REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post Reply
Sanjarko

#7301 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Sanjarko »

dale cooper wrote: Nisam rekao da je tamo nema. Samo daleko od toga da je institucionalizirana ovako kao kod nas.
Ma nije mozda kod nizih sluzbenika ali visi nivo vlasti mozda i gore nego ovdje. Napisao sam sta mislim.
Evo svi koji su avijaticari, koji se bave sa tim kazu da od ovih novih F35 aviona je jedan visak model, neki govore cak i 2 modela da su visak. Ima blok A, B, C. Ne sjecam se. I mnogi upravo govore da su velike pare na tome uzete.

Znaci u nekom vidu korupcije uzete pare za nista. Ko u nas ono stimanje tendera.

Imaju ljudi vise para pa se mozda manje korupcija i primjeti, al sto jest, jest na nizim nivoima ima je manje.

Ma pametni ljudi ogranicili sve skoro pa i korupciju. Evo bas pricao danas o kocki u Merici i nju su ogranicili, ne ko u nas, ima kockarnica [citaj kladara, kladionica] ko piljara.

Najgore sto je sve gore, i gore. Vec ima godinama. I ova presuda i rat ovdje to pokazuje.
Eno ima tema moja demografija, izumiremo upravo zbog rata ovog mozda, i svega nakon njega.

Umjesto da smo priznali greske i zlocine, kaznili zlocince, itd. a ne nastavili, treba pobit, protjerat, itd.

Nego nadat se da nas neko bolji poklopi, pa barem da mozda uspijemo opstati.

Ne bi dalje van teme.
Pozdrav.
dudevitz

#7302 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by dudevitz »

palermo wrote:
kluz franjo wrote: Da se ne vraćamo sada 10 godina unazad i nabrajamo šta se sve tada moglo uraditi. Vratimo se 9 mjeseci unazad do momenta kada je onima odabranima bilo poznato da MSP od građanina Sakiba traži novo ovlaštenje.
Ima li BiH pravo na predavanje zahtjeva za reviziju presude? Ima.
Za potrebe samog čina PREDAVANJA/PODNOŠENJA zahtjeva BiH mora ispuniti samo dva uslova.
1. da nije prošlo 10 godina od presude i 2. da zahtjev u ime BiH preda osoba ovlaštena za predstavljanje BiH.
Znači, postoje puno bolji pravnici i od mene i od Sakiba koji tvrde da zahtjev koji bi predala ambasadorka u Hagu (koja ima odluku o imenovanju tj. ovlaštenje sva tri člana Predsjedništva da zastupa BiH u Holandiji) ili Denis Zvizdić (koji ima ustavna ovlaštenja, a izabran je u Parlamentu BiH), da bi takav zahtjev vrlo vjerovatno bio ZAPRIMLJEN, te da bi Sud prije eventualnog odbacivanja morao ući u meritum.
Zašto se Bakir I odlučio za varijantu koja je jedino sigurno značila NE PODNOŠENJE zahtjeva, to je ono što ja pitam.
Jasna mi je želja da se nekakva druga realnost "utka u kolektivno sjećanje naroda", a nije ni nova na ovim prostorima.
Nisam pravnik pa stvarno ne znam što bih rekao na ovo tvoje. Zvuči mi interesantno pa pošto ovdje ima pravnika bilo bi zanimljivo čuti i njihova mišljenja.
Ništa od toga, to sa ambasadorom i Zvizdićem je bilo nemoguće, pa neće niko u zatvor, a druga stvar i da je neko od njih to uradio, identična stvar bi bila urađena: 3 pisma, 3 odgovora, Sud utvrdio da nema dogovora (kao što je i sad uradio).
Probudite se, i ne maštajte. Ova priča je gotova.
Haman2

#7303 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Haman2 »

Svi oni koji iz ovih ili onih razloga optuzuju bosnjacko vodjstvo moraju prouciti povjest muslimana u Evropi od poraza Osmanila pod Becom. Poslije toga morali bi prouciti iseljavanje muslimana iz Srbije i Hrvatske. Nakon toga trebali bi prouciti stradanja muslimanskih civila u balkanskim ratovima i na kraju stradnje muslimana i to posebno u Drugom svjetskom ratu. Kad to spoznaju, lakase ce razumjeti sve ono sto nam se dogodilo u poslednjem ratu. Da bi im jos u pomogli u pravilnom zakljucivanju evo jedan komentar uglednog drzavnika ciji su politicari bili zaduzeni za BiH i i profiliranje njenih unutrasnjih odnosa sve do podjele BiH Dejtonskim mirovnim ugovorom.

Dakle, da procitamo.

JOHN MAJOR (DZON MEJDZOR): NASTAVITI S PREVAROM SVE DOK BiH NE PRESTANE POSTOJATI, A MUSLIMANI SE NE RASELE

BIVSI BRITANSKI PREMIJER OBAVJESTAVA DA "OVAKAV STAV IMA SVAKA DRUGA EVROPSKA I SJEVERNOAMERICKA VLADA
(AUTOR: RUZDIJA ADZOVIC)

Head and shoulders of man in suit with grey hair in side parting, wearing large glasses with brown frame.

Image
Dzon Mejdžor (John Major): Trajna politika
Foto: Arhiv
Neiskrenost međunarodne zajednice skupo je koštala građane Bosne i Hercegovine, a najveće žrtve dvolične politike pojedinih zemalja bili su Bošnjaci, koji su tokom agresije na našu zemlju ostavljeni u sendviču između zločinačkih namjera našeg istočnog i zapadnog susjeda.

Vance-Owenov plan

Primjera koji to potvrđuju je mnogo. Jedan od najeklatantnijih potječe iz Velike Britanije. Vrhunac licemjerja nekih političara iz te zemlje za vrijeme agresije na BiH najbolje se može vidjeti iz prepiske bivšeg britanskog premijera Džona Mejdžora (John Major) i višeg dužnosnika ministarstva vanjskih poslova Daglasa Hoga (Douglas Hogg).

Mejdžor je, naime, Hogu, 2. maja 1993. godine, u pismu zahvalio "na iscrpnom izvještaju o sadašnjoj i bivšoj situaciji u Bosni i Hercegovini, dijelu bivše Jugoslavije".

Faksimil službenog prijevoda Mejdžorovog pisma

U pismu do kojeg je došao "Dnevni avaz", Mejdžor podsjeća Hoga da "na osnovu prethodnih razgovora u Kabinetu i drugim mjestima, Vlada Njenog Kraljevstva nije promijenila svoj stav u pogledu sljedećih političkih rješenja".

- Nismo saglasni da niti sada niti ubuduće naoružavamo ili obučavamo Muslimane u Bosni i Hercegovini vojnom opremom. Mi ćemo i dalje pomagati da se nametne i ostane na snazi embargo na oružje UN-a u ovom području. Iako pouzdano znamo da Grčka, Rusija i Bugarska isporučuju oružje i vrše obuku u Srbiji, Njemačka, Austrija, Slovenija, čak i Vatikan, na sličan način pomažu Hrvatsku i snage HVO-a, od posebno je značaja da pouzdano znamo da takva nastojanja u korist muslimana u tom području od strane islamskih zemalja i grupa nisu uspješna - obavještava Mejdžor i dodaje:

- Do završetka i konačnog ishoda situacije na terenu, to jest podjele Bosne i Hercegovine i onemogućenja stvaranja iste kao "ISLAMSKE DRŽAVE" u Evropi, koja se ne može tolerisati, nastavit ćemo da slijedimo ovu politiku. Dalje, greška napravljena kada su naoružavani i obučavani afganistanski borci protiv snaga višeg SSSR-a i njihovih takozvanih "islamskih boraca" sada u drugim dijelovima u svijetu, kao u Bosni i Hercegovini, ne smije se ponoviti. Ovo bi moglo dovesti do ozbiljnih problema kod muslimanskog stanovništva koje je emigriralo u Evropsku zajednicu, Sjevernu Ameriku.

Mejdžor dalje preporučuje Hogu da pogleda pismo iz Sjedinjenih Država pod naslovom "Iranska odskočna daska za Evropu", od 1. septembra 1992. godine.

On dodaje da "s razlogom ovi kriteriji postaju sve relevantniji, te je neophodno da naša unutrašnja služba sigurnosti obrati posebnu pažnju na muslimanske zajednice u zapadnim zemljama, a posebno ovdje u Velikoj Britaniji".

Sva pogubnost tadašnje britanske politike prema Bošnjacima u BiH potvrđuje sljedeći pasus Mejdžorovog pisma, čija autentičnost je uzalud pokušana biti osporena.

- Sve dok se situacija u bivšoj Jugoslaviji ne smiri, mi moramo po svaku cijenu biti sigurni da se niti jednoj zemlji koja se može smatrati "muslimanskom" ne govori o političkim akcijama Zapada na ovom području, posebno vezanim za Tursku. Iz tog razloga, neophodno je da se nastavi s prevarom "Vance-Owenovim" mirovnim razgovorima da bi se događala kakva-takva akcija sve dok Bosna i Hercegovina ne prestane postojati kao važeća država, a njeno muslimansko stanovništvo ne raseli iz svoje zemlje - naglašava Mejdžor.

Iako ovo može izgledati tvrda politika, dodaje on, "moram da insistiram kod Vas i onih koji donose političke odluke u uredu za vanjske i poslove Zajednice, kao i vojnim službama, da je ovo ustvari prava politika i od najboljeg interesa za stabilnu Evropu u budućnosti, čiji sistem vrijednosti se bazira i mora ostati baziran na hrišćanskoj civilizaciji i etici".

Bivši britanski premijer još obavještava Hoga da "ovakav stav ima svaka druga evropska i sjevernoamerička vlada i zato nećemo intervenisati u ovom području da spasimo muslimansko stanovništvo ili da ukinemo embargo na oružje".

- Iako znam da se u potpunosti ne slažete sa mnom ili ministrom odbrane po ovom pitanju, važno je da svi mi zauzmeno zajednički front sa onim u Parlamentu i zemlji po ovom pitanju - zaključuje Mejdžor u svom pismu Hogu.

Očigledni dokazi

Ovo je, dakle, jedan od primjera kako su se predstavnici nekih zapadnih zemalja odnosili prema stradanjima Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Poražavajuća i zabrinjavajuća je činjenica da je ta neiskrenost i dvolična politika očigledna i danas. "Stara dama" Evropa, koja je pala na ispitu i izgubila obraz na stradanju Bosne i Hercegovine i njenih građana, imala je priliku da koliko-toliko ispravi svoju grešku. Umjesto toga, nastavila je činiti nepravdu prema našoj zemlji. I za to ima mnogo očiglednih dokaza.

Upravo ovo Mejdžorovo pismo trebalo bi da nam bude alarm da moramo biti oprezni kako nam se historija ne bi ponovila. Nažalost, s političarima koje imamo i koji su nas do sada vodili, pogotovo sa razjedinjenim bošnjačkim predstavnicima i njihovom nekonzistentnom politikom, ne nazire se skoro političko razvedravanje iznad Bosne i Hercegovine.

Ubijediti muslimane da su nemoćni da se suprotstave

- Muslimane na Zapadu treba ubijediti da se ne smiju suprotstavljati našem pogledu na svijet u "Novom svjetskom poretku" i da su, zbog neaktivnosti takozvanih muslimanskih vlada u svijetu, jer nisu uradili ništa da se suprotstave uništenju muslimana iz Bosne i Hercegovione, a nisu ispunili svoje obaveze da provedu do 15. 1. 1993. godine zaključke Islamske konferencije, te da ako Zapad ne spasi Muslimane, potpuno nemoćni da nam se suprotstave, jer mi kontroliramo njihove vlade - navodi se još u Mejdžorovom pismu.[/quote

http://haler.blogger.ba/arhiva/2010/03/20/2458445
Last edited by Haman2 on 12/03/2017 18:13, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#7304 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

uglavnomja wrote:

vidis nisi naglasio da se dnosi na srbe iz banjaluke koje ti znas i na internet srbe ...

meni pod srbi spadaju i srbi iz srbije, a i iz dijaspore, ima ih ca 8 miliona ...

i ako ti tvrdis da 7.992.000 isto misle :-) onda ok

moja iskustva su moja iskustva, nema svrhe da ti objasnjavam da ne postoje 2 ista covjeka na planeti, a kamoli citav narod da je sastavljen ili isto isprogramiran, postoje navijacke istovjetne skupine (sportske, vjerske, nacionalne, ideoloske, ..) , naravno, ali one nisu dovoljan pokazatelj nicega, osim svoje zatucanosti.
na stranu sto prosjecnog zaposlenog beogradjanina ne zanima ni 0,0000001% bosna, bosnjaci, a ni bosanski srbi, i ostale lokalne razmirice koje sluze bakirima i miletima da klepaju pare

civilizacijske paralele :roll:
bosnjaci kasne u tim paralelama par stotina godina, ne zaslugom srba.

turska je okupirala srbiju i bosnu. srbija se oslobodila, jedan dio bosna nije, ostao dobrovoljno zarobljen u stranom jeziku i pismu, u drugom mentalitetu, neobrazovan, nepismen, pogotovo zenski dio ... dok nije dosla a-u nikakvog obrazovanja osim vjerskog nije bilo.

a mentalno :-) ti svrstavas citave narode u po jednu mentalnu katogoriju

a "stereotip" o dzamahiriji je nastao onog dana kad je osudjeni islamski fundamentalista postao predsjednik - i svaki dan u zadnih 25+ godina se taj stereotip sve vise pokazuje istinit.
nazalost.

a svako ko misli drugacije bude gurnut u stranu. proglasen saloncem i cetnikom, nepozeljnim, po nacionalsti - ostali :roll: nema posla na budzetu za tak'e.
nadvikan na forumu.
i kao sto ti donosis zakljucke o srbima citajuci forume - tako i oni donose iste zakljucke citajuci sda jugendcad

generalno se slazem sa tvojim stavom, kao sto stoji u narodnim poslovicama: odmakni se da bi bolje vidio ...

neke stvari su u pravu po tom pitanju, ali donosenje konacnih zakljucaka na osnovu generalizacije :skoljka:
Auuuuu sta covjek naprica. Pitam se da li si sam svjestan svojih negativnih predrasuda o islamu.
Ocito ne poznajes historiju Bosne za Osmanlija, kako je opstao pisani bosanski jezik i da su Bosnjaci imali itekako razvijenu pismenost osim vjerske. Znas li ista o alhamijado knjizevnosti koja nije bila samo vjerska? Jesi li ikada cuo za pisma koja su koristili Bosnjaci poput begovice(cirilica) i arebice(latinizirane verzije arapskog)? Jesi li ikada cuo za prvi pisani bosansko-turski rjecnik na ovim prostorima koji svakako nije bio vjerski i usput receno bio ispirisan jednim poetskim djelom? Jesi li ikada cuo za bosnjacku narodnu epiku koja je ostala i zapisana? Jesi li ikada cuo za Umihanu Čuvidinu i njene pjesme koje nisu bile samo vjerske? Jeli Hasanaginica vjersko djelo? Jesu li ljetopisi Beseskije, ili Narodno blago od Ljubusaka kuranski ajeti mozda?

Kladim se da svoje znanje crpis iz stereotipa o tamnom vilajetu dok u isto vrijeme izvan vilajeta caruju demokratija, pismenost i prava zena. Kladim se da mislis da je turska jedini razlog sto kod nas nije bilo Renesanse ili bljestavila Versajskog dvora.

Stereotip o dzamahiriji je nastao i proizveden u Beogradu. Vrlo logican potez koji je opravdavao stosta. A Alija je bio dzamahirac toliko da je kcerci dao njemacko ime Sabina, dopustio da na zastavi stoje ljiljani, kao zestoki borac protiv nacionalizma u Bosnjaka ipak progutao vracanje historijskog imena i pocetak nacionalnog identiteta,.. uostalom procitaj njegovu deklaraciju i nadji paralele sa tim djelom u njegovom stvarnom zivotu u opusu. Ne branim ga - ali sud o njemu i kritika je nesto sto bi trebalo zvucati drugacije od beogradskih standarda i prije i poslije rata.

Necu te nazvati ni saloncem ni cetnikom,... ali ruku na srce nemozes pripadati probosanskim politickim snagama a imati stavove o nazadnom islamu i pravdati politiku YU. Pa tvoji stavovi o muslimanima su na granici fasizma - nije pretjerivanje - ozbiljno ti kazem. Jednostavno ne ide jedno sa drugim. Ne treba mi ni internet ni poznavanje pulsa Bosnjaka da ti saopstim da 99% probosanski orjentisanih gradjan bi te pljunulo da ovo boldirano kazes javno.

Kao sto mi ne treba previse dokaza da bi te 99% Srba poljubilo zbog boldiranog. A Srbe poznajem jako dobro, nikada nisam rekao lose opcenito protiv naroda vezano za kulturu, tradiciju, vjeru,... ali za politiku da. Politiku kreiraju standardi u drustvu. A standarde su formirala intelektualna tijela koja su jos prije rata zauzela profasisticki stav i danas je to postal oalfa i omega. O svemu se ima stav, posebno po pitanju Bosnjaka i koliko god da ima Srba u svijetu,.. velika vecina koja je online i pise - vidim sta pise i vidim kako pise. Ako toliko ucestalo i toliko procentualno spominje totalne gluposti o nama kako mi mislimo i sta hocemo - je te gluposti uzimam kao pravilo. Cast izuzecima - ali vecina je ogledalo drustva a ne manjina.

Davno sam na ovoj temi utvrdio da ce bez obzira na ishod revizija - ovo pokazati stvarnu sliku probosanskih snaga i medju nama otvoriti karte. Necemo mi nigdje prispjeti dok imamo jake dvije krajnosti u drustvu. Ne zna covjek ni sam sta je gore - radikalna vjerska krajnost ili jugo atavizmi.
pemanapemani

#7305 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by pemanapemani »

Reviziju je trebalo podnijeti prije tri, cetiri godine.
Naravno, odmah te optuze da si general poslije bitke i kao da je tvoj posao da kao obicni gradjanin brines o pravnim pitanjima drzave.

Reviziju je trebalo podnijeti i ovako kampanjski i diletantski u zadnji tren, samo, trebalo je reci u vijecnici - idemo, iako postoji velika mogucnost da je Sakib nelegitiman agent zbog opstrukcija iz manjeg entiteta.

Ovako su Bakir i ekipa lagali sve nas i danas ne zele preuzeti jebenu odgovornost. Svi su krivi, od ovih domacih bilmeza i fasista, preko Boyla, Trompove, Nicea i ostalih "spijuna", do ljevice koja se kao danas nasladjuje.

Dakle, svi su krivi samo Bakir nije kriv.
hAZNADAR

#7306 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

statixx wrote:

Ok, za sloznost i solidarnost neophodno je povjerenje, ali ti izgleda smatras da se povjerenje postize bespogovornom podrskom i jednoumljem, kao u slucaju Dodika, sto opet, pola foruma ismijava i poredi sa rezimom Sjeverne Koreje. Na svakoj temi trubis o jedinsitvu, a obicno ignorises momente u kojima je potreban kriticki stav javnosti. Sutra da propadne 200 miliona u bankama, kao sto se desilo u RS-u, ti bi okrenuo temu na pricu o potrebi za bosnjackim jedinstvom, propasi multikulturalizma, i zanemario cinjenicu da se radi o pljacki zbog koje neko mora odgovarati.

Zivis u demokratskom drustvu i svjestan si da takva drustva pocivaju na nacelu transparentnosti sto u konacnici vodi ka vecem stepenu odgovornosti. U takvim drustvima ostavka se daje za mnogo banalnije stvari, a ne urusavanje navedenog nacela.
Naravno - ali govorimo o drustvima gdje su davno utvrdjeni kriteriji i granica u mnogo toga. Govorimo o drustvima koja naciju shvataju kao veliku familiju a drustvenu svojinu kao sopstvenu avliju. U takvim drustvima je lakse definirati i moralna nacela i voditi se time.

Sve ide jedno sa drugim. Ne mozes ocekivati moralne kriterije i padanje politicara zbog korupcije tamo gdje svako misli samo za sebe i zali sto sam nije hajrio.
Da, Srbi su po pitanju revizije nastupili svi slozno, svi sloznu digli dreku i svako na svoj nacin pokusao to sprijeciti. Kopaju oci jedni drugima u parlamentu - ali u ovakvim slucajevima svoje razlike stavljaju na stranu i zauzimaju zajednicki gard. I to je normalno i u ostatku Evrope.

Mi kasnimo ipak u razvijanju ideniteta za ostalima i zato nemamo ni formulisan cilj, ni definisana nacela u mnogo toga. Zato ne kaznjavamo korupciju - vec je ponovo biramo na izborima. Zato sto smo svi korumpirani i zato sto svako od nas jami koliko moze za sebe. Zato nam se desilo nesto sto je drugdje nepojmljivo - u medjunacionalnom sporu nismo bili slozni.
Maraschino

#7307 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Maraschino »

Haris.ba wrote:
daddy-kool wrote:Nisam shvatio, na koji način se to moglo tehnički izvesti da aplikacija za reviziju uspije?
vidim i palermo isto
Ko i za prijašnju punomoć. Ići na glasanje u predsjedništvo. Zašto se Bake odlučio da to ne uradi - ne znam. Politikanstvo, loši savjetnici, kalkulisanje... Mada bi politički to izazvalo još veću krizu. Ali državnički bi bilo izaći pred narod i reći - da je to cijena, tako ćemo i tako. Ovako poslije pisma registrara iz 2016. ovaj put koji je odabran je najlošiji.

U predsjedništvu bi najvjerovatnije i Čović glasao protiv. I zatvorilo bi se da uopće se i preda zahtjev. Ali, ne može i jare i pare.

P.S.
I prije je predsjedništvo glasalo 2 protiv 1, pa Međunarodni sud nije ulazio u entitetska veta.
Bas tako. Sta se cekalo 10 godina?
Prethodna presuda donesena dok su jos glavni dzelati bili u bjegstvu. Masa stvari se od tada otkrila.
Svi oni iz Vijecnice mogli su do sada oformiti tim da prati i prikuplja dokaze.
Sve sakupiti i razmatrati podnosenje zahtjeva.
Na osnovu cega je registar u Sudu utvrdio prestanak vazenja punomoci kada ona nije bila ogranicena niti vremenski niti po postupcima?

Bakiru je ostao vruc krompir koji je pronosao po rukama i zadnjih dana ga se rijesilo.

Posto smo Bakiru skoro svi spomenuli ''i zivo i mrtvo'', ima li odgovornosti i na drugima a prije svega onog hinje iz HDZ-a koji je odlucivao ili ili.

Ima li odgovornosti svih drugih koji su spavali zadnjih deset godina po ovom pitanju?
hAZNADAR

#7308 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

pemanapemani wrote:Reviziju je trebalo podnijeti prije tri, cetiri godine.
Naravno, odmah te optuze da si general poslije bitke i kao da je tvoj posao da kao obicni gradjanin brines o pravnim pitanjima drzave.

Reviziju je trebalo podnijeti i ovako kampanjski i diletantski u zadnji tren, samo, trebalo je reci u vijecnici - idemo, iako postoji velika mogucnost da je Sakib nelegitiman agent zbog opstrukcija iz manjeg entiteta.

Ovako su Bakir i ekipa lagali sve nas i danas ne zele preuzeti jebenu odgovornost. Svi su krivi, od ovih domacih bilmeza i fasista, preko Boyla, Trompove, Nicea i ostalih "spijuna", do ljevice koja se kao danas nasladjuje.

Dakle, svi su krivi samo Bakir nije kriv.
Da je revizija podnesena ranije - onda bi se referendum, parada, zabrana jezika,.. tumacila kao logican i isprovociran odgovor.
Naravno da smo svi krivi.
Ali iskreno receno - nije se ovo ni moglo uraditi bolje.
Sve staje na predsjednistvu a predsjednistvo je jedina instanca koja moze podnijeti zahtjev. E volio bih cuti kako i kada na koji nacin se to moglo uraditi a da tri glavonje to prihvate.
I ne vidim razloga za ovoliku dramu i trazenje krivca.
Nismo izgubili nesto sto smo imali u ruci. Nismo uhvatili goluba na grani niti je bilo sanse.
Ovo se jednostavno moralo uraditi kad tad - zbog obraza ako nista drugo. Da nije - znas i sam koja tek drama bi bila zasto nije. Iskreno receno.
Sanjarko

#7309 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Sanjarko »

Ricken wrote:
hizo ramidovic wrote:tako je, bratijo moja!
jos treba dodati da nijw cilj samo unitarna tzv. bih vec kalifat sa serijatom kao najvisim zakonom odnosno ISIS na balkanu.
zasto to javno ne kazati kad se to tako lepo vidi...

STOP TURSKOM ZULUMU!!!
Ovo kao da je iz Sirije preuzeto, i onda dođe ovde i sere o kalifatu i ISISu na balkanu.

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/479 ... video.html
Pogresno kolega. Nisi ti upoznao naseg hizu kojeg ja zovem rizo, zbog lose memorije, ko zna cega.
Znaci prati malo rizu pa ces skontat.

Pozdrav obojici, rizo selam maksuz.
Quaresma

#7310 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Quaresma »

kakva bi bila razlika da se revizija podnijela prije 3-4 godine i ovo sada sto kazu u zadnji tren?
hAZNADAR

#7311 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

radostan dan wrote:

Prav za prav, nije on pomenuo civilizacijske razlike izmedju srba i bosnjaka, nego izmedju hrvata sa jedne strane, te srba i bosnjaka sa druge strane.
To pominjanje civilizacijskih razlika jeste nespretna formulacija, iz razloga jer je nije precizirao..pa je stavio prostor da je svako - kubira- i tumaci po vlastitom nahodjenju...
Ja sam haznadara razumio da govori o razlikama u politickim vizijama, postupcima i djelovanju hrvata katolika spram bosnjaka i srba, osnosno muslimana i pravoslavaca. I da te razlike ne svodi na hdz i covica, vec ih smjesta u jedan siri i duzi istorijski kontekst...
Na taj nacin gledano, ne mozete -zanijekati- razlicitost u postupanju i odnosu spram sebe izmedju ove dvije pomenute grupe.

Steta je ovako interesantnu stvar mijesati sa temom o reviziji...pa predlazem da otvorite posebnu.
Prav za prav drug nisi ni ti skontao poentu. Upravo govorim o civilizacijskoj razlici kao kamenu spoticanja izmedju Bosnjaka i ostalih. Svjedoci smo ipak da Srbi radije guraju u drugi plan Jasenovac, Drakulic,... a isticu janjicare i kolce u prvi. Svjedoci smo ipak da Hrvatima u BIH ipak ne smeta procenat Hrvata u RS i samo jednoj Zenici kada biraju partnera. Politika i interes - OK, ali u pozadini toga se javlja zajednicka islamofobija, zajednicka prica o potrebi odbrane evropske civilizacije od islama, prica o bedemima, i mnoge zajednicke predrasude kulturoloske prirode gdje se Bosnjaci vise stigmatiziraju konto identiteta, kulture, stila zivota, genetike,.. a manje zbog radi politike. Vise slusam o nepostojecem narodu, nepostojecem jeziku, otpadnistvu, gentici, poturicama,.. nego sto sto slusam o bosnjackim zlocinima proslog rata.
Sanjarko

#7312 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Sanjarko »

Haman2 wrote:

Code: Select all

Svi oni koji iz ovih ili onih razloga optuzuju bosnjacko vodjstvo moraju prouciti povjest muslimana u Evropi od poraza Osmanila pod Becom. Poslije toga morali bi prouciti iseljavanje muslimana iz Srbije i Hrvatske. Nakon toga trebali bi prouciti stradanja muslimanskih civila u balkanskim ratovima i na kraju stradnje muslimana i to posebno u Drugom svjetskom ratu. Kad to spoznaju, lakase ce razumjeti sve ono sto nam se dogodilo u poslednjem ratu. Da bi im jos u  pomogli u pravilnom zakljucivanju evo jedan komentar uglednog drzavnika ciji su politicari bili zaduzeni za BiH i  i profiliranje njenih unutrasnjih odnosa sve do podjele BiH Dejtonskim mirovnim ugovorom.[/b]

Dakle, da procitamo.

[color=#0000BF]JOHN MAJOR (DZON MEJDZOR): NASTAVITI S PREVAROM SVE DOK BiH NE PRESTANE POSTOJATI, A MUSLIMANI SE NE RASELE[/color]

[b]BIVSI BRITANSKI PREMIJER OBAVJESTAVA DA "OVAKAV STAV IMA SVAKA DRUGA EVROPSKA I SJEVERNOAMERICKA VLADA[/b]
(AUTOR: RUZDIJA ADZOVIC)

Head and shoulders of man in suit with grey hair in side parting, wearing large glasses with brown frame.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/40/John_Major_1996.jpg 
Dzon Mejdžor (John Major): Trajna politika
Foto: Arhiv
Neiskrenost međunarodne zajednice skupo je koštala građane Bosne i Hercegovine, a najveće žrtve dvolične politike pojedinih zemalja bili su Bošnjaci, koji su tokom agresije na našu zemlju ostavljeni u sendviču između zločinačkih namjera našeg istočnog i zapadnog susjeda. 

Vance-Owenov plan

Primjera koji to potvrđuju je mnogo. Jedan od najeklatantnijih potječe iz Velike Britanije. Vrhunac licemjerja nekih političara iz te zemlje za vrijeme agresije na BiH najbolje se može vidjeti iz prepiske bivšeg britanskog premijera Džona Mejdžora (John Major) i višeg dužnosnika ministarstva vanjskih poslova Daglasa Hoga (Douglas Hogg).

Mejdžor je, naime, Hogu, 2. maja 1993. godine, u pismu zahvalio "na iscrpnom izvještaju o sadašnjoj i bivšoj situaciji u Bosni i Hercegovini, dijelu bivše Jugoslavije".

Faksimil službenog prijevoda Mejdžorovog pisma

U pismu do kojeg je došao "Dnevni avaz", Mejdžor podsjeća Hoga da "na osnovu prethodnih razgovora u Kabinetu i drugim mjestima, Vlada Njenog Kraljevstva nije promijenila svoj stav u pogledu sljedećih političkih rješenja".

- Nismo saglasni da niti sada niti ubuduće naoružavamo ili obučavamo Muslimane u Bosni i Hercegovini vojnom opremom. Mi ćemo i dalje pomagati da se nametne i ostane na snazi embargo na oružje UN-a u ovom području. Iako pouzdano znamo da Grčka, Rusija i Bugarska isporučuju oružje i vrše obuku u Srbiji, Njemačka, Austrija, Slovenija, čak i Vatikan, na sličan način pomažu Hrvatsku i snage HVO-a, od posebno je značaja da pouzdano znamo da takva nastojanja u korist muslimana u tom području od strane islamskih zemalja i grupa nisu uspješna - obavještava Mejdžor i dodaje:

- Do završetka i konačnog ishoda situacije na terenu, to jest podjele Bosne i Hercegovine i onemogućenja stvaranja iste kao "ISLAMSKE DRŽAVE" u Evropi, koja se ne može tolerisati, nastavit ćemo da slijedimo ovu politiku. Dalje, greška napravljena kada su naoružavani i obučavani afganistanski borci protiv snaga višeg SSSR-a i njihovih takozvanih "islamskih boraca" sada u drugim dijelovima u svijetu, kao u Bosni i Hercegovini, ne smije se ponoviti. Ovo bi moglo dovesti do ozbiljnih problema kod muslimanskog stanovništva koje je emigriralo u Evropsku zajednicu, Sjevernu Ameriku.

Mejdžor dalje preporučuje Hogu da pogleda pismo iz Sjedinjenih Država pod naslovom "Iranska odskočna daska za Evropu", od 1. septembra 1992. godine. 

On dodaje da "s razlogom ovi kriteriji postaju sve relevantniji, te je neophodno da naša unutrašnja služba sigurnosti obrati posebnu pažnju na muslimanske zajednice u zapadnim zemljama, a posebno ovdje u Velikoj Britaniji".

Sva pogubnost tadašnje britanske politike prema Bošnjacima u BiH potvrđuje sljedeći pasus Mejdžorovog pisma, čija autentičnost je uzalud pokušana biti osporena.  

- Sve dok se situacija u bivšoj Jugoslaviji ne smiri, mi moramo po svaku cijenu biti sigurni da se niti jednoj zemlji koja se može smatrati "muslimanskom" ne govori o političkim akcijama Zapada na ovom području, posebno vezanim za Tursku. Iz tog razloga, neophodno je da se nastavi s prevarom "Vance-Owenovim" mirovnim razgovorima da bi se događala kakva-takva akcija sve dok Bosna i Hercegovina ne prestane postojati kao važeća država, a njeno muslimansko stanovništvo ne raseli iz svoje zemlje - naglašava Mejdžor.

Iako ovo može izgledati tvrda politika, dodaje on, "moram da insistiram kod Vas i onih koji donose političke odluke u uredu za vanjske i poslove Zajednice, kao i vojnim službama, da je ovo ustvari prava politika i od najboljeg interesa za stabilnu Evropu u budućnosti, čiji sistem vrijednosti se bazira i mora ostati baziran na hrišćanskoj civilizaciji i etici".

Bivši britanski premijer još obavještava Hoga da "ovakav stav ima svaka druga evropska i sjevernoamerička vlada i zato nećemo intervenisati u ovom području da spasimo muslimansko stanovništvo ili da ukinemo embargo na oružje".

- Iako znam da se u potpunosti ne slažete sa mnom ili ministrom odbrane po ovom pitanju, važno je da svi mi zauzmeno zajednički front sa onim u Parlamentu i zemlji po ovom pitanju - zaključuje Mejdžor u svom pismu Hogu. 

Očigledni dokazi 

Ovo je, dakle, jedan od primjera kako su se predstavnici nekih zapadnih zemalja odnosili prema stradanjima Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.  

Poražavajuća i zabrinjavajuća je činjenica da je ta neiskrenost i dvolična politika očigledna i danas. "Stara dama" Evropa, koja je pala na ispitu i izgubila obraz na stradanju Bosne i Hercegovine i njenih građana, imala je priliku da koliko-toliko ispravi svoju grešku. Umjesto toga, nastavila je činiti nepravdu prema našoj zemlji. I za to ima mnogo očiglednih dokaza.   

Upravo ovo Mejdžorovo pismo trebalo bi da nam bude alarm da moramo biti oprezni kako nam se historija ne bi ponovila. Nažalost, s političarima koje imamo i koji su nas do sada vodili, pogotovo sa razjedinjenim bošnjačkim predstavnicima i njihovom nekonzistentnom politikom, ne nazire se skoro političko razvedravanje iznad Bosne i Hercegovine.   

Ubijediti muslimane da su nemoćni da se suprotstave

- Muslimane na Zapadu treba ubijediti da se ne smiju suprotstavljati našem pogledu na svijet u "Novom svjetskom poretku" i da su, zbog neaktivnosti takozvanih muslimanskih vlada u svijetu, jer nisu uradili ništa da se suprotstave uništenju muslimana iz Bosne i Hercegovione, a nisu ispunili svoje obaveze da provedu do 15. 1. 1993. godine zaključke Islamske konferencije, te da ako Zapad ne spasi Muslimane, potpuno nemoćni da nam se suprotstave, jer mi kontroliramo njihove vlade - navodi se još u Mejdžorovom pismu.

http://haler.blogger.ba/arhiva/2010/03/20/2458445
Samo ne znam koje Islamske, Muslimanske drzave su se bojali.
Bosanci, Bosnjaci tada vise bili Ateisti, Agnostici a poslije se vise religiji okrenili iz raznih razloga.

Nego izgleda da im po mjeri nisu ni Osobe Muslimanskog porijekla koje uopste nisu Muslimani religijski i vjerom.

PS. Bas me zanima na koje se to on i drugi, Krscanske vrijednosti poziva. Ako je sve ovo Krscanska vrijednost, jadan Svijet sa ovima i sa tim Njihovim Krscanstvom.
hAZNADAR

#7313 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

Quaresma wrote:kakva bi bila razlika da se revizija podnijela prije 3-4 godine i ovo sada sto kazu u zadnji tren?
Nikakva.
I dalje troclano predsjednistvo gdje je lako predvidjeti i onda i sada kako bi to proslo.
I dalje ista politika i interes gdje niko ne zeli tektonski poremecaj u regionu zbog radi pravde.
I dalje Dejton itd.

Ali ipak mislim da je bolje sto se desilo u zadnji tren.

Sjecam se vremena kada su Bosnjaci drugacije razmisljali. Kada je postojala veca nada da ce doci do nekog kompromisa i zajednickih interesa. Sjecam se vremena kada smo kritikovali Harisa Silajdzica zato sto je preostar i previse principijelan. Pocetak dodikove retorike smo tumacili kao reakciju na Harisa. Jednostavno smo imali ubjedjenje da drzava ima vece sanse da opstane ako se mi vise poturimo za nju i vise odricemo. Ode Hare, i nek je - legalno i demokratski je postao zavrsena prica. Ali nase shvatanje se trebalo promijeniti od tada.
U medjuvremenu smo imali kompromisne bezkicmenjake u politici poput rahmetli Tihica i Lagumdzije sto su bili spremni na sve. I jeli bilo bolje - nije.
Samo u zadnjoj godini nicim izazvano se desi i zabrana jezika, i referendum i parada, i opet optuznice heroja odbrane.
Samo zato je bolje sto revizija nije bila ranije. Imamo obicaj da svake provokacije cetnika opravdavamo.
statixx

#7314 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by statixx »

hAZNADAR wrote: Da, Srbi su po pitanju revizije nastupili svi slozno, svi sloznu digli dreku i svako na svoj nacin pokusao to sprijeciti. Kopaju oci jedni drugima u parlamentu - ali u ovakvim slucajevima svoje razlike stavljaju na stranu i zauzimaju zajednicki gard. I to je normalno i u ostatku Evrope.

Mi kasnimo ipak u razvijanju ideniteta za ostalima i zato nemamo ni formulisan cilj, ni definisana nacela u mnogo toga. Zato ne kaznjavamo korupciju - vec je ponovo biramo na izborima. Zato sto smo svi korumpirani i zato sto svako od nas jami koliko moze za sebe. Zato nam se desilo nesto sto je drugdje nepojmljivo - u medjunacionalnom sporu nismo bili slozni.
Upravo obrnuto, u korupciji smo svi u pet deka, ali ovakav diletantizam, a kada se radi o nacionalnom interesu, Srbi bi sasvim sigurno kaznili.

Svi se slazu da zahtjev nije imao sansi, ali mogli smo imati drukciju situaciju sada. U ovoj varijanti, zbog netransparentnosti i neukljucivanja citave javnosti u rijesavanje problema, imamo gubitak povjerenja i previranja unutar pro-BiH strane. No mogli smo biti u situaciji da sada jedinstveno osudjujemo srpsku i hrvatsku politiku u BiH zbog glasanja protiv imenovanja agenta. I sasvim sigurno imali bismo bolju poziciju za neke buduce odluke i pregovore u smislu pritiska na MZ.
Last edited by statixx on 12/03/2017 18:48, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#7315 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

ultima_palabra wrote:
prog321 wrote:bakir pokupio bezbroj poena sa ovim pokusajem revizije , a.da sad daje ostavku?
ne mjenja se konj koji vodi utrku.
neka se opozicija u pederaciji zapita.zasto ih nema i nece biti na mapi? :-D
Zato sto su kleptomani, prelivode i neorganizovani. Ali konkretno u ovoj situaciji su samo mogli pluseve zaraditi.
Kako? Pa nisu nista po tom pitanju uradili. Niti iko predocio kako se to moglo bolje.

Ako se spomene ova avantura pred izbore - prije ce imati tezinu ko je ista uradio a ko nista.
Ako Bakir padne - to ce biti zbog drugih stvari.
palermo

#7316 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by palermo »

statixx wrote:
hAZNADAR wrote: Da, Srbi su po pitanju revizije nastupili svi slozno, svi sloznu digli dreku i svako na svoj nacin pokusao to sprijeciti. Kopaju oci jedni drugima u parlamentu - ali u ovakvim slucajevima svoje razlike stavljaju na stranu i zauzimaju zajednicki gard. I to je normalno i u ostatku Evrope.

Upravo obrnuto, u korupciji smo svi u pet deka, ali ovakav diletantizam, a kada se radi o nacionalnom interesu, Srbi bi sasvim sigurno kaznili.

Svi se slazu da zahtjev nije imao sansi, ali mogli smo imati drukciju situaciju sada. U ovoj varijanti, zbog netransparentnosti i neukljucivanja citave javnosti u rijesavanje problema, imamo gubitak povjerenja i previranja unutar pro-BiH strane. No mogli smo biti u situaciji da sada jedinstveno osudjujemo srpsku i hrvatsku politiku u BiH zbog glasanja protiv imenovanja agenta. I sasvim sigurno imali bismo bolju poziciju za neke buduce odluke i pregovore u smislu pritiska na MZ.
Ma dajte, pa jasno su glasali protiv revizije. Sud ih pitao, oni svoje rekli.

A vezano za transparentnost i previranja unutar pro-BiH strane,. ja se mogu služiti da smo mi, običan narod, slagani.I zato se zaista može tražiti odgovornost
Ali da se slagalo one koji su bili u vijećnici, dajte......mogli su ih slagati jedino ako su sami htjeli. A izgleda da to i jeste bila taktika taktika dijela pro-bih bloga. Narodna izreka za to je, jebali bi se a da im ne uđe.
hAZNADAR

#7317 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

statixx wrote:

kakvo ukljucivanje javnosti molim te u ovo pitanje? Izabrani su vrhunski strucnjaci koji se bave time, isto kao kada biramo fudbalskog selektora. Pa dosta vise da smo svi strucnjaci u svemu.
Konkretno sva probosanska politicka, kulturna, intelektualna,... elita je imala sansu pomoci u ovome.
Pozicija, situacija? Pa pozicija nije bila nikada gora prije spomena revizije. Znas i sam zasto.
Hebu nas u zdrav mozak, pamet nam razvlace hebote,... a mi pokusali iskoristiti legalno pravo i to je sad kao nesto mnogo gore u nasim odnosima.
Nismo mi u poziciji da pritiscemo MZ niti to ikako mozemo. Buduce odluke i pregovori ce zavisiti kao i ranije - od interesa.
Ova revizija u tom svjetlu ako uopce bude imala tezinu - moze samo pozitivno za nas. Zato sto smo izgubili. I moze vrlo lako samo na tome ostati. U diplomatiji javno i oficijelno smo dobili vise samara, pocev od referenduma, dana "republike", zabrane jezika do pada revizije. Zato nije za ocekivati da ce sljedeci samar biti samo nama. Ne zbog tobozeg morala i pravde MZ vec zato sto mora svoje samare podijeliti ravnomjerno.
radostan dan

#7318 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by radostan dan »

hAZNADAR wrote:
radostan dan wrote:

Prav za prav, nije on pomenuo civilizacijske razlike izmedju srba i bosnjaka, nego izmedju hrvata sa jedne strane, te srba i bosnjaka sa druge strane.
To pominjanje civilizacijskih razlika jeste nespretna formulacija, iz razloga jer je nije precizirao..pa je stavio prostor da je svako - kubira- i tumaci po vlastitom nahodjenju...
Ja sam haznadara razumio da govori o razlikama u politickim vizijama, postupcima i djelovanju hrvata katolika spram bosnjaka i srba, osnosno muslimana i pravoslavaca. I da te razlike ne svodi na hdz i covica, vec ih smjesta u jedan siri i duzi istorijski kontekst...
Na taj nacin gledano, ne mozete -zanijekati- razlicitost u postupanju i odnosu spram sebe izmedju ove dvije pomenute grupe.

Steta je ovako interesantnu stvar mijesati sa temom o reviziji...pa predlazem da otvorite posebnu.
Prav za prav drug nisi ni ti skontao poentu. Upravo govorim o civilizacijskoj razlici kao kamenu spoticanja izmedju Bosnjaka i ostalih. Svjedoci smo ipak da Srbi radije guraju u drugi plan Jasenovac, Drakulic,... a isticu janjicare i kolce u prvi. Svjedoci smo ipak da Hrvatima u BIH ipak ne smeta procenat Hrvata u RS i samo jednoj Zenici kada biraju partnera. Politika i interes - OK, ali u pozadini toga se javlja zajednicka islamofobija, zajednicka prica o potrebi odbrane evropske civilizacije od islama, prica o bedemima, i mnoge zajednicke predrasude kulturoloske prirode gdje se Bosnjaci vise stigmatiziraju konto identiteta, kulture, stila zivota, genetike,.. a manje zbog radi politike. Vise slusam o nepostojecem narodu, nepostojecem jeziku, otpadnistvu, gentici, poturicama,.. nego sto sto slusam o bosnjackim zlocinima proslog rata.
Dobro...sve pet plus. Sad se opet vracamo na pocetak - gdjje je bila ta islamofobija kod hrvata, kada su glasali marta 92. za nezavisnost, borili se rame uz rame sa vama do 93., i od 94 do 95....sta bi sa hr. pol.partnerima od 2010?
Do tad nisu bili islamofobi?
Ili jesu, nego su igrali za vlastite interese?
palermo

#7319 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by palermo »

hAZNADAR wrote:
radostan dan wrote:

Radosni je u pravu kada kaže da je ovo jedna široka tema o kojoj se ne bi trebalo ovdje pričati. Zato ću samo u jednoj ili dvije rečenice, a kad nekad netko otvori temu onda možemo naširoko. Nikako se ne slažem da su u pitanju civilizacijske razlike, stvari su mnogo jednostavnije,
Bošnjaci su naprosto remetilački faktor u konačnom rješenju srpsko-hrvatskih odnosa. I kao takvi smetaju i jednima i drugima, naprosto ne znaju šta će sa njima.
VjecitiStudent

#7320 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by VjecitiStudent »

Sajam apologeta
Ne glasam za SDA i Bakira, ali ...
Sanjarko

#7321 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Sanjarko »

Quaresma wrote:kakva bi bila razlika da se revizija podnijela prije 3-4 godine i ovo sada sto kazu u zadnji tren?
Bila bi jedna razlika, blokada institucija i rat moguc zbog svega, jer bi usljedilo odcjepljenje zbog ovog.
I ovako nam mozda gine novi rat, i odcjepljenje.

A od revizije opet nista ne bi bilo. Jer bi svi veliki za genocide, i ovdje genocid morali odgovarati.
Nije ovdje samo Srbija za genocid jedina odgovorna, ima i odgovornosti i na Un-u, Clanicama sto veto imaju itd.
kluz franjo

#7322 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by kluz franjo »

Ne pada mi na pamet da ulazim u pokušaje dublje elaboracije i time "zabacivanja" teme.
Koliko god da su i ambasador i/ili premijer i/ili član predsjedništva imali ovlaštenje za predaju zahtjeva, imali su više od tajnog agenta Sakiba S.
Samo Sakib S. je bio "sigurica".
Dakle da ponovimo:
1. Bakir I je tražio i dobio mandat od javnosti da podnese kredibilan zahtjev za reviziju.
2. Bakir I je (krijući informacije i lažući javnost) odlučio da taj zahtjev u ime BiH podnese čovjek za kojeg se jedino sigurno moglo reći da zahtjev neće proći dalje od "pisarnice".
3. Formalno-pravno zahtjev ne postoji, nije podnešen.
4. Bakir I tvrdi da je "učinio SVE što je mogao", "da se Sakib potrudio i da mu čestita" i vjerovatno bi trebalo "pozitivno utkati u kolektivnu memoriju naroda da je zahtjev podnešen, ali je mrski Registrar privatnim mišljenjem donio iznenađujuću političku odluku".
5. Rezultat je u konačnici: Ništa nije učinjeno. Nikakav zahtjev BiH za reviziju presude NE POSTOJI!!
6. Sada nas se ubjeđuje da jedno VELIKO NIŠTA treba slaviti kao veliku državničku mudrost i ogromnu žrtvu na oltaru pravde.

Što bi rekao jedan drugi veliki šupljator: "Ma dajte, molim Vas!"
JThomas

#7323 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by JThomas »

heroj a ne zločinac, registrar a ne sud.
hAZNADAR

#7324 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

radostan dan wrote:
Dobro...sve pet plus. Sad se opet vracamo na pocetak - gdjje je bila ta islamofobija kod hrvata, kada su glasali marta 92. za nezavisnost, borili se rame uz rame sa vama do 93., i od 94 do 95....sta bi sa hr. pol.partnerima od 2010?
Do tad nisu bili islamofobi?
Ili jesu, nego su igrali za vlastite interese?
Postoji velika razlika izmedju Kljuica i Bobana. A od Bobana nije bas bilo rame uz rame.
Islamofobija je mozda prejaka rijec. Bolje odgovara civilizacijska razlika jer ne podrazumijeva obavezno mrznju. Srbi i Hrvati u BiH su ipak civilizacijski blizi jedni drugima nego Bosnjacima.
Podsjecam da uz Bosnjake ne ide samo islam u paketu, u paketu imas i multi-kulti filozofiju, i bosanstvo u smislu odanosti samo BiH. Sto sve zajedno mimo politike i interesa nije bas slican nacin razmisljanja kod drugih.

Nacin kako prosjecan Bosnjak razmislja i rezonuje po pitanju drzavnosti, drzavnopravne tradicije, kulture BiH, historije svog naroda, slavnih imena svog naroda, odnosa prema historiji,... je mnogo drugaciji od prosjecnog Srbina i Hrvata. Koji su u tome mnogo blizi.
Mirza007

#7325 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Mirza007 »

Ovdje se vidi sva pogubnost politike popustanja u smislu trece izborne jedinice.
Ako se vec polazi od principa da iz reda svako naroda u predsjednistvu mora biti jedan clan te da u domu naroda iz svakoga naroda mora biti isti broj delegata onda te clanove/delegate moraju birati svi gradjani a ne narodi jer odluke koje se donose u tim tijelima afektiraju sve odreda na isti nacin.
Tako da je i jedinima i drugima i trecima itekako bitno ko ce biti na tim pozicijama.
U kontinuiranim ideoloskim pozicijama HDZ, SNSD/SDS nema bitinijih promjena od 1990 (ako cemo posteno jos od sporazuma Cvetkovic-Macek kod srpskih/hrvatski politickih elita) tako da prihvatanje nacela etnickog glasanja dovodi u pitanje sami princip demokratije jer se u ovakvoj konstelaciji donose odluke koje nisu izraz volje vecine gradjana BiH.
Ovo sto se desilo kod pokretanja procesa revizije bi bio samo pocetak jednog irevirzibilnog procesa koji bi rezutirao uvodjenjem etnokracije umjesto demokracije.
Post Reply