BH vojna industrija i naoruzanje
-
archi_a
#7326 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Trenutno u OS BiH, od 4000 i nešto više bošnjaka ima bar 150-200 artiljeraca. Ovdje ne uključujemo i bar još toliko onih koji su prošli obuku a koji su u međuvremenu izašli iz vojne službe ali spadaju u radnosposobno stanovništvo, ali helem nejse, nije tema. 
-
PM72
#7327 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
preduslov da bi nekog shvatili je da ga pažljivo slušaš ili čitaš...
-
1GB
#7328 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nego, kad se prave te haubice i minobacaci, pa valjda ti inzinjeri znaju svoj produkt koristit? Ili se to samo onako ofrlje zavari i baci na prodaju, bez testiranja i bilo kakvog QA?
-
archi_a
#7329 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Druže, pažljivo ja čitam ono što ti pišeš, već duže vrijeme. Sam znaš da izbjegavam "loš govor" u komunikaciji sa kolegama forumašima. Nikad ti nisam osporavao određeno "ratno" iskustvo i nemam potrebu, ali po mom mišljenju ima previše onih koji imaju "destruktivno" razmišljanje po opstanak Bosne i Hercegovine. "ništa ne funkcioniše, ništa ne valja, ne valja Alija, nije valjala borba protiv četnika, svi smo izdani, svi su ratni profiteri, sve će se raspasti, 'ta ćemo mi, svi su bolji, pojma naši nemaju, ja bi prvo naše sljedeći put, slabo je sve ovo, nema nas dovoljno, ko će ratovati nije lud". Često to slušam od pojedinaca i naravno, nisam tu da bih se sa ljudima svađao i "zabranjivao" im mišljenje, ali ćeš mi dozvoliti i lično mišljenje koje iznosim. Nekada se upitam koji su razlozi određenih ljudi za takva mišljenja. Oni mogu biti i objektivni i subjektivni. Imamo naravno i pojam" sajber ratnika", po zadatku. Doduše, slabo je to na našim prostorima, da bi određenoj fokusnoj grupi, "razvukli pamet njihovu".
ne dobija se rat tako.
Cijenim da i ti i ja imamo određena "friška" sjećanja iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu, i znamo da nije sve ni u brojevima, ni u "matematičkim" formulama i da često prevagne ono što su nazivali "duh bosanskog otpora", a on je na puno boljim startnim pozicijama danas, nego što je bio 92. god. To neće shvatiti generacije koje su rođene nakon svega, i koje možda misle da je za pobjedu na frontu važno ako imaš "fensi smensi" uniformu, pušku sa laserskim ciljnikom itd. i naravno, ni ne očekujem od njih da razumiju, trenutno.
Od vojne obaveze i vojne obuke, trenutno nema ništa. Srbija razmišlja o tome, najavljuju na tv-u da će to uvesti, ali još uvijek ništa. I Hrvatska kuburi sa tim, i sve je još uvijek u povoju. Puno košta i još se traže modeli "osnovne vojne obuke" za civilstvo i koliko da traje.
Cijenim da i ti i ja imamo određena "friška" sjećanja iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu, i znamo da nije sve ni u brojevima, ni u "matematičkim" formulama i da često prevagne ono što su nazivali "duh bosanskog otpora", a on je na puno boljim startnim pozicijama danas, nego što je bio 92. god. To neće shvatiti generacije koje su rođene nakon svega, i koje možda misle da je za pobjedu na frontu važno ako imaš "fensi smensi" uniformu, pušku sa laserskim ciljnikom itd. i naravno, ni ne očekujem od njih da razumiju, trenutno.
Od vojne obaveze i vojne obuke, trenutno nema ništa. Srbija razmišlja o tome, najavljuju na tv-u da će to uvesti, ali još uvijek ništa. I Hrvatska kuburi sa tim, i sve je još uvijek u povoju. Puno košta i još se traže modeli "osnovne vojne obuke" za civilstvo i koliko da traje.
-
PM72
#7330 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sve ok,u pravu smo obojca a ja samo skrecem pažnju da haubica nece pucat sama...archi_a wrote:Druže, pažljivo ja čitam ono što ti pišeš, već duže vrijeme. Sam znaš da izbjegavam "loš govor" u komunikaciji sa kolegama forumašima. Nikad ti nisam osporavao određeno "ratno" iskustvo i nemam potrebu, ali po mom mišljenju ima previše onih koji imaju "destruktivno" razmišljanje po opstanak Bosne i Hercegovine. "ništa ne funkcioniše, ništa ne valja, ne valja Alija, nije valjala borba protiv četnika, svi smo izdani, svi su ratni profiteri, sve će se raspasti, 'ta ćemo mi, svi su bolji, pojma naši nemaju, ja bi prvo naše sljedeći put, slabo je sve ovo, nema nas dovoljno, ko će ratovati nije lud". Često to slušam od pojedinaca i naravno, nisam tu da bih se sa ljudima svađao i "zabranjivao" im mišljenje, ali ćeš mi dozvoliti i lično mišljenje koje iznosim. Nekada se upitam koji su razlozi određenih ljudi za takva mišljenja. Oni mogu biti i objektivni i subjektivni. Imamo naravno i pojam" sajber ratnika", po zadatku. Doduše, slabo je to na našim prostorima, da bi određenoj fokusnoj grupi, "razvukli pamet njihovu".ne dobija se rat tako.
- CPT
#7331 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
jer prvi put nije proslo...PM72 wrote:Sve ok,u pravu smo obojca a ja samo skrecem pažnju da haubica nece pucat sama...archi_a wrote:Druže, pažljivo ja čitam ono što ti pišeš, već duže vrijeme. Sam znaš da izbjegavam "loš govor" u komunikaciji sa kolegama forumašima. Nikad ti nisam osporavao određeno "ratno" iskustvo i nemam potrebu, ali po mom mišljenju ima previše onih koji imaju "destruktivno" razmišljanje po opstanak Bosne i Hercegovine. "ništa ne funkcioniše, ništa ne valja, ne valja Alija, nije valjala borba protiv četnika, svi smo izdani, svi su ratni profiteri, sve će se raspasti, 'ta ćemo mi, svi su bolji, pojma naši nemaju, ja bi prvo naše sljedeći put, slabo je sve ovo, nema nas dovoljno, ko će ratovati nije lud". Često to slušam od pojedinaca i naravno, nisam tu da bih se sa ljudima svađao i "zabranjivao" im mišljenje, ali ćeš mi dozvoliti i lično mišljenje koje iznosim. Nekada se upitam koji su razlozi određenih ljudi za takva mišljenja. Oni mogu biti i objektivni i subjektivni. Imamo naravno i pojam" sajber ratnika", po zadatku. Doduše, slabo je to na našim prostorima, da bi određenoj fokusnoj grupi, "razvukli pamet njihovu".ne dobija se rat tako.
Postby archi_a » 03/01/2019 08:29
Trenutno u OS BiH, od 4000 i nešto više bošnjaka ima bar 150-200 artiljeraca. Ovdje ne uključujemo i bar još toliko onih koji su prošli obuku a koji su u međuvremenu izašli iz vojne službe ali spadaju u radnosposobno stanovništvo, ali helem nejse, nije tema.
-
normala brate
#7332 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
E cuj obojica smo u pravu, isto kao da ce ti se nesšto desiti ako na forumu kažeš dobro pogriješio sam.
-
archi_a
#7333 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kad smo već na temu slova i brojeva... Par egzaktnih podataka. U trenutnoj situaciji imate u svakom trenutku 10000 bošnjaka pod oružjem, što kroz OS BiH, razne policijske i sigurnosne formacije. OS BiH preko 10 godina funkcionišu, ustrojene su prema NATO standardima, specijalističkih manjih timova, sposobnih da djeluju u grupi ali i neovisno. Specijalne policijske jedinice su ustrojene prema doktrinama koje podrazumjevaju manje timove sposobne da djeluju pod komandom u grupi ali i neovisno. Koliko god mi smetala podjela na kantonalne MUP-ove, sa vlastitom komandnom strukturom i FMUP-om kao centralnom komandom, to i nije tako loše, jer u slučaju kada bi glavnoj komandi bila "odsječena" glava, MUP na određenom teritoriju bi i dalje mogao da funkcioniše u punoj operativi sa svim strukturama. OS BiH je doškolovao i obučio veliki broj osoba sa određenim znanjem i vještinama iz domena specijalnih vojnih znanja. Zastupljene su vojne vještine i organizacionom strukturom pokriveni, manje više svi potrebni ves-ovi. Ubijeđen sam, da bi pored svih jedinica, koje su potrebne za specijalne namjene, u slučaju potrebe, moglo biti formirano i pridodato još 100.000 vojno sposobnog stanovništva u slučaju opasnosti po opstojnost države Bosne i Hercegovine i njenog stanovništva.
Koja je razlika između 92 i današnje situacije?
92 je na području BiH egzistirala jna, već tad sastavljena mahom od srba, i pod kontrolom miloševića. Pripadnici jna su već od 91 naoružavali pripadnike srpskih formacija pod okriljem sds-a. Nisi znao koji srbin je za BiH a koji nije. Rezultat toga je da je svanulo jutro u kojem je specijalna policijska jedinica ostala bez opreme i oklopnih vozila, jer su pod okriljem noći srbi koji su bili tu pokupili svu opremu i izvukli je u lukavicu. Osvanulo je jutro u kojem su pripadnici jna blokirali većinu magacina sa naoružanjem teritorijalne odbrane i oružje izvukli i podijelili srbima po selima i gradovima u kojima su bili većina ili će postati većina. Kasarne su naravno, već bile u njihovim rukama. Dešavalo se i to da su pojedini bošnjaci, zbog lakovjernosti ili straha, naredili da se i blokirani magacini i kasarne puste i da jna izvuče naoružanje, "zbog mira u kući". Svega je bilo, jer nisi imao ništa, ili je to što si imao bilo poklopljeno "jačom" silom koja je godinama rovarila i pripremala se na ono što će ubrzo početi ispoljavati u BiH u vidu agresije i genocida.
Danas je situacija mnogo drugačija. Postoje jedinice koje su formirane i koje imaju dugogodišnju tradiciju, bez uplitanja i rovarenja u njima. Postoje doktrine i planovi, postoji iskustvo, postoji jedinstvo, postoje magacini koji ne bi tako lako mogli biti izmješteni. A postoji i svijest od opasnosti.
92 je na području BiH egzistirala jna, već tad sastavljena mahom od srba, i pod kontrolom miloševića. Pripadnici jna su već od 91 naoružavali pripadnike srpskih formacija pod okriljem sds-a. Nisi znao koji srbin je za BiH a koji nije. Rezultat toga je da je svanulo jutro u kojem je specijalna policijska jedinica ostala bez opreme i oklopnih vozila, jer su pod okriljem noći srbi koji su bili tu pokupili svu opremu i izvukli je u lukavicu. Osvanulo je jutro u kojem su pripadnici jna blokirali većinu magacina sa naoružanjem teritorijalne odbrane i oružje izvukli i podijelili srbima po selima i gradovima u kojima su bili većina ili će postati većina. Kasarne su naravno, već bile u njihovim rukama. Dešavalo se i to da su pojedini bošnjaci, zbog lakovjernosti ili straha, naredili da se i blokirani magacini i kasarne puste i da jna izvuče naoružanje, "zbog mira u kući". Svega je bilo, jer nisi imao ništa, ili je to što si imao bilo poklopljeno "jačom" silom koja je godinama rovarila i pripremala se na ono što će ubrzo početi ispoljavati u BiH u vidu agresije i genocida.
Danas je situacija mnogo drugačija. Postoje jedinice koje su formirane i koje imaju dugogodišnju tradiciju, bez uplitanja i rovarenja u njima. Postoje doktrine i planovi, postoji iskustvo, postoji jedinstvo, postoje magacini koji ne bi tako lako mogli biti izmješteni. A postoji i svijest od opasnosti.
-
normala brate
- anelsol
#7335 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
archi_a wrote:Kad smo već na temu slova i brojeva... Par egzaktnih podataka. U trenutnoj situaciji imate u svakom trenutku 10000 bošnjaka pod oružjem, što kroz OS BiH, razne policijske i sigurnosne formacije. OS BiH preko 10 godina funkcionišu, ustrojene su prema NATO standardima, specijalističkih manjih timova, sposobnih da djeluju u grupi ali i neovisno. Specijalne policijske jedinice su ustrojene prema doktrinama koje podrazumjevaju manje timove sposobne da djeluju pod komandom u grupi ali i neovisno. Koliko god mi smetala podjela na kantonalne MUP-ove, sa vlastitom komandnom strukturom i FMUP-om kao centralnom komandom, to i nije tako loše, jer u slučaju kada bi glavnoj komandi bila "odsječena" glava, MUP na određenom teritoriju bi i dalje mogao da funkcioniše u punoj operativi sa svim strukturama. OS BiH je doškolovao i obučio veliki broj osoba sa određenim znanjem i vještinama iz domena specijalnih vojnih znanja. Zastupljene su vojne vještine i organizacionom strukturom pokriveni, manje više svi potrebni ves-ovi. Ubijeđen sam, da bi pored svih jedinica, koje su potrebne za specijalne namjene, u slučaju potrebe, moglo biti formirano i pridodato još 100.000 vojno sposobnog stanovništva u slučaju opasnosti po opstojnost države Bosne i Hercegovine i njenog stanovništva.
-
1GB
#7336 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
I najvaznije, postoje britanska i US ambasada u glavnom gradu drzave 
-
nepoznati988
#7337 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ispravka krivog navoda. FMUP je organizacija za sebe i nema nikakvu komandnu nadležnost nad kantonalnim mupovima.archi_a wrote:Koliko god mi smetala podjela na kantonalne MUP-ove, sa vlastitom komandnom strukturom i FMUP-om kao centralnom komandom, to i nije tako loše, jer u slučaju kada bi glavnoj komandi bila "odsječena" glava, MUP na određenom teritoriju bi i dalje mogao da funkcioniše u punoj operativi sa svim strukturama.
-
nepoznati988
#7338 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
[
nego s obzirom na tvoj "osebujni" intelekt i veliko vojno iskustvo, čudi me kako te do sada nije NASA angažovala na porobljavanju udaljenih galaksija i osjemenjavanju ženskih jedinki?
retard viče držte retarda. jadno i bijedno.PM72 wrote:ja citavo vrijeme ljudima tumacim da se nista ne radi na uvođenju obaveznog vojnog roka,na formiranju rezerve,da se organizuju vjezbe a meni neki retard pocne pisati nebuloze
ovo retard se ne odnosi na askera
nego s obzirom na tvoj "osebujni" intelekt i veliko vojno iskustvo, čudi me kako te do sada nije NASA angažovala na porobljavanju udaljenih galaksija i osjemenjavanju ženskih jedinki?
-
PM72
#7339 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Koliko u OS ima oficira Bošnjaka artiljeraca?normala brate wrote:E cuj obojica smo u pravu, isto kao da ce ti se nesšto desiti ako na forumu kažeš dobro pogriješio sam.
- CPT
#7340 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
"bar 150-200" ?PM72 wrote:Koliko u OS ima oficira Bošnjaka artiljeraca?normala brate wrote:E cuj obojica smo u pravu, isto kao da ce ti se nesšto desiti ako na forumu kažeš dobro pogriješio sam.
-
The 51st State
#7341 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
a jesi navro, ko da je artiljerija ober nauka, svaki profesor fizike i matematike moze osposobiti hipter artiljeraca za mjesec. vise je zahtjevno obuciti pjesadinca da ne zagine odmah.PM72 wrote:Koliko u OS ima oficira Bošnjaka artiljeraca?normala brate wrote:E cuj obojica smo u pravu, isto kao da ce ti se nesšto desiti ako na forumu kažeš dobro pogriješio sam.
-
PM72
#7342 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
svaki profesor fizike moze obučiti ”hipten” artiljeraca za mjesec dana
Pasa moj,oficiri su u vojnim akademijama učili 4 godine kako gađati...a ovo da je teže obučiti pjesadinca...nemam riječi.
Pasa moj,oficiri su u vojnim akademijama učili 4 godine kako gađati...a ovo da je teže obučiti pjesadinca...nemam riječi.
-
The 51st State
#7343 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
govorimo o scenariju iznenadnog belaja i to maksimalno karikirano bez da niko ziv nista ne zna, a nije tako plus sto su i alati za ucenje daleko iznad topografskih karata svojedobno, dovoljno je ljudima objasniti ugao, vjetar, koordinata, rokaj..., posle nek se nadogradjuje i usavrsava.PM72 wrote:svaki profesor fizike moze obučiti ”hipten” artiljeraca za mjesec dana![]()
u istom kontekstu govorim i za pjesadiju, mnogo zivota je izgubljeno sto se rovovi kao osnovno fortifikacijsko sredstvo nisu dugo vremena kopali, rukovanje zoljama, tromblonima isto tako, a da ne naglasavam ono sto si ti reko oko formacijskog ustroja vod u napadu, vod u odbrani i slicne stvari, sve komplikovanije i vremenski zahtjevnije za usavrsiti, jos da ne kazem da ti treba dva tri mjeseca da u barem kakvu takvu fizicku formu udjes.
-
PM72
#7344 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ma jasta,u slucaju sranja samo banemo na prirodno-matematicki fakultet,mobilisemo profesore fizike,dovedemo ih na livadu,brzi kurs fizike,vjetra...i imas obucenu vojsku za tili čas...a za kopanje rova i ispaljivanje tromblona treba tri mjeseca...
eto kako mali Đokica zamišlja rat i obuku...
-
The 51st State
#7345 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
procitaj opet pa onda bez satriranja odgovori, tj, vidi pod "iznenadni belaj", "maksimalno karikirano". bas si frajer ko tuc...
-
nepoznati988
#7346 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
e, al zato imamo tebe velikog đokicu. zadužit ćemo ti jednu brigadu da je časkom obučiš. možeš ti to.PM72 wrote:ma jasta,u slucaju sranja samo banemo na prirodno-matematicki fakultet,mobilisemo profesore fizike,dovedemo ih na livadu,brzi kurs fizike,vjetra...i imas obucenu vojsku za tili čas...a za kopanje rova i ispaljivanje tromblona treba tri mjeseca...
- insomnia78
#7347 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
To je tacno najvaznije1GB wrote:I najvaznije, postoje britanska i US ambasada u glavnom gradu drzave
Ameri ce poslati vod marinaca koji ce se usetati do Ambasade i izvesti osoblje a ti se kupaj
-
PM72
#7348 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nema potrebe za mojim angazovanjem,vidis da su ljudi na sve mislili,mobilises profesora ,posaljes ga među marvu da im drzi par lekcija o Njutnovom zakonu ,hodzu da ih napali i tekbir...
-
The 51st State
#7349 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
tacno drotluk izbija iz svake napisane rijeci.
- atmel
#7350 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Tačno čovjek sjebe svaku temu. Na Ramba mislim. Kaj boš ti, jaz ti žogo brcal skoz noge.