"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ateista

#7326 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Ja prije mjesec dana u hrvatskoj kupujem sladoled i morao na engleskom pricati sa filipinkom koja ga prodaje. :D
Kako su hrvati krenuli sa silovanjem jezika, i sa njima cemo uskoro morati na engleskom pricati. :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7327 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

meni je najbitnije da u bosanskom nema silovanja i da će ostati čist od svih uplitanja :D
dok je čuvara čistoće i purifikacije posuđenica možemo mirno spavati
zippoo87

#7328 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Truba wrote: 31/05/2024 09:07 meni je najbitnije da u bosanskom nema silovanja i da će ostati čist od svih uplitanja :D
Po djahkad si u pravu a po djahkad i nisi :D
dgL_

#7329 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dgL_ »

U zadnjih 6 mjeseci sam bio na 4-5 razgovora za posao.. svaki put sam došao u uži krug gdje se mora između 2 ili 3 kandidata izabrati i svaki put sam dobio odbijenicu... Potpuno sam ubjeđen da štela radi jer nema šanse da je slučajnost... Varijanta je vjerovatno prošao sam u uži krug daj nekog da pogura malo i tjt ...

Mislim da ću za Njemačku brzo :D
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#7330 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Romeo 80 »

Ma sranje je s poslom za obicne radnike nazalost. Ono, ako nisi neki vanzemaljac, osudjen si na blato jebiga.

Ili je plata kurceva, ili je sam posao odvratan, ili je radna sredina toksicna, ili je radno vrijeme "radno odijelo i pidzama" ili najcesce kombinacija ovih nabrojanih faktora :lol:

Meni vise dodijalo traziti. Promijenio 11 firmi do sada i nikako da se skrasim i kazem, e to je to.
Stalna nesigurnost, borba s vjetrenjacama i nikakvi uslovi rada su konstanta. :roll:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#7331 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

Truba wrote: 30/05/2024 19:26 ja danas u istocnom sarajevu vidio u pekari filipinka... definitivno nas zamjenjuju :D

nasi ljudi idu na zapad a ovdje dovode aziju

to su svjetski trendovi

zajebace nas gazde kao 1997
Bit će na kraju Filipinsko-Srpsko Sarajevo :lol:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#7332 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

Ali i sami smo krivi

Ja bih iskreno zaobizašao radnje gdje na kasi rade ljudi koji ne znaju moj jezik.

Nemam ništa protiv tih ljudi, ali koliko ovi robovlasnici i svoje mušterije smatraju stokom pa ih tjeraju da komuniciraju rukama i nogama?

Naši su krv pišali dok bi naučili dovoljno njemačkog da dođu na kasu, i tako je svugdje. Jedino možda u ovim zemljama zaljeva, ali tamo njihovi građani imaju toliko para da ih to i nije briga.
Truba

#7333 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

radnika fali ali za pozicije gdje zaista nikome nije preporuciti raditi

radnika fali ako si nikola tesla

takodjer fali i batlera za gazde

i sve skupa plaća da ne možeš s obitelji na more

možeš u albaniju s penzićima i to je to od hotela sto ces vidjet

ostalo ko momak nosaj paštete iz lidla
nepass1

#7334 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

Ateista wrote: 31/05/2024 09:02 Ja prije mjesec dana u hrvatskoj kupujem sladoled i morao na engleskom pricati sa filipinkom koja ga prodaje. :D
Kako su hrvati krenuli sa silovanjem jezika, i sa njima cemo uskoro morati na engleskom pricati. :lol:
U zg sjeo na kafu, jedan konobar bosanac i on uzima narudzbe i naplacuje a troje stranaca nosi pica i cisti stolove.
Truba

#7335 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

meni su ti strani jezici zgadili makarsku

ajd neke koristi al eto
Ateista

#7336 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Truba wrote: 31/05/2024 09:07 meni je najbitnije da u bosanskom nema silovanja i da će ostati čist od svih uplitanja :D
Ma ima i u bosanskom, malo manje ali ima i tu silovanja i preseravanja, kad sam cuo sa je ispravno spuž umjesto puž. :lol:
Ateista

#7337 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

sehohari wrote: 31/05/2024 12:44 Ali i sami smo krivi

Ja bih iskreno zaobizašao radnje gdje na kasi rade ljudi koji ne znaju moj jezik.

Nemam ništa protiv tih ljudi, ali koliko ovi robovlasnici i svoje mušterije smatraju stokom pa ih tjeraju da komuniciraju rukama i nogama?

Naši su krv pišali dok bi naučili dovoljno njemačkog da dođu na kasu, i tako je svugdje. Jedino možda u ovim zemljama zaljeva, ali tamo njihovi građani imaju toliko para da ih to i nije briga.
Slazem se, ko ode negdje da zivi i radi osnovna kultura je nauciti jezik.
shape of despair

#7338 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by shape of despair »

Nešto se gradi u kampusu u Sarajevu iza ETF-a? Nisam imao pojma. Helem, prolazim jutros, radnici sjeli da jedu/piju kafu za sto, njih 12-15, sve stranci do jednog.
jazzer

#7339 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by jazzer »

Ateista wrote: 31/05/2024 09:02 Ja prije mjesec dana u hrvatskoj kupujem sladoled i morao na engleskom pricati sa filipinkom koja ga prodaje. :D
Mogao si jednostavno reci ''pakiusap pwede ba akong mag ice cream'', zasto na engelskom koji ona jedva poznaje? :)
dgL_

#7340 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dgL_ »

Romeo 80 wrote: 31/05/2024 12:36 Ma sranje je s poslom za obicne radnike nazalost. Ono, ako nisi neki vanzemaljac, osudjen si na blato jebiga.

Ili je plata kurceva, ili je sam posao odvratan, ili je radna sredina toksicna, ili je radno vrijeme "radno odijelo i pidzama" ili najcesce kombinacija ovih nabrojanih faktora :lol:

Meni vise dodijalo traziti. Promijenio 11 firmi do sada i nikako da se skrasim i kazem, e to je to.
Stalna nesigurnost, borba s vjetrenjacama i nikakvi uslovi rada su konstanta. :roll:
Ma ne znam šta bi više rekao zaista... Ali sam ubjeđen da ti štela treba za bilo koji ioor normalan posao... Ovo što niko nebi radio, toga ima na bacanje...

Uhvatit se brze pošte u DE i lagano
iClass

#7341 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by iClass »

shape of despair wrote: 31/05/2024 13:58 Nešto se gradi u kampusu u Sarajevu iza ETF-a? Nisam imao pojma. Helem, prolazim jutros, radnici sjeli da jedu/piju kafu za sto, njih 12-15, sve stranci do jednog.
Gradi se biblioteka UNSA, lijepa će bit.
Saudija donirala
Paul Gascoigne

#7342 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

Romeo 80 wrote: 31/05/2024 12:36 Ma sranje je s poslom za obicne radnike nazalost. Ono, ako nisi neki vanzemaljac, osudjen si na blato jebiga.

Možeš malo proširiti i pojasniti pojam običnog radnika? Malo primjera itd. Hvala
Paul Gascoigne

#7343 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

Truba wrote: 31/05/2024 13:29 radnika fali ali za pozicije gdje zaista nikome nije preporuciti raditi

radnika fali ako si nikola tesla

takodjer fali i batlera za gazde

i sve skupa plaća da ne možeš s obitelji na more

možeš u albaniju s penzićima i to je to od hotela sto ces vidjet

ostalo ko momak nosaj paštete iz lidla
Kako se onda stvorio dominantan narativ kako "ima posla"? Razmišljam o tome, a fakat ispada da je to i dalje samo mit.
Truba

#7344 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

posla ima na svakom cosku...radnik u proizvodnji u cipelićima u pekari u kaficu...
Paul Gascoigne

#7345 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

Truba wrote: 31/05/2024 14:48 posla ima na svakom cosku...radnik u proizvodnji u cipelićima u pekari u kaficu...
Normalna, dostojanstvena 40h vikend off radna mjesta bez lomatanja? No passaran za većinu?
Truba

#7346 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

da nemam ja bih isao u pekaru ili proizvodnju namjestaja
ali dokle bih izdržao
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#7347 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

sehohari wrote: 31/05/2024 12:44 Ali i sami smo krivi

Slažem se u potpunosti. Nedavno sam bio u ZG i imao susret sa tim stranim radnicima. Ne pada mi na pamet da pričam sa njima na engleskom, došao si živjeti i raditi u HrvaCku, nauči jezik te zemlje! Potrudi se malo druže :oops:

Lično ne bi dozvolio uvoz radne snage ukoliko ne znaju osnove našeg jezika!
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#7348 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

dgL_ wrote: 31/05/2024 12:30 U zadnjih 6 mjeseci sam bio na 4-5 razgovora za posao.. svaki put sam došao u uži krug gdje se mora između 2 ili 3 kandidata izabrati i svaki put sam dobio odbijenicu... Potpuno sam ubjeđen da štela radi jer nema šanse da je slučajnost... Varijanta je vjerovatno prošao sam u uži krug daj nekog da pogura malo i tjt ...

Slična iskustva dijelimo... :-?
dgL_

#7350 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dgL_ »

Lajavikrelac wrote: 31/05/2024 15:18
dgL_ wrote: 31/05/2024 12:30 U zadnjih 6 mjeseci sam bio na 4-5 razgovora za posao.. svaki put sam došao u uži krug gdje se mora između 2 ili 3 kandidata izabrati i svaki put sam dobio odbijenicu... Potpuno sam ubjeđen da štela radi jer nema šanse da je slučajnost... Varijanta je vjerovatno prošao sam u uži krug daj nekog da pogura malo i tjt ...

Slična iskustva dijelimo... :-?
Jel imaš i ti osjećaj evo ga, to je to... Po ponašanju ljudi na razgovoru kao da si već primljen... U uži krug neka cura i ja... Znači kontam to je to... I odbijenica... I tako u krug... Ne znam nekad gdje griješim...
Post Reply