TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
nlt

#7326 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by nlt »

CooK wrote:
nlt wrote:a koliku ulogu igra taj ugao gledanja, tv bi bio u dnevnom boravku udaljenost gledanja nekih 2 do tri metra, sjedilo bi se ispred TV-a i možda metar lijevo od onog ispred pravca

TV
-
-
-
osoba osoba osoba
xd
VA paneli koji imaju bolji kvalitet slike radi dobrog kontrasta i crne boje imaju ugao gledanja oko 30 stepeni(neki televizori imaju malo veci ugao a neki malo manji ali to je prosjek). Za tvoju situaciju slobodno mozes uzeti TV sa VA panelom jer nece dolaziti do velikog pada kvalitete slike kod osoba koje sjede lijevo i desno od osobe koja sjedi u sredini.
I BTW dugo sam na ovoj temi ali prvi put vidim da neko ovako predstavi kako ce se gledati TV kod njega, cestitke na kreativnosti. :-D :thumbup: Steta samo sto forum pomakne tekst skroz lijevo i tek kada se citira tvoj post vidi se na sta mislis.
hahaa pa dobro, to sam na brzinu tako predstavio čisto da se vidi na šta misli, hvala za odgovor
semirsar

#7327 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

CooK wrote:
nlt wrote:...
...
I BTW dugo sam na ovoj temi ali prvi put vidim da neko ovako predstavi kako ce se gledati TV kod njega, cestitke na kreativnosti. :-D :thumbup: Steta samo sto forum pomakne tekst skroz lijevo i tek kada se citira tvoj post vidi se na sta mislis.
Image
valabas :mrgreen: :thumbup:
CooK

#7328 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Da, fakat kreativno. :-D Svejedno metar lijevo ili desno od sredine pri udaljenosti od tri metra ne predstavlja veliki problem ni za jedan TV sa VA panelom bez obzira koliko los ugao gledanja imao pa nije bilo potrebe ni crtati kad je vec napisao da ce se gledati metar lijevo od centra ali se mora priznati da se sjetio necega sto niko dosad nije. :thumbup:
CooK

#7329 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

typeOnegative wrote:+1
al vidi ti sto su se samo potrudili za izgled stranice :lol: :lol: .
Tako je jednom i moj jedan poznanik dosao s pricom " da vidis kompjutera jeftinih , laptop sa i7 I 16 gb ram-a pet stoja , narucit cu si " :-)
Zavisi koji je i7 i koje valute pet stoja. Ako su npr sandy ili avy bridge i 500 eura u pitanju onda to i nije niska cijena. :mrgreen:
typeOnegative

#7330 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

Ma prevara stranica ko i oni televizori gore :-D . Ne bi ni spominjao da je 500 eura ili dolara.
i7 6 gen skylake , 16 GB, SSD itd 500 maraka,.udica je bačena :lol:
aditon

#7331 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by aditon »

dustaban wrote:jesu li moguce ovakve cijene ?!

http://israelcup.com/?fbclid=IwAR1CzBqh ... VU113Vf-i8
wtf

86" televizor 155 dolara :-) :-) free shiping :?

edit, vidim sad o čemu se radi :izet:
shalla

#7332 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

Raja, može li pomoć brzinska?

Best buy kod nas do nekih 1800 KM, što veća dijagonala i po mogućnosti Android (znam, Philips ili Sony)?

Hvala unaprijed
Cossack

#7333 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Cossack »

shalla wrote:Raja, može li pomoć brzinska?

Best buy kod nas do nekih 1800 KM, što veća dijagonala i po mogućnosti Android (znam, Philips ili Sony)?

Hvala unaprijed
Izvoli :)

https://domod.ba/shop/proizvod/sony-and ... SN55XF8096
shalla

#7334 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

Cossack wrote:

Hvala unaprijed

Hvala.

Ima li nešto sa još većom dijagonalom?
REDDEVILS

#7335 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by REDDEVILS »

Hercegoviina wrote:
REDDEVILS wrote:I tako nakon dugo vjecanja i razmatranja koji tv uzeti izbor je pao na SONY XF559005 :D
Evo moje prve recenzije SONY XF559005 :D

Kvaliteta izrade je fantasticna, a svidja mi se i dizajn TV-a sa dvije kose noge ispred kojih bi trebao doci soundbar HTXF9000 koji je namjenjen za ovaj tv.

Slika - Video
Slika je fantasticna 4K HDR sadrzaj izgleda fenomenalno takodjer upscaling 1080p na 4k je odlican, takodjer sam isprobao Amazon Prime Video tj. The Grand Tour u 4K HDR kvaliteti, Tom Clancy's Jack Ryan 4K HDR Dolby Vision, American Gods 4K, MR Robot 4K :)
Evo mojih postavki kalibracije
Sony X900F LED TV postavke kalibracije preuzeto sa web stranice RTINGS.com

SLIKA

Podesavanje Slike: Prilagodjeno
Automatski nacin rada slike: Iskljuceno
Svjetlina: 9
Boja: 50
Senzor ambijentalnog svjetla: Iskljuceno

NAPREDNE POSTAVKE

Svjetlina:

Svjetlina 9
Kontrast 90
Gama 0
Razina crne boje 50
Prilagodba crne boje: Iskljuceno
Izostravanja kontrasta slike: Iskljuceno
Automatsko lokalno zatamnjivanje: Visoko
X-tended Dynamic Range: Visoko

Boja:

Boja 50
Nijansa 0
Temperatura boje: Strucnjak 1
Napredna toplina boje: Prilagodba topline boja u detaljima
Zivopisnost boja: Iskljuceno

Cistoca:

Ostrina 50
Stvaranje realnosti: Iskljuuceno
Rezolucija: Minimalna
Mastered in 4K: Iskljuceno
Nasumicno smanjenje suma: Iskljuceno
Smanjenje digitalnog suma: Iskljuceno
Gradacija: Iskljuceno

Pokret:

Motionflow: Kino Dozivljaj
Neisprekidanost: 3
Jasnoca Minimalna
Filmski prikaz Visoko

Mogucnosti vidozapisa:

HDR nacin: Automatski
HDMI raspon videozapisa: Automatski
Paleta boja: Automatski

Za PS4 Pro i PC sam koristio Game Picture mode kao sto je navedeno na RTINGS.com

PS4 PRO 4K HDR Gaming

Isprobao sam GT Sport,Red Dead Redemption 2,Horizon Zero Dawn,Uncharted 4: A Thief's End,Uncharted The Lost Legacy i The Last of Us i izgleda fantasticno :thumbup:

PC Gaming

Isprobao sam Battlefield 1 u 4K HDR kao i neke YouTube video sadrzaje u 4K HDR tu sam uzeo u razmatranje i internet brzinu koja je bila potrebna da se gleda 4K HDR sadrzaj, uglavnom za gledanje 4K HDR sadrzaja na Youtubu ce biti potrebno od 25-45 Mbps

Android operativni sistem i Aplikacije
Android 7.0 Firmware update to v6.5629

Po meni Android Smart OS je dobar jedina mala zamjerka je na fluidnost aplikacija i moja ocjena za Smart OS je 6.5

Google glasovno pretrazivanje je na bosanskom jeziku tj. mozete pitati za vremensku prognozu, pretrazivati filmove, youtube i netflix sadrzaje itd..

Moja TV Web losa Google Play aplikacija nema HD programa a SD programe koje sam gledao su Arena Sport i povremeno dolazi do pikselizacije slike .

Eon aplikaciju imam instaliranu ali je jos nisam isprobao jer cekam probni period od Telemacha pa cu se tek onda odluciti dali uzeti Eon Paket

Kodi nisam jos isprobao jer neznam koje adon-e da dodam

Steam Link je odlicna aplikacija i nudi striming pc igara npr. iz spavace sobe u dnevni boravak a podrzava i PS4 DualShock 4 Wireless Controller kao i Xbox One S Controller

HBO aplikacije nema,ali se i to moze rijesiti VPN-om

Prime Video ima dosta 4K HDR Dolby Vision sadrzaja i registrovao sam se 7 dana free da isprobam :)

ZAKLJUCAK
Uglavnom sam zadovoljan s Sony 55XF9005 i uskoro bih trebao da uzmem soundbar HTXF9000 a i komodu jer ce mi tv biti u spavacoj sobi a trenutno koristim stakleni stol :lol: :)
TV je namjenjen prvobitno za Gaming PS4 Pro, PC a i za video servise kao sto su: YouTube, Netflix, Amazon Prime Video, HBO GO :)
Moguce je da cu koristiti aplikacije od internet provajdera kao sto su MojaTV Web i Eon od Telemacha

I jos se jednom zahvaljujem kolegi CooK-u koji mi je pomogao u izboru ovog fantasticnog TV-a :thumbup: :bih:

PS
Ako neko ima bolje savjete za podesavanja slike nek mi javi :)
gdje si kupio tv i koliko je
Sancta Domenica, a platio sam 2350 KM :)
Cossack

#7336 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Cossack »

shalla wrote:
Cossack wrote:

Hvala unaprijed

Hvala.

Ima li nešto sa još većom dijagonalom?
Ima ako se možeš ispružiti još 100 KM.

https://domod.ba/shop/proizvod/sony-sma ... SN65XE7005
MTV

#7337 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

Koliko se meni cini taj TV je bez Androida.
shalla

#7338 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

MTV wrote:Koliko se meni cini taj TV je bez Androida.
Ima Android.
@CooK šta ti kažeš za ovaj?
arnes_king

#7339 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by arnes_king »

Evo Samsung daje na QLED TV uredjaje kupljene do kraja godine pored 5 godina opste garancije i 10 godina garancije na burn in!

http://www.samsung5godinagarancija.ba/

5 godina garancije na Samsung UHD, PUHD i QLED televizore naprednih performansi koji će u vaš dom donijeti milijardu nevjerovatnih boja i probuditi sva vaša čula.

Za sve QLED televizore (kupljene od 01.10. do 31.12.2018.) dobivate i 10 godina jamstva bez “Burn-in” pojave.

Ovu sam novost vidio na mobitelu u Samsung members aplikaciji tako da je sigurno vjerodostojna.
CooK

#7340 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

shalla wrote:
Ima Android.
Koji? XF8096 ima android a XE7005 nema android. Oba su sa IPS panelom.
CooK

#7341 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

arnes_king wrote:Evo Samsung daje na QLED TV uredjaje kupljene do kraja godine pored 5 godina opste garancije i 10 godina garancije na burn in!

http://www.samsung5godinagarancija.ba/

5 godina garancije na Samsung UHD, PUHD i QLED televizore naprednih performansi koji će u vaš dom donijeti milijardu nevjerovatnih boja i probuditi sva vaša čula.

Za sve QLED televizore (kupljene od 01.10. do 31.12.2018.) dobivate i 10 godina jamstva bez “Burn-in” pojave.

Ovu sam novost vidio na mobitelu u Samsung members aplikaciji tako da je sigurno vjerodostojna.
Kasnis kao muda za veprom. Prije 20 dana je Samsung objavio da od 1. novembra ponovo krece akcija 5 godina garancije na UHD modele iz 2018-te godine.
Ova garancija za burn-in na QLED-e je obicni supljak i marketing jer je QLED ustvari LCD TV sa VA panelom pa svejedno ne moze dobiti burn-in ni za 50 godina(kada bi uopste mogao raditi toliko). To bi ti bilo otprilike isto kao kada bi proizvodjaci dizel automobila davali garanciju na svjecice kojih uopste nema u dizel motorima. Znaci tu Samsung iskoristava neznanje korisnika i pravi budalama ove korisnike koji poznaju materiju jer daju 10 godina garancije na kvar koji se uopste ne moze desiti na LCD tehnologiji.
Cossack

#7342 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Cossack »

shalla wrote:
Ima Android.
Nema android ali je smart TV. Za cca 1800 KM ne može i kvalitetan 65" TV i android. Mislim možda i može ali ja ga nisam našao.
shalla

#7343 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

Ok, da preformulišem, do 1800 km, koja najveća dijagonala može da je Android, onaj od 55 sa prvog linka od Cossack?
rolltroll

#7344 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by rolltroll »

pitao sam i neki dan ali se izgleda post izgubio

kakav je ovaj novi Tesla S901?
ado_sar

#7345 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by ado_sar »

Hvala unaprijed
https://www.ekupi.ba/LG-LED-televizor-6 ... 93582.aspx

bez androida, ali android na tv-u ti je svakako los izbor. laga on i na najskupljim modelima, samo se ljudi naviknu vremenom
diablobih

#7346 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

rolltroll wrote:pitao sam i neki dan ali se izgleda post izgubio

Ako ti nije vazna slika, dobar.
rolltroll

#7347 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by rolltroll »

diablobih wrote:

Ako ti nije vazna slika, dobar.
pored slike, samo mi je cijena važnija...a ovaj tv za 700 i kusur nudi puno toga a ni slika nije uopšte loša, pa bar ono što sam mogao vidjeti na nekim klipovima itd
volio bih da čujem nekog ko je možda imao priliku vidjeti i testirati ovaj tv uživo ili ga eventualno posjeduje...smatram da inače svaki HD ili UHD ima dobru sliku a da se kvalitet panela očituje kod gledanja SD sadržaja koje ruku na srce skoro i ne gledam...
CooK

#7348 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Ja sam ga vidio ali sam ga namjerno preskocio jer sam "16 puta" pisao o tom televizoru. Ukratko, dobar hardware ali ispodprosjecan panel.
channel10

#7349 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

Sta mislite hoće li biti sta pismeno sad za Black Friday?
CooK

#7350 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

shalla wrote:Ok, da preformulišem, do 1800 km, koja najveća dijagonala može da je Android, onaj od 55 sa prvog linka od Cossack?
Da. Ako mozes sacekaj do Nove godine pa mozda bude 65xf7596 za 1800-1900KM, i on je sa androidom koji trazis.
Post Reply