Da neko prelazi granice,radi sta oce,ne posjeduje nikakve dokumente.Tebe bez licne karte zaustavi policija ima pravo ti kaznu da pise, on lagano hoda okolo bez bilo kakvog dokumentapaladinka wrote:Ali sta ? Objasni?славянин wrote:Slazem se u potpunosti. Glupost je sta se dozvolilo
Ilegalni migranti u BiH
- славянин
#7301 Re: Migranti u BiH
- CPT
#7302 Re: Migranti u BiH
Ja ba... sve redovi bili nekad za Tursku, Bugarsku i Albanijuславянин wrote:Pa sto ne traze statuse po grckoj,turskoj,srbiji,bih,hrvatskoj .. nego bas njemacka,austrija i to okolo basCPT wrote:
Imas vise opcija...
a) udas se
b) otvoris firmu
c) radis na crno
Gradjevinske firme iz SLO/HR zaposljavaju radnike iz Albanije jer Bosanac ne moze zivjeti od 600€ plate. Oni mogu jer dolaze kao samci i zive u jednoj sobi.
Njihova namjera je da pokusaju dobiti nekakav status. Sta god dobiju obicno je bolje od onog sto napustaju. U najgorem slucaju mogu raditi na crno dok ne odu.
-
paladinka
#7303 Re: Migranti u BiH
Ali gdje granicna policija?славянин wrote:Da neko prelazi granice,radi sta oce,ne posjeduje nikakve dokumente.Tebe bez licne karte zaustavi policija ima pravo ti kaznu da pise, on lagano hoda okolo bez bilo kakvog dokumentapaladinka wrote:Ali sta ? Objasni?славянин wrote:Slazem se u potpunosti. Glupost je sta se dozvolilo
-
Niemand
#7304 Re: Migranti u BiH
Joj kad cujem oni zele i oni ne zele. Zelje su jedno, stvarnost drugo. Jes njima zelja da se maknu iz bosne i da idu dalje, al stvarnost je da su zapeli sa tim zeljama u zemlji koja nit im moze pretjerano pomoci nit ih moze zastiti nit ista.
Malo manje o zeljama i vise o cinjenicnom stanju, sta dalje i do kad? Svi gubimo mjesece i godine cekajuci godoa i niko nista. Pa evo i ovi sto su tu, oke ti hoces dalje al ne uspijevas otici, i treba ti pomoc, smjestaj, hrana, sve oke, al do kad se ta osoba treba izdrzavati? Godinu, dvije, deset?
Zakoni uredjuju odnose medju ljudima. Ignorisati ih vodi u ove besmislene situacije.
Malo manje o zeljama i vise o cinjenicnom stanju, sta dalje i do kad? Svi gubimo mjesece i godine cekajuci godoa i niko nista. Pa evo i ovi sto su tu, oke ti hoces dalje al ne uspijevas otici, i treba ti pomoc, smjestaj, hrana, sve oke, al do kad se ta osoba treba izdrzavati? Godinu, dvije, deset?
Zakoni uredjuju odnose medju ljudima. Ignorisati ih vodi u ove besmislene situacije.
- славянин
#7305 Re: Migranti u BiH
Ne moze jer je Srbija bila na toj strani kontas , mada kada te neko oce da zakolje onda bjezis gdje mozes, za razliku od ovih nehljebovica.CPT wrote:
Ja ba... sve redovi bili nekad za Tursku, Bugarsku i AlbanijuI ti bi sigurno u slicnoj situaciji trazio azil u HR i ne u Njemackoj
-
paladinka
#7306 Re: Migranti u BiH
Mnogi ne znaju ali ljudi bez papira u europi isto osnovna prava :
- CPT
#7307 Re: Migranti u BiH
Kontas da su i onda znali za avione... I da se odlazilo iz Ljubljane prema Turskoj (recimo). Neke guzve nije biloславянин wrote:Ne moze jer je Srbija bila na toj strani kontas , mada kada te neko oce da zakolje onda bjezis gdje mozes, za razliku od ovih nehljebovica.CPT wrote:
Ja ba... sve redovi bili nekad za Tursku, Bugarsku i AlbanijuI ti bi sigurno u slicnoj situaciji trazio azil u HR i ne u Njemackoj
- славянин
#7308 Re: Migranti u BiH
Gdje je i drzava BiH tu. Nemamo mi cim da pokrijemo svoju granicu, a ako krenu da ih tuku kao sto hrvati rade nemamo lobiste po eu da zaustave shitstorm od ngo koji bi poceli da ke**ju.paladinka wrote: Ali gdje granicna policija?
Inace evo meni kao drzavljaninu BiH:
Član 12. Načini provjere identiteta (1) Provjera identiteta osobe vrši se uvidom u njezinu osobnu kartu ili koji drugi javni dokument koji sadrži njezinu fotografiju i njezin potpis. (2) Izuzetno od stava 1. ovog člana, provjera identiteta može se izvršiti i na osnovu izjave druge osobe čiji je identitet utvrđen. (3) Kada je neophodno, provjera identiteta može uključivati i provjeru boravišta ili prebivališta. Član 13. Ovlast utvrđivanja identiteta (1) Ovlast utvrđivanja identiteta primjenjuje se prema osobi koja ne posjeduje dokument iz člana 12. stav 1. ovog Zakona, ili ukoliko postoji sumnja u vjerodostojnost tog dokumenta. Identitet se utvrđuje metodama i sredstvima kriminalističke tehnike.
Ovlast provjere identiteta osoba (1) Policijski službenik ovlašten je da izvrši provjeru identiteta osobe koja: 1.predstavlja prijetnju drugoj osobi ili javnom redu ili sigurnosti koja zahtijeva policijsku akciju; 2.se pregleda ili protiv koje su poduzete druge mjere ili radnje propisane zakonom; 3.je zatečena u objektu ili drugim prostorijama ili u vozilu koje se pregleda, ukoliko je provjera identiteta neophodna; 4.je zatečena na području ili u objektu u kojem je sloboda kretanja privremeno ograničena,ukoliko je provjera identiteta neophodna; 5.načinom na koji se ponaša izaziva sumnju da je učinilac krivičnog djela, prekršaja ili drugog zabranjenog ponašanja, ili da ga namjerava učiniti, ili koja svojom fizičkom pojavom sliči osobi za kojom se traga; 6.je zatečena na mjestu gdje je iz sigurnosnih razloga neophodno utvrditi identitet svih osoba ili grupe osoba. (2) Policijski službenik osobu će obavijestiti o razlozima zbog kojih je potrebna provjera njezinog identiteta.
I onda prodje ovaj sa bling bling satom iz pakistana bez ikakvog dokumenta i nista nikome
- Bloo
- Globalna šefica
#7309 Re: Migranti u BiH
Poprilicno Bosnjaka je odselilo u Tursku od pocetka proslog stoljeca...
- славянин
#7310 Re: Migranti u BiH
Znaci pazi - pobjegao do sigurnosti, i onda uzme avion da leti negdjeCPT wrote:
Kontas da su i onda znali za avione... I da se odlazilo iz Ljubljane prema Turskoj (recimo). Neke guzve nije bilo
- Bloo
- Globalna šefica
#7311 Re: Migranti u BiH
U sridu.Niemand wrote:Joj kad cujem oni zele i oni ne zele. Zelje su jedno, stvarnost drugo. Jes njima zelja da se maknu iz bosne i da idu dalje, al stvarnost je da su zapeli sa tim zeljama u zemlji koja nit im moze pretjerano pomoci nit ih moze zastiti nit ista.
I mi najebali i oni.
- Edin H.
#7312 Re: Migranti u BiH
Eto ti ces mi iz Bosne objasnjavatiславянин wrote:Ne nego ce ici do prve sigurne zemlje i traziti azil, ako ga traze u zemlji eu ista ce ih rasporediti po kvotama. Nego EU rjesava i skoro je skroz rijesila problem, ono sto ostane u BiH da je sa srecom - taman u ovaj miks i oni da uleteEdin H. wrote:Jok nego ce ici u zemlje u kojima se ne mogu izdrzavati.Bloo wrote:
Dalje, njihova namjera je da bez papira dodu do zeljene zemlje gdje ce odmah dobiti posao i moci se izdrzavati?
Znam masu nashi ljudi koji su dosli u ratu, i dan danas na socijali, o cemu se ovdje prica?![]()
Koju masu ljudi , Evo ja znam 3 u holandiji - 2 otplacuju kuce na kredit jedan je vec otplation (i to kuce ne stanove pazi), Francuska jedan radi u drzavnoj sluzbi,Njemacka znam barem 10 ljudi svi zaposleni, austrija znam iz Srbije drzi restoran ... o cemu ti pricas molim te
Ne spominji one koji nisu imali mogucnost se nakace na socijalu, nego one koji su preko 25 godina na socijali
Da se razumijemo, ne osudjujem ja nikoga, svako se snalazi kako zna i umije, ali samo malo realnosti i fer odnosa i za druge ljude koji traze bolji zivot za sebe i svoje familije.
- CPT
#7313 Re: Migranti u BiH
Bas? Pa kako su onda ostali dosli do Kanade? SAD?славянин wrote:Znaci pazi - pobjegao do sigurnosti, i onda uzme avion da leti negdjeCPT wrote:
Kontas da su i onda znali za avione... I da se odlazilo iz Ljubljane prema Turskoj (recimo). Neke guzve nije bilopa nisu u restoranu da biraju zemlju kao sto ti ovim koji sada tumaraju okolo bi dopustio.
- славянин
#7314 Re: Migranti u BiH
Zato sto je Amerika prihvatala izbjeglice iz BIH i dosta onih sto su zavrsili po austriji njemackoj hrvatskoj su zatrazili azil i dopusten im je dolazak.Inace sta mislis kako su dosli u Ameriku - ono sjeli na avion i sletili jelCPT wrote:
Bas? Pa kako su onda ostali dosli do Kanade? SAD?Cuj, zbog izbjeglistva ne mogu na avion
-
paladinka
#7315 Re: Migranti u BiH
Nek si svako ukcsa pojam sans papier . Po europi ima puno ljudi koji so na crno , ali recimo sta mi ne vidimo ima puno osoba iz juzne Americe koji su ilegalno u Europi.
- Bloo
- Globalna šefica
#7316 Re: Migranti u BiH
Evo ja trazim.Edin H. wrote:
Da se razumijemo, ne osudjujem ja nikoga, svako se snalazi kako zna i umije, ali samo malo realnosti i fer odnosa i za druge ljude koji traze bolji zivot za sebe i svoje familije.
Ne mogu dobiti radnu vizu sranje ni kvalifikacije.
Kako cu?
- славянин
#7317 Re: Migranti u BiH
Ne nego ces ti meni iz britanije objasnjavati, zivio sam u Francuskoj vise godina a sto se tice EU proveo sam po njemackoj,holandiji,austriji barem po 2-3 mjesca - pazi sve to legalno sa papirimaEdin H. wrote:
Eto ti ces mi iz Bosne objasnjavati![]()
Ne spominji one koji nisu imali mogucnost se nakace na socijalu, nego one koji su preko 25 godina na socijali, svi satro prolupali u ratu, dobili invalidnine, rade na crno, ne bi ih topom nazad u BiH natjerao i onda dodju na ljeto i prodaju se kao uspjesni poslovni ljudi, a ja znam ko su i of cega zive.
- славянин
#7318 Re: Migranti u BiH
Kakav pojam to znaci bez papira na francuskompaladinka wrote:Nek si svako ukcsa pojam sans papier . Po europi ima puno ljudi koji so na crno , ali recimo sta mi ne vidimo ima puno osoba iz juzne Americe koji su ilegalno u Europi.
-
paladinka
#7319 Re: Migranti u BiH
Da tacno ! i to je raalno , da postji odredjen procent ljudi koji zive godinama na crno!
- славянин
#7320 Re: Migranti u BiH
I to je ok, znaci ? Pa ajde onda da ukinemo sve granice i neka ide gdje ko ocepaladinka wrote:Da tacno ! i to je raalno , da postji odredjen procent ljudi koji zive godinama na crno!
-
paladinka
#7321 Re: Migranti u BiH
Niko i ne zeli u Bosnu!славянин wrote:I to je ok, znaci ? Pa ajde onda da ukinemo sve granice i neka ide gdje ko ocepaladinka wrote:Da tacno ! i to je raalno , da postji odredjen procent ljudi koji zive godinama na crno!
-
paladinka
#7322 Re: Migranti u BiH
Mnogi bosanci su isto bilo na crno .славянин wrote:I to je ok, znaci ? Pa ajde onda da ukinemo sve granice i neka ide gdje ko ocepaladinka wrote:Da tacno ! i to je raalno , da postji odredjen procent ljudi koji zive godinama na crno!
- славянин
#7323 Re: Migranti u BiH
Ja govorim o svim granicama, ili da se ukinu granice pakistancima a mi u bosni nama da ostave granice,ili da nekako po boji koze ili kako to ide za koga postoji granica a za koga ne ?? Kako predlazes to ??paladinka wrote:Niko i ne zeli u Bosnu!славянин wrote:I to je ok, znaci ? Pa ajde onda da ukinemo sve granice i neka ide gdje ko ocepaladinka wrote:Da tacno ! i to je raalno , da postji odredjen procent ljudi koji zive godinama na crno!
Nego kakvi su zakoni u svici, mogu li ja kako preko kakve planine da se usunjam i da hodam bez dokumenta
- славянин
#7324 Re: Migranti u BiH
Ne razumijem te ? pocela si da zaboravljas nas jezik - u kojem si dijelu lijepe tvoje ? frankofonskom ili njemackom govornom podrucijupaladinka wrote:Mnogi bosanci su isto bilo na crno .славянин wrote:I to je ok, znaci ? Pa ajde onda da ukinemo sve granice i neka ide gdje ko ocepaladinka wrote:Da tacno ! i to je raalno , da postji odredjen procent ljudi koji zive godinama na crno!
-
Niemand
#7325 Re: Migranti u BiH
Nikad ne znas, mozda nas ovo opameti pa se prifatimo zakona ozbiljnije.Bloo wrote:
U sridu.
I mi najebali i oni.
Najgore sto ta nada, kako su eto samo jos koji dan il jos samo koju sedmicu tu, najvise steti djeci, masa ih je godine skolovanja izgubila lutajuci balkanom.