Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
IcedFlame

#7301 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by IcedFlame »

Kojom ste trakom vozili sa instruktorom i zasto?

Tito dragi, kad na temi o autima ima ovoliko 'gluhih' vozaca, nije ni cudo sto je haos u saobracaju.
Mogu misliti tek razmisljanja onih koji ne znaju ni kako su polozili, kojima je auto nuzno zlo i koji u grcu odvoze svaku relaciju, ne znajuci ni sami kako su stigli na odrediste...
tempuser

#7302 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

supercali wrote:
tempuser wrote:
Zasto je to bitno u prici u kojoj ti tvrdis da usporavanje nije ometanje i da po zakonu nisi duzan da se pomaknes?
zato jer uvijek ima neko brzi od tih 70 koliko ti vodis
tvoja logika kaze da i ti moras voziti desnom trakom uvijek
Naravno da ima i naravno da ne moram, ali se moram pomaci ako nailazi brzi. To je tako jednostavno da jednostavnije biti ne moze.
Teoretski niko ne bi smio voziti brze od 60 kmh, ali nije moje da glumim drota po cesti i tjeram inat, zato sto krsis prekoracenje ja cu krsiti obavezu da te ne ometam!
tempuser

#7303 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

supercali wrote:
tempuser wrote:
supercali wrote: skreces sa grbavice na socijalnom i hoces u starog titu
kojom ces trakom voziti na glavnoj ako ides 45km/h normala voznja nebitno kako ostali voze?
Kako bi to izveo da vozis teret o vozilo preko 3,5t i smijes voziti sami desnom?
E upravo tako bi trebao voziti ako iko iza tebe u srednjoj i lijevoj ide brze!
ne skreci s teme
ne vozimo kamione
kako bi vozio?
Nije nikakvo skretanje s teme, kamioni preko 3,5t smiju samo desnom iz jednog jedinog razloga - usporavanja saobracaja.
kabal1337

#7304 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

Ja.cu prvi da ti uspori saobracaj. Nema mi nista gore izadem da se provozam 40 km/h, kruzam,uzivam I neko hoce da ti se sere na cejf. E neces pasa. Zato laganica kad noc padne manje je ovih nadrkanih vozaca. Do duse pojave se trkaci ali oni te zaobidu I nastave svoje.
Kad mi se bas cejfi odem na cestu sto se manje koristi I 20 vozim nema veceg cejfa.

@tempuser Ma po cemu a moras micati sta lupas nije ti grad autoput. Ako ti ko smeta zaobidi, jesi li ti mutav da nemas zmigavac , ili ne znas preteci ?
Sta ima ljudi koji voze sporije pa moraju skreniti lijevo logicno da. ce jednim dijelom voziti lijevom trakom.
Sta kenjas nije ti grad lijeva ako hoces da pretices, srednja za voznju, desna za spore ko recimo na autoputu.
Po nekom pravilu spora vozila bi trebala da se krecu desnom , ali nekada moras skrenuti...
Kakav bolan zakon za ometanje u gradu, ti si ocito nadrealiste shvatio bukvalno. 40-50 je normalno.Prije ces ti dobiti kaznu sto ides 70 nego ovi 40-50.

Ne zam gdje zuris isto ces stici vozio 40 ili 70 opet cete lik sresti na semaforu. hehe a ti se izlozio mogucoj kazni za prekoracenje. Mnogo znaci a ako dodes 2 minute prije hahahhaha
Last edited by kabal1337 on 25/06/2016 09:55, edited 2 times in total.
KB9

#7305 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by KB9 »

sve opasni momci, to turira, blica, psuje tokom voznje, arlauce, a da mu stanes na putu ne smije izac iz auta doc do tebe nastavit bit onaj isti mangup dok se vozilo :-D

klosari mali
tempuser

#7306 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

kabal1337 wrote:
@tempuser Ma po cemu a moras micati sta lupas nije ti grad autoput. Ako ti ko smeta zaobidi, jesi li ti mutav da nemas zmigavac , ili ne znas preteci ?
Sta ima ljudi koji voze sporije pa moraju skreniti lijevo logicno da. ce jednim dijelom voziti lijevom trakom.
Sta kenjas nije ti grad lijeva ako hoces da pretices, srednja za voznju, desna za spore ko recimo na autoputu.
Po nekom pravilu spora vozila bi trebala da se krecu desnom , ali nekada moras skrenuti...
Kakav bolan zakon za ometanje u gradu, ti si ocito nadrealiste shvatio bukvalno. 40-50 je normalno.Prije ces ti dobiti kaznu sto ides 70 nego ovi 40-50.
Po zakonu neustrasivi forumski mangupe, po zakonu se moras micati! Ako znas da citas uzmi clan 39 ZOBS pa citaj, a narocito obrati paznju gdje pominje kolovoz u naselju sa dvije ili vise trakau istom smjeru, pa ces da vidis kakav zakon za ometanje u gradu i koliko si strucnjak.
Mutav znaci nijem, a ne glup ili nesposoban, ali to je ovome drugom sve to isto.
Last edited by tempuser on 25/06/2016 09:57, edited 1 time in total.
mahalas505

#7307 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

Kad su guzve, tj. spice, ovo pravilo da se mora voziti desnom trakom se ne primjenjuje.
tempuser

#7308 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Naravno jer ne ometas saobracaj nego vozis u koloni.
Ometanje tj usporavanje je kad si mangup tipa ovaj kabal pa kuliras 40 lijevom ili srednjom trakom, ispred tebe niko, a iza tebe je brzi auto.
Rugafet

#7309 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Rugafet »

tempuser wrote: Ometanje tj usporavanje je kad si mangup tipa ovaj kabal pa kuliras 40 lijevom ili srednjom trakom, ispred tebe niko, a iza tebe je brzi auto.
Vazno je koliko je ogranicenje na cesti po kojoj se trenutno vozi. Prvo to treba rijesiti pa reci za nekoga da li smeta ili ne. Ovako je prica otisla u hiljadu pravaca gdje svi tumace kako hoce. Zato postoji zakon i znakovi.
kabal1337

#7310 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

Da tebi nesto kaze forumki mangup.
Forumski mangup je rekao da on po noci izlazi da kruza. Forumski mangup je u svoje postu naveo da ima ljudi koji voze 40-50 ( varira izmedu ta dva broja brzina). Ti ljudi se nekada moraju prestrojiti, kako bi skrenuli lijevo. Sto znaci jedno vrijeme mora voziti srednjom pa lijevom trakom.

Posto si pomenuo zakon.
" osim na dijelu puta ispred
raskrsnice ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće ulijevo "

Voznja od 40-50 na sat je sasvim normalna i u granicama.

29) mijenjanje saobraćajne trake je prelaženje vozilom iz
jedne u drugu saobraćajnu traku za saobraćaj u istom smjeru radi
prestrojavanja ili dozvoljenog bržeg kretanja.

Kada vidis forumskog mangupa kako kruza po noci srednjom ili desnom trakom. Ti slobodno stani i pridi.
Formuski mangup je sinoc vozio srednjom pedesetak iza njega je bilo drugo vozilo, forumski mangup se pomjerio u desnu kako bi proslo drugo vozilo.
Drugo vozilo je vozilo i dalje normalnom brzinom, forumski mangup se vratio u srednju jer je desna grbava. I Papa se vozio srednjom :)

Primjer ti moze biti i Ulica Obala, gdje se "sinama" vozi mnogo brze a to je desna strana. Ljudi koji predu na sine ne sviraju, vec daju signalizaciju i pice.
Tako ti je to vozis po ogranicenju, stize neko ko vozi iznad i hoce nesto. Neka neka treba kao sto su u Srbiji 1 km/h i slika te pa da vidis sta je bilo kazni.
Da smo na autoputu ( lijeva-prestignes-desna ) ja bi tebe regularno pustio i sklonio se, grad nema potrebe ako se vozi po ogranicenju 50-60.
Ja ti samo govorim da u slucaju da policija vidi osobu koja vozi 50 km/h i tebe od 70 km/h da ce tebe prije zaustaviti i pisati kaznu zbog brzine.
Pa ti mozes njima pricati ZOBS ovo ono kad dobijes cestitku...
Last edited by kabal1337 on 25/06/2016 10:54, edited 1 time in total.
tempuser

#7311 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Rugafet wrote:
tempuser wrote: Ometanje tj usporavanje je kad si mangup tipa ovaj kabal pa kuliras 40 lijevom ili srednjom trakom, ispred tebe niko, a iza tebe je brzi auto.
Vazno je koliko je ogranicenje na cesti po kojoj se trenutno vozi. Prvo to treba rijesiti pa reci za nekoga da li smeta ili ne. Ovako je prica otisla u hiljadu pravaca gdje svi tumace kako hoce. Zato postoji zakon i znakovi.
Upravo zakon u clanu u kojem tretira ometanje vozaca iza ne spominje brzinu izrazenu u kmh niti ogranicenje brzine. Ti istom brzinom mozes nekog usporavati, a i ne moras.
Rugafet

#7312 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Rugafet »

tempuser wrote:
Rugafet wrote:
Upravo zakon u clanu u kojem tretira ometanje vozaca iza ne spominje brzinu izrazenu u kmh niti ogranicenje brzine. Ti istom brzinom mozes nekog usporavati, a i ne moras.
Cekaj, sad si mi malo nejasan? Imamo cestu na kojoj je ogranicenje 50 npr. i ja ako vozim 50 (znaci po zakonu) po tebi, tako ometam nekoga ko je odlucio da vozi brze?
tempuser

#7313 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

kabal1337 wrote:Da tebi nesto kaze forumki mangup.
Forumski mangup je rekao da on po noci izlazi da kruza. Forumski mangup je u svoje postu naveo da ima ljudi koji voze 40-50 ( varira izmedu ta dva broja brzina). Ti ljudi se nekada moraju prestrojiti, kako bi skrenuli lijevo. Sto znaci jedno vrijeme mora voziti srednjom pa lijevom trakom.

Posto si pomenuo zakon.
" osim na dijelu puta ispred
raskrsnice ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće ulijevo "

Voznja od 40-50 na sat je sasvim normalna i u granicama.

29) mijenjanje saobraćajne trake je prelaženje vozilom iz
jedne u drugu saobraćajnu traku za saobraćaj u istom smjeru radi
prestrojavanja ili dozvoljenog bržeg kretanja.

Kada vidis forumskog mangupa kako kruza po noci srednjom ili desnom trakom. Ti slobodno stani i pridi.
Formuski mangup je sinoc vozio srednjom pedesetak iza njega je bilo drugo vozilo, forumski mangup se pomjerio u desnu kako bi proslo drugo vozilo.
Drugo vozilo je vozilo i dalje normalnom brzinom, forumski mangup se vratio u srednju jer je desna grbava. I Papa se vozio srednjom :)

Primjer ti moze biti i Ulica Obala, gdje se "sinama" vozi mnogo brze a to je desna strana. Ljudi koji predu na sine ne sviraju, vec daju signalizaciju i pice.
Tako ti je to vozis po ogranicenju, stize neko ko vozi iznad i hoce nesto. Neka neka treba kao sto su u Srbiji 1 km/h i slika te pa da vidis sta je bilo kazni.
Da smo na autoputu ( lijeva-prestignes-desna ) ja bi tebe regularno pustio i sklonio se, grad nema potrebe ako se vozi po ogranicenju 50-60.
Dio puta prije raksrsnice i pretrojavanje i voznja lijevom trakom nisu iste stvari! Kamionima je zabranjeno voziti bilo kojom drugom trakom oskm desnom, ali se mogu prstrojavati i skretati lijevo,
Voznja 40-50 je u granicama, ali ako ja iza tebe u lijevom ili srednjoj tracu vozim 60 ti me ometas, po zakonu si duzan .
Da li si procitao clan 39 ZOBS stav 3.
Ako to vazi za auto put i ako se u gradu ne moras sklanjati objasni sta znaci ovo, pogotovo boldirano:

(3)Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog clana/clanka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobracaj/promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obiljz`ene saobracajne/prometne trake za kretanje vozila, vozac moze koristiti i saobracajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se krecu iza vozila kojim upravlja.

Da li ovaj clan igdje pomimnje ogranicenje brzine?
tempuser

#7314 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Rugafet wrote:
tempuser wrote: Upravo zakon u clanu u kojem tretira ometanje vozaca iza ne spominje brzinu izrazenu u kmh niti ogranicenje brzine. Ti istom brzinom mozes nekog usporavati, a i ne moras.
Cekaj, sad si mi malo nejasan? Imamo cestu na kojoj je ogranicenje 50 npr. i ja ako vozim 50 (znaci po zakonu) po tebi, tako ometam nekoga ko je odlucio da vozi brze?
Evo ti zakon pa citaj:

(3)Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog clana/clanka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobracaj/promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obiljz`ene saobracajne/prometne trake za kretanje vozila, vozac moze koristiti i saobracajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se krecu iza vozila kojim upravlja.
direstraits0078

#7315 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by direstraits0078 »

supercali wrote:
tempuser wrote:
nargila.ba wrote:O vama kojim smeta neko ko ide 40-50kmh glavnom u Sarajevu to govori da veze nemate sa vožnjom. :)

Imaš tri trake na raspolaganju i smeta ti čovjek koji u jednoj vozi 10-20-30kmh manje od tebe. :)
Osim sto i taj guslas moj ima 3 trake, ne samo da smeta u srednjoj i desnoj nego krsi propis. Ako ti dio sa krsenjem propisa nije jasan poderi vozacku!
skreces sa grbavice na socijalnom i hoces u starog titu
kojom ces trakom voziti na glavnoj ako ides 45km/h normala voznja nebitno kako ostali voze?
Vozi lijevom trakom. Ali prije toga ćeš postići putnu brzinu od 60 km/h, a ne 45 km/h. Ne voziš moped. Tako da nećeš imati šansu da nekoga ometaš. Ako nisi u stanju da postigneš 60 km/h, nije ti mjesto u lijevoj traci, prestrojavanje prilikom skretanja je za takvo vozilo uvijek u krajnju desnu traku, prije raskrsnice i skretanja lijevo ćeš se ponovno prestrojiti. Ako to nisi u stanju izvesti, nisi osposobljen za upravljanje tim vozilom.

Ti bi da voziš brzinom namjenjenom biciklima i mopedima, ali da ne koristiš biciklističke staze i pješačke prelaze. Može, ali obavezna ti je desna traka kod skretanja lijevo ili desno. Isto kao traktorima.
kabal1337

#7316 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

Logicno je da nisu. Ja sam ti naveo sta je prestrojavanje. Logicno je, je li tako ako je guzva u saobracaju da ces se npr. na semaforu ranije iz desne postepeno se prestrojiti u srednju, pa lijevu kako bi na raskrsnici mogao skrenuti lijevo. A ne tik pred raskrsnicu kako ne bi se ubacivao i oduzimao prvenstvo i usporavao saobracaj jer bi morao stati i cekati da te neko pusti( ocito je da bi tada blokirao 2 trake i ometao saobracaj). - sto bi rekli pripremio se.
Meni ljudi ne smetaju sto voze malo sporije, ja se vala necu nervirati. Gledati cu kako da se prestrojim i prestignem ) Mirna Bosna.
Rugafet

#7317 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Rugafet »

@tempuser - A pa ti mijesas tu dvije skroz razlicite situacije. Ovaj 'dio' zakona sto si postavio, odnosi se na dvije trake kroz grad u jednom smjeru. U smislu da imas vozaca koji 'zajase' lijevu traku ko sivonja i pri tome vozi ispod ogranicenja. Naravno da kao takov ometa promet. Sa druge strane na svakoj cesti mora postojati ogranicenje brzine (bez obzira sto se u ovom malom isjecku zakona koji si postavio to ne vidi) tako da ako ja vozim po gradu koji ima dvije trake u jednom smijeru npr 70 (dakle po ogranicenju) lijevom stranom, ja nisam 'smetac' onome ko smatra da 'moze tu' i 100 potegnut. Razumijes? Mogu mu se maket ako hocu a i ne moram.
tempuser

#7318 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Rugafet wrote:@tempuser - A pa ti mijesas tu dvije skroz razlicite situacije. Ovaj 'dio' zakona sto si postavio, odnosi se na dvije trake kroz grad u jednom smjeru. U smislu da imas vozaca koji 'zajase' lijevu traku ko sivonja i pri tome vozi ispod ogranicenja. Naravno da kao takov ometa promet. Sa druge strane na svakoj cesti mora postojati ogranicenje brzine (bez obzira sto se u ovom malom isjecku zakona koji si postavio to ne vidi) tako da ako ja vozim po gradu koji ima dvije trake u jednom smijeru npr 70 (dakle po ogranicenju) lijevom stranom, ja nisam 'smetac' onome ko smatra da 'moze tu' i 100 potegnut. Razumijes? Mogu mu se maket ako hocu a i ne moram.
Koje dvije razlicite stvari? Procitaj ponovo, pogotovo boldirano.
na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobracaj/promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obiljezene saobracajne/prometne trake za kretanje vozila...
Isti clan zakona tretira bilo da su 2 ili 22 trake u istom smjeru ukljucujuci i 3 trake o kojima govorimo. Za zakon postoje saobracajna traka koja se nalazi uz desnu ivicu kolovoza tj desna traka i saobracajne trake koja se ne nalaze uz desnu ivicu kolovoza tj sve ostale.
Ne znam sta znaci maket, ali maknuti se moras, osim ako ti zako nije dao mogucnost da kontrolises ogranicenje brzine.
direstraits0078

#7319 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

dupli
Rugafet

#7320 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Rugafet »

Ajde ovako. Vozim se u gradu po cesti gdje na kojoj je ogranicenje 60 (fino stoji znak na kojem pise 60) ja vozim 65km/h i po kojoj sam osnovi ja 'ometac' sobracaja i moram se maknuti brzem od sebe, po tebi?
nargila.ba

#7321 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nargila.ba »

-
Last edited by nargila.ba on 21/08/2016 23:03, edited 1 time in total.
kabal1337

#7322 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

Da ti nama ubrzo sredis tu Bubu iz 1970 da bude ko nova. Pa da kruzamo zajedno, uzivaj u autu :D
530i

#7323 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 530i »

Okreni - obrni nema opravdanja za vožnju 40 na sat...a takvih pametnjakovića koji, eto, ne krše nikakav zakon, je svakim danom sve više i više.
direstraits0078

#7324 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Rugafet wrote:Ajde ovako. Vozim se u gradu po cesti gdje na kojoj je ogranicenje 60 (fino stoji znak na kojem pise 60) ja vozim 65km/h i po kojoj sam osnovi ja 'ometac' sobracaja i moram se maknuti brzem od sebe, po tebi?
S tobom i takvim nacinom voznje niko nema problema. Voziti 60 km/h na mjestu gdje je ogranicenje 60 km/h je sasvim ok, osim ako iza tebe ne vozi vozilo sa znacima prava prvenstva, a ti namjestas sminku u retrovizoru. Svi ostali mogu da se dive tvojoj sminci i frizuri. :thumbup:

Ovdje se govori o nesposobnim i za samostalnu voznju neosposobljenim likovima tipa respocalisupercarli i slicnim individuama. Kako su oni dobili vozacku dozvolu, ne bih da o tome raspravljam. Ali njihovi instruktori ih nisu naucili da procjenjuju saobracaj, nisu ih naucili sta je putna brzina, sta su kategorije vozila, kako se putevi dijele prema kategorijama i slicne po njima sasvim nebitne stvari. Ili su ih instruktori tome ucili, a ovi to nikad nisu naucili. Pa sada "kruzaju" gradom svim mogucim i nemogucim trakama 20, 30, ili 40 km/h na mjestima gdje je putna brzina 60 km/h.

Da se razumijemo, to s pamecu i kulturom veze nema. To ima veze jedino sa zeljom da se na neki nacin i oni pokazu i dokazu, kad vec nisu uspjeli da se dokazu i pokazu na opceprihvacene, normalne nacine.
Neki to jos zovu idiotizam, debilizam, kretenizam, krembilizam i slicnim konstrukcijama. Slozio bih se u potpunosti s njima.
hellhammer

#7325 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hellhammer »

oko cega se raspravljate 20 stranica, u gradu mozes da biras traku po zelji jer su sve istog karaktera i vaznosti, mozes voziti i 5 na sat ako nikoga ne ometas u saobracaju, zabranjeno je ometati saobracaj kako u lijevoj, srednjoj tako i u desnoj traci, ogranicenja u gradu su takodjer i preporucene brzine za auta koja nisu u nekom defektu, teretu i slicno, dakle ako vozis normalnom brzinom u gradu nema potrebe da se sklanjas ikome na cesti( osim vozilima htne intervencije), ako vozis i ometas u lijevoj takodje ces ometati i u desnoj. poenta u svemo tome je da ne guzlas i ne usporavas normalan tok saobracaja
Post Reply