Sirija vol. 2
- Challenger__
#7326 Re: Sirija vol. 2
Šta je polučio ruski angažman?
- obaranje ruskog putničkog aviona;
- obaranje ruskog vojnog aviona;
- par udara američke "koalcicije" na pozcije SAA;
- drski, izraelski, osvetnički pohod na čovjeka koga ima na piku godinama
I šta sad iz perspektive najšire slike? Nukovati Izrael? Napasti Tursku? Ili, nastavljati sa podrškom SAA i tako jačati sirijsku, savezničku, iransku i svoju poziciju?
Ovo drugo, sve drugo je neracionalno, za sada.
A ovo ide vrlo dobro, kako na terenu tako u diplomatskim krugovima.
_____
I šta sad iz perspektive najšire slike? Nukovati Izrael? Napasti Tursku? Ili, nastavljati sa podrškom SAA i tako jačati sirijsku, savezničku, iransku i svoju poziciju?
_____
- walter kurtz
#7327 Re: Sirija vol. 2
zar nisi cuo saxxxa sve vratiliChallenger__ wrote:Šta je polučio ruski angažman?
_____
- husein_kapetan
#7328 Re: Sirija vol. 2
Ma to sam i ja u ovih par pitanja indirektno zelio konstatirati..Maystor wrote:Probaću da ti odgovorim, prema slici koju sam stekao. Rusi nikada nisu rekli da će braniti Siriju od Izraela. Postoji dil između Rusa i cionista o nekoj vrsti koordinacije, kako bi se izbjegli incidenti. Izrael se obavezao da neće napadati one jedinice SAA koje ratuju protiv terorista, ali je zadržao " pravo" da napadne svakoga ko je "prijetnja" cionističkoj državi!husein_kapetan wrote:Nesto ovdje ne stima.. ama nikako.. sabiram utiske ali ipak ne razumijem..
Prvo.. ovaj druz nebi mogao biti lociran bez "krtice" na terenu..
Drugo.. ovaj napad se nebi mogao izvesti bez saglasnosti rusa...??
Ovo prvo i nekako ovi su poznati i famozni makar sto se kupovanja i vrlo cesto ucjene zarad svoga.. ali ovo drugo mi nesto jasno nije.. sa jedne strane se kurce i stvaraju non-fly zonu i nekakav Azaz koridor koji koalicija siroko u luku obilazi.. a sa druge dozvoljavaju da se izrael nesmetano sirijom seta.. mozda grijesim ali ja se sa ovim kao partnerima nimalo sigurno osjecao nebi.. znam da je je sve ovo ipak "visa politika" van domena obicnih smrtnika...ali ipak ovdje dobrano fali koherencija partnera koji je zasigurno znao.. pa samo glavu na drugu stranu okrenu.. nadam se da ce sirijci izvuci pouku iz ovog.. ne interesuje me apsolutno ovaj lik.. mozda je i zasluzio.. ali kako ih mnogi na BI jedinom demokratijom caste.. gdje je ono svak je nevin dok se na sudu drugacije ne dokaze.. nista se ovo ne razlikuje od somarne egzekucije onih nad kojim se zgrazavamo.. i jos nesto.. sto ga bolan pustise.. tada.. kada je po njima "dokazani terorista"..? Ovo mi sve vise lici na nekakvu poruku.. tipa.. pravite vi svoje igre..ali gazda zna se ko je..
Po svemu sudeći, ovaj napad je u skladu sa sporazumom, pa se Rusi i ne bune. Asad ne vjeruje Rusima, ali šta može u ovoj situaciji? Rusi mu pružaju kakvu-takvu zaštitu, a njima je bitno da se mogu pouzdati da im neće zabiti još jedan "nož u leđa." Rusija ima sasvim solidnu saradnju sa svima u regiji (uklj. Saudiju) osim Prdoganove vlade. Teško onom ko od njih zavisi. Sjeti se koliko puta su irance naguzili: te biće zajednički avion (shafaq), pa S300, 10 godina kasnili sa nuklearkom Busher, ucjenjivali na svakom koraku. Hvala Bogu, iranski narod je izdržao, ali Sirija je u skoro bezizlaznoj situaciji.
Medjutim.. s razlogom se postavlja jedno novo pitanje..ko je danas u siriji na ovu vrstu napada u ovim uslovima imun..?? Ovo mi za kompletnu sirijsku komandnu strukturu lici kao damokleov mac nad glavom..sa jedne strane iluzorni privid nekakve zastite.. a sa druge nikako ne mogu znati sta su rusi i izraelci dogovorili .. i ko garantuje da sutra amerika preko izraela nece napraviti novi dil.. a rusi kao danas ponovo glavu okrenuti..i zamisli ovi ih u pomoc pozvase..a nadam se da je halucinacija ovo moje.. ali mi se crv sumnje pod kozu uvuce..
- Challenger__
#7329 Re: Sirija vol. 2
Ova bestijalnost Izraela, uz prethodnu drskost Turske, Koalicije i anonimnog obarača ruskog putničkog aviona nisu izraz ruske "slabosti" već bolesti planete koja sve to dozvoljava... Za čiji hatar se žrtvovati? Za hatar evropskih debila koji Rusiji produžavaju sankcije? Za hatar zalivske elite koja robuje interesma Izraela i USA? Za račun Kine koja sve to posmatra iz prirajka?
Vrijedi se žrtvovati za Siriju, samim tim njene saveznike, a to znači za direktne interese RF koji se poklapaju sa interesima Damaska i saveznika. A to znači trpiti sporedno dok god je to moguće, "okretati drugi obraz" i vući poteze koji će za rezultat imati napredak SAA i saveznika.
Danas i ovdje je to najbolja osveta.
Vrijedi se žrtvovati za Siriju, samim tim njene saveznike, a to znači za direktne interese RF koji se poklapaju sa interesima Damaska i saveznika. A to znači trpiti sporedno dok god je to moguće, "okretati drugi obraz" i vući poteze koji će za rezultat imati napredak SAA i saveznika.
Danas i ovdje je to najbolja osveta.
- bvcx
#7330 Re: Sirija vol. 2
Najbolje da Rusija, Izrael i Iran ujedine i naprave imperiju.
- Challenger__
#7331 Re: Sirija vol. 2
Ja sam za realan, pragmatičan pristup... Da li je ovakva liikvidacija Samira Kantara akt razbojništva? Jeste. Da li je ta praksa od jučer? Nije. Da li je to oslabilo SAA? Nije. Kako spriječiti to ubuduće? Uspostavom novih odnosa u svijetu. Kako se oni uspostavljaju? Za početak - odbranom Sirije.
To je prioritet sve ostalo su ubodi komaraca.
To je prioritet sve ostalo su ubodi komaraca.
- Kikibombona
#7332 Re: Sirija vol. 2
Na koje forumase mislis?Opetja033 wrote: Drugo je to![]()
Jedno je popickarati se sa nekim jer ti njemu i on tebi ide na zivce.
Sasvim drugo je zasnivati stavove, elaborirati ih u formatu XXL, gurati ih kao cinjenice - a sve zasnovano na licnim emocijama. Ti ne mozes ostaviti svoje zelje (emocije) po strani kada zastupas nesto. Svi tvoji komentari su prozeti tvojim zeljama iako vrlo cesto nemaju nikakav dodir sa realnoscu.
Evo konkretne razlike izmedju nas: uspostavi se mir u Siriji, organizuju demokratski izbori na kojima Baath pobjedi a neki ponovo uzmu oruzje u ruke. Ja bih bio na strani vlade, tj Baath partije iako mi nisu ideoloski bliski.
A da na izborima pobjedi MB, Ahrar, IF - bilo ko sa islamistickim predznakom ti bi podrzao eventualnu pobunu protiv njih.
Tvoja jedina konsekventnost lezi u neprijateljstvu (da ne kazem mrznji) prema Islamu koju tesko mozes kontrolisati i ti ces podrzati svakoga ko se bori da umanji njegov uticaj, po bilo koju cijenu.
Realnost si spreman savijati na nacin da odgovara tvojim zeljama. Na kraju krajeva, vecina forumasa -nebitno koga podrzavaju- ima isto misljenje. Zato te i podjebavaju pocesto. Malo ko moze mastati poput tebe.
Daj imena tih forumasa, da se mogu od srca nasmijati!?
Tvoja konsekventnost lezi jedino u neprijateljstvu prema komunizmu i siizmu. Razlika izmedju mene i tebe je ta sto ja priznajem da je islam pogubna ideologija (kao i svaka vjera), dok ti ne zelis priznati da si neprijateljski raspolozen prema siitima. Za komuniste priznajes, ali za siite ne. Tu glumatas.
Ja sam za razliku od tebe iskren. Nema glumatanja i uvijanja.
- Challenger__
#7333 Re: Sirija vol. 2
O čemu ti to Bugojanac? Interesi Damaska, Bejruta, Bagdada, Teherana i Kremlja na terenu Sirije su I-D-E-N-T-I-Č-N-I. Identični.
Sve drugo su budalaštine.
Sve drugo su budalaštine.
- Opetja033
#7334 Re: Sirija vol. 2
Realno, ne gine ti kolacKikibombona wrote:Na koje forumase mislis?Opetja033 wrote: Drugo je to![]()
Jedno je popickarati se sa nekim jer ti njemu i on tebi ide na zivce.
Sasvim drugo je zasnivati stavove, elaborirati ih u formatu XXL, gurati ih kao cinjenice - a sve zasnovano na licnim emocijama. Ti ne mozes ostaviti svoje zelje (emocije) po strani kada zastupas nesto. Svi tvoji komentari su prozeti tvojim zeljama iako vrlo cesto nemaju nikakav dodir sa realnoscu.
Evo konkretne razlike izmedju nas: uspostavi se mir u Siriji, organizuju demokratski izbori na kojima Baath pobjedi a neki ponovo uzmu oruzje u ruke. Ja bih bio na strani vlade, tj Baath partije iako mi nisu ideoloski bliski.
A da na izborima pobjedi MB, Ahrar, IF - bilo ko sa islamistickim predznakom ti bi podrzao eventualnu pobunu protiv njih.
Tvoja jedina konsekventnost lezi u neprijateljstvu (da ne kazem mrznji) prema Islamu koju tesko mozes kontrolisati i ti ces podrzati svakoga ko se bori da umanji njegov uticaj, po bilo koju cijenu.
Realnost si spreman savijati na nacin da odgovara tvojim zeljama. Na kraju krajeva, vecina forumasa -nebitno koga podrzavaju- ima isto misljenje. Zato te i podjebavaju pocesto. Malo ko moze mastati poput tebe.
Daj imena tih forumasa, da se mogu od srca nasmijati!?![]()
![]()
Tvoja konsekventnost lezi jedino u neprijateljstvu prema komunizmu i siizmu. Razlika izmedju mene i tebe je ta sto ja priznajem da je islam pogubna ideologija (kao i svaka vjera), dok ti ne zelis priznati da si neprijateljski raspolozen prema siitima. Za komuniste priznajes, ali za siite ne. Tu glumatas.Volis isticati kako je Asad bio na strani Milosevica, a ne volis isticati kako je Iran najvise od svih pomogao ABiH. Ko te ne zna...
![]()
![]()
Ja sam za razliku od tebe iskren. Nema glumatanja i uvijanja.
Realno svi osim 1-2 forumasa koji prvenstveno podrzavaju Kurde kao i ti. Ne pravi se ni ti sada lud.
Ne pada mi na pamet da sada prozivam ljude poimenicno i dovodim ih u nezgodnu situaciju. A znas dobro kao i ja.
Da, imam izrazito antikomunisticki stav. Ali ni po tom pitanju nisam fanatican, ako se sjecas jednom si mi pokusao napakovati kako sa cetnicima i ustasama dijelim misljenje o Titu. Sto je nidje veze.
Ali da ne volim crvene - ne volim, ne krijem to. Tu si u pravu.
Nemam problem sa sitima. Smatram ih muslimanima, imaju cak i nekih prednosti nad nama sunnitima. Siiti imaju neke od najvecih islamskih mislilaca proslog stoljeca, pa i danasnjice (Homeini, Sayyid Hussein Nasr, Ali Shariati i jos par imena koja tebi vjerovatno nista ne znace). Ne moram se slagati sa njima u svemu, ali ih postujem. Nasra najvise od pomenutih.
Moj trenutni problem sa Iranom i siizmom je iskljucivo i samo politicke i geostrateske prirode, ni najmanje vjerske/sektaske. Kada god bi ovdje rasprava krenula u teoloskom pravcu upozoravao bih na off topic. Na podforumu za religiju vise ces naci mojih komentara u kojim branim siije, a nesto se ne sjecam da sam se ijednom obrusio na njih. Imas previsoko misljenje o meni ako mislis da bih tako dugo mogao da sutim i da se pretvaram.
Ponavljam: moj problem sa Iranom i sijama je cisto politicke prirode, po pitanju vjere/sektastva nemam nikakvih problema sa njima.
- Kikibombona
#7335 Re: Sirija vol. 2
Jucer sam uz dzoju sa jaranima odslusao dio predavanja omiljenog sejha, Bilala Bosnica, pod nazivom 'tukija'... Bilo je smijesno kao i svaki put, fino smo se ismijali i zabavili... ali sada kada razmislim, ima dosta istine u njegovom predavanju. Tvoj odnos prema sijama je klasicna 'tukija' - pretvaranje.Opetja033 wrote: Realno, ne gine ti kolac![]()
Realno svi osim 1-2 forumasa koji prvenstveno podrzavaju Kurde kao i ti. Ne pravi se ni ti sada lud.![]()
Ne pada mi na pamet da sada prozivam ljude poimenicno i dovodim ih u nezgodnu situaciju. A znas dobro kao i ja.
Da, imam izrazito antikomunisticki stav. Ali ni po tom pitanju nisam fanatican, ako se sjecas jednom si mi pokusao napakovati kako sa cetnicima i ustasama dijelim misljenje o Titu. Sto je nidje veze.
Nemam problem sa sitima. Smatram ih muslimanima, imaju cak i nekih prednosti nad nama sunnitima. Siiti imaju neke od najvecih islamskih mislilaca proslog stoljeca, pa i danasnjice (Homeini, Sayyid Hussein Nasr, Ali Shariati i jos par imena koja tebi vjerovatno nista ne znace). Ne moram se slagati sa njima u svemu, ali ih postujem. Nasra najvise od pomenutih.
Moj trenutni problem sa Iranom i siizmom je iskljucivo i samo politicke i geostrateske prirode, ni najmanje vjerske/sektaske. Kada god bi ovdje rasprava krenula u teoloskom pravcu upozoravao bih na off topic. Na podforumu za religiju vise ces naci mojih komentara u kojim branim siije, a nesto se ne sjecam da sam se ijednom obrusio na njih. Imas previsoko misljenje o meni ako mislis da bih tako dugo mogao da sutim i da se pretvaram.![]()
Ponavljam: moj problem sa Iranom i sijama je cisto politicke prirode, po pitanju vjere/sektastva nemam nikakvih problema sa njima.
Naravno da se ne slazes sa ekspanzionistickom politikom Irana. Pa sije su, brate mili. Ti si u svakom od sukoba kontra sijama. Nikad i nigdje ih nisi podrzao. Ne da ti srce. Sve i da hoces razumom, ne mozes protiv osjecaja. Cak nisi sposoban podrzati iracku vojsku protiv najveceg monstruma danasnjice. Svjestan si da su ISILovci losi momci i da ce suni faktor najebati radi njih, ali opet nemas snage podrzati sije...
I jos jedna stvar je zanimljiva, kada se suni muslimani bore za vlast, ti si po pravilu za islamiste. Primjer su Egipat, Libija, Turska...
Meni nije jasno zasto se svi stide priznati da su islamisti. Je l' smatrate da je lose biti islamista? Je l' zlocin biti islamista.
Lose definitivno jeste, ali zlocin definitivno nije. Legitiman izobor.
Ja sam vazda protiv vjerski obojenih skupina. To je jasno kao dan. Isto tako sam vazda protiv sovinista tipa Marin Le Pen, bez obzira na drzavu. Vjerski fanatizam i sovinizam su najvece zlo covjecanstva.
edit
A tek tvoje licemjerstvo koje se pokazuje u slucaju Cecenije, Dagestana, Ingusetije... pa Ujgura u Kini... pa Palestine... u sva tri slucaja si na strani muslimana jer ti vjera odredjuje koju ces stranu birati. Da si Srbin nema nikakve sumnje da bi navijao da Rusi zgaze Kavkaz. Za Kurde vec nisi, jer su komunisti, jer prijete turskom ekspanionizmu. Ideologija, bez ikakvog morala, pravde, principa... bilo cega... Sa druge strane, za razliku od tebe, ja podrzavama Cecene, Dagestance, Ujgure, Palestince i Kurde u borbi za slobodu. Izmedju nas je ogromna razlika, veliki jaz. Ti si ideoloski profilisan, vojnik vjere, a ja slobadan strijelac koji se svrstava na stranu malih naroda, bez obzira na njihovu religijsku i etnicku pripadnost.
- ioannes
#7336 Re: Sirija vol. 2
ove oportunisticke izjave mozes slobodno u smece baciti.Opetja033 wrote:
u stanju si biti krajnje licemjeran samo da bi nekome sukno
Last edited by ioannes on 21/12/2015 08:18, edited 1 time in total.
- Em2r
#7337 Re: Sirija vol. 2
Uh teske rijeci. Sabahajrula svima, posebno raji sa ekavskog govornog podrucja.
Đolani: en ten tini savo raqqa tini, savo raqqa tika taka bija baja buf.
Đolani: en ten tini savo raqqa tini, savo raqqa tika taka bija baja buf.
- nixon69
#7338 Re: Sirija vol. 2
De ba,smirite emocije,ili se nastavite prepucavati preko pp-a.
Zatrolate svaku temu na forumu.
Zatrolate svaku temu na forumu.
- fosna2014
#7339 Re: Sirija vol. 2
#SAA capture Poultry Farm near Zerbeh in south #Aleppo countryside
-
republikauzicka
#7340 Re: Sirija vol. 2
Ovako rade istinski r'vacki krscaniFilter57 wrote:Islam - Put ka savrsenstvuOpetja033"
Katolicanstvo Put ka savrsenstvu
pobijes 116 civila i docekaju te rvacki fasisti kao narodnog heroja
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7341 Re: Sirija vol. 2
ne razumiješ ti to
a ni terminologiju ne poznaješ
a ni terminologiju ne poznaješ
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7342 Re: Sirija vol. 2
ja sam nakon 20 dana prestao pratiti ove bezvezne upise o besmislenim kotama i selima koje su zauzete/oslobođenefosna2014 wrote:#SAA capture Poultry Farm near Zerbeh in south #Aleppo countryside
kad sam vidio kaku terori jurišaju na jedno selo ( 1 tenk ispred kojeg juriša 1 motociklista s 10 terora) i zauzimaju ga
a mi ovdje pišemo kao da je riječ o staljingradskoj bitci ili barem kurskoj...
ono dole je smijurija od rata i osvajanja oslobađanja i svega ostalog
-
republikauzicka
#7343 Re: Sirija vol. 2
debakl bradatih koljaca na jugu Allepa
SOHR: SAA capture Poultry Farm near Zerbeh in south Aleppo countryside

Khan Touman & Khalidiyah are under SAA control south Aleppo countryside

SOHR: SAA capture Poultry Farm near Zerbeh in south Aleppo countryside

Khan Touman & Khalidiyah are under SAA control south Aleppo countryside

-
republikauzicka
#7344 Re: Sirija vol. 2
Majr al Sultan:odbijen napad teroristicke skupine Jabrat Nusra
ode....
EastGhouta Militants announce the death of this Idiot JAN JN Commander from the Marj_Al_Sultan attack

ode....
EastGhouta Militants announce the death of this Idiot JAN JN Commander from the Marj_Al_Sultan attack

- fosna2014
#7345 Re: Sirija vol. 2
#FSA Liwa Ahrar Syria clashed with #YPG at Sheikh Maqsood, the former launched dozens of rockets into the neighbourhood #Aleppo
- fosna2014
#7346 Re: Sirija vol. 2
Conference in #Hasakah province attended by Tribal heads, #SAA & Baath/politicians #Syria
- Opetja033
#7347 Re: Sirija vol. 2
Postajes blago iritantan sa ovim trpanjem u usta stvari koje ne mislim ili koje nisam rekao. Trolas i provociras u zadnje vrijeme.Kikibombona wrote:Jucer sam uz dzoju sa jaranima odslusao dio predavanja omiljenog sejha, Bilala Bosnica, pod nazivom 'tukija'... Bilo je smijesno kao i svaki put, fino smo se ismijali i zabavili... ali sada kada razmislim, ima dosta istine u njegovom predavanju. Tvoj odnos prema sijama je klasicna 'tukija' - pretvaranje.Opetja033 wrote: Realno, ne gine ti kolac![]()
Realno svi osim 1-2 forumasa koji prvenstveno podrzavaju Kurde kao i ti. Ne pravi se ni ti sada lud.![]()
Moj trenutni problem sa Iranom i siizmom je iskljucivo i samo politicke i geostrateske prirode, ni najmanje vjerske/sektaske. Kada god bi ovdje rasprava krenula u teoloskom pravcu upozoravao bih na off topic. Na podforumu za religiju vise ces naci mojih komentara u kojim branim siije, a nesto se ne sjecam da sam se ijednom obrusio na njih. Imas previsoko misljenje o meni ako mislis da bih tako dugo mogao da sutim i da se pretvaram.![]()
Ponavljam: moj problem sa Iranom i sijama je cisto politicke prirode, po pitanju vjere/sektastva nemam nikakvih problema sa njima.Braca, 'vako - 'nako, a svaki put gledas da im uvalis, sto je dublje moguce.
![]()
Naravno da se ne slazes sa ekspanzionistickom politikom Irana. Pa sije su, brate mili. Ti si u svakom od sukoba kontra sijama. Nikad i nigdje ih nisi podrzao. Ne da ti srce. Sve i da hoces razumom, ne mozes protiv osjecaja. Cak nisi sposoban podrzati iracku vojsku protiv najveceg monstruma danasnjice. Svjestan si da su ISILovci losi momci i da ce suni faktor najebati radi njih, ali opet nemas snage podrzati sije...
I jos jedna stvar je zanimljiva, kada se suni muslimani bore za vlast, ti si po pravilu za islamiste. Primjer su Egipat, Libija, Turska...
Meni nije jasno zasto se svi stide priznati da su islamisti. Je l' smatrate da je lose biti islamista? Je l' zlocin biti islamista.
Lose definitivno jeste, ali zlocin definitivno nije. Legitiman izobor.
Ja sam vazda protiv vjerski obojenih skupina. To je jasno kao dan. Isto tako sam vazda protiv sovinista tipa Marin Le Pen, bez obzira na drzavu. Vjerski fanatizam i sovinizam su najvece zlo covjecanstva.
edit
A tek tvoje licemjerstvo koje se pokazuje u slucaju Cecenije, Dagestana, Ingusetije... pa Ujgura u Kini... pa Palestine... u sva tri slucaja si na strani muslimana jer ti vjera odredjuje koju ces stranu birati. Da si Srbin nema nikakve sumnje da bi navijao da Rusi zgaze Kavkaz. Za Kurde vec nisi, jer su komunisti, jer prijete turskom ekspanionizmu. Ideologija, bez ikakvog morala, pravde, principa... bilo cega... Sa druge strane, za razliku od tebe, ja podrzavama Cecene, Dagestance, Ujgure, Palestince i Kurde u borbi za slobodu. Izmedju nas je ogromna razlika, veliki jaz. Ti si ideoloski profilisan, vojnik vjere, a ja slobadan strijelac koji se svrstava na stranu malih naroda, bez obzira na njihovu religijsku i etnicku pripadnost.
Nije problem Iran, problem je Rusija. Zato sam i napisao "trenutni problem" a ne neki stoljetni, ideolosko-vjerski. Iz tog razloga sam protiv sirenja iranskog uticaja.
Istina je da znam ponekad zajebavati, podjebavati, trolati, provocirati po tom pitanju ali to je samo i iskljucivo kao odgovor ili ukazivanje na licemjerje druge strane.
Po meni sektas je neko ko mrzi drugu stranu iz vjerskih razloga, ko se zalaze za njihovo unistenje, protjerivanje, smaknuca, itd. Ja evo godinu i po ponavljam kako se Alevitima pa i Druzima mora osigurati neka vrsta autonomije kako bi ih se zastitilo u buducoj Siriji. Nikada neces naci nijedan moj komentar na ovoj temi ili bilo kojoj drugoj temi u kojem siite nazivam nemuslimanima. Na kompletnom forumu (ukljucujuci podforum za religiju) mnogo je vise mojih komentara u kojima branim siite i njihova vjerovanja nego u kojima ih napadam. Ako bas insistiras sjescu pa cu naci barem par njih, ali samo ukoliko sa druge strane dobijem tvoje izvinjenje zbog klevete.
Bezbroj puta sam ponovio kako se slazem sa Ammanskom deklaracijom (ukucaj Amman message) po pitanju toga ko se moze nazvati muslimanom. Ta deklaracija je potpisana i od strane svih poznatih siitskih alima i ukljucuje sve velike siijske pravce (imamije, zejdije, ismailije). Ta deklaracija pokriva otprilike 98-99% svih onih koji se danas nazivaju muslimanima. Postoje cak grupe mimo onih koje su nabrojane u deklaraciji a za koje ja mogu reci da su muslimani.
Ima tu jos jedna dimenzija radi koje sam protiv sirenja uticaja Irana: siita je 10-15% unutar muslimanskog Ummeta. Nikako ne mogu oni voditi glavnu rijec u muslimanskom svijetu. Radi mira u njemu. Dakle zarad dobra i jednima i drugima i zarad mira medju muslimanima.
Bio sam na strani MB islamista jer su svaki put bili u pravu. Da su sranje napravili u Tunisu, bio bih protiv njih. No ljudi su izgubili na izborima, cestitali pobjednicima i mirno napustili vlast. Na strani sam islamista iz prostog razloga jer su oni imali podrsku naroda. Ideoloski sam neka light AKP verzija. Narodnjacke stranke, ovo, ono. U nekom globalu. Kod njih mi smeta opcenito moralisanje po pitanju drustvenih prilika i dogadjaja, te povremeno zadiranje u neke slobode. Recimo AKP-light libertarijanac.
Komunisticke i socijalisticke pokrete ne mogu smisliti, ma ko ih zagovarao.
Obzirom da sam musliman meni je logicno da cu podrzati muslimanske pokrete za slobodu sirom svijeta. Kao sto je logicno da ce socijalista podrzati socijalisticke, desnicar desnicarske, anarhista anarhisticke, itd. Ali ni tu nisam fanatican. Ne podrzavam terorizam (bilo da isjeku ljude na autobuskoj stanici u Izraelu, zalete se autom na grupu ljudi u Pekingu, pobiju Druze ili Alevite u Siriji, ili dignu skolu u zrak u Rusiji). Po pitanju Izraela-Palestine sam bio jasan: dvije drzave. Ne zalazem se ni za unistenje Izraela, naprotiv - smatram da treba ostati kao jevrejska drzava u granicama do 1967. godine.
Za Cecene, Inguse, Dagestance sam upravo sa tobom diskutovao kako ne trebaju talasati i da im je trenutno situacija bolje nego da bilo sta pokusaju uraditi. Neka ih gdje jesu. Dakle tu ne podrzavam oruzane separatisticke pokrete. Ne podmeci. Nisi me nesto vidio ni da sam branio muslimane CAR. Kroz velike golgote prolaze, iskreno mi ih je zao. Pomagao sam ih i novcano. Ali jbg prvi su poceli sa masovnim zlocinima. Ne kontam sta ocekujes, izvrsis vojni udar, krenes na krscane i animiste svom silom i onda se iznenadis kada se jedno jutro probudis, nemas vlast a 85% stanovnistva zeli da ti jebe mater.
P.S. Sunnitima je dozvoljeno koristiti tukju samo u slucaju zivotne opasnosti.
P.P.S. Izvinjavam se ostalim na off topicu, mada nije u tolikoj mjeri. Ima veze sa Sirijom.
Last edited by Opetja033 on 21/12/2015 12:45, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#7348 Re: Sirija vol. 2
dobri den dzezeri.Challenger__ wrote:Vidi procionističkih dušica što su se ponadale...
JARAMANA, Damask:
prevod:هام جداً للنشر والمشاركه | بما يخص جرمانا :
بعض الصفحات على مواقع التواصل الاجتماعي بدأت بنسج قصص من الخيال ومنها الشام اف ام عن استهداف الطيران الإسرائيلي للبناء في جرمانا وأنه قد استهدف عميد الأسرى "سمير القنطار" في هذه الحادثة
أولا : الاسير المحرر سمير القنطار غير موجود في جرمانا
ثانيا : القذائف الصاروخية مصدرها جنوب دمشق وغالباً منطقة الحجر الأسود
لذلك وبثقتكم بنا نحن ننفي نفياً قاطعاً حدوث غارة صهيونية لمدينة جرمانا، كما ننفي استشهاد عميد الاسرى سمير القنطار .
- Dakle, ljudi s lica mjesta, stanovnici Jamarane i aktivisti izuzetno posjećene lokalne stanice poriču bilo kakvo učešće Izraela. Isto tako, istina je da je dio vladinih i provladinih novinara i aktivista (kao npr Husein MortadaVery important to post and share | Regarding Jaramana:
Some pages on social networking sites began to weave stories of fiction, including the Sham FM for Israeli aviation construction in Jaramana targeted and that he had targeted the dean of the prisoners, "Samir Kantar" in this incident
First, the editor Samir Kuntar is captured in Jaramana
Second, rocket-propelled grenades originating south of Damascus and often black stone area
So your trust us and we categorically deny the occurrence of the Zionist raid Jaramana city, also deny the death of Dean prisoner Samir Kantar.status ) prenio glasine u kojima se za napad sumnjiči Izrael.
Očigledno da je riječ o vrlo razornim eksplozijama (prema izjava sa lica mjesta ukupno pet) koje su dovele do rušenja jedne stambene grade i prema dosadašnjim vijestima smrti i ranjavanja 12 osoba.
il sto bi reko
citiram:
y Challenger__ » 20/12/2015 01:43
"Put do pakla popločan je dobrim namjerama" ili po naški "Nijet budale je garancija propasti na oba svijeta". Ma nemate vi blage veze ni šta je istina ni laž ni dobro ni zlo.
Pojma vi nemate ni o čemu.
kraj citata...
sto rece sve je to nebitno,sporedno...
- Maystor
#7349 Re: Sirija vol. 2
Jeste. Slika je loša, ali tenk jeste T90. Evo ga parkiranIronmen wrote:Maystor wrote:
Je li ovo T90?
Nije.

-
sumirprimus
#7350 Re: Sirija vol. 2
dje mu je zavjesa?