Milorad Dodik ALL ABOUT
-
155_mm
#72951 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
valjda bi bio red da se pokloni vise paznje istocnoj bosni i istocnoj hercegovini, kad ovi iz srbije mogu pruzati onoliku paznju drvaru kako bi ih uvjerili da ih nisu zaboravili kad se ponovo krene u secesiju i razbijanje BiH.
nadam se da danas nema vise od 2%-3% dobrijeh bosnjana bosne srebrene koji vjeruju da ce se velikosrpska ideologija zadovoljiti sa "pisljivih" 49% BiH.
nadam se da danas nema vise od 2%-3% dobrijeh bosnjana bosne srebrene koji vjeruju da ce se velikosrpska ideologija zadovoljiti sa "pisljivih" 49% BiH.
- Maraschino
#72952 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
pa ni ovo nije njihovo nego i njihovo155_mm wrote:valjda bi bio red da se pokloni vise paznje istocnoj bosni i istocnoj hercegovini, kad ovi iz srbije mogu pruzati onoliku paznju drvaru kako bi ih uvjerili da ih nisu zaboravili kad se ponovo krene u secesiju i razbijanje BiH.
a hoce li se zadovoljiti sa time na njima je. ako imaju djece koja ce ginuti neka onda pokusaju a bez krvi nece dobiti nista.
-
Hafis
#72953 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Super, novi ratni filmPM72 wrote:Da se razumijemo...ovo nije snimanje filma tipa Sutjeska jal Neretva nego dokumentarac u kojem ”akteri” porane kad nema nikog pa na brzinu kažu koju i bjež nazad...155_mm wrote:https://avaz.ba/vijesti/bih/520656/prvi ... ku-cuprijuVIŠEGRAD U završnoj fazi snimanje filma „Ovamo daleko – atentat na Bosnu“
Prvi put nakon 27 godina komandant Ahmet Sejdić posjetio Višegradsku ćupriju
U filmu se govori o učešću specijalnih jedinica iz Srbije u vojnim operacijama na tlu naše zemlje
Da malo brate promijenimo. A jesu ovi partizanski filmovi uTušili, bolje znam tekst svakog glumca nego i oni sami kad su se pripremali za ulogu.
-
155_mm
#72954 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
pa 'de si bre' afize!
prica se da je kod vas na zapadnoj obali mostara najpopularniji partizanski film "desant na drvar". je li istina to?
prica se da je kod vas na zapadnoj obali mostara najpopularniji partizanski film "desant na drvar". je li istina to?
- spreca
#72955 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
On najvoli Tuzlanski Humanitarni konvoj155_mm wrote:pa 'de si bre' afize!
- Maraschino
#72956 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
samo na razglednicama mogu drvar gledati155_mm wrote:pa 'de si bre' afize!
-
swanfilter
#72957 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Najavljivanje povecanja plata, u slucaju da se desi, ima li realnog pokrica ili ...?
- Maraschino
#72958 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
naravno da ima, zaduzuje se koliko je potrebnoswanfilter wrote:Najavljivanje povecanja plata, u slucaju da se desi, ima li realnog pokrica ili ...?
- SmokingMan
#72959 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Podržite me da će ovo opteretit samo budžet RS.a...A nisam siguran jesu li još odustali od naplate onog poreza koji se djeli na entitete,znam da je nedavno odbijen njihov zahtjev.Eh sada je pitanje koliko će biti održivo to zaduživanje,koliko široko će majčica Srbija imati otvorenu šaku za prohtjeve svog zastupnika.
- Maraschino
#72960 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Lajicki, odricu se dijela kojeg poslodavci uplacuju u njihovu entitetsku kasu a da taj dio isplate radnicima. Tamo gdje im bude falilo u entitetskoj kasi ce se zaduziti ili ce majcica nesto kanuti(infrastrukturni projekti).
Za ovo ne treba pamet to bi i Mara iz Dervente mogla.
Za ovo ne treba pamet to bi i Mara iz Dervente mogla.
-
155_mm
#72961 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
realnog pokrica nema ni za ovo sto danas imaju. oni su vec presli tacku bez povratka kako ekonomski tako demografskii. i to je ono sto situaciju cini ozbiljnom. oni nemaju vise 20-30 godina da cekaju priliku.swanfilter wrote:Najavljivanje povecanja plata, u slucaju da se desi, ima li realnog pokrica ili ...?
- draganbl
#72962 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
S obzirom na to koliko je ljudi u prethodnih tri-četiri godine napustilo BiH, plate bi se mogle i više povećati, a da se ukupna količina novca možda nikako i ne uveća.
Na primjer, u zdravstvenim ustanovama više nema ni ljekara ni sestara, vraćaju ljude iz penzije da bi imali barem nekoga da primi pacijenta. O liječenju da i ne pomišljamo. Sa druge strane, s obzirom na trenutne mizerne plate, koliko god da uvećaju plate zdravstvenim radnicima - malo je. Slično je i sa prosvjetarima i policijom.
Na primjer, u zdravstvenim ustanovama više nema ni ljekara ni sestara, vraćaju ljude iz penzije da bi imali barem nekoga da primi pacijenta. O liječenju da i ne pomišljamo. Sa druge strane, s obzirom na trenutne mizerne plate, koliko god da uvećaju plate zdravstvenim radnicima - malo je. Slično je i sa prosvjetarima i policijom.
-
swanfilter
#72963 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Da se zaduzis, za mene nije realno pokrice. Proizvedeno, zarađeno ... Sto oni ocito nemaju, zato me zanimalo ..Maraschino wrote:naravno da ima, zaduzuje se koliko je potrebnoswanfilter wrote:Najavljivanje povecanja plata, u slucaju da se desi, ima li realnog pokrica ili ...?
- Maraschino
#72964 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
malo se zezam. bar kod njih u zadnje vrijeme to nije realno ali valja misice nabildavati.swanfilter wrote:Da se zaduzis, za mene nije realno pokrice. Proizvedeno, zarađeno ... Sto oni ocito nemaju, zato me zanimalo ..Maraschino wrote:
naravno da ima, zaduzuje se koliko je potrebno
niko ne spominje probleme u rafineriji gdje se otpustaju radnici, nagomilavaju dugovi.
-
palermo
#72965 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Pa Dodik mora nešto uraditi, jer nesrazmjer plata između FBiH i RS-a je postao i politčki za njega neprihvatljiv. Evo Dragan je spomenuo zdravtsvene radnike u RS-u, u odnosu na plate u zdravstvu u federaciji to je prilično mizerno.
Tako da je vjerovatno zaduživanje naprosto nužno. Ko će to vraćati...pa ne mora Mile baš o svemu da misli
Tako da je vjerovatno zaduživanje naprosto nužno. Ko će to vraćati...pa ne mora Mile baš o svemu da misli
- draganbl
#72966 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Ne povećava Dodik plate zbog Federacije, jer ovdje uglavnom nikoga nije ni briga kolike su plate u Federaciji. Sa druge strane, moje lično iskustvo mi govori da je život u Federaciji skuplji bar za 30%. Možda postoji mali broj ljudi iz RS-a koji imaju priliku da se zbog veće plate zaposle u Federaciji, ali je taj broj zanemariv u odnosu na broj onih koji u kolonama napuštaju BiH. Zbog toga je broj zaposlenih u zdravstvu i prosvjeti iz dana u dan sve manji i manji. Novca svakako nema, ali jednostavna matematika pokazuje da ako se ista količina dijeli na manji broj ljudi, pojedinačni iznosi će biti veći.
Dakle, nema tu nekog novog zaduživanja, već samo potrošnja iste količine novca na ukupno manji broj ljudi.
Dakle, nema tu nekog novog zaduživanja, već samo potrošnja iste količine novca na ukupno manji broj ljudi.
-
archi_a
#72967 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Ako se ne misle popunjavati "rupe" u smjenama, to onda znači da postojeći radnici moraju raditi puno više od normalnog radnog vremena!!!!
Ma šta duplo, ide plata troduplo! minimalac na 1000 kermaša.
Ma šta duplo, ide plata troduplo! minimalac na 1000 kermaša.
-
džakailibu
#72968 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
kako se skupi ista kolicina novaca ako je manje ljudi?draganbl wrote:Ne povećava Dodik plate zbog Federacije, jer ovdje uglavnom nikoga nije ni briga kolike su plate u Federaciji. Sa druge strane, moje lično iskustvo mi govori da je život u Federaciji skuplji bar za 30%. Možda postoji mali broj ljudi iz RS-a koji imaju priliku da se zbog veće plate zaposle u Federaciji, ali je taj broj zanemariv u odnosu na broj onih koji u kolonama napuštaju BiH. Zbog toga je broj zaposlenih u zdravstvu i prosvjeti iz dana u dan sve manji i manji. Novca svakako nema, ali jednostavna matematika pokazuje da ako se ista količina dijeli na manji broj ljudi, pojedinačni iznosi će biti veći.
- draganbl
#72969 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Zato što ukupna količina novca ne zavisi od ukupnog broja ljudi, već od ukupne zarade i plaćenog poreza. Ukupni budžetski prihodi, što se lako može vidjeti iz statističkih podataka ne opadaju, naprotiv. Na primjer, prihodi od PDV-a su u 2019. godini u prva četiri mjeseca u 2019. godini veći za oko 11% u odnosu na isti period prošle godine.džakailibu wrote:kako se skupi ista kolicina novaca ako je manje ljudi?draganbl wrote:Ne povećava Dodik plate zbog Federacije, jer ovdje uglavnom nikoga nije ni briga kolike su plate u Federaciji. Sa druge strane, moje lično iskustvo mi govori da je život u Federaciji skuplji bar za 30%. Možda postoji mali broj ljudi iz RS-a koji imaju priliku da se zbog veće plate zaposle u Federaciji, ali je taj broj zanemariv u odnosu na broj onih koji u kolonama napuštaju BiH. Zbog toga je broj zaposlenih u zdravstvu i prosvjeti iz dana u dan sve manji i manji. Novca svakako nema, ali jednostavna matematika pokazuje da ako se ista količina dijeli na manji broj ljudi, pojedinačni iznosi će biti veći.
Evo link
http://www.new.uino.gov.ba/bs/clanci/No ... miliona-KM
- Maraschino
#72970 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Ako narod odlazi ne odlaze budzetski korisnici i njih je samo vise a nikako manje.
Odakle tebi Dragane da je u federaciji zivot skuplji i to 30%. To je bas puno ali gdje to nadje?
Nije da ih ne interesuje stanje u federaciji vec naprotiv, sve uporedbe uvijek se prave izmedju entiteta pa tek onda sire.
Odakle tebi Dragane da je u federaciji zivot skuplji i to 30%. To je bas puno ali gdje to nadje?
Nije da ih ne interesuje stanje u federaciji vec naprotiv, sve uporedbe uvijek se prave izmedju entiteta pa tek onda sire.
- draganbl
#72971 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Upravo suprotno, veliki broj budžetskih korisnika odlazi iz BiH. Tu naravno ne mislim da Dodikovu kamarilu koju je pozapošljavao u javnoj upravi, već na ljekare, medicinske sestre, profesore... Na kliničkom centru vraćaju ljude iz penzije, nema ko da primi i pregleda pacijenta, jer svi odođe u Njemačku.
Dalje, nije tačno da običan svijet pravi poređenje između entiteta. Ovdje se pravi poređenje u odnosu na Srbiju i to je manje više jedino relevantno i građanima važno. Na primjer, prosvjetari u Srbiji imaju platu bar 20% manju u odnosu na Republiku Srpsku. Meni recimo uopšte nije jasno kako i od čega žive profesori u Beogradu (koji je duplo skuplji od Banjaluke), sa platom od oko 400 evra. Stoga ne stoji konstatacija da se Dodik pribojava da će narod u RS-u reći, zaboga, plate u Federaciji su veće. Da ponovim, Federacija građanima iz RS-a nije referentna za ovo poređenje.
Napomenuo sam da je moja lična procjena da je život u Federaciji skuplji, ali se ne mogu pozvati na statističke podatke, jer ih nemam. Ako neko može, bilo bi na primjer, korisno analizirati odnos cijene potrošačke korpe u Sarajevu i Banjaluci. Hrana je zasigurno u prosjeku skuplja u Federaciji, a rekao bih da je slična situacija i drugim namirnicama. Ono što takođe sigurno znam jeste da je cijena kvadrata stana u Sarajevu bar 50% veća nego u Banjaluci (slično je i sa cijenom izdavanja stana). Gorivo je skuplje u Federaciji bar 20%, a u odnosu na Bijeljinu, koja ima najjeftinije gorivo možda i u Evropi, čak i više. Eto, navodim nekoliko stavki koje veoma značajno utiču na standard stanovništva.
Dalje, nije tačno da običan svijet pravi poređenje između entiteta. Ovdje se pravi poređenje u odnosu na Srbiju i to je manje više jedino relevantno i građanima važno. Na primjer, prosvjetari u Srbiji imaju platu bar 20% manju u odnosu na Republiku Srpsku. Meni recimo uopšte nije jasno kako i od čega žive profesori u Beogradu (koji je duplo skuplji od Banjaluke), sa platom od oko 400 evra. Stoga ne stoji konstatacija da se Dodik pribojava da će narod u RS-u reći, zaboga, plate u Federaciji su veće. Da ponovim, Federacija građanima iz RS-a nije referentna za ovo poređenje.
Napomenuo sam da je moja lična procjena da je život u Federaciji skuplji, ali se ne mogu pozvati na statističke podatke, jer ih nemam. Ako neko može, bilo bi na primjer, korisno analizirati odnos cijene potrošačke korpe u Sarajevu i Banjaluci. Hrana je zasigurno u prosjeku skuplja u Federaciji, a rekao bih da je slična situacija i drugim namirnicama. Ono što takođe sigurno znam jeste da je cijena kvadrata stana u Sarajevu bar 50% veća nego u Banjaluci (slično je i sa cijenom izdavanja stana). Gorivo je skuplje u Federaciji bar 20%, a u odnosu na Bijeljinu, koja ima najjeftinije gorivo možda i u Evropi, čak i više. Eto, navodim nekoliko stavki koje veoma značajno utiču na standard stanovništva.
-
Qoom
#72972 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Dragane, majstore, totalno si fulio loptu. PDV nema apsolutno nikakve veze sa ekonomskom moći neke države. Pričajmo o BDP-u, o deficitu, o zaduživanju, etc. itd.
Ti kroz zaduživanje, koje je sve masovnije i koje će doći na naplatu za 5, 10, 20 godina (pogledaj emisiju vrijednosnih papira RS-a), pospješuješ potrošnju i priliv od PDV-a. Porezi inače služe da nahrane smetljare iz raznih nivoa vlasti.
Dakle, ovo što se danas radi je navlačenje gumenih rukavica i skidanje poklopca s vazelina za ono što slijedi. Masovno karanje u dupe običnog puka
Ne budimo djeca Dragane majstore
A posljedice odlaska ljudi, to je gotovo, to je zadnji ekser na tabut ili kovčeg, na kraju više neće biti ni bitno
Ti kroz zaduživanje, koje je sve masovnije i koje će doći na naplatu za 5, 10, 20 godina (pogledaj emisiju vrijednosnih papira RS-a), pospješuješ potrošnju i priliv od PDV-a. Porezi inače služe da nahrane smetljare iz raznih nivoa vlasti.
Dakle, ovo što se danas radi je navlačenje gumenih rukavica i skidanje poklopca s vazelina za ono što slijedi. Masovno karanje u dupe običnog puka
Ne budimo djeca Dragane majstore
A posljedice odlaska ljudi, to je gotovo, to je zadnji ekser na tabut ili kovčeg, na kraju više neće biti ni bitno
- muha_sa
#72973 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Vrijedi pogledat i cut
-
megaman4
#72974 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Pricas o stvarima koje ocigledno ne znaš. Nije tacno da je zivot u FBiH skuplji 30%. Lupas bezveze. FBiH ima 10 kantona i svaki kroji svoju ekonomsku politiku u skladu sa mogućnostima svog stanovništva.draganbl wrote:Upravo suprotno, veliki broj budžetskih korisnika odlazi iz BiH. Tu naravno ne mislim da Dodikovu kamarilu koju je pozapošljavao u javnoj upravi, već na ljekare, medicinske sestre, profesore... Na kliničkom centru vraćaju ljude iz penzije, nema ko da primi i pregleda pacijenta, jer svi odođe u Njemačku.
Evo ti odmad demanta tvojih navoda. Mostar je prije rata bio skuplji od Sarajeva a i danas je ista situacija. Cijena stanova nije ista jer zavisi od vise faktora s ne samo od toga sto je Sarajevo glavni grad, pa je sve odmah skuplje.
BiH u prosjeku ima vece plate nego Srbija koja nije iskusila ni rat ni razaranja. A uspjela je sacuvati gro svoje industrije, sto u BiH nije slucaj.
Sto se entiteta tice, te bajke koje iznosi Cvijanovicka, Visković i Dodik, to okacite macku o rep. Znam covjeka, koji je iz Kalinovika i koji mi je pričao da je najveća plata u tom istom zabacenom mjestu 160 maraka i da svi bukvalno pobjegoše iz Istocne Hercegovine jer je ziva propast dole.
90% Srba iz RS-a radi u FBiH. Masovno se zaposljavaju, naročitu u Mostaru i Sarajevu, a ostatak bjezi ka zapadu i Vojvodini. Upuceniji sam od tebe jer komuniciramo sa ljudima, bez obzira odakle dolaze a ne da vjerujem sta političari govore.
RS ima manje od 700.000 stanovnika i broj stalno opada, jer Vas puno umire a malo se radja djece, i veliki je egzodus. Drug mi je poslovno isao u Banja Luku, i govori mi da su ogromni redovi pred ambasadama, i da niko ne zeli ostati gore, jer posla nema. Krije se prava istina od naroda.
RS je prezaduzena i tesko ce održati likvidnost, ako je ikako sada ima.
FBiH s druge strane, ma kakve god smicalice Covic radio, ipak funkcionise i daleko je u boljem stanju od RS-a, jer FBiH pokupi sve radnike iz RS-a. Daleko je to od idealnog, ali u usporedbi sa RS-om, to je svemirski brod trenutno.
- mayab
#72975 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
valjda je to neka svemirska univerzalna pravda, da sve što je postalo na krvi nevinih , teroru i zločinu mora otići u pi_du ma_erinu samo od sebe, ne pomože tu ni GUARDIAN sa svojim podanicima