BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
iceman2010

#7301 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

Tiger 033 wrote:'NOMADSKI BROJ':

"Uskoro će računi za mobitel postati smiješna stavka u kućnim budžetima"

12.06.2012.

Za nekoliko godina računi za telekomunikacijske usluge postat će paušalna stavka u budžetima zahvaljujući pametnim telefonima i internetu. To će pak dovesti do toga da će telekom operateri svoju dodatnu zaradu morati osmisliti u novim inovativnim servisima

Naime, jedan operater u našem komšiluku (Hrvatska) uskoro će, tačnije sredinom mjeseca, javnosti ponuditi uslugu koja će korisnicima omogućiti putem pametnog mobitela ili playera i interneta međunarodne pozive po cijeni lokalnih. Kad korisnik bude u inostranstvu, ako ga netko nazove, moći će se javiti jer ga to neće koštati ništa.

Riječ je zapravo o novom terminu u telekom evoluciji – nomadskom broju, koji će biti vezan za uređaj, a ne za SIM karticu, piše Novi list. To u pravilu znači da će korisnik koristiti samo internet za telefonske pozive, što će stvoriti velike probleme operaterima jer će izgubiti veliki novac na međunarodnim pozivima iz domicilne zemlje i još veći kada se radi o roamingu.

Zbog svega toga neki su mobilni operateri najavili da će onemogućiti takve VoIP razgovore putem vlastite mobilne internet 3G odnosno 4G mreže. No, čak i moguća ograničenja samo će smanjiti komoditet internet telefoniranja, jer je svakim danom sve više besplatnih Wi-fi zona i danas ih ima svaki kafić, hotel, pa i šira gradska područja. Jednostavno, mobilni operateri mogu ograničenjem samo privremeno zakomplicirati situaciju, ali ne mogu zaustaviti komunikaciju putem interneta.

Đe smo mi a ĐEEEEEEuropa...nas će BHtelekom gulit' desetljecima :x "IDEMO PRVI GULIMO DO KRVI" :dance:

I DA NEMOJ TE SE BA ZAMARAT TIM ŠATRO "POGODNOSTIMA"...KAKO GOD PREVRNES-OKRENES KORISNIK CE NA KRAJU OPET BIT' ZAJEBAN !!! :bih:

Nisam upoznat sa detaljima ali i BH Telecom je u testnoj fazi nomadskog pristupa. Bila je ponuda i mogao se prijaviti ko god je htio da testira uslugu.
skafiskafsnjak

#7302 Re: BHTelecom All About

Post by skafiskafsnjak »

Evo meni danas racun dosao . 17,55 KM . A potrosio sam 26KM + 4 KM interneta. Znaci, mogao sam potrositi jos 4KM , opet bi mi dosao isti racun
motorola01

#7303 Re: BHTelecom All About

Post by motorola01 »

iceman2010 wrote:Evo @L00d me je vec citirao ali da jos jednom pojasnim: Popust na mini 15 je 50%, a na midi 30 25%, ali samo do iznosa pretplate kada se cijene vracaju na staro (ugovor na 24 mjeseca). U konacnici na mini 15 mozes biti dobar 15 KM sa popustom, a na midi 30 30KM. Raju malo buno to sto cijeli popust na mini 15 se iskoristi jos u pretplati (zbog popusta od 50%) dok za midi 30 nije dovoljno ostati u pretplati da bi se iskoristio citav bonus od 30 KM (zbog popusta od 25%). Ukoliko se na midi 30 zeli ostati u pretplati onda je iskoristeno 10KM bonusa. (po staroj cjeni bi to bilo 40 KM, a sada se plati 30 KM). Cijeli iznos popusta od 30 KM ce se dostici tek kod potrosenih 90 KM (po staroj cijeni 120KM). Tu je usteda 30 KM.

Znaci, popust na mini 15 je 50% ali samo dok se ne iskoristi popust od 15KM; popust na midi 30 je 25% ali samo dok se ne iskoristi popust od 30KM. (ovo je za ugovor na 24 mjeseca. Kod ugovora na 12 mjeseci maksimalan iznos popusta je pola pretplate. 7,5 KM za mini 15, a 15 KM za midi 30).
Ovo sve vrijedi tokom cijelog ugovora??? Znaci ukoliko se potpise ugovor na 24 mjeseca, svih 24 mjeseca na pretplati midi 30 do potrosnje nekih 40 KM placas 30KM?!

A sta je sa free netom na midi 30? Da li je jos uvijek free samo 10MB ili su i to povecali unutar ovog ugovora od 24 mjeseca?
skafiskafsnjak

#7304 Re: BHTelecom All About

Post by skafiskafsnjak »

motorola01 wrote:
iceman2010 wrote:Evo @L00d me je vec citirao ali da jos jednom pojasnim: Popust na mini 15 je 50%, a na midi 30 25%, ali samo do iznosa pretplate kada se cijene vracaju na staro (ugovor na 24 mjeseca). U konacnici na mini 15 mozes biti dobar 15 KM sa popustom, a na midi 30 30KM. Raju malo buno to sto cijeli popust na mini 15 se iskoristi jos u pretplati (zbog popusta od 50%) dok za midi 30 nije dovoljno ostati u pretplati da bi se iskoristio citav bonus od 30 KM (zbog popusta od 25%). Ukoliko se na midi 30 zeli ostati u pretplati onda je iskoristeno 10KM bonusa. (po staroj cjeni bi to bilo 40 KM, a sada se plati 30 KM). Cijeli iznos popusta od 30 KM ce se dostici tek kod potrosenih 90 KM (po staroj cijeni 120KM). Tu je usteda 30 KM.

Znaci, popust na mini 15 je 50% ali samo dok se ne iskoristi popust od 15KM; popust na midi 30 je 25% ali samo dok se ne iskoristi popust od 30KM. (ovo je za ugovor na 24 mjeseca. Kod ugovora na 12 mjeseci maksimalan iznos popusta je pola pretplate. 7,5 KM za mini 15, a 15 KM za midi 30).
Ovo sve vrijedi tokom cijelog ugovora??? Znaci ukoliko se potpise ugovor na 24 mjeseca, svih 24 mjeseca na pretplati midi 30 do potrosnje nekih 40 KM placas 30KM?!

A sta je sa free netom na midi 30? Da li je jos uvijek free samo 10MB ili su i to povecali unutar ovog ugovora od 24 mjeseca?
Da, 24 mjeseca ti racun dolazi tako. A interneta 200mb besplatno imas .

PS: ali mislim da je ova akcija prosla... 200% vise se zvala. Ponavljali su je 2 mjeseca, mozda ponove opet.
motorola01

#7305 Re: BHTelecom All About

Post by motorola01 »

madtv wrote:
motorola01 wrote:Pa imas to i sad :D .Ko god ima androidni :D telefon, wi fi mrezu i program koji za to treba imati, moze pricati dzabalesku sa bilo kim na planeti zemlji :D

Znaci da utvrdimo: sugovornici moraju imati isti program na telefonu i naravno oba moraju imati wi fi i opleti dok ti se ne osuse usta :D

Moze li neko odgovoriti na ona pitanja iz mog prethodnog posta :) .Hvala :)
ma ne mora biti 'androidni' :D
skype i opleti :)
Ovo nije skype, nesto drugo je u pitanju :)
motorola01

#7306 Re: BHTelecom All About

Post by motorola01 »

L00d wrote:
motorola01 wrote:

Da, 24 mjeseca ti racun dolazi tako. A interneta 200mb besplatno imas .

PS: ali mislim da je ova akcija prosla... 200% vise se zvala. Ponavljali su je 2 mjeseca, mozda ponove opet.
Idem ja to odmah potpisati ako je tako :D .Svakako cu koristiti i dalje njihovu uslugu, bukvalno bih dobijao manji racun nego sad i sto ej najvaznije, dobio bih 200MB free svaki mjesec :) .Izgleda da vazi do 31.07. akcija, maloprije sam dobio uz racun ponudu.
skafiskafsnjak

#7307 Re: BHTelecom All About

Post by skafiskafsnjak »

Ja mislim da to nije ista akcija. Ova se zove "mobilni internet bez granica" i odnosi se samo na internet ( http://www.bhtelecom.ba/portalnovost+M5675704eacf.html ). A ono je bila "200% vise" .

EDIT: Ako koga znas tamo, pitaj hoce li opet biti ista akcija. Jer ova je ja mislim bila u martu pa su je i u aprilu stavljali .
Last edited by skafiskafsnjak on 12/06/2012 13:28, edited 1 time in total.
madtv

#7308 Re: BHTelecom All About

Post by madtv »

motorola01 wrote: Ovo nije skype, nesto drugo je u pitanju :)
ma skype sam naveo kao primjer :)
motorola01

#7309 Re: BHTelecom All About

Post by motorola01 »

L00d wrote:Ja mislim da to nije ista akcija. Ova se zove "mobilni internet bez granica" i odnosi se samo na internet ( http://www.bhtelecom.ba/portalnovost+M5675704eacf.html ). A ono je bila "200% vise" .

EDIT: Ako koga znas tamo, pitaj hoce li opet biti ista akcija. Jer ova je ja mislim bila u martu pa su je i u aprilu stavljali .
U pravu si. Evo sd sam provjerio i akcija je samo za net surf pakete. Nista onda, cekat cu sljedecu akciju.

Koliko je onda sad free net na midi 30? I dalje 10MB ili?
neki

#7310 Re: BHTelecom All About

Post by neki »

L00d wrote:Ja mislim da to nije ista akcija. Ova se zove "mobilni internet bez granica" i odnosi se samo na internet ( http://www.bhtelecom.ba/portalnovost+M5675704eacf.html ). A ono je bila "200% vise" .

Vjerovatno ce biti opet kad se definitivno uvede usluga prenosivosti broja izmedju mobilnih operatera..i onda su je najavili pa je eronet nes zajebao u zadnjem trenutku pa odgodise..
skafiskafsnjak

#7311 Re: BHTelecom All About

Post by skafiskafsnjak »

motorola01 wrote:

U pravu si. Evo sd sam provjerio i akcija je samo za net surf pakete. Nista onda, cekat cu sljedecu akciju.

E to stvarno ne znam. ja sam na 15 paketu. Pise da je na svim 10-15mb besplatno mjesecno, ali meni su uvijek svaki "kilobajt" naplacivali .
A ti ako koristis internet puno, isplati ti se i ovu akciju iskoristiti ...
motorola01

#7312 Re: BHTelecom All About

Post by motorola01 »

L00d wrote:
motorola01 wrote:

E to stvarno ne znam. ja sam na 15 paketu. Pise da je na svim 10-15mb besplatno mjesecno, ali meni su uvijek svaki "kilobajt" naplacivali .
A ti ako koristis internet puno, isplati ti se i ovu akciju iskoristiti ...
Ne koristim nikako :).Ne smijem ni upaliti da ne bih presao 10 MB. Jedino sto upalim jest prognoza vreemena, uradim update i to je sve. Ko zna koliko im je MB prekoracenja, zato ni ne palim. A sto se tice ovih paketa, to je obicna navlakusa i izbijanje para iz dzepa. Barem ja tako mislim, za druge ne znam...

Evo bas sad hocu da uzmem wireless router i da napravim mrezu u stanu i da onda mogu skidati sta god hocu i koliko hocu na telefon. Da vrijedi ona akcija za 200MB free ne bih ni uzimao ovaj router..
skafiskafsnjak

#7313 Re: BHTelecom All About

Post by skafiskafsnjak »

Ja to odavno imam, taj ruter :D haha.
Eh kad je bila ova akcija, svi su bili skepticni i nisu htjeli potpisivati . Ja potpisao ... kontam,bicu ionako 2 godine, a sta god daju dzabe dobro jest. Al eo , potrosim 30, dodje 15 :D ljepota
motorola01

#7314 Re: BHTelecom All About

Post by motorola01 »

L00d wrote:Ja to odavno imam, taj ruter :D haha.
Eh kad je bila ova akcija, svi su bili skepticni i nisu htjeli potpisivati . Ja potpisao ... kontam,bicu ionako 2 godine, a sta god daju dzabe dobro jest. Al eo , potrosim 30, dodje 15 :D ljepota
Ja sam pitao jednog kolegu koji obicno prati sve te stvari i on mi rece da ti vrijedi dva mjeseca samo, a ugovor trebalo potpisati na godinu ili dvije. Dalje nisam ni pitao i ne potpisem. Vjerovatno se mi nismo najbolje razumjeli i rezultat toga je ne potpisivanje ugovora :(
Cossack

#7315 Re: BHTelecom All About

Post by Cossack »

I ja postpisao... isto m15. Do sada jedina akcija koja se nije smjela propustiti! :mrgreen:
skafiskafsnjak

#7316 Re: BHTelecom All About

Post by skafiskafsnjak »

motorola01 wrote:
Ja sam pitao jednog kolegu koji obicno prati sve te stvari i on mi rece da ti vrijedi dva mjeseca samo, a ugovor trebalo potpisati na godinu ili dvije. Dalje nisam ni pitao i ne potpisem. Vjerovatno se mi nismo najbolje razumjeli i rezultat toga je ne potpisivanje ugovora :(
Mislim da je on mislio na to da akcija traje 2 mjeseca. Ma da traje ne zna koliko, ionako sam na bhtelecomu :P

EDIT: "Akcijske pogodnosti uživaju godinu ili dvije, ovisno o dužini ugovora koji ste potpisali."

Samo, bili su stavili 200mb interneta za paket m15 na dvije godine, siguran sam u to. A sada stoji 100mb. Ali nije mi bitno toliko ...30ak mb potrosim mjesecno .
ja ima halalim :P
drndalo

#7317 Re: BHTelecom All About

Post by drndalo »

Nisam 100% siguran, ali nesto imam u malom mozgu da su u tim paketima promijenili obracunsku jedinicu mobilnog interneta, pa tako iako npr. imas 100mb umjesto prijasnjih 10mb, samo kacenje na web odmah skine 1mb, plus jos sav saobracaj, pa onda obratite paznju da to iako nominalno jeste 10x vise, prakticno nije... Da ne bi bilo kuku-lele kasnije...
doff

#7318 Re: BHTelecom All About

Post by doff »

drndalo wrote:Nisam 100% siguran, ali nesto imam u malom mozgu da su u tim paketima promijenili obracunsku jedinicu mobilnog interneta, pa tako iako npr. imas 100mb umjesto prijasnjih 10mb, samo kacenje na web odmah skine 1mb, plus jos sav saobracaj, pa onda obratite paznju da to iako nominalno jeste 10x vise, prakticno nije... Da ne bi bilo kuku-lele kasnije...
Ne moze obracunska bit veca od 100kB, obicno si 1,10 ili 100
drndalo

#7319 Re: BHTelecom All About

Post by drndalo »

Provjeri ti to dobro, nisam svjesno izmislio takvo nesto, u takvim akcijama uvijek ima neka "sitna recenica"...
skafiskafsnjak

#7320 Re: BHTelecom All About

Post by skafiskafsnjak »

doff wrote:
drndalo wrote:Nisam 100% siguran, ali nesto imam u malom mozgu da su u tim paketima promijenili obracunsku jedinicu mobilnog interneta, pa tako iako npr. imas 100mb umjesto prijasnjih 10mb, samo kacenje na web odmah skine 1mb, plus jos sav saobracaj, pa onda obratite paznju da to iako nominalno jeste 10x vise, prakticno nije... Da ne bi bilo kuku-lele kasnije...
NIje to istina. Sve je isto kao i prije potpisivanja. Naravno, osim toga da mi dodje pola racuna . Uostalom, pustite te price "rekla-kazala" . Drugi mi racun normalno dolazi, kao sto su i rekli. Sve je okej.
A sve da nesto i nije kako treba, gotovo sada. Ko je potpisao, potpisao je. Ko nije ... propustio je priliku .
drndalo

#7321 Re: BHTelecom All About

Post by drndalo »

doff wrote:
Hm, evo sad procitah "Specificne uslove" za 200% akciju, i za obracunsku jedinicu kaze ovo:
Član 5.

Uključeni mobilni internet saobraćaj obračunava se sa obračunskom jedinicom 1 MB, dok po potrošnji uključenog saobraćaja pretplatnik koristi paketski prijenos podataka u skladu sa obračunskom jedinicom definisanom za svoj pripadajući tarifni paket.
To je samo stvar koju treba znati unaprijed i prilagoditi se tome, da ne bude iznenadjenja...
skafiskafsnjak

#7322 Re: BHTelecom All About

Post by skafiskafsnjak »

ja ne znam nista to, samo znam da mjesecno ne potrosim tih 100mb :D to mi je bitno ... Nebitno je kako se naplacuje, kad mi je dzabe ... A mjesecno potrosim otprilike do 60-70mb :)
drndalo

#7323 Re: BHTelecom All About

Post by drndalo »

Ma to je OK s te strane, ja spominjem onima koji ne znaju da obrate paznju, izracunaju, a ne nalete, jer po starom nije bilo ove uspostave...
Ali_G

#7324 BHTelecom All About

Post by Ali_G »

Vrijedi li ta akcija josh?
skafiskafsnjak

#7325 Re: BHTelecom All About

Post by skafiskafsnjak »

Ne , prosla je .
Locked