Pa što bi se za 500 maraka natez'o sa svakim djetetom i njihovim roditeljima. Ako radi u svom hostelu ne da mu se ne bi isplatilo, nego bi bio na gubitku.Seyfo wrote:Znam lika zavrsio geografiju u Sarajevu,otvorio hostel,ubi parama,svake godine prosiruje za dvije sobe. Nudili mu da radi pola norme u osnovnoj skoli,kad je vidio za koju mizeriju od plate,kae necu. Ako on laze,lazem i ja.
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
Sydnor
#7301 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- mirsek
#7302 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
konjislav wrote:Skandinavske zemlje još nemaju toliku potrebu za ljudima zbog ekonomije da moraju da uvlače puno ljudi sa strana. Amerika i Njemačka su najbolji primjeri kapitalističkih zemalja i kod njih je puno manje toga nego u Skandinaviji.uglavnomja wrote:to struka nestruka zvanje prosjek ...
ima na animal planet naka veterinarka sa aljaske
i ima vet. tehnicara alexa
i kaze aleks je veterinar iz srbije
ali kod nje radi kao tehnicar
a radi sve moguce sto radi veterinar
a u norveskoj
kazu norveske stranice veterina je fakultet koji je najteze upisati
i ne znam za nase fakultete, ali znam da je lik nedje iz juzne amerike mislim morao da polozi 3 ispita da dobije licencu, a to bi ga kostalo godinu zivota, 10-ak hiljada eura skolarine plus troskovi zuvota nedje na sjeveru
bio azilant, nije imao uslova i radio u starackom domu, naravno ...srecom se izvukao od pranja gujica (bukvalno, ne figurativno) jer je polozio vozacki i poceo raznositi hranu
i pitam ga zasto ne trazi posao u nekoj vet. stanici
kolutanje ocima, kaze to je rezervisano za mlade norvezane koji vole zivotinje, a nemaju neke skole ...
on nije imao sansi ni da cisti tamo
U ovoj firmi u koju sam došao, jako sam se iznenadio kada sam vidio koliko ima stranaca. Ima jedno 85 različitih nacionalnosti (podatak iz HR-a) i dosta manje švaba nego stranaca.
Ovi sektori što rade direktno sa klijentima su logično pretežno švabe jer moraju pričati sa klijentima tečnim njemačkim. Razvoj (software-a), marketing, istraživanje, data science tim, itd. pretežno stranci i to većina ili ne zna njemački ili vrlo slabo. Za sve ide englesk, firma u srcu Dojčlanda, u glavnom gradu Berlinu. Hitler se sad u grobu okreće ko na ražnju.
Da slučajno ekonomija Skandinavskih država traži toliko stručnjaka iz drugih zemalja kao što je to slučaj sa Amerikom i Njemačkom, imao bi istu situaciju i u Skandinaviji kao i ovdje (u Njemačkoj).
Jesi li se smjestio ?
Btw. Bavag cetvrta banka po jacini u Austriji a po Forbes-u Fidor u top 5 najjacih banaka u Njemackoj od skoro 50 na listi
-
Otto24
#7303 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
“Nekada sam poslije svakog slusanja Wagnera imao zelju da izvrsim invaziju na Rusiju. U zadnje vrijeme, kad god cujem arapsku muziku pozelim Blitzkrieg velikog obima u pravcu Bosfora.”konjislav wrote:U ovoj firmi u koju sam došao, jako sam se iznenadio kada sam vidio koliko ima stranaca... firma u srcu Dojčlanda, u glavnom gradu Berlinu. Hitler se sad u grobu okreće ko na ražnju.
~Hans Landa, penzioner iz Berlina
-
Seyfo
#7304 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Cudno mi je to sto Konjislav prica,ja cuo da u onim drzavama ciji narodi misle da svijet pocinje od njih i zavrsava s njima (a to su redom V.Britanija,Francuska,Njemacka i Italija) moras znati domicilni jezik da bi zivio i privredjivao,sto bi znacilo da u Njemackoj ne mozes zivjeti bez njemackog. Mali narodi,Belgija-Flandrija,Svica,Svedska, Danska itd ne zahtijevaju svoj jezik i mozes sa engleskim zivjeti (ili bar raditi) normalno. Doduse ovo za Njemacku vjerovatno predstavlja situaciju novijeg datuma da nuzda zakon mijenja.
- mirsek
#7305 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Berlin je ja mislim grad sa najvise doseljavanja stranaca u Njemackoj. Mozda je i ovo razlog,Seyfo wrote:Cudno mi je to sto Konjislav prica,ja cuo da u onim drzavama ciji narodi misle da svijet pocinje od njih i zavrsava s njima (a to su redom V.Britanija,Francuska,Njemacka i Italija) moras znati domicilni jezik da bi zivio i privredjivao,sto bi znacilo da u Njemackoj ne mozes zivjeti bez njemackog. Mali narodi,Belgija-Flandrija,Svica,Svedska, Danska itd ne zahtijevaju svoj jezik i mozes sa engleskim zivjeti (ili bar raditi) normalno. Doduse ovo za Njemacku vjerovatno predstavlja situaciju novijeg datuma da nuzda zakon mijenja.
https://www.internationalcitizens.com/m ... expats.php
Skoro 20% stanovnika ili preko 700.000 stranaca zivi u Berlinu, doduse ima i dosta izbjeglica iz aktuelnih ratova.
- mousstapha
#7306 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Do sada sam iskusio da niko u Njemackoj nema problem da se prilagodi kada je jezik u pitanju. Imamo jednog lika u timu koji ne govori njemacki i cijeli tim se presalta na engleski. Berlin je sto se tice toga najekstremniji primjer. Mnogi upravo zbog te cinjenice da sve prolazi sa engleskim idu upravo u Berlin.
- Radio Sarajevo
#7307 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da bi radio u Berlinu, ne treba ti njemački, i to je vjerovatno jedini njemački grad gdje je to tako. Problem nastaje kada rješavaš administrativne stvari, odlaziš u opštinu, prijavljuješ porez i sl. Čak i u Holandiji porez ne možeš prijaviti na engleskom, osim ako angažuješ neku agenciju, a to moraš platiti.Seyfo wrote:Cudno mi je to sto Konjislav prica,ja cuo da u onim drzavama ciji narodi misle da svijet pocinje od njih i zavrsava s njima (a to su redom V.Britanija,Francuska,Njemacka i Italija) moras znati domicilni jezik da bi zivio i privredjivao,sto bi znacilo da u Njemackoj ne mozes zivjeti bez njemackog. Mali narodi,Belgija-Flandrija,Svica,Svedska, Danska itd ne zahtijevaju svoj jezik i mozes sa engleskim zivjeti (ili bar raditi) normalno. Doduse ovo za Njemacku vjerovatno predstavlja situaciju novijeg datuma da nuzda zakon mijenja.
-
Suzie Q
#7308 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U Frankfurtu npr je sluzbeno nastanjeno vise stranaca od nijemaca i isto moze naci posao samo s engleskim.
Jos jedna stvar koja mnogima nije poznata je da se engleski u Njemackoj aktivno koristio od 45-e u podrucjima koja su nakon podjele pripala SAD. A amerikanci su tek u skorijoj proslosti napustili Njemacku, mnogo ih je i ostalo. Tako da cete se u vecim gradovima bez problema snalaziti s engleskim.
Jos jedna stvar koja mnogima nije poznata je da se engleski u Njemackoj aktivno koristio od 45-e u podrucjima koja su nakon podjele pripala SAD. A amerikanci su tek u skorijoj proslosti napustili Njemacku, mnogo ih je i ostalo. Tako da cete se u vecim gradovima bez problema snalaziti s engleskim.
-
Suzie Q
#7309 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jos da dodam prema mom iskustvu, u institucijama se također moze obaviti sta treba s engleskim, nekad moze i na drugim jezicima ako postoji sluzbenik koji ih govori. Obrasci se cesto nude na vise jezika, pogotovo EU jezici su zastupljeni pa npr dosta toga ima i na hrvatskom, recimo za Kindergeld.
Ima naravno i onih koji ne dozvoljavaju druge jezike, ali engleski stvarno prolazi svugdje.
Ima naravno i onih koji ne dozvoljavaju druge jezike, ali engleski stvarno prolazi svugdje.
- 512MB
#7310 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bubas ko maksim po diviziji. U Njemackoj mozes absolutno sve administrativne stvari bez njemackog jezika zavrsavat, jer postoje obrasci na nekih desetak stranih jezika. Znas ti koliko expats zive u Njemackoj, ambasadora, stranih menadzera, itd itd?Radio Sarajevo wrote:Da bi radio u Berlinu, ne treba ti njemački, i to je vjerovatno jedini njemački grad gdje je to tako. Problem nastaje kada rješavaš administrativne stvari, odlaziš u opštinu, prijavljuješ porez i sl. Čak i u Holandiji porez ne možeš prijaviti na engleskom, osim ako angažuješ neku agenciju, a to moraš platiti.Seyfo wrote:Cudno mi je to sto Konjislav prica,ja cuo da u onim drzavama ciji narodi misle da svijet pocinje od njih i zavrsava s njima (a to su redom V.Britanija,Francuska,Njemacka i Italija) moras znati domicilni jezik da bi zivio i privredjivao,sto bi znacilo da u Njemackoj ne mozes zivjeti bez njemackog. Mali narodi,Belgija-Flandrija,Svica,Svedska, Danska itd ne zahtijevaju svoj jezik i mozes sa engleskim zivjeti (ili bar raditi) normalno. Doduse ovo za Njemacku vjerovatno predstavlja situaciju novijeg datuma da nuzda zakon mijenja.
A pogotovo u IT sirom Njemacke, ne samo u Berlinu, netrebas njemacki nikako, engleski je dovoljan. I mi smo dvije godine svaki dan pricali engleski jer su dva momka bila iz Poljske...
- Radio Sarajevo
#7311 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
How yes no...512MB, who is currently on your ignore list, made this post.
Display this post.
- 512MB
#7312 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bravo
To ne mjenja cinjenicu da pises gluposti..
To ne mjenja cinjenicu da pises gluposti..
-
Sydnor
#7313 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da su to barem gluposti.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#7314 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
https://banjaluka.net/siromastvo-tjera- ... ili-limun/
I ovdje se prema nekima radi o nesposobnima i lijenima
-
Fudo387
#7315 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jedan dan krade jaje da prezivi, drugi dan se lozi na nacionalisticku furku lokalnih hahara, i sad bi ga kao trebao shvatiti?Lajavikrelac wrote:https://banjaluka.net/siromastvo-tjera- ... ili-limun/
Bas me briga.
Mozda jednog dana skonta da se mrznja ne jede, do tada, skroman cimbur i jos skromnija limunada, pa ako ga uVate, uVatili i jesu.
- stakasa
#7316 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Svi vi sto ste IT struke i planirate ka njemackom govornom podrucju - dobro citajte sta vam 512MB pise. Ja mislio on otiso tamo ko momcic pa sada obnavlja jezik i gramatiku po forumu a ne sve od pocetka. Respect!HAVANA wrote:Eeee,ja sam djevica,mi smo na cijeni.512MB wrote: Dok sam bio klinac mojima je to predstavljalo kategoricki imperativ i moralnu vrijednost da pored njemackog i engleskog naucim i bosanski, jbga stara skola jugo komunjara akademika... a posto mi je caca obozavao Kanta, otud sam i ovako kriticnog duha i zadrt, a mozda i sto sam bik po horoskopu a lav po naravi...
- HAVANA
#7317 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dje mene nadje citirat
Toliko volim,znam i interesuje me ta struka,to je nevjerovatno interesovanje. 
- stakasa
#7318 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Naletio mi, nisam naso orginalni postHAVANA wrote:Dje mene nadje citiratToliko volim,znam i interesuje me ta struka,to je nevjerovatno interesovanje.
-
Fudo387
#7319 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja ne znam kako ono neko zavoli?HAVANA wrote:Dje mene nadje citiratToliko volim,znam i interesuje me ta struka,to je nevjerovatno interesovanje.
Po citav dan mu algoritimi i milijarde brojeva letaju pred ocima, i on tandara po tastaturi k’o nista.
Ja bih se bacio u Neretvu.
- 512MB
#7320 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Konjislave jes naso stan?

-
detroit-mercy
#7321 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jarane, grijesis debeloRadio Sarajevo wrote:Da bi radio u Berlinu, ne treba ti njemački, i to je vjerovatno jedini njemački grad gdje je to tako. Problem nastaje kada rješavaš administrativne stvari, odlaziš u opštinu, prijavljuješ porez i sl. Čak i u Holandiji porez ne možeš prijaviti na engleskom, osim ako angažuješ neku agenciju, a to moraš platiti.Seyfo wrote:Cudno mi je to sto Konjislav prica,ja cuo da u onim drzavama ciji narodi misle da svijet pocinje od njih i zavrsava s njima (a to su redom V.Britanija,Francuska,Njemacka i Italija) moras znati domicilni jezik da bi zivio i privredjivao,sto bi znacilo da u Njemackoj ne mozes zivjeti bez njemackog. Mali narodi,Belgija-Flandrija,Svica,Svedska, Danska itd ne zahtijevaju svoj jezik i mozes sa engleskim zivjeti (ili bar raditi) normalno. Doduse ovo za Njemacku vjerovatno predstavlja situaciju novijeg datuma da nuzda zakon mijenja.
-
detroit-mercy
#7322 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma nije samo to, jutros naletih na vijest da je nostrifikacija ili valuiranje nasih diploma vani pod upitnikom jer vec preko godine visokoskolske ustanove nisu dostavile potrebnu dokumentaciju.Lajavikrelac wrote:https://banjaluka.net/siromastvo-tjera- ... ili-limun/
Potrebna dokumentacija je vjerovatno aplikacija koja uzme normalnoj osobi jedno 30tak minuta da zavrsi.
I onda se covjek pita sta pojedine sluzbe rade i ima li koga da je briga ili jednostavo raju boli kurac za sve
Onda ide red iscudjavanja, gdje ide svijet iz vakog rahatluka.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#7323 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma joj...ovamo se rugaju curi koja je završila državni fakultet na Palama, a sa druge strane i ove "eminentne" u SA i BL vani uvažavaju ko papa Talmud
Pitao ja gore kad sam bio u DE za proceduru nostrifikacije naše diplome i to njihovog pravnika, kad mi je stalo nabrajati i objašnjavati šta sve treba onako u prenesenom značenju mi je savjetovao da se manem ćorava posla... 
- Bluemore
#7324 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Za diplomu pogledaj na anabin bolje nego da pitas slucajnog pravnikaLajavikrelac wrote:Ma joj...ovamo se rugaju curi koja je završila državni fakultet na Palama, a sa druge strane i ove "eminentne" u SA i BL vani uvažavaju ko papa TalmudPitao ja gore kad sam bio u DE za proceduru nostrifikacije naše diplome i to njihovog pravnika, kad mi je stalo nabrajati i objašnjavati šta sve treba onako u prenesenom značenju mi je savjetovao da se manem ćorava posla...
- nKrkan
#7325 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Je li dobro po slovensku ekonomiju ovakav brutan uplit radne snage iz Srbije i BiH.?
Bio sam skoro polagao codu 95 y jednoj skoli i bilo nas je oko 80 , i govore meni ovako je svaki drugi vikend. Koliko samo ljudi ide gore na razne nacine nevjerovatno
Bio sam skoro polagao codu 95 y jednoj skoli i bilo nas je oko 80 , i govore meni ovako je svaki drugi vikend. Koliko samo ljudi ide gore na razne nacine nevjerovatno