Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dobojlija81

#7301 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dobojlija81 »

Connaisseur Karlin wrote:
insomnia78 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
naravno da su natjerali narod, kao da narod voli akt ubijanja :roll:

imas prilicno visok borj osoba iz BiH koje su uspjesno zibjelge ratovanje u rovovima i za to ih ne treba osudjivati

treba osuditi doticne koji su narode gurnuli u rat :roll:
Ko pokla onolike civile po podrinju? Ko ubi preko 8 hiljada u Srebrenici?
pokla ih domaca politika sa stranim igracicma :roll:

plavi sljemovi su gledali sto se desava, svije je posmratro, zelis reci,da veliki igraci nisu znali sto ce se desiti , gdje su bili amrici vojni avioni da sprijece klanje :roll: amerikanci su bar placeni da rade takve stvrai u svijetu :sad:

najlakse je i najgluplje je kad je narod protiv naroda ,a ne protiv doticnih koji su ih gurnuli u rat :)
jebali vam strani igraci mater više, ima li iko normalan u tom vašem narodu, napiši fino balije pobile sami sebe

odgledajte bosnje prije kafe sa ovom lakse ce vam sjest :run:
Fudo387

#7302 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Banksy wrote:
Gojeni H wrote:
Jako ružan post pun izvrtanja napisanog, trpanja mi neizgovorenih riječi u usta i podmetanja nečega što nigdje nisam rekla. Više si u njemu rekao o sebi, nego o temi. Šteta.
Na kraju posta si napisala da te zanima misljenje forumskog pucanstva. Sta si trazila to si i dobila, sa zaljenjem konstatujem jer si mi ok lik, fasovala si kvalitetnu “samarcinu”.
ultima_palabra

#7303 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by ultima_palabra »

Cast svima, ali ipak mi je nekako relevantniji tumac pojma FGR Dino Saran, nego Banksy ili nana sa Hrida.
Bodkin

#7304 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

Problem je izgleda izazvala recenica “prijeratno”. I fgr se kao i sve doceka na noz jer se ne podijeli nacionalno. Da nema tog miksa u samom konceptu, ne bi fgr bio toliki predmet ismijavanja
supercali

#7305 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Pa svaki al svaki put kad ljudi nemaju argumente onda ubace rat stradanje srebrenicu i sl
Jbt isto politicari na vlasti
Kad vide da gube tlo pod nogama udri na emocije vidite kako smo se borili klali su nas i sl
Kakve veze ima bahatost kod stanovanja parkiranja voznje itd sa srebrenicom i batkom i sta ja znam kim?
To je dokaz samo koliko niste u pravu kad se gleda ova podjela kulturni vs nekulturni ili u prenesenom znacenju "gradjanin" vs "seljak"
kiligonzales

#7306 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

Juga da je bila pravedna tvorevina trajala bi i danas. I druga Juga nestala je kao i prva Juga. Naravno, jedina dobra strana druge Juge je sto je pobjedila tovar kvislinga kojim je politika zla i tla bila kljucni metod ostvarivanja politickih ciljeva. Jedina mana te druge Juge je bila komunizam. Onako uvezena ideologija koja je na ovom podrucju nasla svoje tlo i opstajalo iskljucivo snagom tadasnjeg drzavnog aparata, ciji se slom desio kako se i desio.
Gojeni H

#7307 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Radosni
Zadrzi se gdje smo stali.
Odgovaram cim dobijem priliku.
PM72

#7308 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

bluesjunior wrote:
Gojeni H wrote:
piupiu wrote:
Ne znam, stvarno, Gojeni, ja ne prepoznajem taj svijet o kojem ti govoriš, taj u kome ima neka FGR elita koja ne ulazi u radnička naselja i to.

Evo i ja sam odrasla na potezu Čaršija-Marindvor. Šta ti misliš, da na tom potezu nije bilo radnika, podstanara, alkoholizma, kuća bez kupatila, nezaposlenosti, jalijaša iliti huligana, i vlage po zidovima? Gledao si "Dolly Bell"... eto ti Sidranov primjer - je l' on FGR?
Ti si dobar insan - 'nako. Nisi ti FGR.
Nešto kontam taj izraz ili kratica FGR je prilično nespretan...trebalo bi ić pod navodnicima - da se zna da ta raja u stvari nisu Fina jer kako kažeš žale za predratnim stanovnicima, to što su Gradska valjda isto treba kvalificirat lošim...ne znam smeta li možda i to što su Raja? Postaje izgleda problem sama činjenica da je neko sarajlija? Za Neleta nisam baš čuo nešto posebno ni da ga spominju a ne da neko žali za njim...

i čuj ne ulazi u radnička naselja? koja su to radnička naselja? (u Sarajevu)
Izraz FGR znači Foča Goražde Rogatica...
drug_profi

#7309 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by drug_profi »

kiligonzales wrote:Juga da je bila pravedna tvorevina trajala bi i danas. I druga Juga nestala je kao i prva Juga. Naravno, jedina dobra strana druge Juge je sto je pobjedila tovar kvislinga kojim je politika zla i tla bila kljucni metod ostvarivanja politickih ciljeva. Jedina mana te druge Juge je bila komunizam. Onako uvezena ideologija koja je na ovom podrucju nasla svoje tlo i opstajalo iskljucivo snagom tadasnjeg drzavnog aparata, ciji se slom desio kako se i desio.
Bila je uglavnom pravednija i bolja od ovoga sto je nastalo iza nje.
I da nisu postojali retrogradni nacionalistički projekti ona bi i dalje postojala. Nije se raspala zato sto nije valjala, već što što smo mi mislili da su zlatne kašike na dohvat ruke.
Da se nije raspala u krvi (a i to je s namjerom i ciljem) već bi danas postojale aktivnosti i težnje da se stvara nova (kon)federacija, jer bi nam realno u svakom aspektu svima bilo bolje ako smo zajedno.
supercali

#7310 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

kiligonzales wrote:Juga da je bila pravedna tvorevina trajala bi i danas. I druga Juga nestala je kao i prva Juga. Naravno, jedina dobra strana druge Juge je sto je pobjedila tovar kvislinga kojim je politika zla i tla bila kljucni metod ostvarivanja politickih ciljeva. Jedina mana te druge Juge je bila komunizam. Onako uvezena ideologija koja je na ovom podrucju nasla svoje tlo i opstajalo iskljucivo snagom tadasnjeg drzavnog aparata, ciji se slom desio kako se i desio.
Komunizam nije postojao u svijetu a kamoli u jugoslaviji
Koliko puta treba ponoviti da bi se napokon naucilo?
insomnia78

#7311 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

Ko ni islamska drzava. Ma hajte molim vas
supercali

#7312 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Francuz ako ne znas sta znaci komunizam i sta je komunizam ne javljaj se
drug_profi

#7314 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by drug_profi »

SKJ je sa komunizmom imao sličnost samo u semantici.
Daleko je to i od ideologije i od prakse komunizma bilo. To je bio samo jedan obični jednopartijski sistem koji ni9t smrdi nit miriše, tehnokratski, birokratski, koji je vjerovatno jedino rješenje za multinacionalne države, inače u suprotnom garantovano idu nacionalne "demokratske" stranke sa zlatnim kašikama u prve redove.
insomnia78

#7315 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

drugi profil wrote:SKJ je sa komunizmom imao sličnost samo u semantici.
Daleko je to i od ideologije i od prakse komunizma bilo. To je bio samo jedan obični jednopartijski sistem koji ni9t smrdi nit miriše, tehnokratski, birokratski, koji je vjerovatno jedino rješenje za multinacionalne države, inače u suprotnom garantovano idu nacionalne "demokratske" stranke sa zlatnim kašikama u prve redove.
Nemoj dalje, u redu je.
supercali

#7316 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Komunizam u jugoslaviji je isto kao sto je dodik socijal demokrata
drug_profi

#7317 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by drug_profi »

insomnia78 wrote:
drugi profil wrote:SKJ je sa komunizmom imao sličnost samo u semantici.
Nemoj dalje, u redu je.
Naravno da nije. Samo kome nije jasno da ce u SHS, SFRJ, BiH itd. politickom zivotu uvijek nacija biti prva, a ekonomija i pravda peta ili šesta tema, taj je u gadnim zabludama.
SKJ je kad pogledaš sadašnje stranke zapravo bio stranka bez mirisa i okusa.
stakasa

#7318 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by stakasa »

supercali wrote:Komunizam u jugoslaviji je isto kao sto je dodik socijal demokrata
Komunizma nije bilo nigdje jer ga ne moze biti. Nerealna forma, to je jedini razlog sto nigdje nije zazivila
piupiu

#7319 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

ultima_palabra wrote:Cast svima, ali ipak mi je nekako relevantniji tumac pojma FGR Dino Saran, nego Banksy ili nana sa Hrida.
Tetka s Hrida! :oops: :D :lol:

Što, Dino ima ekskluzivno pravo na definisanje kulturoloških pojava i termina? U njegovoj se pjesmi taj termin koristi kao pojačana ironija oliti sarkazam — on koristi jedan stereotip da bi se bavio drugim. Ovdje smo pročitali 6 različitih definicija FGR i svaka je imala smisla.
mali jomu

#7320 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mali jomu »

Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Mene je juga umalo totalno sjebala na svim zivotnim poljima. Meni je to bila civilizacija ljudskog smeca koju su vodili razni bolesnici svih mogucih i nemogucih vrsta.

Tad.... mene niko nikad nista nije upitao, samo pravi najeb za svaku sitnicu ako nije sve po njihovom, nikad mi niko nije dosao sa hoces li...., zelis li..... mozes li.....

a ja, djete, mali, nemam pojma ni o icemu...... svugdje su me sjebavali na svakom koraku, sta sam god nekog upitao sve su mi naopako odgovarali, a ja slusao, vazda fula u svemu, nikad im nisam ni u icemu bio dobar.....

.. i tako, odrastao, nidje me nema, nikako me nidje nije bilo,

i malo po malo... dodje to sve na svoje, imam oci i usi, a nisam vise ni mali, pocele se kockice sastavljat...... procitas knjigu, Tv, radio, vidis vamo-tamo, cujes vamo-tamo, skontas tamo-vamo i picis....

Sjecam se 90-te, kao da je prije sat vremena bilo, ja se smijao i govorio ovima "sad ce te svi najebat gore nego sto sam ja od vas ikad najebo....."

... i stvarno ovi neki poslije nastradase gore nego sto sam im ja ikad i pomislio,

i onda smo svi najebali, pravo..... smo svi najebali, ali meni je bilo drago, srce mi puno, gore mi je bilo u jugi 100 puta nego u rovu i jurenju sa cetnicima i ustasama, znao sam gdje sam, sve mi se kockice sastavile.....

Neka se juga srusila jebem joj mater, i da se juga nikom nikad nigdje vise ne dodgodi.

A ovo sa cetnicima i ustasama..... lahko cemo snjima.
piupiu

#7321 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

mali jomu wrote:Mene je juga umalo totalno sjebala na svim zivotnim poljima. Meni je to bila civilizacija ljudskog smeca koju su vodili razni bolesnici svih mogucih i nemogucih vrsta.
Ja sam ovo prevela kao Balkanci su smeće od ljudi... :cry:
supercali

#7323 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Ma jugu pljuju ono koji nisu mogli krasti kao sada uglavnom koji su bili tamo gdje im je mjesto
Sve dok su takvi na funkcijama bilo kakvim jugoslavija ce se prikazivati kao najgora drzava koja je ikad postojala jer im ne odgovara da se sada prica o njima i njihovim prevarama i sl
Slicno je i sa obicnom rajom
mali jomu

#7324 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mali jomu »

piupiu wrote:
Ja sam ovo prevela kao Balkanci su smeće od ljudi... :cry:

Nikad ne stavljajte sve ljude u isti kos...... nikad, ako radite ne stima nesto dobro sa vama.

Svugdje ima dobrih i normalnih ljudi, bez obzira koji su to ljudi......

Kod svakog su motivi razliciti..... iz ne znanje, iz straha, prevaren i svi drugi motivi.

Ja imam prijatelja iz svih nacija i na Balkanu i u Evropi i dalje..... sreli sto ovde u ratu a i poslovno vani, nisu svi judi isti, samo treba to znati vidjet .....

Po meni..... ogromna vecina svih ljudi na svijetu je dobra..... ljudi su dobri samo su pojedinci katastrofa, to treba znati razlikovat.
mali jomu

#7325 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mali jomu »

uglavnomja wrote: nije bilo cevapa u jugi :cry:

Bilo je cevapa...... samo su to meni bili zajebani cevapi. :)
Post Reply