"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
nepass1

#7301 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

teskeredzic_22 wrote: 27/05/2024 14:46
sehohari wrote: 27/05/2024 14:02
Da li je problem što nema doktora ili što neće da raspišu konkurse?
Zna li se koliko zarađuju ovi ljekari po domovima zdravlja u praksi?

Ja sam vazda zamišljao posao u DZ kao ležihlebarenje. Mada, velika je razlika biti u ambulanti na Alipašinom ili u Trnovu.
Ne znam , ne razumijem se u proces ali opravdanja nema.
Dok sam živ glasaću za trojku dok kao jedinu faktičku alternativu SDA.

Nema opravdanja za trojkinog ministra zdravlja i kompletnu vladu da ne zna da Kumrovec ima jednog internistu na 100.000 ili još gore da zna a da ne rješava problem. Duže od godinu je samo jedan internista.
Pa nema koga zaposliti, za pedijatre i pulmologe godinama konkurs otvoren. Nema ko. Specijalizacije djelili iz porodicne medicine, kao nece trebati ni ped ni internista ni pulmolog. Sve ce se na pm rjesavati. Ali sad nista od toga, jer ni porodicnih nema dovoljno, sve preoptereceno. 100-120 pac za 7h, iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec porodicni ima. Izgore ljudi, koliko god elana ima ubije te u pojam sve to. Nema koncentracije.
Internista po europskim propisima 12 pac dnevno treba pregledati, otorinac 17 a neurolog 10. Internista ima 30, otorinac 40, neurolog 20 pac dnevno. Tu ne mozes kvalitetan pregled napraviti.
Onda i privatni sektor i lova u zavodu. "Nicije pare" sto ne bi privatnicima djelili u talu. Duboka tematika, moze se knjiga, magistarski rad nefunkcionalost zdravstvenog sistema u sarajevu.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#7302 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

teskeredzic_22 wrote: 27/05/2024 13:44 U realnom sektoru moraš biti kompetentan.

Ako nisi kompetentan - to je to , nakon toga slijede igre i ostalo.

U realnom sektoru ima more šugavih firmi i zloupotreba što para , što vremena , što resursa od strane menadžera a da vlasnik kapitala možda toga nije ni svjestan (pogotovo ako je veća firma i sl.) ali ima i korektnih , gdje časno odvališ osam sati za plaću koju si dogovorio uz benefite službenog auta i mobitela i slobodan vikend . Ne kažem da ovakve firme nisu u dobroj manjini ali ima ih.

I tu ako se i javi da odradiš par sati prekovremeno lupam - mjesečno , nije šećer u vodi , kad je poslodavac korektan i radnik treba biti.
Istina je uvijek na pola puta.
Za prvo boldovano nisi u pravu. Znam ne jedan primjer iz karijere kako je na mjesto nabavke i logistike postavljen glupan koji ne zna flaše u gajbu da ubaci, a kamo li da šta organizuje oko posla...bježe od takvih radnici nakon mjesec dana, ali čudo jedno kako takve "kompetentne" niko ne dira...

Drugo boldovano je statistička greška u privredi. Masa firmi ti da telefon, auto i vikend, ali očekuje da ostvariš neke zacrtane targete i levele koje ni čarobnjak Merlin ne bi mogao da dostigne! Takve targete i postavljaju "kompetentni" pa očekuju da u Blatnici ili Mladikovinama prodaš šleper trappe piva ili Lindt čokolade :-)

A to za dodatne sate je posebna priča...to se pretvori u "dao sam ti telefon, auto i laptop i hoću da si dotupan 24-7-365!"

Za svako organizaciono i više mjesto se postavlja podoban kadar, a ne sposoban. Tako je u većini privatnih firmi, pogotovo ovih najvećih.

Te što pominješ u smislu kompetencije svijećom tražiš jer su vjerovatno nagulili vani ili se infiltrirali u javni sektor zbog ovakvih idiota što sam naveo.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#7303 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by teskeredzic_22 »

Lajavikrelac wrote: 27/05/2024 15:56
Spoiler
Show
teskeredzic_22 wrote: 27/05/2024 13:44 U realnom sektoru moraš biti kompetentan.

Ako nisi kompetentan - to je to , nakon toga slijede igre i ostalo.

U realnom sektoru ima more šugavih firmi i zloupotreba što para , što vremena , što resursa od strane menadžera a da vlasnik kapitala možda toga nije ni svjestan (pogotovo ako je veća firma i sl.) ali ima i korektnih , gdje časno odvališ osam sati za plaću koju si dogovorio uz benefite službenog auta i mobitela i slobodan vikend . Ne kažem da ovakve firme nisu u dobroj manjini ali ima ih.

I tu ako se i javi da odradiš par sati prekovremeno lupam - mjesečno , nije šećer u vodi , kad je poslodavac korektan i radnik treba biti.
Istina je uvijek na pola puta.
Za prvo boldovano nisi u pravu. Znam ne jedan primjer iz karijere kako je na mjesto nabavke i logistike postavljen glupan koji ne zna flaše u gajbu da ubaci, a kamo li da šta organizuje oko posla...bježe od takvih radnici nakon mjesec dana, ali čudo jedno kako takve "kompetentne" niko ne dira...

Drugo boldovano je statistička greška u privredi. Masa firmi ti da telefon, auto i vikend, ali očekuje da ostvariš neke zacrtane targete i levele koje ni čarobnjak Merlin ne bi mogao da dostigne! Takve targete i postavljaju "kompetentni" pa očekuju da u Blatnici ili Mladikovinama prodaš šleper trappe piva ili Lindt čokolade :-)

A to za dodatne sate je posebna priča...to se pretvori u "dao sam ti telefon, auto i laptop i hoću da si dotupan 24-7-365!"

Za svako organizaciono i više mjesto se postavlja podoban kadar, a ne sposoban. Tako je u većini privatnih firmi, pogotovo ovih najvećih.

Te što pominješ u smislu kompetencije svijećom tražiš jer su vjerovatno nagulili vani ili se infiltrirali u javni sektor zbog ovakvih idiota što sam naveo.
Šefe ,

to što većina naših firmu u realnom sektoru pije krv uposlenicima , ne znači da ne postoje i korektne i ugodne firme za rad. Jesu u manjini ali ne znači da ne postoje.

Deficitarna radna snaga postavlja uslove , da , krvari 8 sati dnevno ali postavlja uslove.

Vrijeme će iskristalisati to da će se loše gazde morati zadovoljiti lošim ili osrednjim radnicima u produktivnom i etičkom smislu , dobri radnici će raditi u dobrim firmama ili će biti krvavo dobro plaćeni u svakoj firmi za koju se odluče a da im je jedini benefit - lova (i cilj).

Sve ostalo je izvukla Njemačka.
I to je naš problem o kom Senad Hadžifejzović nikad ne govori jer nema interes ni gledanost.
Paul Gascoigne

#7304 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

Može li neko malo pojasniti ovu novu situaciju glede javnog sektora? Kako čujem novi trend je da "tamo više neće niko". Prije je bila pogibija za ta radna mjesta, sada se niko ne prijavljuje na konkurse. Zašto? Zar i dalje ne treba jebena štela za takvo nešto? Znam da su plate razmjerno male u odnosu na realni sektor, ali da neko NEĆE takvu siguricu i dalje ne razumijem. Gdje leži zeko?
vjeshalica

#7305 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

Paul Gascoigne wrote: 27/05/2024 17:53 Može li neko malo pojasniti ovu novu situaciju glede javnog sektora? Kako čujem novi trend je da "tamo više neće niko". Prije je bila pogibija za ta radna mjesta, sada se niko ne prijavljuje na konkurse. Zašto? Zar i dalje ne treba jebena štela za takvo nešto? Znam da su plate razmjerno male u odnosu na realni sektor, ali da neko NEĆE takvu siguricu i dalje ne razumijem. Gdje leži zeko?
Ko kaze da je u drzavnoj sluzbi idealno? Jeste mozda u nekim osnovnim pravima al i tamo mozes tegliti za 10tero samo ako skuze da hoces i znas raditi. Brzo ce te upregnuti kao mazgu, zajebavati itd. Nije atraktivno iz hiljadu razloga.
mali_balon

#7306 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Paul Gascoigne wrote: 27/05/2024 17:53 Može li neko malo pojasniti ovu novu situaciju glede javnog sektora? Kako čujem novi trend je da "tamo više neće niko". Prije je bila pogibija za ta radna mjesta, sada se niko ne prijavljuje na konkurse. Zašto? Zar i dalje ne treba jebena štela za takvo nešto? Znam da su plate razmjerno male u odnosu na realni sektor, ali da neko NEĆE takvu siguricu i dalje ne razumijem. Gdje leži zeko?
Gdje sta kako daj mi konkurs da konkurisem....i na mjesto portira cu ako treba....pusti suplju i dalje se ide preko stele i zato nece raja da konkurise
Haris.ba

#7307 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

Zavisi od profila. Ja iteovaca sto znam u javnoj sluzbi je otislo radi porodiljskog. Kada naradjaju djece, preci ce u privatluk.

Ekonomisti, razni inzenjeri radije ce u privatluk.

Pravnika jos ima puno za izabrati.

Jos se mnoge pozicije popunjavaju stelom. Osim one gdje se malo ljudi prijavi, tipa it.
Paul Gascoigne

#7308 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

mali_balon wrote: 27/05/2024 17:56
Gdje sta kako daj mi konkurs da konkurisem....i na mjesto portira cu ako treba....pusti suplju i dalje se ide preko stele i zato nece raja da konkurise
Pa tako i ja mislim, al ne, svako malo čujem "ma to je prevaziđeno", male plate itd. Pa dobro nisu svi inžinjeri i IT da mogu lijepo probrati kod privatnika.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#7309 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by teskeredzic_22 »

nepass1 wrote: 27/05/2024 15:34

Pa nema koga zaposliti, za pedijatre i pulmologe godinama konkurs otvoren. Nema ko. Specijalizacije djelili iz porodicne medicine, kao nece trebati ni ped ni internista ni pulmolog. Sve ce se na pm rjesavati. Ali sad nista od toga, jer ni porodicnih nema dovoljno, sve preoptereceno. 100-120 pac za 7h, iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec porodicni ima. Izgore ljudi, koliko god elana ima ubije te u pojam sve to. Nema koncentracije.
Internista po europskim propisima 12 pac dnevno treba pregledati, otorinac 17 a neurolog 10. Internista ima 30, otorinac 40, neurolog 20 pac dnevno. Tu ne mozes kvalitetan pregled napraviti.
Onda i privatni sektor i lova u zavodu. "Nicije pare" sto ne bi privatnicima djelili u talu. Duboka tematika, moze se knjiga, magistarski rad nefunkcionalost zdravstvenog sistema u sarajevu.
Svaki Kanton u FBiH lovu i "neatraktivnost" može uzeti kao opravdanje , sarajevski ne može.
Milijardu maraka budžeta , imamo para , možemo ponuditi bogovske plate doktorima , drugi kantoni možda ne mogu ali mi možemo , svaki dan deset ljudi doseli ovdje.
Nema opravdanja , nema - radite svoj posao ili makar postavite sada osnove da za 5 godina bude bolje.

Kurko da prostiš , najvažnije je da za SFF dokažemo kako smo "regionalni centar filma" ili da Benjamina "ima stav oko zastava" i ostalo mlaćenje prazne slame.

Ali prizvati direktnog krivca za ruinu od države u kojoj smo prinuđeni živjeti , SDA i partnere , ponovo na vlast nakon decenija ničega pozivajući se samo i samo na licemjerje političkih protivnika je umobolno.

To što nema bolje alternative ne znači da trenutna alternativa ne može biti bolja. Može. SDA i partneri su davno sve rekli.
Last edited by teskeredzic_22 on 27/05/2024 18:09, edited 3 times in total.
Paul Gascoigne

#7310 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

_BataZiv_0809 wrote: 27/05/2024 10:11
ShnjaZZZ wrote: 27/05/2024 09:54 Sad na konkursu za JP gdje radim tražilo dvoje radnika za radno mjesto koje obavljam, niko se nije prijavio...
Kud ces dalje kad i ministarstva imaju isti problem.
Prije 10tak godina (jesen 2012) 300 ljudi se prijavilo za VOLONTERA u Tuzilastvu BiH.

Danas se za strucnog saradnika u ministarstvu na federalnom nivou jave 3 covjeka.
Na ovo mislim, nije mi jasno zašto.
nlt

#7311 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nlt »

Meni ova priča baca na neku šuplju
Gdje su ti Konkursi u u javnim institucijama gdje se niko ne prijavljuje. Imam raje koja bi rado neki siguran posao pa da im preporučim
Ali pazite, nisu IT stručnjaci
nepass1

#7312 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

teskeredzic_22 wrote: 27/05/2024 18:07
nepass1 wrote: 27/05/2024 15:34

Svaki Kanton u FBiH lovu i "neatraktivnost" može uzeti kao opravdanje , sarajevski ne može.
Milijardu maraka budžeta , imamo para , možemo ponuditi bogovske plate doktorima , drugi kantoni možda ne mogu ali mi možemo , svaki dan deset ljudi doseli ovdje.
Nema opravdanja , nema - radite svoj posao ili makar postavite sada osnove da za 5 godina bude bolje.

Kurko da prostiš , najvažnije je da za SFF dokažemo kako smo "regionalni centar filma" ili da Benjamina "ima stav oko zastava" i ostalo mlaćenje prazne slame.

Ali prizvati direktnog krivca za ruinu od države u kojoj smo prinuđeni živjeti , SDA i partnere , ponovo na vlast nakon decenija ničega pozivajući se samo i samo na licemjerje političkih protivnika je umobolno.

To što nema bolje alternative ne znači da trenutna alternativa ne može biti bolja. Može. SDA i partneri su davno sve rekli.
Nema dr u federaciji nema ih u bih, nece niko sa stokom da se zajebava. Svakako privatni sektor gleda da unisti javni zdravstvo da bi vise love uzimali. Tu je naravno i politika upletena.
Da mi je ko prije 15g pricao da dr idu u prijevremene penzije i daju otkaze proglasio bih ga budalom. Sad redovna pojava
nepass1

#7313 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

nlt wrote: 27/05/2024 18:17 Meni ova priča baca na neku šuplju
Gdje su ti Konkursi u u javnim institucijama gdje se niko ne prijavljuje. Imam raje koja bi rado neki siguran posao pa da im preporučim
Eno u dz zaposljavaju 50 doktora opste medicine ima javni oglas na stranici
Hakiz

#7314 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

nlt wrote: 27/05/2024 18:17 Meni ova priča baca na neku šuplju
Baš tako.

Možda ima ljudi koji rade na crno pa su na birou samo zbog zdravstvenog, ali svi oni koji žele raditi a ne mogu naći posao dokazuju da ne nedostaje radnika.
Babbuka

#7315 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Babbuka »

Znam da nije tema zdravstveni sistem, ali meni dan danas nije jasno kako te porodični pošalje specijalisti koji ti da uputnicu za npr. MRI, i ti to moraš otići naza kod porodičnog da ti oš'ne muhur...žali Bože izgubljenoog vremena i energije (kako pacijenata, tako i ljekara) na takve gluposti u današnji vakat digitalizacije.
Hakiz

#7316 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Babbuka wrote: 27/05/2024 19:51 Znam da nije tema zdravstveni sistem, ali meni dan danas nije jasno kako te porodični pošalje specijalisti koji ti da uputnicu za npr. MRI, i ti to moraš otići naza kod porodičnog da ti oš'ne muhur...žali Bože izgubljenoog vremena i energije (kako pacijenata, tako i ljekara) na takve gluposti u današnji vakat digitalizacije.
Možda zavisi od kantona i ustanove.

U Sarajevu iz hitne u bolnicu bez papirne uputnice, samo se pojavi pacijent, uputnica već stigla elektronski.

Ne znam za domove zdravlja i specijaliste, ali bilo bi čudno da u istom kantonu hitna ide bez papira, a dom zdravlja sa papirima.
Babbuka

#7317 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Babbuka »

Hakiz wrote: 27/05/2024 20:08
Babbuka wrote: 27/05/2024 19:51 Znam da nije tema zdravstveni sistem, ali meni dan danas nije jasno kako te porodični pošalje specijalisti koji ti da uputnicu za npr. MRI, i ti to moraš otići naza kod porodičnog da ti oš'ne muhur...žali Bože izgubljenoog vremena i energije (kako pacijenata, tako i ljekara) na takve gluposti u današnji vakat digitalizacije.

U Sarajevu iz hitne u bolnicu bez papirne uputnice, samo se pojavi pacijent, uputnica već stigla elektronski.

Ne znam za domove zdravlja i specijaliste, ali bilo bi čudno da u istom kantonu hitna ide bez papira, a dom zdravlja sa papirima.
Neka me ispravi neko ako griješim, ali nedavno je član porodice prošao putanju porodični-specijalista-pa nazad porodičnom da udari muhur. Idiotluk
Hakiz

#7318 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Babbuka wrote: 27/05/2024 20:10
Hakiz wrote: 27/05/2024 20:08

Neka me ispravi neko ako griješim, ali nedavno je član porodice prošao putanju porodični-specijalista-pa nazad porodičnom da udari muhur. Idiotluk
Vjerujem ti.

Moja drugarica prije mjesec povrijedila nogu. Otišla u hitnu, pregledali je i rekli da ode u bolnicu. Pita, a uputnica, kažu nema uputnica na papiru, ide elektronski. Došla u bolnicu, uputnica već u bolnici.

Kao što rekoh, možda nisu svi uvezani. Što bi bilo jako čudno i bez veze u kantonu. Između kantona, hajde, ali u istom kantonu bi bilo baš bez veze da nisu svi JU (hitna, DZ i bolnice) uvezani.
bumerangss

#7319 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bumerangss »

nepass1 wrote: 27/05/2024 13:19 Sad i dr odose radije privatno nego u drzavne sluzbe. Ima ih 3-4g pred penziju daju otkaz i odu u eurofarm. Pa i za manje pare ali bez stresa
Pa ne daju bas otkaz jer im je u JU startna 3000 + 500 minuli + 300 to + uslovi + prevoz...= 4000+ i DZ a u bolnici sa nocnim dežurama i pripravnosti izađu preko 5000

Odu u penziju i onda i dobru penziju oko 2000 i pola radnog vremena u privatnim ordinacijama i eto opet oko 4 5000
giannibelif

#7320 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by giannibelif »

Ja imam više developera, imao interne koji su prešli u juniore, nekoliko seniora. Jednom senioru prijatelj iz branše preporučio oglas za SIPA-u, odjel visokoehnološkog kriminala, on se zahvalio, spustio slušalicu i smije se onome što je čuo za stolom sa ostalim kolegama.
nepass1

#7321 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

bumerangss wrote: 27/05/2024 23:19
nepass1 wrote: 27/05/2024 13:19 Sad i dr odose radije privatno nego u drzavne sluzbe. Ima ih 3-4g pred penziju daju otkaz i odu u eurofarm. Pa i za manje pare ali bez stresa
Pa ne daju bas otkaz jer im je u JU startna 3000 + 500 minuli + 300 to + uslovi + prevoz...= 4000+ i DZ a u bolnici sa nocnim dežurama i pripravnosti izađu preko 5000

Odu u penziju i onda i dobru penziju oko 2000 i pola radnog vremena u privatnim ordinacijama i eto opet oko 4 5000
Ne daju svi, ja znam dva dr koja su dali otkaz. Neurolog i oftalmolog. Mislim da je i onaj stomatolog zukic dao otkaz privatno otvara, ali to nisam siguran. Pet pulmologa je otislo u penziju, molili ih da ostanu samo jedan onaj sa ilidze ostao. Znam sa pm da su molili dr da ne idu u penziju. Jos jedan neurolog je u prijevremenu otisao. To je ono sto ja znam, a znam 5%
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#7322 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

teskeredzic_22 wrote: 27/05/2024 17:20 Vrijeme će iskristalisati to da će se loše gazde morati zadovoljiti lošim ili osrednjim radnicima u produktivnom i etičkom smislu , dobri radnici će raditi u dobrim firmama ili će biti krvavo dobro plaćeni u svakoj firmi za koju se odluče a da im je jedini benefit - lova (i cilj).
Gazde masovno odobravaju uvoženje jeftine radne snage iz firaunskih zabiti, ne zato što su ekstra stručni i produktivni, nego zato što su JEFTINI. Meni se lično vlasnik jedne metaloprerađivačke firme hvalio uvozom takvih radnika jer ćute i rade po cijeli dan ako treba! Za njih je 1000 KM kao nama 5000 eura, samo mu daj da jede, nemoj ga tući i guziti, radi ko dragstor...Idealan radnik za naše robovlasnike kao u zlatna izrabljivačka vremena do 2015 godine :-?

To obavezno napominje, ali nakon kuknjave kako nema naših radnika jer su otišli vani...zašto pitam se samo.. :?

Deficitarna radna snaga se nabraja na prste jedne ruke, ali i pored te činjenice gazdama je ne zmija, nego troglava ždaja u džepu! Jedan takav što se bavi građevinom i unutrašnjim radovima je rekao da ko hoće platu preko 1500 KM slobodno neka ide Švabi, jer on neće dati više. Naravno, kuka da nema majstora ni za lijek. Hoćeš da ti kažem gdje je kupio stan? Garant mu slabo ide posao... :-)

It's easy with another's dick glooginje to kick :oops:
markopd

#7323 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

Babbuka wrote: 26/05/2024 22:53
Nekako je manje izražen nedostatak radne snage. Nije neubičajeno sresti ljude koji su se vratili sa rada iz SLO ili DE.
Upravo tako.U poslednjih godinu dana više ljudi iz moje okoline se vratilo,nego onih što su otišli.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7324 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

ja danas u istocnom sarajevu vidio u pekari filipinka... definitivno nas zamjenjuju :D

nasi ljudi idu na zapad a ovdje dovode aziju

to su svjetski trendovi

zajebace nas gazde kao 1997
NediM17

#7325 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by NediM17 »

Eto ti sanse da se konacno skrasis, dobra katolkinja s Filipina. :mrgreen:
Post Reply