vjeshalica wrote: ↑06/01/2023 08:17
Vam wrote: ↑05/01/2023 23:13
Na isti kalup pitanje.
Ovamo izgovor kako oni postuju porodicne ljude, samostalne i jake individue... boli poslodavca uho za tebe. Zaposlenik je samo jedan zamjenjivi tockic u masineriji. A sva ta pitanja se postavljaju da se odredi koliko si podoban, koliko ces slusati i spustati glavu jer moras, kredit, djeca...
Zato je najpametnije privatne stvari drzati za sebe, a odgovarati sta zele da cuju. Gdje se vidis za 10 god? U ovoj firmi, kao dio uspjesnog tima, kao muz i kao otac troje djece u svojoj kuci na svojoj zemlji... cak i ako planiras koristiti tu poziciju kso odskocnu dasku za bolji posao u narednih 5-6 mjeseci...
Sve je to bagra
Zato kod bizmišmena skorojevica sto se pojavljuju kao neki menEĐeri i kurci izmišljatorskih pozicija uvijek naglase kako su porodicni sa djecom i zenom. Koga jado briga sta ti imas kuci, ufati se posla da vidimo sta znas raditi,kakav ti je kvalitet produkta kojeg nudis jer sav taj porodicni opis meni ne znaci nista osim prevarne radnje da mi odglumis nesto da mi uvalis svoje smece koje nudis.
Eh kad bi svijet funkcionisao na nacin "koliko para, toliko muzike", mnogo blize bi svi bili nekom objektivnom fer odnosu poslodavac-uposlenik, ali ljudi muljaju, svako u svoju korist...
Kad si mlad, hoces da se pokazes na prvim poslovima, da si sposoban, da se na tebe moze osloniti, nadas se napretku, jer to bi bio logican tok stvari. Onda naucis da od toga nema nista, ali da si se pokazao kao vrijedan i da mozes pa dobio jos vise posla da ti ledja polomi.
Onaj levat sto se stalno nesto zali, trazi, satro predlaze nesto, lagano povisica. I to sve na prvim poslovima, gdje svi startamo od 0 u svojim profesijama. Onda malo omudras i skontas niko te nece cijeniti, ako se ne postavis tako, dalje se samo radi o odnosu koliko nudis, koliko trazis i o sposobnosti da pregovaras dobro.
Kako god okrenes, uposlenik je podredjenoj poziciji, mnogo cesce, neusporedivo cesce, poslodavac iskoristava uposlenika nego obratno, a onaj idealisticki fer odnos... samo bajke za naivne, na zalost.