no commenthorkesh wrote:Uopšteni komentar. Inače cijenim tvoje postove i sve do sada nisam mislio da si tendenciozan. Nakon površne analize tvojih odabranih pokazatelja, sa žalošću zaključujem da, ipak, imaš agendu. Da li si samo iziritiran letargičnim Bošnjacima koji misle da će RS sama od sebe nstati ili je u pitanju nešto drugo, ne znam.Generalno govoreći, mogu se složiti da se i FBiH i RS zajedno koprcaju u istoj vreći govana i da je mit o tome kako će se RS ekonomski samouništiti samo mit, ali ipak moram reagirati na par tendencioznih, pa čak i potpuno neistinitih, podataka.
zasto ti nisi pogledao bolje? i u tabeli za fbih (predzadnja kolona) imas podatke za prvih 8 mjeseci.horkesh wrote:Zašto bi postavio tabelu u kojoj je prikazan izvoz FBiH za jedan mjesec (augustu 2019), a u drugoj zbirnoj tabeli je prikazan izvoz RS-a za osam mjeseci (januar-augustu 2018)?
wtf? koje podatke nisam prikazao? prikazao sam ukupne prihode jer sam o njima pisao. poreske uprave prikupljaju 15-tak razlicitih prihoda jel ih sad treba svaki zasebno navoditi?horkesh wrote:Zašto nam nisi, onda, pokazao te podatke? Ukupni prihodi od direktnih poreza jesu porasli, ali porezi na prihod su opali, kao i porezi na doprinose.
porezi na prihod su opali jer je povecan neoporezivi dio plate sa 200 na 500 maraka. vise nego duplo. naravno da ce prihod po tom osnovu opasti. porezi na doprinose nisu opali ni zbirno ni pojedinacno. ukupno su veci za preko 70 miliona maraka u odnosu na isti period prosle godine.
zasto izmisljas?
vrlo, vrlo neistinito je napisati da sam svalio sav taj dug na ratne odstete. ratna odstete je bila samo jedna od 5-6 stvari koje sam nabrojao i poptuno je tacno. cak i danas u ukupnom javnom dugu na to otpada vise od 300 miliona iako je do sada otplaceno 200-njak.horkesh wrote:Svaliti sav taj dug na ratne odštete je vrlo, vrlo paušalno.
sta bolan ne ulazi u ukupan dug? haj procitaj sta sam napisao. napisao sam javni dug, a sta je javni dug? vanjski plus unutrasnji. o cemu pricas? sta sam olako otpisao? napisao sam da nije isto dugovat sam sebi i dugovat drugom. a da li to znaci da mogu sutra puj pike ne vazi? da, mogu. na isti nacin ko sto se pio fond prebacio na trezor.horkesh wrote:Ja, i? To sad, kao, ne ulazi u ukupni dug? Ima naziv za to, to je unutrašnji dug. Zašto to tako olako otpisuješ, "RS duguje sama sebi". Šta ako duguje sama sebi, je li to znači da sutra samo mogu reći puj, pike, ne važi i otpisati taj dug?
ne znam sta nije jasno? kada irb uzme npr 100 miliona vani da bi od tih para otvorila neku kreditnu liniju npr stanovi za mlade, za taj kredit garantuje vlada rs da ce se vracati uredno. tih 100 miliona cim se povuce automastki skoci i javni dug jer su u javni dug uracunati i dugovi javnih preduzeca. stambeni ili bilo koji drugi krediti kod komercijalnih banaka nemaju nikakve veze sa javnim dugom.horkesh wrote:Šta je ovdje bitno? Sad su to, kao, dobri krediti jer ih je iskeširala entitetska banka i zadužila se umjesto građana? Ne treba to uopšte računati u ukupni dug?Sa mjesečnom otplatom BILO kojih rata kredita, u bilo kojem entitetu, ukupni dug se smanjuje (ako gledamo samo glavnicu). Kakve to veze ima s entitetskom bankom RS-a? Stvarno, WTF?
boli kurac i viskovica i novalica koliki ces ti kredit podici kod unicredit ili rajfajzen banke. boli ga kurac i da li ces ga moci vracati i koliko ce banka na tebi zaraditi. oni nisu nikakav garant u tom slucaju. sta ce banka uraditi sa onih 500 maraka rate koje ti komercijalnoj banci uplatis svakog mjeseca narednih 20 godina to je stvar iskljucivo banke. u slucaju irb kredita nije tako vec se pita vlada sta ce biti s tim parama jer ih je ona podigla i garantovala. moze odluciti a tih tvojih 500 mjesecno ide direkt za otplatu vanjskog duga tj da se pare odmah vracaju onome od koga su posudjen, a moze odluciti da ce vlada sama vracati dug, a da se ove tvoje i tudje rate preusmjeravaju za kredite dugim bracnim parovima. da se obrcu.
osim toga taj se dug pojavljuje u 2 razlicite statistike - kao javni (vanjski dug) jer je vlada to posudila u inostranstvu, a pojavljuje se i izvjestajima agencija za bankarstvo jer je gradjanima (ali ne mora nuzno gradjanima jer se moze otvoriti i kreditna linija za privredu) plasiran putem banaka pa se evidentira kao ukupan dug gradjana bankama pa treba to imati na umu u situacijama kada se u istom konetkstu koriste podaci podaci agencija za bankarstvo i podaci o javnom dugu.
problemi sa vlasti su horonicni problem federacija poslije svakih izbora i ne vidim sta te to cudi? i prva transverzala je kapitalni projekat ali ne vidim kakve veze rs ima s njom? tu vise utice odnos sa fahrom nego sa miletom. hornicno padanja tendera isto nije nem veze sa drzavnom vlasti.horkesh wrote:NiĐe veze. Krediti koji čekaju na odobrenje su na državnom nivou i na čekanju su zbog nerada PS BiH. RS, kao i FBiH, čeka na odobrenje PS BiH za zaduživanje za kapitalne projekte. RS ima jednake probleme kao i FBiH po tom pitanju. Iskreno, ova tvrdnja me najviše razočarala. Ispade da se FBiH ne zadužuje jedino jer vlast, kao, ne radi, dok RS može da se zadužuje jer ima formiranu vlast.
rs je oko 110 kilometara napravila iz tri lota po 35 kilometara, a u federaciji lotovi po par kilometara. i federacija i rs uzimaju kredite za puteve iz istih banaka ebrd i eib. jedino obrazlozenje je da se navodno tako steli posao manjim kompanija, ali i u rs put gradi integral tako da...
ma i ovo je vise isprana prica 100 puta. svake godine se zaduzuje, ali se svake godine i razduzuje. u prvih 6 mjeseci ove godine je vraceno 300 miliona, ali to nisi spomenuo.horkesh wrote:RS se godišnje zaduži za oko 500 miliona KM. Svake godine. Budžet za sada to prati, ali već sada je oko trećina entitetskog budžeta posvećena otplati starijih dugova. Odbacivanjem MMF-a u korist zaduživanja na međunarodnom tržištu jeste RS donijela infuziju svježih sredstava (pri tome potpuno neuslovljenih), ali ta pipa će presušiti. Mora. Da ne pričamo o tome kod koga se RS zadužuje.