IRAN

skrbavi-admin

#72801 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

Dozer wrote: 11/04/2026 11:14 Sta reci, koju poruku poslati... :D
polugu posrati
Dozer

#72802 Re: IRAN

Post by Dozer »

Tesko da ce biti nesto pozitivno iz ovih pregovora.

Ameri su dosli inicijalno prihvatajuci 10 iranskih tacaka, sto je bila finta da dobiju na vremenu za vojno pojacavanje. Onda su u hodu poceli s ubacivanjem svojih zahtjeva, da bi to sad bilo da je primarni cilj da se Iran sprijeci da ima atomsku bombu, odnosno oduzimanje uranija Iranu, a onda i ogranicavanje balistickih.

Tesko da ce Iran pristati na bilo koju od ove dvije tacke, plus sto Izrael i dalje tjera svoje, sto znaci da ce se sve ubrzo nastaviti.
no_sekirli

#72803 Re: IRAN

Post by no_sekirli »

Iranci nisu smjeli pristati na ponovne pregovore sa zetom i jaranom. Ni pod koju cijenu.

Morali su izopciti ove prevarante. Iskreno se nadam da ce to i uraditi nakon prvog sastanka.
tzipiripi

#72804 Re: IRAN

Post by tzipiripi »

Hendrix wrote: 11/04/2026 11:26
Daj ba ko vise vjeruje u te moralne bajke i snove? Iran se tretira kao "teroristicki rezim" od svih zemalja zapada. Trump da posalje Kid Rocka da radi pregovore niko ne smije da pisne nista. Svi sute jer mafija vlada svjetskim poretkom.

Naravno da ponizava Iran kad salje iste prevarante opet lafo u pregovore. Obicna farsa i podjebavanje dok on planira sebi trijumfalnu kapiju da gradi.
Šta su ba trebali uradit? Reć' odjebaus, idemo do kraja pa ko koga? Mojne ba te šuplje minhenske bojne. Ljudi rade civilizovano političko diplomatski posao baš onako kako bi svako mudar radio. Ako ništa pregovorima imaju argumente za saveznike. Kao i politički mogu odgovoriti bilo kome u svijetu. Bez pregovora bi ih tek bili satrali. Trenutno imaju poziv za direktne pregovore sa švapskim kancelarom itd. Kakvo crno ponižavanje.
Španski Pedro Sanchez je rekao odjebaus kretenu i ponizio ostale EU papke, pokazao kakve s pichke. Koliko god narandžasti debil kevtao, lajao, vrijeđao ... Car mu je pokazao srednjaka.
Ako je npr ko ponižen i izvrijeđan onda je to "šef" NATOa M. Rutte neki dan
Last edited by tzipiripi on 11/04/2026 12:49, edited 1 time in total.
adnante

#72805 Re: IRAN

Post by adnante »

Ovo je gotovo. Sta nam je nareda tema u bjelosvjetskim desavanjima da glumimo globalnog moralnog policajca?
Porodice Foht

#72806 Re: IRAN

Post by Porodice Foht »

Odmrzli su Iranu 8 milijardi blokiranih sredstava u Kataru, dobar znak, ali trazit ce vjerovatno Hormuz bez uslova otvoren. Kako god, dobar prvi korak Cemerike.
tzipiripi

#72807 Re: IRAN

Post by tzipiripi »

no_sekirli wrote: 11/04/2026 12:46 Iranci nisu smjeli pristati na ponovne pregovore sa zetom i jaranom. Ni pod koju cijenu.

Morali su izopciti ove prevarante. Iskreno se nadam da ce to i uraditi nakon prvog sastanka.
Šta su trebali uradit? Na koji način oni mogu izopćit prevarante? Šta bi se desilo da su odbili pregovore?
no_sekirli

#72808 Re: IRAN

Post by no_sekirli »

tzipiripi wrote: 11/04/2026 12:48
no_sekirli wrote: 11/04/2026 12:46 Iranci nisu smjeli pristati na ponovne pregovore sa zetom i jaranom. Ni pod koju cijenu.

Šta su trebali uradit? Na koji način oni mogu izopćit prevarante? Šta bi se desilo da su odbili pregovore?
Trebali su lijepo reci da sa ta 2 prevaranta kao vodjama prethodnih pregovora su ostali bez barem 100 top ljudi, plus hiljade civila i svega drugog.
Posto ni iranski tim nije isti (jer su ih ovi pola pobili), morali su traziti da prethodni lazovi ne smiju biti tu.
geoxx

#72809 Re: IRAN

Post by geoxx »

Iranci pregovaraju sa Vensom. Da su samo ova dvojica, pregovora vjerovatno ne bi ni bilo.
Static-X

#72810 Re: IRAN

Post by Static-X »

tzipiripi wrote: 11/04/2026 11:21
Hendrix wrote: 11/04/2026 11:15

Sve je to dio ponizavanja Irana. Krkan salje zeta i biznis jarana da opet prevare Iran.

Dno civilizacije i zapadne demokratije je tu.
Nije ovdje nilakvo poniženje Irana. Iranci su došli na pregovore čisto da kulturno i civilizovano pokažu cijelom svijetu da nisu oni problem, da ni prije nisu bili. Pristajali su na uslove i opet bili napadani. Jednako to vidi i zna cijeli svijet, Europa... Ali svi vide da brabonjci podguzne muhe na magarećem šupku i dalje ljube taj pakšu.

Ko normalan danas može potpisat ikakav dogovor s pedofilskim Epsteinlandom i očekivati da će se oni pridržavati potpisanog? Da sutra, za 5/10 godina... neki drugi bilmez koji dođe na čelo te vukojebine neće kao ovaj reći da ne priznaje dogovor i da zahtijeva nešto novo....?
Ako išta potpišu biće to s čisto taktički potpis, ali će radit ono šta su naumili. Ali predaja ne spada u to.

Svjedoci smo u ljudskoj civilizaciji nikad viđenog potresa. USA jest vojno jaka, ali Iran sad pokazuje, a prije njega Vijetnam, Afganistan itd su isto pokazali da i nisu toliki baja kako se desetljećima kurche.
Najgadljivija u svemu je stara, ofucana kurava, opajdara EU...
Daj ba ko vise vjeruje u te moralne bajke i snove? Iran se tretira kao "teroristicki rezim" od svih zemalja zapada. Trump da posalje Kid Rocka da radi pregovore niko ne smije da pisne nista. Svi sute jer mafija vlada svjetskim poretkom.

Naravno da ponizava Iran kad salje iste prevarante opet lafo u pregovore. Obicna farsa i podjebavanje dok on planira sebi trijumfalnu kapiju da gradi.
Na zalost i ja to ovako vidim. Ako nam ovih par godina u nazad nisu pokazale da moral, UN, koje kakve konvencije, prava i zakoni ne vrijede i ne postoje nego je samo jedno pravilo vrijedno kroz historiju covjecanstva, jaci tlaci.
Čitalac

#72811 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Pakistani fighter jets and support aircraft have landed at an airbase in Saudi Arabia as part of a mutual defence agreement between the two countries.
The Saudi defence ministry said the deployment to King Abdulaziz Air Base aimed to strengthen joint military coordination and raise operational readiness between the armed forces in support of regional and international security. The defence pact was signed last September by Pakistani prime minister Shehbaz Sharif and Saudi crown prince Mohammed bin Salman. It commits the countries to treating any act of aggression against them individually as action against both.
The warplane deployment comes as Pakistan hosts US-Iran ceasefire talks in Islamabad.
atmel

#72812 Re: IRAN

Post by atmel »

skrbavi-admin wrote: 10/04/2026 12:29
japin_mutapi wrote: 10/04/2026 11:45 iselite se u iran ili rusiju i rijesen problem
veci su ti problem oni sto ti biraju Becirovica koji je jebo srebrenicane sa zakonom o boravistu, Nezira koji klepta lovu i preusmjerava u glasacku masineriju dakle domaci izdajnici i petokolonasi kao i u Iranu sto imaju dobar ogrizak hamelja, a o Dojajniku i Covicu da ne pricam....

bilo je ovdje na forumu ljudi koji su ljeb zaradjivali i u Rusiji, ja i?

tako da "problem" vidis tamo gdje ga nema jarane.... nego vidi dje ti smece u okolini bacaju i skupljaju imal stjenica zohara kamenoloma u okolini....
Izvor?
selami te Lagumdžija.
Last edited by atmel on 11/04/2026 14:15, edited 1 time in total.
atmel

#72813 Re: IRAN

Post by atmel »

geralt wrote: 10/04/2026 15:52
skrbavi-admin wrote: 10/04/2026 08:09
BarbaDue wrote: 10/04/2026 07:51

:thumbup: I ja bi vjeruj mi. Sad.

Zato i žele da sruše takav stabilan sistem i razbiju naciju na paramparčad.

hint:SFRJ
koliko sam vidio nijedan iz vrhuske ne uziva u nekom posebnom luksuzu, Homeini je umro u nekoj kacari, Hamneija uslikali sa poderanim kosuljama i papucama..... sije vake sije nake ako nista olosu nacioavlijanera iz Zaljeva su primjer uctivosti i nekog cojstva.... na kraju krajeva izginuli su svi redom ko zohari i nisu se sakrivali po nekim jazbinama nego - sta Alah da.... sto je jos jace svi su redom neki magistri nauka sa znanjem nekoliko jezika jbt..... i to je meni najveca steta u ratu kad pogine i bude ubijen neko sa enormnim znanjem.....

ja mislim da im nema nasilno postalvjenih sankcija, prosjecan iranac bi imo standard barem jednog Svabe..... jer bi vlast sve ulagala u oruzje i infrastrukturu ali mislim da bi vise para zaradili od turizma nego od nafte..... svijet tiho prica o bogatstvima istorije u iranu al ne smije niko imat stembilj iranske drzave u pasosu.....
Ayandeh banka iz koje su ukradene milijarde, niko nije otisao u zatvor. Vlasnik banke je pod sankcijama jer pere pare za iranski drzavni vrh:

https://www.aljazeera.com/news/2025/10/ ... ivate-bank
No arrests or indictments, or any other form of legal reproach, have been announced by the judiciary despite the billions of dollars in losses.
Kompleks u Istanbulu u kojem Ghalibaf ima dva stana vrijedna $1,6 miliona. Zena mu je inace uslikana na aerodromu u povratku iz shoppinga iz Turske sa preko 20 kofera, oko toga je bio skandal koji se zataskao.

Image

Tokom Ghalibafovog mandata kao gradonacelnik Teherana nestale milijarde dolara, tri pomocnika mu otisla u zatvor, on nije jer ga je zastitio Hamnei:

https://www.iranintl.com/en/20211004952976

Zena koja je navodno ukrala $7,4 milijarde tokom privatizacije naftne industrije:

https://en.wikipedia.org/wiki/Marjan_Sh ... mi_Aleagha

Bivsi najbogatiji covjek u Iranu, ukrao milijarde, osudjen na smrt:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mahafarid_Amir_Khosravi
https://en.wikipedia.org/wiki/2011_Iran ... nt_scandal

Korupcijska klika od 54 covjeka oko bivseg predsjednika Ahmedinedzada, od toga ih je 11 otislo u zatvor:

https://en.wikipedia.org/wiki/Fatemi_Circle

I za kraj, Iran je na 153. mjestu (od 181) na listi najkorumpiranijih zemalja Transparency Internationala. Bosna je na 109., Srbija na 116. mjestu.
Izvor?
Wikipedia ti je izvor...možda ti pišeš pa prepravljaš..jakog mi izvora...koliko sendviČ?
Toffee karamela

#72814 Re: IRAN

Post by Toffee karamela »

Porodice Foht wrote: 11/04/2026 12:48 Odmrzli su Iranu 8 milijardi blokiranih sredstava u Kataru, dobar znak, ali trazit ce vjerovatno Hormuz bez uslova otvoren. Kako god, dobar prvi korak Cemerike.
ko im je odmrzao? zar Katar nije sam isplatio te pare prije dosta dana kao znak ulizivanja Iranu?
skrbavi-admin

#72815 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

AliceInChains

#72816 Re: IRAN

Post by AliceInChains »

tzipiripi wrote: 11/04/2026 12:47

Šta su ba trebali uradit? Reć' odjebaus, idemo do kraja pa ko koga? Mojne ba te šuplje minhenske bojne. Ljudi rade civilizovano političko diplomatski posao baš onako kako bi svako mudar radio. Ako ništa pregovorima imaju argumente za saveznike. Kao i politički mogu odgovoriti bilo kome u svijetu. Bez pregovora bi ih tek bili satrali. Trenutno imaju poziv za direktne pregovore sa švapskim kancelarom itd. Kakvo crno ponižavanje.
Španski Pedro Sanchez je rekao odjebaus kretenu i ponizio ostale EU papke, pokazao kakve s pichke. Koliko god narandžasti debil kevtao, lajao, vrijeđao ... Car mu je pokazao srednjaka.
Ako je npr ko ponižen i izvrijeđan onda je to "šef" NATOa M. Rutte neki dan

Nije on nikakav šef. Sa suknjom ili bez, on je prosto Generalna sekretarica. Glavno bojište mu je pred kamerama i na raznoraznim podijumima. Bez generala nema šta da odlučuje.
Last edited by AliceInChains on 11/04/2026 14:44, edited 1 time in total.
HarTar

#72817 Re: IRAN

Post by HarTar »

Može li mi neko objasniti zašto mi stalno dolaze notifikacije o Iranu?
skrbavi-admin

#72818 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

HarTar wrote: 11/04/2026 14:42 Može li mi neko objasniti zašto mi stalno dolaze notifikacije o Iranu?
predmet si istrage i zastite FBI eto sto
Čitalac

#72819 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Abolfazl Fateh, doktor, analitičar, osnivač agencije ISNA: Za sada samo Trump i Netanyahu misle da su dobili ovaj rat. Pregovori u Islamabadu strateški važni kao i sam rat.
Osim Trumpa i Netanyahua, nitko ne smatra Sjedinjene Države pobjednikom ovog rata. Iran je u svjetskim medijima sada predstavljen kao regionalna sila čiji kapaciteti prije nisu bili točno procijenjeni. Analize pokazuju da su Sjedinjene Države patile od strateške pogrešne procjene kako vlastitih sposobnosti tako i razine iranskog otpora. Oslanjajući se na metode dvadesetog stoljeća, Sjedinjene Države suočile su se s iranskim asimetričnim modelom rata. Američki vojni i politički aparat, koliko god je imao moć udariti, nije imao sposobnost izdržati protuudar i do sada je pretrpio najmanje četiri poraza: strateški poraz (Iran je nametnuo kontrolu nad Hormuškim tjesnacem), neuspjeh vojne hegemonije (nemogućnost ostvarivanja svoje volje vojnim putem, ranjivost američkih baza i ekstremna slabost u podršci regionalnim saveznicima), moralni neuspjeh (prijetnja uništenjem civilizacije) i politički poraz.
Vodstvo Irana godinama je provodilo politiku kontrole napetosti i izbjegavanja izravnog rata sa Sjedinjenim Državama, do te mjere da su mnogi pogrešno protumačili ovo suzdržavanje kao slabost. Moramo pričekati konačni kraj ovog rata, ali u ovom trenutku nepredvidive performanse iranskih vojnih snaga mogu dovesti do revizije obrazaca moći u svijetu.
Ako Sjedinjene Države pobijede u ovom ratu, novo stoljeće će u značajnoj mjeri ostati pod njihovom kontrolom. Ako Washington izgubi ovaj rat, američka hegemonija suočit će se s lančanom erozijom i ozbiljnim strukturnim izazovima. Prethodni svjetski savezi se urušavaju jedan po jedan, a istovremeno arhitektura novih saveza još nije sazrela. U tranzicijskoj situaciji vjerojatno će biti nestabilnosti i mnoštva kriza. Ali u svakom slučaju, čini se da se u novom političkom stoljeću, s redefiniranjem aktera i pravila, oblikuje novi Iran, nova regija i novi Istok, drugačija Amerika i Zapad, jednom riječju, novi svijet. Svijet koji će biti duboko drugačiji, ne samo na razini međunarodnih odnosa, već i u konceptu i modelu neovisnosti i razvoja, uz duboke promjene u područjima energetskog gospodarstva, tehnologije, umjetne inteligencije, zdravstva i obrazovanja…
U svakom slučaju, iranski otpor može postati katalizator za formiranje novih saveza i redefinirati procjenu nacija o njihovim sposobnostima, što će dovesti do novih odnosa na globalnoj razini i promijeniti obrazac interakcije s Iranom u međunarodnom sustavu. Stoga su pregovori strateški važni kao i rat, a od posebne su važnosti ne samo za sudbinu Irana već i za budućnost svjetskog poretka. Postaju geopolitička prekretnica. Moramo biti sposobni pregovarati istom snagom s kojom se borimo, s istim autoritetom, kako bi diplomacija nadopunila rat, a čudesni vojni napori zemlje postali trajna politička i strateška postignuća.
armin071

#72820 Re: IRAN

Post by armin071 »

adnante wrote: 11/04/2026 12:48 Ovo je gotovo. Sta nam je nareda tema u bjelosvjetskim desavanjima da glumimo globalnog moralnog policajca?
Evo ga vaskrsno a vaskrs nije…. :run:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#72821 Re: IRAN

Post by pici »

Panika kod amera je nastala kada su pokusali izvuci uranijum a "spasavali" pilota koji je bio ranjen pretrcao 180KM od mjesta pada za 24h, popeo se na planinu 2100m i dosao do blizu baze koja je drzala taj isti obogaceni uranijum. Metez je nastao, boga pitaj koliko je tu bilo poginulih na obje strane. Konstrukcije sprzenih aviona i helikoptera "zaglavljenih u blatu" . Zaista dragocjen taj pukovnik pilot.

Uglavnom, u ratu strada istina a more informacija i denzinformacija prezivi.
Dozer

#72822 Re: IRAN

Post by Dozer »

Saznace se sve nekad, kao i uvijek.
Moja licna procjena je da su ti avioni bili pogodjeni i da su morali sletiti (na jednom snimku se vidi ispaljivanje baklji-mamaca, a to se ne ispaljuje 'nako).
2 BH su onda vjerovatno sletili da pokupe pilote i koga vec mogu, pa i oni pogodjeni i nisu mogli uzletiti.

A 4 zujalice, koje mozda jesu bile u C-130, na neki volsebni nacin su uspjeli istovariti i njima pobjeci na planinu, gdje su ih unistili, a prije toga su unistili 2 C-130 i 2 BH.
Ali, koliko ljudi moze stati u 4 one male zujalice? Mislim da je max. po 6+piloti, tj.8.
Znaci, po 2 pilota zujalica + po 2 pilota BH i po 2 pilota C-130, to je vec 16. Tesko mi je povjerovati da su BH bili samo s pilotima, kao i da su u C-130 bile samo po dvije zujalice s pilotima...

Tako da mislim da je tamo bilo svega i da su Ameri imali pristojne gubitke u ljudstvu.

Cak i ako jesu svi uspjeli pobjeci zijalicama na planinu, ostaje enigma kako su pobjegli s planine.

Zutalj je rekao da je u operaciji spasavanja pilota ucestvovalo 170 letjelica.
Pa, da mu je rodjeni sin, previse je.
MMM1977

#72823 Re: IRAN

Post by MMM1977 »

HarTar wrote: 11/04/2026 14:42 Može li mi neko objasniti zašto mi stalno dolaze notifikacije o Iranu?
Dodao si bookmark na temu, uđi u profil i izbriši
HarTar

#72824 Re: IRAN

Post by HarTar »

MMM1977 wrote: 11/04/2026 16:57
Dodao si bookmark na temu, uđi u profil i izbriši
Ok, hvala :thumbup:
adnante

#72825 Re: IRAN

Post by adnante »

armin071 wrote: 11/04/2026 15:04
adnante wrote: 11/04/2026 12:48 Ovo je gotovo. Sta nam je nareda tema u bjelosvjetskim desavanjima da glumimo globalnog moralnog policajca?
Evo ga vaskrsno a vaskrs nije…. :run:
mir s tobom boroto.
Post Reply