih drugih razloga - jer zive od trgovine i tranzita... kad neko krene s doljana prema jugu, toci gorivo, kupuje cigarete, meso itd u neumu... ovako bi ta opcija otpala... otpala bi i cjelogodisnja varijanta u kojoj dalmatinci "slucajno" napune gepeke i rezervoare u neumu
velikom broju lokalnih mocnika ne odgovara ni jedno ni drugo rjesenje, a jos manje rjesenje po kojem je put trebao iza neuma, bez mogucnosti odvajanja u neum bez carinske kontrole...
inace smijesna investicija koja bi pomogla mnogim u neumu, kao i stocu, mostarskom aerodromu itd... ocito su jaci ovi kojim ne godi nikakva promjena i bolje im je loviti u mutnom
Nema ovo neke veza sa lokalnim moćnicima, ovo je priča o nedostatku vizije glavnih ljudi u ovoj zemlji i pogrešno postavljenim prioritetima.
- drug_profi
#7330 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Doljani su usko grlo. Svi ostali GP su mnogo prohodniji. Ima danas gps pa je lako navigat.
-
palermo
#7331 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ali se ne isplati turističkoj agenciji ići duplo dužim putem da bi nekoga doveo na jednodnevni izlet u Mostar. Tebi kao pojedincu vrijedi gps, ako ideš na odmor deset dana pa ćeš zaokoliti na BIjaču....ali ovako.drugi profil wrote:Doljani su usko grlo. Svi ostali GP su mnogo prohodniji. Ima danas gps pa je lako navigat.
Da ne govorim o tome da bi izgradnja putra Stolac Neum, doprinijela revitalizaciji čitavog kraja i otvorila potpuno nove mogućnosti za turizam.
Nije rješenje reći, snađi se jarane.
Eleneis, svakako nije za temu. Aztoputevi u BiH.
- Alfons Kauders
#7332 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
naravno da bi postojala ta opcija, ali onda bi bilo sumnjivo - umjesto 500 auta na sat, prolazilo bi nekoliko puta manje... i odmah bi bilo sumnjivo ako dalmatinac ne koristi most, ili ako hercegovac ide preko doljana pa na neumpalermo wrote:Kako bi otpala ta opcija, ta i dalje bi se kupovalo u Neumu, samo bi postojala mogućnost da bez gužvi na granicama ideš do Mostara, Međugorja, Blagaja. Sada imaš situaciju da agencije otkazuju aranžmane, kako u Neumu tako i po Hrecegovini samo zbog nepodnošljivog čekanja od par sati na Doljanima. Ti prodaješ u sklopu aranžmana i posjet Mostaru, Međugorju i onda suočiš svoje goste sa činjenicom da pola dana gube na granici. Pa niko nije mahnit.Alfons Kauders wrote:
vjerovatno je upravo to glavni razlog
Nema ovo neke veza sa lokalnim moćnicima, ovo je priča o nedostatku vizije glavnih ljudi u ovoj zemlji i pogrešno postavljenim prioritetima.
aranzmani su vec propali prosle godine (barem tako meni moji dalmatinci rekose)
niko nije lud da radi jednodnevnog izleta ceka 2-3 sata na granici
- Alfons Kauders
#7333 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
povezano je donekle s temom - jebiga ovo sad autoputa sto ima na jugu ne znaci nista onim koji putuju dalje na jugoistok, vec samo onim koji idu za makarsku i na zapadpalermo wrote:Ali se ne isplati turističkoj agenciji ići duplo dužim putem da bi nekoga doveo na jednodnevni izlet u Mostar. Tebi kao pojedincu vrijedi gps, ako ideš na odmor deset dana pa ćeš zaokoliti na BIjaču....ali ovako.drugi profil wrote:Doljani su usko grlo. Svi ostali GP su mnogo prohodniji. Ima danas gps pa je lako navigat.
Da ne govorim o tome da bi izgradnja putra Stolac Neum, doprinijela revitalizaciji čitavog kraja i otvorila potpuno nove mogućnosti za turizam.
zato bi bilo zanimljivo da postoji i ova opcija, da se iza mostara pici na stolac, pa neum... ali koliko ce to potrajati tice znaju (ja sam skeptik jer mislim da ima dosta otpora izgradnji tog puta, iz vec navedenih razloga)... od pocitelja do prenja autoput nece doci jos nekoliko godina, tako da ce ovo biti jedina opcija
malo je to pizdarija, sto ce sigurno trebati jos nekoliko godina da se zavrsi pocitelj, pa na blagaj, pa na sjever, da konacno mostar dobije zaobilaznicu... jer u biti, cim prodjes vrapcice, vozis kroz naseljeno mjesto 25-35 minuta, kroz mostar i prigradska naselja do bune
- karanana
#7334 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ne vjerujem da ce se ikad od pocitelja praviti racvanje i nas autoput za neum. popravljaju ovu regionalnu cestu a za konekciju na jadransko jonski autoput ce vjerovatno najbolja/jedina opcija biti ova bijaca. medjutim hrvati su stali sto se tice pravljenja prema king's landingu tako da sa bijace jedino mozes prema makarskoj i splitu. ustvari mozes na drugu stranu samo do ploca, to je nekoliko kilometara. to se sada ne isplati ako ides za neum ili dalje prema king's landingu.
- drug_profi
#7335 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nisam ni mislio reci da je dobro. Nego da ko hoce da pravi biznis ici ce i na Bijacu i na onaj prelaz iznad Slanog ili preko Svitave itd. Nisam jednom sreo autobuse na onoj kozjoj stazi preko Svitave. Razimijes?palermo wrote:Ali se ne isplati turističkoj agenciji ići duplo dužim putem da bi nekoga doveo na jednodnevni izlet u Mostar. Tebi kao pojedincu vrijedi gps, ako ideš na odmor deset dana pa ćeš zaokoliti na BIjaču....ali ovako.drugi profil wrote:Doljani su usko grlo. Svi ostali GP su mnogo prohodniji. Ima danas gps pa je lako navigat.
Ja bih najvise volio da se do Neuma napravi magistrala koja je evo konacno u planu i sredjena je finansijski. Godisnje bar 4-5 puta predjem preko Svitave u oba smijera.
- Alfons Kauders
#7336 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
nece raditi autoput do neuma, to nije dio nikakvog plana (niti bi se isplatilo), ali kad bi bio ovaj novi magistralni put, kada bi se mostar mogao zaobici autoputem, pa onda se skinuti za stolac i dalje za neum, to bi opet bilo strahota... jer bi od vrapcica do neuma dosao za pedesetak minutakaranana wrote:ne vjerujem da ce se ikad od pocitelja praviti racvanje i nas autoput za neum. popravljaju ovu regionalnu cestu a za konekciju na jadransko jonski autoput ce vjerovatno najbolja/jedina opcija biti ova bijaca. medjutim hrvati su stali sto se tice pravljenja prema king's landingu tako da sa bijace jedino mozes prema makarskoj i splitu. ustvari mozes na drugu stranu samo do ploca, to je nekoliko kilometara. to se sada ne isplati ako ides za neum ili dalje prema king's landingu.
-
palermo
#7337 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hoće agencija, ali neće turisti. Možeš jednom prevariti nećeš drugi put. Imaš upravo iz razloga čekanja na Doljanima, pad posjeta Mostaru i Hercegovini upravo u ljetnim mjesecima (Alphonse je već spomenuo). A ići preko Svitave autobusom, jedino da možda propagiraš avantursitički turizamdrugi profil wrote: Nisam ni mislio reci da je dobro. Nego da ko hoce da pravi biznis ici ce i na Bijacu i na onaj prelaz iznad Slanog ili preko Svitave itd. Nisam jednom sreo autobuse na onoj kozjoj stazi preko Svitave. Razimijes?
Ja bih najvise volio da se do Neuma napravi magistrala koja je evo konacno u planu i sredjena je finansijski. Godisnje bar 4-5 puta predjem preko Svitave u oba smijera.
Ono što mene živcira u svemu ovome je da zapravo nitko ozbiljno ne govori o ovome putu.
- drug_profi
#7338 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jest doduse u pravu si sto se tice veze dubrovnika sa mostarom. Tragicno komplikovano.
a preko cepikuca (jel taj iznad slanog?) sam prolazio bez problema sa malim autom i par putnika.
a preko cepikuca (jel taj iznad slanog?) sam prolazio bez problema sa malim autom i par putnika.
- Alfons Kauders
#7339 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
prosle godine je masa tih izleta odjebana za sva vremena... pretprosle kako-tako, nisu bila takva zadrzavanja na granicama, ali prosle godine ljudi su znali izgubiti 4-5 sati na granici radi jednodnevnog izleta do mostara, medjugorja itd...palermo wrote:Hoće agencija, ali neće turisti. Možeš jednom prevariti nećeš drugi put. Imaš upravo iz razloga čekanja na Doljanima, pad posjeta Mostaru i Hercegovini upravo u ljetnim mjesecima (Alphonse je već spomenuo). A ići preko Svitave autobusom, jedino da možda propagiraš avantursitički turizamdrugi profil wrote: Nisam ni mislio reci da je dobro. Nego da ko hoce da pravi biznis ici ce i na Bijacu i na onaj prelaz iznad Slanog ili preko Svitave itd. Nisam jednom sreo autobuse na onoj kozjoj stazi preko Svitave. Razimijes?
Ja bih najvise volio da se do Neuma napravi magistrala koja je evo konacno u planu i sredjena je finansijski. Godisnje bar 4-5 puta predjem preko Svitave u oba smijera.. Preko Čepikuća (što je svakako daleko) mislim da nije ni dozvoljeno.
Ono što mene živcira u svemu ovome je da zapravo nitko ozbiljno ne govori o ovome putu.
ove godine od toga manje vise nema nista - ne isplati se ni agencijama da bezveze maltretiraju ljude, em gube obraz, em nije isplativo izgubiti cijeli dan na takvoj turi (a valja platiti ljude, prevoz itd)
uglavnom, hercegovina ce ovim tempom gubiti posjetitelje svakog ljeta, cisto radi granice i retardiranih doljana, gdje na kilometarskoj koloni radi jedna traka i jedan lik
-
VjecitiStudent
#7340 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Gdje je ta EU, što nam ne pravi veće granične prelaze? 
- Alfons Kauders
#7341 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
isao sam na cepikuce nekoliko puta i nije strasno, osim onih nekoliko kilometara od ravnog prema slanom... uglavnom nije rjesenje... i tamo se pocinju u spici praviti guzve - i to na putu sirine 3-4 metra, gdje se ne mogu mimoici dva auta... za kombije i autobuse otpada definitivno... nije za svakog, al jest avanturadrugi profil wrote:Jest doduse u pravu si sto se tice veze dubrovnika sa mostarom. Tragicno komplikovano.
uglavnom, zivi bili pa vidjeli, govore da bi put do neuma mogao biti gotov do kraja 2016... ali ja sam 95% siguran da ce ga odredjeni lobiji sabotirati (da nije tako, tih jebenih 20km bi davno bilo uradjeno - shvatite da se radi o nekim drugim stvarima)
- Alfons Kauders
#7342 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
tacno kad vidi covjek doljane posere se na EUVjecitiStudent wrote:Gdje je ta EU, što nam ne pravi veće granične prelaze?
ako je to EU - spremni smo, odavno
-
VjecitiStudent
#7343 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kome treba prelaz taj ga i pravi.Alfons Kauders wrote:tacno kad vidi covjek doljane posere se na EUVjecitiStudent wrote:Gdje je ta EU, što nam ne pravi veće granične prelaze?kao i ciganluk oko neuma, pa divlje i poludivlje prelaze poput cepikuca
![]()
ako je to EU - spremni smo, odavnoda i ne pricamo o drugim genijalnim rjesenjima koje bi valjda trebali preslikati od hrvata (a zbog kojih im u dalmaciji jebu mater evropsku vec par godina)
Nek jedne godine uplate tek 5% boravišnih taksi iz medjugorja i eto para za prelaz od deset traka.
-
neki
#7344 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Oni ga vec i imaju...Bijaca je par kilometara od MedjugorjaVjecitiStudent wrote:Kome treba prelaz taj ga i pravi.Alfons Kauders wrote:tacno kad vidi covjek doljane posere se na EUVjecitiStudent wrote:Gdje je ta EU, što nam ne pravi veće granične prelaze?kao i ciganluk oko neuma, pa divlje i poludivlje prelaze poput cepikuca
![]()
ako je to EU - spremni smo, odavnoda i ne pricamo o drugim genijalnim rjesenjima koje bi valjda trebali preslikati od hrvata (a zbog kojih im u dalmaciji jebu mater evropsku vec par godina)
Nek jedne godine uplate tek 5% boravišnih taksi iz medjugorja i eto para za prelaz od deset traka.
Ko ne zna nek se i dalje jebe preko Doljana..
- Alfons Kauders
#7345 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
5% od 1000KM je 50KMVjecitiStudent wrote:Kome treba prelaz taj ga i pravi.Alfons Kauders wrote:tacno kad vidi covjek doljane posere se na EUVjecitiStudent wrote:Gdje je ta EU, što nam ne pravi veće granične prelaze?kao i ciganluk oko neuma, pa divlje i poludivlje prelaze poput cepikuca
![]()
- Better Man
#7346 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nema na drugu stranu. Sve je na istoj i Ploče i Makarska i Split, tj. kad na Bijači se uključiš na autoput i deš u istom pravcu za sva tri ova mjesta.karanana wrote:ne vjerujem da ce se ikad od pocitelja praviti racvanje i nas autoput za neum. popravljaju ovu regionalnu cestu a za konekciju na jadransko jonski autoput ce vjerovatno najbolja/jedina opcija biti ova bijaca. medjutim hrvati su stali sto se tice pravljenja prema king's landingu tako da sa bijace jedino mozes prema makarskoj i splitu. ustvari mozes na drugu stranu samo do ploca, to je nekoliko kilometara. to se sada ne isplati ako ides za neum ili dalje prema king's landingu.
- shiljak
#7347 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Danas kod heco pijace, što se pravi ona staza za trčanje (bilo na klixu), reko hajd da vidim i ja to.. i dođem do nekog ulaza, vidim ima neka ograda ali otvoreno i prođem kad auto ko đip (ali čudan) taman krenuo da izađe i ide prema meni i nešto maše, ko ne smijem tud... Kad iza mene čovjek bržim koracima ide i govori ne smijem tamo, ja se okrenem kad čuvar u dobroj formi i u panciru.. kontam hoće me još upucat
Obezbjeđenje ko da zlato čuvaju 
- Thorgerson
#7348 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A ovo ima veze sa autoputevima, kako?shiljak wrote:Danas kod heco pijace, što se pravi ona staza za trčanje (bilo na klixu), reko hajd da vidim i ja to.. i dođem do nekog ulaza, vidim ima neka ograda ali otvoreno i prođem kad auto ko đip (ali čudan) taman krenuo da izađe i ide prema meni i nešto maše, ko ne smijem tud... Kad iza mene čovjek bržim koracima ide i govori ne smijem tamo, ja se okrenem kad čuvar u dobroj formi i u panciru.. kontam hoće me još upucatObezbjeđenje ko da zlato čuvaju
- shiljak
#7349 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nisam o tome razmišljao 
- Izlija
#7350 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Samo da postavim pitanje stručnjacima:
Kada se izmjenio cjenovnik usluga AC. Do sada sam za dionicu Sa-Tarčin plaćao 2,5 KM a jutros 5. Ko je ovdje lud
Kada se izmjenio cjenovnik usluga AC. Do sada sam za dionicu Sa-Tarčin plaćao 2,5 KM a jutros 5. Ko je ovdje lud