Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
piplica
Grijem se na: Ćumur

#7326 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Bjese radno ovih dana, pa tako sam i ja okoncao ukupno 2 projekta.
Prvi je istnalacija TP na sistem podnog grijanja, a drugi instalacija 2 invertera na vec pripremljene instalacije.

Posao je prepusten firmi https://frigo-sani.ba, kako ce te i vidjeti posao je obavljen vrhunski.

Sav posao od savjetovanja, planiranja i kupovanja opreme, kao i montaznog materijala je obavljen od pomenute firme, sto investitoru u mnogome olaksava situaciju (preporucujem).

Prva faza se odnosila na proracun toplinskih gubitaka objekta, te davanja prijedloga od strane izvodjaca za koje sisteme se odluciti.
S obzirom sda se radi o objektu u kontinentalnom dijelu, odluka je pala na Zubadan PUHZ-SHW80VHA + Hyromodul ehsc-vm6ec, za sistem podnog grijanja (cca 137m2).

Zadnja faza je ujedno montaza i pustanje sistema u pogon.

Grijanje radi vec 10-tak dana, objekat je tek sada zagrijan, jer se ranije nije grijao.
Potrosnja prvih dana je bila oko 70kWh, dok je kasnje pala na 30 u prosjeku, ovisno od dana i vanjske temp.

Kako je to sve izgledalo kada radite sistem "kljuc (grijanje) u ruke", pogledajte u par fotografija koje sam napravio tokom montaze.

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
free_too

#7327 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by free_too »

doktor78 wrote:Druga sezona grijanja inverterom. Sve do pojave ovih jačih minusa bilo je super, da bi se sad pojavili problemčići.
Npr. željena temperatura je 23, ventilator na max., i u toku noći ništa ne smanjujem. Prije 2-3 noći, kada je napolju bilo -8, ustanem ujutro imam šta da vidim: temp. u prostoriji 20. Sreća pa nisam izbacio konvektore nego s njima dogrijem do željene temperature.
Klima je Fujitsu ASYG12 LMCA.
I prošle zime sam imao slične probleme pa sam ovdje pitao da nije bio problem u nepropisnoj ugradnji (imam utisak da nije ispoštovan zahtjev za min.dužinu cijevi). Odgovoreno mi je da to ne bi trebao biti problem, da bi to eventualno uticalo na veću buku pri radu.
Inače, stolarija je dobra, termoizolacija 5 cm svugdje urađena.

A koliki je prostor koji treba ugrijati?
piplica

#7328 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Druga faza je bila montaza 2 invertera na vec pripremljene instalaije (savjet izvodjaca), jer se jedino na taj nacin moze izvrsiti montaza bez naknadnih busenje i stemanja zidova.

Prva faza je zahtijevala ugradnju podzbuknih kutija, sa kompletnom instalacijom

Image Image Image Image Image

Druga faza je je pripremanje instalacija za montazu

Image Image Image Image

I zavrsna faza montiranje samih uredjaja, trud se na kraju isplatio.

Image Image Image Image Image Image

Sada se vidi zasto je dobro na vrijeme pripremiti neke stvari, ili u prevodu traziti savjet na pravim mjestu.

Konacan rezultat

Image Image
giga1982

#7329 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

piplica wrote:Druga faza je bila montaza 2 invertera na vec pripremljene instalaije (savjet izvodjaca), jer se jedino na taj nacin moze izvrsiti montaza bez naknadnih busenje i stemanja zidova.

Prva faza je zahtijevala ugradnju podzbuknih kutija, sa kompletnom instalacijom

Image Image Image Image Image

Druga faza je je pripremanje instalacija za montazu

Image Image Image Image

I zavrsna faza montiranje samih uredjaja, trud se na kraju isplatio.

Image Image Image Image Image Image

Sada se vidi zasto je dobro na vrijeme pripremiti neke stvari, ili u prevodu traziti savjet na pravim mjestu.

Konacan rezultat

Image Image
Predobro napravljeno.Vidi se da je sve planirano i pravovremeno napravljeno jako dobra priprema koja puno znači.Svaka čast.
Maraschino

#7330 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

piplica wrote:Bjese radno ovih dana, pa tako sam i ja okoncao ukupno 2 projekta.
Prvi je istnalacija TP na sistem podnog grijanja, a drugi instalacija 2 invertera na vec pripremljene instalacije.

Posao je prepusten firmi https://frigo-sani.ba, kako ce te i vidjeti posao je obavljen vrhunski.

Sav posao od savjetovanja, planiranja i kupovanja opreme, kao i montaznog materijala je obavljen od pomenute firme, sto investitoru u mnogome olaksava situaciju (preporucujem).

Prva faza se odnosila na proracun toplinskih gubitaka objekta, te davanja prijedloga od strane izvodjaca za koje sisteme se odluciti.
S obzirom sda se radi o objektu u kontinentalnom dijelu, odluka je pala na Zubadan PUHZ-SHW80VHA + Hyromodul ehsc-vm6ec, za sistem podnog grijanja (cca 137m2).

Grijanje radi vec 10-tak dana, objekat je tek sada zagrijan, jer se ranije nije grijao.
Potrosnja prvih dana je bila oko 70kWh, dok je kasnje pala na 30 u prosjeku, ovisno od dana i vanjske temp.

Kako je to sve izgledalo kada radite sistem "kljuc (grijanje) u ruke", pogledajte u par fotografija koje sam napravio tokom montaze.
Ukratko, koliko vanjskih i koliko unutrasnjih jedinica i cijena na kraju za kompletan projekat?
Doda37

#7331 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Doda37 »

doktor78 wrote:Druga sezona grijanja inverterom. Sve do pojave ovih jačih minusa bilo je super, da bi se sad pojavili problemčići.
Npr. željena temperatura je 23, ventilator na max., i u toku noći ništa ne smanjujem. Prije 2-3 noći, kada je napolju bilo -8, ustanem ujutro imam šta da vidim: temp. u prostoriji 20. Sreća pa nisam izbacio konvektore nego s njima dogrijem do željene temperature.
I prošle zime sam imao slične probleme pa sam ovdje pitao da nije bio problem u nepropisnoj ugradnji (imam utisak da nije ispoštovan zahtjev za min.dužinu cijevi). Odgovoreno mi je da to ne bi trebao biti problem, da bi to eventualno uticalo na veću buku pri radu.
Smanji brzinu ventilatora, ako ti je max na 4 stavi 2
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#7332 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

Smanjivanje brzine ventilatora neće ništa pomoći , naprotiv.
Kad je snaga klime ne granici zadovoljavanja gubitaka objekta ( što bi se reklo na "knap " ) , mnogo je bolje ići sa nižom zadatom noćnom temperaturom . Mnogo je lakše inverteru održavati recimo 21 C nego 23 C - radi manjom snagom i boljim COP-om ( manje leda na izmjenjivaču - rjeđi defrosti ) a zbog manje razlike unutrašnje i vanjske T i gubici objekta su manji. Takođe je i potrošnja struje manja.
Po danu se može ići na višu zadanu T jer su i vanjske T obično više nego noćne.
doktor78

#7333 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by doktor78 »

free_too wrote:

A koliki je prostor koji treba ugrijati?
Cca 25 kvadratnih metara.
Juče se desila zanimljiva situacija: nestalo je struje nakratko. Poslije toga, osjetilo se da klima jače duva i vrlo brzo se postigla željena temperatura.
piplica

#7334 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Maraschino wrote:
piplica wrote:Bjese radno ovih dana, pa tako sam i ja okoncao ukupno 2 projekta.

Ukratko, koliko vanjskih i koliko unutrasnjih jedinica i cijena na kraju za kompletan projekat?
Dvije split jedinice (dvije unutrasnje dvije vanjske), i jedan sistem zrak-voda.
Maraschino

#7335 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

:thumbup:
piplica

#7336 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

giga1982 wrote: Predobro napravljeno.Vidi se da je sve planirano i pravovremeno napravljeno jako dobra priprema koja puno znači.Svaka čast.
Bitnije od svega je na vrijeme kontaktirati ljude od znanja, onda ide sve lakse.
zomri

#7337 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zomri »

Pomažu li šta filteri klime kod ovih zagađenja? Imam Toshibu Daiseikai SKVP2, ima pun k tih nekih filtera, valjda pomažu šta?
Nera_22

#7338 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Nisam se odavno javljo na temu niti nesto posevno pratim sta se desava. kod mene sa klimama sve fercera. Tri Fujitsu LLC na spratu namjestene na 22 i puhanje na medium. Nocria isto na medium i na 23 preko dana a po noci 22. u kuci uvijek izmedju 24 i 25. Potrosnja za ovu grejnu sezonu do danas nekih 40KM. da nema uvog mjenjanja temperature prije odlaska na spavanje bukvalno nebi mogo pogledati klimu. razmisljam da uzmem univerzalni daljinski koji se moze programirati pa da sam podesava dnevnu i novcnu temepraturu.
probook

#7339 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

Nije mi jasno kako ces u prostoriji imati 24 ako je klima stavljena na 22?
Kod mene je obratno da bih u prostoriji pri podu imao 22 klima mora biti na 25
Nera_22

#7340 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

probook wrote:Nije mi jasno kako ces u prostoriji imati 24 ako je klima stavljena na 22?
Kod mene je obratno da bih u prostoriji pri podu imao 22 klima mora biti na 25
Pa inzinjeri koji su projektovali klime su izracunali da je razlika izmjedu plafona (gdje klima stoji) i poda "obicno" par stepeni. zato kad ti namjestis na daljinskom na 22 klima zeli da postigne temperaturu na plafonu nekih 25C. e posto je kod mene klima na takvoj poziciji i kuca tako izolovana da razlika plafona i poda bude mozda 1C klima natjera temperaturu na 25. neke klime imaju opciju da kalibriras tu temperaturu da ti bude kako treba za tvoju kucu/poziciju klime.
Kiki_Musampa

#7341 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kiki_Musampa »

Jutro, malo pitanjce. Jutros mi je temperatura izduva bila 38 stepeni, klima podesena na 25c, jacina izduva 5....jel to malo? Daikin ftx35
Kiki_Musampa

#7342 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kiki_Musampa »

Kiki_Musampa wrote:Jutro, malo pitanjce. Jutros mi je temperatura izduva bila 38 stepeni, klima podesena na 25c, jacina izduva 5....jel to malo? Daikin ftx35
I vanjska jedinica je zaledila skroz, da li je i to ok?
Stalker

#7343 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Stalker »

Kiki_Musampa wrote:
Kiki_Musampa wrote:Jutro, malo pitanjce. Jutros mi je temperatura izduva bila 38 stepeni, klima podesena na 25c, jacina izduva 5....jel to malo? Daikin ftx35
I vanjska jedinica je zaledila skroz, da li je i to ok?
Poz
Klima radi s promjenjivom temp. na ispuhu,tako da je to ok.A ako hoces da je testiras zadaj joj maksimalmu temp. i pojacaj max ispuh pa onda izmjeri temp. na ispuhu.Mislim da ne smije biti ispod 55 stepeni.Vanjska mora lediti ali se mora i odledjavati....ako je stalno zaledjena mozda nesto nije ok.
Kiki_Musampa

#7344 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kiki_Musampa »

Mislim da se ono crijevo odvodno odledilo, pa je curilo sa tacne.... Ledenice se uhvatile sa nje.
Inace sam pre prezadovoljan, nocas je prvi put bilo hladnije u kuci, pa sam pogledao malo temperature. Da japanac vidi za sta je koristim, il bi je razlupao ili joj digao cijenu. Do sada sam mozda nalozio 7-8puta,klima upaljena oko 15.09-grijem komplet trosoban stan u kuci od preko 80m2-postastavio sam negdje ovdje i skicu. Cim prije (sljedece godine) ce i druga na kucu da se jedna ne lomi sama. Napominjem da imam 2 male djece u kuci, i da do sinoc bije bilo hladno u kuci.
Stalker

#7345 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Stalker »

Kiki_Musampa wrote:Mislim da se ono crijevo odvodno odledilo, pa je curilo sa tacne.... Ledenice se uhvatile sa nje.
Inace sam pre prezadovoljan, nocas je prvi put bilo hladnije u kuci, pa sam pogledao malo temperature. Da japanac vidi za sta je koristim, il bi je razlupao ili joj digao cijenu. Do sada sam mozda nalozio 7-8puta,klima upaljena oko 15.09-grijem komplet trosoban stan u kuci od preko 80m2-postastavio sam negdje ovdje i skicu. Cim prije (sljedece godine) ce i druga na kucu da se jedna ne lomi sama. Napominjem da imam 2 male djece u kuci, i da do sinoc bije bilo hladno u kuci.
Skini to crijevo skroz,oslobodi da se manje skuplja led.Ako ti to dozvoljava pozicija vanjske.
bumerangss

#7346 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bumerangss »

Poskupljuje struja! :D
channel10

#7347 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

Gdje si to cuo? Ako je ono sto ja mislim, to nema veze sa kategorijom domacinstva. Sumnjam da ce i firmama poskupiti.
bumerangss

#7348 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bumerangss »

maks_rs wrote:Smanjivanje brzine ventilatora neće ništa pomoći , naprotiv.
Kad je snaga klime ne granici zadovoljavanja gubitaka objekta ( što bi se reklo na "knap " ) , mnogo je bolje ići sa nižom zadatom noćnom temperaturom . Mnogo je lakše inverteru održavati recimo 21 C nego 23 C - radi manjom snagom i boljim COP-om ( manje leda na izmjenjivaču - rjeđi defrosti ) a zbog manje razlike unutrašnje i vanjske T i gubici objekta su manji. Takođe je i potrošnja struje manja.
Vala je i prese*avanje držati noćnu 23 stepena kad je po standardima 18 jer je zdravije i jorgan nećemu služi :D
bumerangss

#7349 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bumerangss »

channel10 wrote:Gdje si to cuo? Ako je ono sto ja mislim, to nema veze sa kategorijom domacinstva. Sumnjam da ce i firmama poskupiti.
izvinjavam se, i ja sam sad procitao da ce poskupiti privredi. Ali ako poskupi njima, ocekivati je da ce poskupiti i domacinstvima a kao izgovor ce biti skuplji svi energenti (drva,pelet,gorivo...) i pšenica.
probook

#7350 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

bumerangss wrote:
maks_rs wrote:Smanjivanje brzine ventilatora neće ništa pomoći , naprotiv.
Vala je i prese*avanje držati noćnu 23 stepena kad je po standardima 18 jer je zdravije i jorgan nećemu služi :D
Kod mene je po noci na 21 i ventilator na 2 i ujutru temp u kuci bude cca 19,5 - 19,9 (s tim da sobu gdje spavam ne grijem nego zatvorim vrata ne volim u toplom spavati).
Kasnije stavim na 24-25 i ventilator na 3.
Post Reply