Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#7326 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

fidoremilienko wrote:
ja71 wrote:
Alkos wrote:... i došlo vrijeme da uzmem 2 nove prednje. Sve 4 ne mogu odjednom jer ...
Inace je preporuka da se nove odnosno bolje gume stave pozadi (svejedno koja je vuca).
U slucaju da gume proklizu naprijed bar imas sansu volanom ispraviti a pozadi nemas nikakvu kontrolu (bar ne mi amateri).
zato se ide na minimiranje rizika da proklizu zadnje.
Moze bit, ako 90% voznje vozis rikvercom.
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
ja71

#7327 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ja71 »

inace je to preporuka od Njemackog ADAC
To vam je nesto kao nas Bihamk.
E ako oni lazu mene lazem i ja vas.

Edit: zasto nisam iznenadjem ovakvom reakcijom :roll:
Throttle

#7328 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Throttle »

To je zbog cinjenice da ce se vecina vozaca bolje "snaci" pri klizanju auta pri kocenju pravolinijski nego izbacivanjem zadnjeg dijela u krivini na klizavoj podlozi
Svi proizvodjaci preporucuju montazu boljih guma na zadnje tockove, bez obzira na pogonske osovine
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#7329 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Svi preporucuju nove gume nazad, ali posto je kod nas specificna situacij, dosta naselja je u padinskim dijelovima grada, onda zbog pentranja svakako idu naprijed ako je prednji pogon.
fidoremilienko

#7330 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by fidoremilienko »

Nema tu puno pametovanja. To je preporuka, nikako pravilo. Jer i za jednu i drugu varijantu ima ZA i PROTIV. Daklem:

1. nove gume na prednju osovinu: manji zaustavni put, akvaplaning
2. nove gume na zadnju osovinu: vise stabilnosti pri ulasku u krivinu, klizanje na mokrom/vlaznom putu

I na kraju obimnih tekstova i istrazivanja, stoji uvijek: Da bi bili na sigurnoj strani uvijek 4 nove gume. To je jedina istina. Ostalo su samo suplje. :D
kabal1337

#7331 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kabal1337 »

ja71 wrote:inace je to preporuka od Njemackog ADAC

Momak govori istinu. Lakse je kontrolisati understeer nego oversteer. Kod proklizavanja prednjih dovoljno je popusiti sta god se pritisce, gas ili kocnicu ili "odmotati" volan. Dok kod oversteera zadnji dio je teze vratiti "amaterim" kao sto je momak rekao. Pogotovo kod prednjeg pogona, gdje treba dodati gas za razliku od zadnjeg.
ja71

#7332 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ja71 »

... a da ne biste dosli u iskusenje da jednog dana sebi postavite pitanje "gdje losije gume"
postoji i druga preporuka a to je:
- ako su proslu sezonu gume bile pozadi stavite ih naprijed, i obratno.

time se gume ravnomjerno trose.
amar1994

#7333 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Je li ovako :D

Image
Alkos

#7334 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Alkos »

Sad ste me malo isprepadali :)

Šta mi preporučujete da uradim? Ova dimenzija je baš skupa, za 4 gume bih trebao izdvojiti oko 1.000 KM što stvarno ne mogu u ovom trenutku. Mislio sam ove zime riješiti 2, pa sljedeće opet 2.

Zimske gume koje imam trenutno (2 komada Goodyear UG) nisu loše, stare i ishabane gume, da ih imam sve 4 na stanju mogao bih još jednu zimu izgurati. :D Nego na jednoj se pojavio bubreg, pa ne želim rizikovati, a drugu mi je neko nožem plaho izbušio.

Koliko je zaista preporučljivo, ukoliko imam Goodyear, uzeti Michelin ili Continental i pregurati zimu? Imam malu djecu, ne želim se zajebavati oko ovih stvari, sigurnost mi je na prvom mjestu.
ja71

#7335 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ja71 »

posto su finansije u pitanju raspitaj se mozes li ti tu staviti uze gume.
znam da na mojim kolima mogu i 215 i 205 i to na iste felge.
a nije mala razlika u cijeni kad kupujes 215 i 205.

naravno da je zlatna preporuka 4 nove gume.
i tako svake godine :D

ali ako ne mozes priustiti, raspitaj se malo i van foruma sta majstori misle.
diskusija se vodi oko ekstremnog slucaja t.j. kad kola proklizu a to je rijetko.
u 90% slucajeva pri normalnoj voznji neces primijetiti razliku da li imas starije gume naprijed ili pozadi.
ado-šampion

#7336 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Ma stavi te nove naprijed i to je to. Kad budes u mogucnosti kupiti jos 2 (recimo sljedece godine) stavi ih nazad i rijesen problem.

Ljudi cesto prave od muhe magarca.
amar1994

#7337 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Alkos wrote:Pitanje za stručnjake... 215/50/17 dimenzija, ima li kakav prijedlog koje gume uzeti? :)

Imam stare Goodyear UG (sa njima sam bio stvarno prezadovoljan) i došlo vrijeme da uzmem 2 nove prednje. Sve 4 ne mogu odjednom jer je skupa ova dimenzija, pa će druge dvije sačekati narednu zimu. :D

Malo sam gledao online cijene, Makbel ispada najpovoljniji. Ispod su gume koje sam uzeo u obzir... Inače, gradska vožnja uglavnom, vikendom odlazak na planine...

- Dunlop Winter Sport 5
- Goodyear UG Performance G1
- Continental TS850
- Michelin Alpin A5
- Hankook W320
- XL FR SPEED GRIP-2 M+S SEMPERIT
ma uzmi 225/45/R17 :D :D

ja presao sa 205/50 na te i nemam problema :thumbup:

jedino bi ti brzinomjer pokazio 2% manju brzinu nego sto jeste :D
Alkos

#7338 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Alkos »

Hvala svima na odgovorima i pomoći :thumbup: imam još vremena pa ću pokušati šta skontati... :)
ja71

#7339 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ja71 »

amar1994 wrote: ma uzmi 225/45/R17 :D :D
a je li ta kombinacija dozvoljena ?
amar1994

#7340 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

ja71 wrote:
amar1994 wrote: ma uzmi 225/45/R17 :D :D
a je li ta kombinacija dozvoljena ?
kako mislis , po zakonu ? , u BiH sve je dozvoljeno , ne znam sta kaze proizvodjac :?
ja71

#7341 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ja71 »

Alkos wrote:Hvala svima na odgovorima i pomoći :thumbup: imam još vremena pa ću pokušati šta skontati... :)
ako se odlucis da stare stavis pozadi nemoj samo sl. godine reci: "ma mogu izdrzati jos jednu godinu" :D , posto ce godini izgledati slicno kao i ove jer se zadnje gume sporije trose
Alkos

#7342 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Alkos »

ja71 wrote:
Alkos wrote:Hvala svima na odgovorima i pomoći :thumbup: imam još vremena pa ću pokušati šta skontati... :)
ako se odlucis da stare stavis pozadi nemoj samo sl. godine reci: "ma mogu izdrzati jos jednu godinu" :D , posto ce godini izgledati slicno kao i ove jer se zadnje gume sporije trose
Ma nema šanse, sljedeće godine ću imati sve 4 nove :-D :thumbup:

PS - ne bih se upuštao i mijenjao dimenziju guma, kako vidim ništa cjenovno ne dobijam tu :)
nivla

#7343 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nivla »

evo omiljene gume sava eskimo s3+ u 195/65/15T dimenziji na ekupi uz kartice unicredit banke 285km https://www.ekupi.ba/Sava-SET-4-GUME-19 ... 65339.aspx
tigar jos jeftiniji 250km https://www.ekupi.ba/Tigar-SET-4-gume-1 ... 65342.aspx
mislim da i sportiva dodje ko sava uz 10% popusta
Image
na ove cijene sa slike ima jos nekih 10% popusta sa unicredit karticama
problemnatravunu

#7344 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by problemnatravunu »

kabal1337 wrote:

Momak govori istinu. Lakse je kontrolisati understeer nego oversteer. Kod proklizavanja prednjih dovoljno je popusiti sta god se pritisce, gas ili kocnicu ili "odmotati" volan. Dok kod oversteera zadnji dio je teze vratiti "amaterim" kao sto je momak rekao. Pogotovo kod prednjeg pogona, gdje treba dodati gas za razliku od zadnjeg.
Da, i vozaci ne smiju tom prilikom zaboraviti (to kad stave nove naprijed ,a stare nazad), da im je granica sigurnosti upravo ona koju nameću LOŠIJE-stare gume , a nikako one dvije nove!
Ovaj gore kolega , vidim , cilja na premium gume, a nema dovoljno para za sve 4, mislim da je pametnije kupiti i postaviti sve 4 nove pa makar to bile Matador!
boshniak

#7345 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by boshniak »

Nemoj nove gume nazad, komsije će da ti se smiju :D :D
Warashii

#7346 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Warashii »

problemnatravunu wrote:
kabal1337 wrote:

Da, i vozaci ne smiju tom prilikom zaboraviti (to kad stave nove naprijed ,a stare nazad), da im je granica sigurnosti upravo ona koju nameću LOŠIJE-stare gume , a nikako one dvije nove!
Ovaj gore kolega , vidim , cilja na premium gume, a nema dovoljno para za sve 4, mislim da je pametnije kupiti i postaviti sve 4 nove pa makar to bile Matador!
:thumbup:
To je ono što i ja znam ali nikom kod nas ne preporučujem, ispadnes ismijan i glup .
Sutim i boli me cosak, "turi je dje hoćeš jela te ona" što reče Sidran.
hladan.preminger

#7347 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hladan.preminger »

kabal1337 wrote:

Ne bih se slozio. Proklizavanje prednjih točkova je teško kontrolisati, jer kod njega gubiš mogućnost upravljanja. Tvoje objašnjenje vazi za proklizavanje na ravnici, ali u krivini gdje će auto skoro uvijek proklizati upravljivost je na prvom mjestu.
jefferson

#7348 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

kabal1337 wrote:

Zavisno od situacije, ali zadnji pogon uvijek ima bolje karakteristike od prednjeg i lakse je vratiti auto na putanju ako je auto ispravno.
Zadnji pogon je daleko bolji kada su zakoni fizike u pitanju nego prednji pogon.
Problem je sto ce zadnji pogon na skliskoj podlozi ranije izgubiti kontakt nego prednji pogon, posebno kod "konfecijskih" auta gdje raspored tezine nije idealan. Medjutim, kada bi poredili istu brzinu, proklizavanje u istom trenutku, sa istim gumama, zadnji pogon je bolji.
Ned071

#7349 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ned071 »

sava 93 marke, conti 179... i onda ti forumski pametnjakovici napisu kako bi ono vazda uzelo premium jer je to u 40 maraka razlika na cetiri gume..,
Bakir1

#7350 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

Ned071 wrote:sava 93 marke, conti 179... i onda ti forumski pametnjakovici napisu kako bi ono vazda uzelo premium jer je to u 40 maraka razlika na cetiri gume..,
i to da dodam bi imalo savrseno smisla, da te premijum gume od savjetnika nece ostariti do te mjere da ce biti za baciti a saru skoro pa novu imati...
Post Reply