Rjesenje je u Turskoj. Turska nije ni priblizno u krizi u kojoj se nalazi EU a ima i interese na Balkanu.Optimus Prime wrote:Ne, ja sam samo tvrdio da ce nam ekonomija po automatizmu brze rasti cim se Evropljani izvuku iz govana. Samo problem je u tome sto to moze potrajati jos par godina, i sto te stope rasta mogu samo rijesitit neke goruce probleme, a nikako nas ne mogu kroz jednu, dvije decenije katapultirati u drustvo bogatih zemalja. Dakle ono cemu nasi politicar ipak mogu odluciti je tempo rasta.sanaman wrote:bitno je iz prostog razloga sto se tako umanjuje odgovornost, velika je razlika izmedju 25 i 17...
...pa cek ti rece prije da ce nam ruze procvjetati...rast ce nam BDP cim se EU oporavi, povecace se izvoz bh robe, pa malo sadake on nase dijaspore koju si planirao bi...i gdje smo? Naravno da sdp nije stvorio ovu situaciju ali je preuzeo kormilo, obaveze i odgovornost.
Vidis osnovni problem po meni nije u tome sto smo u ovakvoj ek. situaciji..to je poznato ALI ne mozes uletjeti ko grlom u jagode, obecavati kule i gradove i onda skontati da to bas tako i ne ide i na kraju umanjiti odgovornost za sve to.
Po meni licno jedino konkretno i pozitivno je ovo rezanje plata...doduse mogli su i na 5%zaokruziti.
Dakle sto platforma bolje pripremi teren u sljedecih godinu, dvije to ce i ekonomija brze rasti. A nama za znacajniji rast standarda trebaju stope od preko 6% godisnje. Bez reformi nemoguce, cak i ako evropa dozivi nevidjeni ekonomski boom.
Inace postoje teze da bi ulaz Turske u EU dobrim dijelom izvadilo EU iz krize ali *ebi ga, kad crkva nece.