Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
lajkujMe

#7301 Re: Sarajevo Construction

Post by lajkujMe »

Moze li ko ubaciti render nebodera sto se gradi na novoj otoci, onaj sto je spojen s stambenom zgradom.
Jucer prolazim s "straznje" strane i vidi se "fasada" koja uopste nije staklena, ljudi postavljaju prozore i fasadu kao na stambenoj i odvratna je.
BadBoy

#7302 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

So What! wrote:Obnovljena fasada Olimpijskog muzeja zasijala u Sarajevu, slijedi uređenje interijera
PREDOBRO!
Logovan

#7303 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

lajkujMe wrote:Moze li ko ubaciti render nebodera sto se gradi na novoj otoci, onaj sto je spojen s stambenom zgradom.
Jucer prolazim s "straznje" strane i vidi se "fasada" koja uopste nije staklena, ljudi postavljaju prozore i fasadu kao na stambenoj i odvratna je.
Pa tako i treba biti. Stražnja strana kao i stambena koja je spojena sa njom, a prednja bi trebala biti staklena.
https://sa-c.net/projects/objekti-visok ... -otoka-c45
Cossack

#7304 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Logovan wrote:
lajkujMe wrote:Moze li ko ubaciti render nebodera sto se gradi na novoj otoci, onaj sto je spojen s stambenom zgradom.
Pa tako i treba biti. Stražnja strana kao i stambena koja je spojena sa njom, a prednja bi trebala biti staklena.
https://sa-c.net/projects/objekti-visok ... -otoka-c45
Meni lično ok kombinacija.
thekupus

#7305 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Vrlo zanimljivo, fasada na neboderu u Ulici Patriotske lige je djelomično ofarbana u jarku crvenu boju (svaki drugi sprat). Ako sva četiri nebodera budu u različitim bojama, bit će to baš šareno naselje, zajedno sa one tri pečurka zgrade u Marcela Šnajdera. Nisam siguran koje je moje mišljenje o tome :lol:

Ne vidi se još skroz kako će izgledati, jer još stoji skela s ove prednje strane.

Image
Image

Evo i zadnje strane.
Image
thekupus

#7306 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Iako je izvedba novog trga najjeftinija moguća, ovaj detalj me je obradovao.
Image

Rasvjetna tijela još nisu postavljena, i to značajno kvari dojam.
Image

Sve u svemu, ovaj prostor je žudio za ovom promjenom!
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7307 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Za par objekata uopste nisam znao da se grade...

Ljudi moji kako cemi mi na kraju svi stati u ovaj grad :roll:

sta ja znam nijedan mi nije nesto posebno privlacan kao zivotna destinacija. Ovaj iznad kruznog toka Velesici najmanje bez obzira na blizinu centra.

Tranzit mi je nekako mocan ali vizuelno, zaljubljen sam u onu bijelu zgradu iznad Cobanije, najbolji pogled u gradu ima sto sam vidio, samo je brate paprena.

I nekako si odsjecen od grada a tako blizu. Za sve ti treba auto, pa dodje ko neka vikendica...

Jedno vrijeme svidjao mi se i Benis na Skenderiji Podgaju, ali sad kako su nabešali zgrada mogu samo sa me povuku za penis.

Kad se sve sabere i oduzme lokacije kojima bih ja tezio ipak podrazumjevaju starogradnju.
Gray

#7308 Re: Sarajevo Construction

Post by Gray »

Novogradnja ima svojih prednosti, jedna od meni najbitnijih je garažno mjesto do kojeg možeš doći liftom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#7309 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Da slazem se. Opet svako sebi slaze prioritete i bira najbolju mogucu soluciju. Meni npr. ta garaza u koju mogu sici liftom nista ne bi znacila u scenariju da mi je posao udaljen vise od 20 minuta voznje. Itd..
drug_profi

#7310 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Kotlina je već prenapučena. Nažalost nema niko više da planira grad. Uskoro neće biti kapaciteta ni za saobraćaj, vodu, zrak...
Mi na teži način uvijek učimo. Nekada u budućnosti će se osvrtati na ovaj period kad je divljala nelegalna gradnja i urbanističke katastrofe.

Dotle. Pitam se... kazu barem 25% stanova u Sarajevu prazno, rentaju se. Rentaju se kome? Koliko ima tih podstanara da se mogu odrzavati ovakve cijene najma i ovakve cijene stanova?
Ove cijene odrzava samo ogromna kolicina ustekanih novaca kod nekih gradjana. Neki su imali i za stednju, neki ni za osnovno.

Sto se tice lokacije, ja bih uvijek birao lokaciju sa ciscim zrakom i pristojnom komunikacijom pa makar mi posao bio i 40 minuta daleko.
U tom smislu poduzimam korake u prigradskom naselju iznad linije smoga. 14 km od radnog mjesta. Nazalost, sporo mi to ide. Ali bice nekad i to privedeno kraju. Valjda mi ostane koja godina zivota i da uzivam u tome.
So What!

#7311 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

_BataZiv_0809 wrote:Da slazem se. Opet svako sebi slaze prioritete i bira najbolju mogucu soluciju. Meni npr. ta garaza u koju mogu sici liftom nista ne bi znacila u scenariju da mi je posao udaljen vise od 20 minuta voznje. Itd..
Kod starinske gradnje prednost je kvalitet, dakle struktura tih građevina je neupitno čvršća.

Kao što moj prijatelj arhitekta, jedan reče, nestalo je humanizma u gradnji odavno.

Jer recimo mnoge pre-socijalističke zgrade su kvalitetnije nego socijalističke, ali su građene uglavnom za gospodu, pa su takvi stanovi, prostrani i široki, a prečesto se desi da u takvim stanovima, Wi-Fi teško radi zbog debljine zidova.

I u novogradnji danas imamo takvih primjera, jakih, prostranih građevina, ali koje su nevjerovatno skupe.

Dakle ono što se nudi nekom srednjem staležu je poprilično ispodprosječno. Prednost novogradnje su kako kolega iznad reče, garaže i recimo mnogo bolja energetska efikasnost, jer sve dođu sa poprilično dobrom termoizolacijom.

U starijoj gradnji zvučna izolacija, počesto zna biti problem, što je i donekle shvatljivo, dok je nerijetka pojava i u novogradnji, loša zvučna izolacija, što je neshvatljivo u današnjem vremenu.

Još jedna od prednosti je relativno lakše održavanje, haustora, stubišta i lifta, ali u principu, sve se na kraju svede na ukus i potrebe.
So What!

#7312 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Ovom nema kraja ...

Dom zdravlja Novi Grad Sarajevo još čeka uređenje vanjskog dijela
Image

Radovi na rekonstrukciji centralnog objekta Doma zdravlja Novi Grad te uređenju vanjskog dijela ovog objekta još nisu završeni zbog nepredviđenih poteškoća na gradilištu te nedostatka finansijskih sredstava.

Veliki broj žalbi građana svakodnevno pristiže u našu redakciju, a građani se najviše žale na nepristupačan prilaz Domu zdravlja, velike gužve ispred objekta, nedostatak parking mjesta te prašinu koja se širi s gradilišta.

Iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, u čijoj nadležnosti je izgradnja Doma zdravlja Novi Grad, saznajemo kako su radovi na vanjskom uređenju započeti, ali je naknadno ustanovljeno da se dio projektiranog uslovnog cjevovoda ne poklapa sa situacijom na terenu.

"Neophodne su bile izmjene projekta uslovljenog cjevovoda i taj posao je okončan. Osim ove prepreke, produženju roka završetka radova na vanjskom uređenju kumovao je i nedostatak finansijskih sredstava. U fazi smo otklanjanja i ovog problema", kazao nam je direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić.

Dalje nam iz Zavoda govore kako je prenamjena novčanih sredstava iz budžeta dovela do nedostatka sredstava za završetak radova na vanjskom uređenju objekta.

"Najveći dio ukupnog iznosa sredstava neophodnih za završetak radova na vanjskom uređenju oko Doma zdravlja Novi Grad osigurao je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Preostala sredstva koja je osiguralo Ministarstvo zdravstva KS, preusmjerena su na radove unutar objekta. U proteklom periodu vođeni su pregovori o tome koja institucija će osigurati nedostajuća sredstva, do ukupnog iznosa, neophodnog za završetak radova", dodali su iz Zavoda.

Kako saznajemo, Općina Novi Grad se pokazala najspremnijom da se uključi u sufinansiranje finalne etape radova. Zavod za izgradnju KS je u fazi pripreme ugovora na iznos koji će Općina osigurati.

"Potpisom ovog ugovora će sve prepreke biti definitivno uklonjene i radovi, nadam se, u što skorijem roku okončani", kazao nam je Hulusić.

Ministarstvo zdravstva KS ranije je izdvojilo 350.000 KM za vanjsko uređenje Doma zdravlja Novi Grad, ali su ova sredstva preusmjerena na završetak radova na objektu.

Kada je riječ o vanjskom uređenju objekta, planirana je izgradnja kružnog toka i parkinga radi boljeg pristupa objektu.

Podsjećamo, rekonstrukcija Doma zdravlja Novi Grad traje od 2014. godine, a do sada je u ovu namjenu potrošeno više od 4,5 miliona KM.
Image

Image

Image

Image

Image

Image
Klix
drug_profi

#7313 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Brate mili koje su paretine stukli u ovo. Jel'no bilo 14 miliona za prvu fazu?
Dva sprata i fasada. Samo građevinski radovi. Ne znam da su išta od opreme ili namještaja obnovili.
drug_profi

#7314 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

kiki-miki wrote:
drug_profi wrote:Brate mili koje su paretine stukli u ovo. Jel'no bilo 14 miliona za prvu fazu?
Dva sprata i fasada. Samo građevinski radovi. Ne znam da su išta od opreme ili namještaja obnovili.
Nista, cisto pranje para
Po mojoj gruboj racunici oko 600 maraka po kvadratu su utukli.
Probajte vi renovirati stan za 600 maraka po kvadratu. Ne bi mogli ni potrositi toliko.
Haris.ba

#7315 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Jeftinije bilo srušit i novu zgradu napraviti.

Dok su ovi fasadu popravljali, Tibra napravila tri zgrade na parceli pored.

Nisam ulazio u Dom zdravlja, samo bio vani. Šta su u suštini uradili? Digli one bespotrebne stepenice oko, zagradili prizemlje ciglom i uradili fasadu?
drug_profi

#7316 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote:Jeftinije bilo srušit i novu zgradu napraviti.

Nisam ulazio u Dom zdravlja, samo bio vani. Šta su u suštini uradili? Digli one bespotrebne stepenice oko, zagradili prizemlje ciglom i uradili fasadu?
Ima malih izmjena i unutra, ali kad se zagledas, ako se imalo razumijes i ako si ikad ista renovirao, vidis da je fuseraj.
BadBoy

#7317 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

drug_profi wrote:Kotlina je već prenapučena. Nažalost nema niko više da planira grad. Uskoro neće biti kapaciteta ni za saobraćaj, vodu, zrak...
Mi na teži način uvijek učimo. Nekada u budućnosti će se osvrtati na ovaj period kad je divljala nelegalna gradnja i urbanističke katastrofe.

Dotle. Pitam se... kazu barem 25% stanova u Sarajevu prazno, rentaju se. Rentaju se kome? Koliko ima tih podstanara da se mogu odrzavati ovakve cijene najma i ovakve cijene stanova?
Ove cijene odrzava samo ogromna kolicina ustekanih novaca kod nekih gradjana. Neki su imali i za stednju, neki ni za osnovno.

Sto se tice lokacije, ja bih uvijek birao lokaciju sa ciscim zrakom i pristojnom komunikacijom pa makar mi posao bio i 40 minuta daleko.
U tom smislu poduzimam korake u prigradskom naselju iznad linije smoga. 14 km od radnog mjesta. Nazalost, sporo mi to ide. Ali bice nekad i to privedeno kraju. Valjda mi ostane koja godina zivota i da uzivam u tome.
Hoćeš to na Faletiće :D
drug_profi

#7318 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

BadBoy wrote:
drug_profi wrote:Kotlina je već prenapučena. Nažalost nema niko više da planira grad. Uskoro neće biti kapaciteta ni za saobraćaj, vodu, zrak...

Hoćeš to na Faletiće :D
:D
Thorgerson

#7319 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:Jeftinije bilo srušit i novu zgradu napraviti.

Ulazio sam ja. Bolje da nisam.

Toliko su konfuzan raspored napravili, da je to uzas nad uzasima.
Umjesto da olaksaju pristup, oni su ga duplo otezali.

Parking zaboravi. Ima lik koji rucno sklanja i dovlaci rampu. :-) Dakle, on je vladar parkinga, jbg procjeni po tebi hoce li te pustiti ili nece.

Dobro neko napisa, za ove novce mislim da se mogla napraviti nova zgrada.

Cetiri godine oni ovo rade.

Koliko je novca bačeno.
Koliko samo pacijenti ispastaju zbog ovolikog kasnjenja.

Jebe se njima. :bih:
Thorgerson

#7320 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Gray wrote:Novogradnja ima svojih prednosti, jedna od meni najbitnijih je garažno mjesto do kojeg možeš doći liftom.
Ljudi zaboravljaju veoma bitne stvari pri poredjenju staro vs novo.

Stare zgrade znace i stare instalacije. Ti mozes kod sebe zamjenit cesmu i nesto cijevi, ali instalacije su ti stare. Zgrade na Grbavici 70-ta godista. Dakle 50 godina starost instalacija. I tu ljudi traze masne cifre. O centru i starom gradu da ne govorim. Covjece zgrade po 60 do 100 godina, nikad nista obnovljeno, zidovi se urusavaju, puknuca okolo...ali eto centar, bla, bla...pa ok centar, ali je li prilici centru takva jedna zgrada. Jebo stan. Ti stan mozes nasminkat.

Pa covjece evo ovom neboderu iznad su skidali azbest sa fasade. Halo - AZBEST. Neki krovovi zgrada su donedavno bili pokriveni azbestom. Itd. Materijal koji je davno zabranjen u normalnim drzavama.

Dole na otoci oni neboderi, puno zohara, smetljarnici ocisceni boga pitaj kada itd...

I onda mi neko dodje s pricom ma jarane samo starogradnja, bla bla... Mislim ok, lokacija ili raspored prostorija ti se moze svidjati ili ne. Ali ako objektivno govorimo o materijalima, kvaliteti, instalacijama...razmislite dobro sta kupujte. I nemojte samo salijepo gledati lokaciju ili raspored soba.

Ponavljam eto opet primjer ove zgrade iznad gdje ce ti ljudi hladno traziti preko 2000, a bices oblozen kancerogenim materijalom. Divota. Ali ajd eto barem bolnica blizu. Dobro su se sjetili da sklone to ljudima i urade im normalnu fasadu.
Haris.ba

#7321 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Kod nas ljudi pravili kuće pored deponije smeća nelegalno, i kažu takva sudbina bila. A da je nekome problem što je malo krov kancerogen? :D

Napravi kuću u plavnom području i kriva mu država.

Napravi kuću na klizištu, i kriva država.

Kako da kažem - nekada treba darvinizmu i prepustiti neke stvari.
veliki_ah

#7322 Re: Sarajevo Construction

Post by veliki_ah »

Realno, sve to treba odvagati, jer ni starograndja ni novogradnja nemaju sve po defaultu. Kao što neko reče, većina starogradnje je rađeno prije 50+ godina i jako loše održavano. Naravno, ima i pozitivnih primjera, ali je to većinom da su podrumi poplavljeni i uništeni, da se haustori neredovno održavaju, da fasade skoro i nema, da se krov održava neredovno itd. Sve se svodi na to da svako sebi promijeni instalacije i unutra renovira stan, ali niko ne vodi računa o "ničijim" instalacijama.
Kod novogradnje je to prednost, jer sve je novo. Taj nivo bi trebao ostati bar 10+ godina ako je to iole kvalitetno urađeno. Također je prednost što se može tokom gradnje dosta toga prilagoditi u samom stanu, pa je kasnije manji trošak pri useljenju. Ako je cijena ista (a sada uglavnom jeste), prije ću uzeti novogradnju nego starogradnju (ako su slične i ostale karakteristike kao što je lokacija, parking, raspored)
drug_profi

#7323 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Još nešto. Kad kupuješ stan, kupuješ i komšiluk. U starim naseljima ćeš naći svašta, od socijalnih slučajeva do sitnih kriminalaca. Pa će se shodno tome ponašati, ne plaćati, praviti probleme..
U novoj zgradi makar znaš da su oko tebe situirani ljudi, a ako su kriminalci, onda su makar krupni, nisu kokošari.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#7324 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

drug_profi wrote:Još nešto. Kad kupuješ stan, kupuješ i komšiluk. U starim naseljima ćeš naći svašta, od socijalnih slučajeva do sitnih kriminalaca. Pa će se shodno tome ponašati, ne plaćati, praviti probleme..
U novoj zgradi makar znaš da su oko tebe situirani ljudi, a ako su kriminalci, onda su makar krupni, nisu kokošari.
Da komsiluk je veliki problem, tj moze biti potencijalni problem, ali ja ne bih davao neku veliku prednost novogradnji u tom pogledu. Jer znamo sta sve ima medju danasnjim "situiranim" ljudima, svakakve mrake...
veliki_ah

#7325 Re: Sarajevo Construction

Post by veliki_ah »

Komšiluk je mačak u vreći i tu je jako teško pogoditi. Ima dobrih i loših primjera na obje strane. Za ocjenu komšiluka treba živjeti u stanu najmanje godinu dana. Jedino što je dobro su mogući profili jer neće niko u novogradnji uzeti stan da ga izdaje studentariji ili nekim debilima koji će ga uništavati i praviti derneke.
Post Reply