TV uređaji - sve o tome
Moderator: Benq
- SanskiBiser
#7301 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Kad smo vec kod vijeka i trajanja tv ja imam jedan mali Hitachi 26 incha, LED TV, kupljen 2009 u Robotu na akciji bio je tad oko 550 KM i otac ga zakartao nece da crkne a radi 10-12 sati dnevno i to jos u kuhinji mislim je preko njega preslo sto ima turskih sapunica u zadnjih 10 godina, jedino mu je brightness nesto oslabio ali inace sve ostalo ok. Ja sve cekam da rikne da imam izgovor da uzmem drugi noviji TV. Dodje mi da ga zalijem vodom "slucajno" 
- SanskiBiser
#7302 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
NU8002 55 inch je bio jedan na stanju kod nekog od dva glavna uvoznika/distributera u BiH prije par dana kad sam u prodavnici trazio da da vidim ima li 49 inchi model na stanju i rekli su mi da nema ali da ima taj i to samo jedan komad, gledali su kod distributera na sajtu... Cini mi se da je cijena sa PDV bila oko 2700 KM za 55 Inch model...ado_sar wrote:Ista stvar i sa imelom. Narucio UE55NU8002TXXH prije skoro mjesec dana. Zvali odmah sutradan da kazu da nemaju na stanju i da ce javiti cim dodje. Nisu se nikada javili a na stranici im cijelo vrijeme uredno stoji da je tv dostupan.channel10 wrote:Zvao sam Sancta domenica prije nekih 10-15 dana bas zbog XE8505, ali 55 inča i rekli su da ga vise nemaju u ponudi, dok recimo na stranici im piše da je dostupan.
Nasi prodavaci su veoma neozbiljni.
- REDDEVILS
#7303 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
I tako nakon dugo vjecanja i razmatranja koji tv uzeti izbor je pao na SONY XF559005
Evo moje prve recenzije SONY XF559005
Kvaliteta izrade je fantasticna, a svidja mi se i dizajn TV-a sa dvije kose noge ispred kojih bi trebao doci soundbar HTXF9000 koji je namjenjen za ovaj tv.
Slika - Video
Slika je fantasticna 4K HDR sadrzaj izgleda fenomenalno takodjer upscaling 1080p na 4k je odlican, takodjer sam isprobao Amazon Prime Video tj. The Grand Tour u 4K HDR kvaliteti, Tom Clancy's Jack Ryan 4K HDR Dolby Vision, American Gods 4K, MR Robot 4K
Evo mojih postavki kalibracije
Sony X900F LED TV postavke kalibracije preuzeto sa web stranice RTINGS.com
SLIKA
Podesavanje Slike: Prilagodjeno
Automatski nacin rada slike: Iskljuceno
Svjetlina: 9
Boja: 50
Senzor ambijentalnog svjetla: Iskljuceno
NAPREDNE POSTAVKE
Svjetlina:
Svjetlina 9
Kontrast 90
Gama 0
Razina crne boje 50
Prilagodba crne boje: Iskljuceno
Izostravanja kontrasta slike: Iskljuceno
Automatsko lokalno zatamnjivanje: Visoko
X-tended Dynamic Range: Visoko
Boja:
Boja 50
Nijansa 0
Temperatura boje: Strucnjak 1
Napredna toplina boje: Prilagodba topline boja u detaljima
Zivopisnost boja: Iskljuceno
Cistoca:
Ostrina 50
Stvaranje realnosti: Iskljuuceno
Rezolucija: Minimalna
Mastered in 4K: Iskljuceno
Nasumicno smanjenje suma: Iskljuceno
Smanjenje digitalnog suma: Iskljuceno
Gradacija: Iskljuceno
Pokret:
Motionflow: Kino Dozivljaj
Neisprekidanost: 3
Jasnoca Minimalna
Filmski prikaz Visoko
Mogucnosti vidozapisa:
HDR nacin: Automatski
HDMI raspon videozapisa: Automatski
Paleta boja: Automatski
Za PS4 Pro i PC sam koristio Game Picture mode kao sto je navedeno na RTINGS.com
PS4 PRO 4K HDR Gaming
Isprobao sam GT Sport,Red Dead Redemption 2,Horizon Zero Dawn,Uncharted 4: A Thief's End,Uncharted The Lost Legacy i The Last of Us i izgleda fantasticno
PC Gaming
Isprobao sam Battlefield 1 u 4K HDR kao i neke YouTube video sadrzaje u 4K HDR tu sam uzeo u razmatranje i internet brzinu koja je bila potrebna da se gleda 4K HDR sadrzaj, uglavnom za gledanje 4K HDR sadrzaja na Youtubu ce biti potrebno od 25-45 Mbps
Android operativni sistem i Aplikacije
Android 7.0 Firmware update to v6.5629
Po meni Android Smart OS je dobar jedina mala zamjerka je na fluidnost aplikacija i moja ocjena za Smart OS je 6.5
Google glasovno pretrazivanje je na bosanskom jeziku tj. mozete pitati za vremensku prognozu, pretrazivati filmove, youtube i netflix sadrzaje itd..
Moja TV Web losa Google Play aplikacija nema HD programa a SD programe koje sam gledao su Arena Sport i povremeno dolazi do pikselizacije slike .
Eon aplikaciju imam instaliranu ali je jos nisam isprobao jer cekam probni period od Telemacha pa cu se tek onda odluciti dali uzeti Eon Paket
Kodi nisam jos isprobao jer neznam koje adon-e da dodam
Steam Link je odlicna aplikacija i nudi striming pc igara npr. iz spavace sobe u dnevni boravak a podrzava i PS4 DualShock 4 Wireless Controller kao i Xbox One S Controller
HBO aplikacije nema,ali se i to moze rijesiti VPN-om
Prime Video ima dosta 4K HDR Dolby Vision sadrzaja i registrovao sam se 7 dana free da isprobam
ZAKLJUCAK
Uglavnom sam zadovoljan s Sony 55XF9005 i uskoro bih trebao da uzmem soundbar HTXF9000 a i komodu jer ce mi tv biti u spavacoj sobi a trenutno koristim stakleni stol
TV je namjenjen prvobitno za Gaming PS4 Pro, PC a i za video servise kao sto su: YouTube, Netflix, Amazon Prime Video, HBO GO
Moguce je da cu koristiti aplikacije od internet provajdera kao sto su MojaTV Web i Eon od Telemacha
I jos se jednom zahvaljujem kolegi CooK-u koji mi je pomogao u izboru ovog fantasticnog TV-a
PS
Ako neko ima bolje savjete za podesavanja slike nek mi javi
Evo moje prve recenzije SONY XF559005
Kvaliteta izrade je fantasticna, a svidja mi se i dizajn TV-a sa dvije kose noge ispred kojih bi trebao doci soundbar HTXF9000 koji je namjenjen za ovaj tv.
Slika - Video
Slika je fantasticna 4K HDR sadrzaj izgleda fenomenalno takodjer upscaling 1080p na 4k je odlican, takodjer sam isprobao Amazon Prime Video tj. The Grand Tour u 4K HDR kvaliteti, Tom Clancy's Jack Ryan 4K HDR Dolby Vision, American Gods 4K, MR Robot 4K
SLIKA
NAPREDNE POSTAVKE
Svjetlina:
Svjetlina 9
Kontrast 90
Gama 0
Razina crne boje 50
Boja:
Boja 50
Nijansa 0
Cistoca:
Ostrina 50
Pokret:
Jasnoca Minimalna
Filmski prikaz Visoko
Mogucnosti vidozapisa:
Za PS4 Pro i PC sam koristio Game Picture mode kao sto je navedeno na RTINGS.com
PS4 PRO 4K HDR Gaming
Isprobao sam GT Sport,Red Dead Redemption 2,Horizon Zero Dawn,Uncharted 4: A Thief's End,Uncharted The Lost Legacy i The Last of Us i izgleda fantasticno
PC Gaming
Isprobao sam Battlefield 1 u 4K HDR kao i neke YouTube video sadrzaje u 4K HDR tu sam uzeo u razmatranje i internet brzinu koja je bila potrebna da se gleda 4K HDR sadrzaj, uglavnom za gledanje 4K HDR sadrzaja na Youtubu ce biti potrebno od 25-45 Mbps
Po meni Android Smart OS je dobar jedina mala zamjerka je na fluidnost aplikacija i moja ocjena za Smart OS je 6.5
Google glasovno pretrazivanje je na bosanskom jeziku tj. mozete pitati za vremensku prognozu, pretrazivati filmove, youtube i netflix sadrzaje itd..
Moja TV Web losa Google Play aplikacija nema HD programa a SD programe koje sam gledao su Arena Sport i povremeno dolazi do pikselizacije slike .
Eon aplikaciju imam instaliranu ali je jos nisam isprobao jer cekam probni period od Telemacha pa cu se tek onda odluciti dali uzeti Eon Paket
Steam Link je odlicna aplikacija i nudi striming pc igara npr. iz spavace sobe u dnevni boravak a podrzava i PS4 DualShock 4 Wireless Controller kao i Xbox One S Controller
Prime Video ima dosta 4K HDR Dolby Vision sadrzaja i registrovao sam se 7 dana free da isprobam
ZAKLJUCAK
Uglavnom sam zadovoljan s Sony 55XF9005 i uskoro bih trebao da uzmem soundbar HTXF9000 a i komodu jer ce mi tv biti u spavacoj sobi a trenutno koristim stakleni stol
TV je namjenjen prvobitno za Gaming PS4 Pro, PC a i za video servise kao sto su: YouTube, Netflix, Amazon Prime Video, HBO GO
Moguce je da cu koristiti aplikacije od internet provajdera kao sto su MojaTV Web i Eon od Telemacha
I jos se jednom zahvaljujem kolegi CooK-u koji mi je pomogao u izboru ovog fantasticnog TV-a
PS
- semirsar
#7304 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
super recenzijaREDDEVILS wrote:I tako nakon dugo vjecanja i razmatranja koji tv uzeti izbor je pao na SONY XF559005![]()
Evo moje prve recenzije SONY XF559005![]()
...
...
ZAKLJUCAK
Uglavnom sam zadovoljan s Sony 55XF9005 i uskoro bih trebao da uzmem soundbar HTXF9000 a i komodu jer ce mi tv biti u spavacoj sobi a trenutno koristim stakleni stol![]()
I jos se jednom zahvaljujem kolegi CooK-u koji mi je pomogao u izboru ovog fantasticnog TV-a![]()
![]()
Kodi... za pocetak isprobaj https://kodibalkan.org/ Green addon
-
ado_sar
#7305 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Kako si uspio pokrenuti prime video kad je on samo za ameriku, odnosno svega par serija je otvoreno za cijeli svijet
- typeOnegative
#7306 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
To je prije bilo .Prime radi u bih bez problema.
Naravno, nema sadržaja kao tamo ali usluga radi.
Naravno, nema sadržaja kao tamo ali usluga radi.
-
CooK
#7307 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Hvala kolega @REDDEVILS na recenziji. Sve si fino napisao ali si samo mogao dodati i kakav je black i grey uniformity na tvom primjerku TV-a (clouding, flashlighting, banding i DSE) mada sam za black uniformity prilicno siguran da je odlican radi lokalnog zatamnjenja. I pazi da ti TV ne proleti kroz taj stakleni stol, otplakao bi te nepune dvije i po milje maraka(ustvari ne znam za tebe al' znam da bih ih ja sigurno otplakao). 
- arnes_king
#7308 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Mene cudi zasto gdje god naletim na netu ove novije TV uredjaje svi stavljaju svijetlinu skroz nisku a kontrast na oko 90?
Kod mene je stariji TV pa sigurno nije mjerilo, ali ja kod sebe to kad uradim i igram na PS4 Pro, slika pogotovo stvari iz pozadine budu skroz mutna i ne izgleda sveukupno bas tako dobro.
Kod mene je stariji TV pa sigurno nije mjerilo, ali ja kod sebe to kad uradim i igram na PS4 Pro, slika pogotovo stvari iz pozadine budu skroz mutna i ne izgleda sveukupno bas tako dobro.
- REDDEVILS
#7309 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Tv komodu cu uzeti sljedece sedmice,valjda dotad nece proletiti tv kroz stakleni stol nedaj boze inace bih plakao kao malo djete da se to desiCooK wrote:Hvala kolega @REDDEVILS na recenziji. Sve si fino napisao ali si samo mogao dodati i kakav je black i grey uniformity na tvom primjerku TV-a (clouding, flashlighting, banding i DSE) mada sam za black uniformity prilicno siguran da je odlican radi lokalnog zatamnjenja. I pazi da ti TV ne proleti kroz taj stakleni stol, otplakao bi te nepune dvije i po milje maraka(ustvari ne znam za tebe al' znam da bih ih ja sigurno otplakao).
Gdje skinuti onu sliku s krsticem na sredini za Black Uniformity a i za Gray Uniformity test
- REDDEVILS
#7310 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Hvala ti probacu ovaj Green addonsemirsar wrote:super recenzijaREDDEVILS wrote:I tako nakon dugo vjecanja i razmatranja koji tv uzeti izbor je pao na SONY XF559005![]()
...
...
ZAKLJUCAK
Uglavnom sam zadovoljan s Sony 55XF9005 i uskoro bih trebao da uzmem soundbar HTXF9000 a i komodu jer ce mi tv biti u spavacoj sobi a trenutno koristim stakleni stol![]()
I jos se jednom zahvaljujem kolegi CooK-u koji mi je pomogao u izboru ovog fantasticnog TV-a![]()
![]()
![]()
Kodi... za pocetak isprobaj https://kodibalkan.org/ Green addona posli zavisi od afiniteta, sve se mere nac' pa i 4K filmice da se oduzmes
-
CooK
#7311 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Evo:REDDEVILS wrote:Tv komodu cu uzeti sljedece sedmice,valjda dotad nece proletiti tv kroz stakleni stol nedaj boze inace bih plakao kao malo djete da se to desiCooK wrote:Hvala kolega @REDDEVILS na recenziji. Sve si fino napisao ali si samo mogao dodati i kakav je black i grey uniformity na tvom primjerku TV-a (clouding, flashlighting, banding i DSE) mada sam za black uniformity prilicno siguran da je odlican radi lokalnog zatamnjenja. I pazi da ti TV ne proleti kroz taj stakleni stol, otplakao bi te nepune dvije i po milje maraka(ustvari ne znam za tebe al' znam da bih ih ja sigurno otplakao).![]()
Gdje skinuti onu sliku s krsticem na sredini za Black Uniformity a i za Gray Uniformity test
https://i.imgur.com/kmlYfc9_d.jpg?maxwi ... ity=medium
https://i.imgur.com/6SBeJyP_d.jpg?maxwi ... ity=medium
-
The BEN10
#7312 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
HITNO potrebna pomoć, ako neko zna bio bih zahvalan.
Kako snimiti sadržaj programa sa Samsung 50mu6172 na USB stick uz pomoć smart remota?
HVALA
Kako snimiti sadržaj programa sa Samsung 50mu6172 na USB stick uz pomoć smart remota?
HVALA
- Hercegoviina
#7313 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
gdje si kupio tv i koliko jeREDDEVILS wrote:I tako nakon dugo vjecanja i razmatranja koji tv uzeti izbor je pao na SONY XF559005![]()
Slika - Video
Slika je fantasticna 4K HDR sadrzaj izgleda fenomenalno takodjer upscaling 1080p na 4k je odlican, takodjer sam isprobao Amazon Prime Video tj. The Grand Tour u 4K HDR kvaliteti, Tom Clancy's Jack Ryan 4K HDR Dolby Vision, American Gods 4K, MR Robot 4K![]()
SLIKA
NAPREDNE POSTAVKE
Svjetlina:
Svjetlina 9
Kontrast 90
Gama 0
Razina crne boje 50
Boja:
Boja 50
Nijansa 0
Cistoca:
Ostrina 50
Pokret:
Jasnoca Minimalna
Filmski prikaz Visoko
Mogucnosti vidozapisa:
PS4 PRO 4K HDR Gaming
Isprobao sam GT Sport,Red Dead Redemption 2,Horizon Zero Dawn,Uncharted 4: A Thief's End,Uncharted The Lost Legacy i The Last of Us i izgleda fantasticno![]()
PC Gaming
ZAKLJUCAK
![]()
TV je namjenjen prvobitno za Gaming PS4 Pro, PC a i za video servise kao sto su: YouTube, Netflix, Amazon Prime Video, HBO GO![]()
![]()
PS
-
CooK
#7314 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Kakav sadrzaj programa? Mozes snimati samo video zapise primljene preko dvb-c i dvb-s tunera a i to ne mozes snimati pa gledati negdje drugo(racunar, player itd).The BEN10 wrote:HITNO potrebna pomoć, ako neko zna bio bih zahvalan.
Kako snimiti sadržaj programa sa Samsung 50mu6172 na USB stick uz pomoć smart remota?![]()
HVALA
-
The BEN10
#7315 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Mislio sam snimiti utkamicu, dnevnik ili bilo šta što ide preko TV-a (Telecom ili Telemach provider, nebitno).CooK wrote:Kakav sadrzaj programa? Mozes snimati samo video zapise primljene preko dvb-c i dvb-s tunera a i to ne mozes snimati pa gledati negdje drugo(racunar, player itd).The BEN10 wrote:HITNO potrebna pomoć, ako neko zna bio bih zahvalan.
Kako snimiti sadržaj programa sa Samsung 50mu6172 na USB stick uz pomoć smart remota?![]()
HVALA
-
nlt
#7316 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
https://www.sancta-domenica.ba/led-tv-s ... 2-uhd.aspx
https://www.sancta-domenica.ba/led-tv-s ... 05-4k.aspx
svi su tu negdje sa cijenom i svi su sa 5 godina garancije, sad koji od ovih bi bio najbolji izbor?
između ova tri Samsunga koji je najbolji, pa onda u odnosu na ovaj Sony koji je bio i najskuplji od svih pa je nesto snižen
svi su tu negdje sa cijenom i svi su sa 5 godina garancije, sad koji od ovih bi bio najbolji izbor?
između ova tri Samsunga koji je najbolji, pa onda u odnosu na ovaj Sony koji je bio i najskuplji od svih pa je nesto snižen
-
CooK
#7317 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
BH Telecomovu Moju TV ne mozes snimati jer ide preko resivera u HDMI ulaz a isto vrijedi i za Telemachove D3 i EON resivere. Znaci sve sto ide preko HDMI ulaza se ne moze snimati a jedino mozes snimati ako primas Telemachov signal preko dvb-c tunera. To ces uraditi tako sto ces otvoriti EPG i izabrati emisiju koju zelis snimiti.The BEN10 wrote:Mislio sam snimiti utkamicu, dnevnik ili bilo šta što ide preko TV-a (Telecom ili Telemach provider, nebitno).CooK wrote:Kakav sadrzaj programa? Mozes snimati samo video zapise primljene preko dvb-c i dvb-s tunera a i to ne mozes snimati pa gledati negdje drugo(racunar, player itd).The BEN10 wrote:HITNO potrebna pomoć, ako neko zna bio bih zahvalan.
HVALA
-
CooK
#7318 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Prvi Samsung sa linka je najbolji a odnosu na taj Sony se razlikuje sto je taj Sony sa IPS panelom(losija crna boja i kontrast a dobar ugao gledanja).nlt wrote:https://www.sancta-domenica.ba/led-tv-s ... 2-uhd.aspx
-
nlt
#7319 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
a koliku ulogu igra taj ugao gledanja, tv bi bio u dnevnom boravku udaljenost gledanja nekih 2 do tri metra, sjedilo bi se ispred TV-a i možda metar lijevo od onog ispred pravca
TV
-
-
-
osoba osoba osoba
xd
TV
-
-
-
osoba osoba osoba
xd
-
CooK
#7320 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
VA paneli koji imaju bolji kvalitet slike radi dobrog kontrasta i crne boje imaju ugao gledanja oko 30 stepeni(neki televizori imaju malo veci ugao a neki malo manji ali to je prosjek). Za tvoju situaciju slobodno mozes uzeti TV sa VA panelom jer nece dolaziti do velikog pada kvalitete slike kod osoba koje sjede lijevo i desno od osobe koja sjedi u sredini.nlt wrote:a koliku ulogu igra taj ugao gledanja, tv bi bio u dnevnom boravku udaljenost gledanja nekih 2 do tri metra, sjedilo bi se ispred TV-a i možda metar lijevo od onog ispred pravca
TV
-
-
-
osoba osoba osoba
xd
I BTW dugo sam na ovoj temi ali prvi put vidim da neko ovako predstavi kako ce se gledati TV kod njega, cestitke na kreativnosti.
Last edited by CooK on 13/11/2018 17:40, edited 1 time in total.
- dustaban
-
ado_sar
#7322 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
To ti je za naivnedustaban wrote:jesu li moguce ovakve cijene ?!
http://israelcup.com/?fbclid=IwAR1CzBqh ... VU113Vf-i8
-
CooK
#7323 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Realno, moras biti glup ko qurac da u ovo povjerujes. Inace imas ovaj sajt scamadviser.com pa ako ne znas jel neki sajt legitiman ili nije tu mozes provjeriti. Evo kako stoji taj israelcup.com:dustaban wrote:jesu li moguce ovakve cijene ?!
http://israelcup.com/?fbclid=IwAR1CzBqh ... VU113Vf-i8
https://www.scamadviser.com/is-israelcu ... -site.html
- typeOnegative
#7324 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
+1
al vidi ti sto su se samo potrudili za izgled stranice
.
Tako je jednom i moj jedan poznanik dosao s pricom " da vidis kompjutera jeftinih , laptop sa i7 I 16 gb ram-a pet stoja , narucit cu si "
al vidi ti sto su se samo potrudili za izgled stranice
Tako je jednom i moj jedan poznanik dosao s pricom " da vidis kompjutera jeftinih , laptop sa i7 I 16 gb ram-a pet stoja , narucit cu si "
-
The BEN10
#7325 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Hvala.CooK wrote:BH Telecomovu Moju TV ne mozes snimati jer ide preko resivera u HDMI ulaz a isto vrijedi i za Telemachove D3 i EON resivere. Znaci sve sto ide preko HDMI ulaza se ne moze snimati a jedino mozes snimati ako primas Telemachov signal preko dvb-c tunera. To ces uraditi tako sto ces otvoriti EPG i izabrati emisiju koju zelis snimiti.The BEN10 wrote:Mislio sam snimiti utkamicu, dnevnik ili bilo šta što ide preko TV-a (Telecom ili Telemach provider, nebitno).