Jah vidi kako piše... neoprostivo. Ma kako se ovamo neki trudili ovi niču ko gljive poslije kiše. I šta napravit po tom pitanju.Mah....jeza u ledja wrote:Nagradno pitanje je: ciji li je ovo klon od nedavno banovanih?
IRAN
- hneuron
#7276 Re: IRAN
- jeza u ledja
#7277 Re: IRAN
Cuj sakrivam istinu.LoveLine wrote:Nagradni odgovor postavljen u formi pitanja: Zasto se bojite istine i pokusavate je sakriti na svaki moguci nacin ?jeza u ledja wrote:Nagradno pitanje je: ciji li je ovo klon od nedavno banovanih?
Pa ne krijem se ja iza sto nickova, vec ti.
-
theTruePath
-
LoveLine
#7280 Re: IRAN
Nisam ja rekao da se ti skrivas vec da ti i takvi kao ti propagirate "istinu" koju svijetu namecu cionisti i zapad, zbog cijih interesa se rat u Siriji i vodi .jeza u ledja wrote:Cuj sakrivam istinu.Pa ne krijem se ja iza sto nickova, vec ti.
-
Avetinho
#7281 Re: IRAN
Ne mere cojek jedan osrednji ban izdurat, mora napraviti stotinu klonova, bas kao sto sam mu preporucio prosle sedmice.jeza u ledja wrote:Cuj sakrivam istinu.LoveLine wrote:Nagradni odgovor postavljen u formi pitanja: Zasto se bojite istine i pokusavate je sakriti na svaki moguci nacin ?jeza u ledja wrote:Nagradno pitanje je: ciji li je ovo klon od nedavno banovanih?![]()
Pa ne krijem se ja iza sto nickova, vec ti.
-
kojetou
#7283 Re: IRAN
Ja bih prije rekao da su Iranci u sukobu samim sa sobom kao i arapi. Tesko im je priznati da je zapad otisao toliko daleko ispred njih u svakom segmentu zivota i da ih nemogu nikada prestici i onda se okrecu nekom vjerskom fundametnalizmu. Iza svega toga se krije komplex manje vrijednosti.
Ista stvar se desava sa Sjevernom Korejom koja nije u sukobu sa Amerikom vec u sukobu sa svojim vlastitim kompleksima.
Ista stvar se desava sa Sjevernom Korejom koja nije u sukobu sa Amerikom vec u sukobu sa svojim vlastitim kompleksima.
- jeza u ledja
#7284 Re: IRAN
Pricamo o Iranu.LoveLine wrote:Nisam ja rekao da se ti skrivas vec da ti i takvi kao ti propagirate "istinu" koju svijetu namecu cionisti i zapad, zbog cijih interesa se rat u Siriji i vodi .jeza u ledja wrote:Cuj sakrivam istinu.Pa ne krijem se ja iza sto nickova, vec ti.
Kakvu laznu istinu ja propagiram sto se tice Irana?
-
LoveLine
#7285 Re: IRAN
Nisam bas siguran da Iran pokusava konkurirati ili dostici zapad, ali hajde, neka ti bude.kojetou wrote:Ja bih prije rekao da su Iranci u sukobu samim sa sobom kao i arapi. Tesko im je priznati da je zapad otisao toliko daleko ispred njih u svakom segmentu zivota i da ih nemogu nikada prestici i onda se okrecu nekom vjerskom fundametnalizmu. Iza svega toga se krije komplex manje vrijednosti.
Samo moramo par stvari uzeti u obzir:
Zapad i danas pljacka sirom svijeta i ne biraju srestva kako da svoju ekonomiju odrze na visokom nivou. Pokrecu ratove, namecu i podrzavaju diktature, mijenjaju vlade itd. ne obaziruci se na posljedice njihove politike. Uzmi samo primjer arapskih naftom bogatih zemalja i njihovih korumpiranih vlada. Vrijednost kapitala u SAD koji dolazi iz arapskih zemalja nikada nije manji ispod 700 milijardi $. Dakle, ne smije da padne ispod te cifre,nesmije biti manje, samo moze da se uvecava. Ogroman kapital koji potiče od tzv. petrodolara "leži" u inostranim bankama, sa kojim šeici ne znaju šta da rade. Da zlo bude veće, sa njihovim novcem obrću drugi, a obračunate kamate poklanjaju banci, jer je po "islamskom vjerozakonu" koji navodno vazi u arapskim zemljama, kamata je strogo zabranjena. Dakle, ogromne svote novca slijevaju se u zapadne banke iz muslimanskih zemalja a zauzvrat zapad i USA tamosnjim autokratskim rezimima obezbjedjuje politicku i vojnu podrsku koja ih odrzava na vlasti.
Sa druge strane imamo Iran, zemlju od 75 miliona stanovnika, koja je pod zestokim ekonomskim sankcijama nametnutim od strane zapada vec 34 godine. Tacnije od 1979. godine i pobjede islamske revolucije.
Ali ipak, unatoc sankcijama, Iran je danas tehnoloski, naucno i industrijski puno jaci od bilo koje arapske zemlje koja ima milijarde dolara u zapadnim bankama. Danasnji Iran proizvodi apsolutno sve kao npr. jedna Svedska ili jedna Njemacka. Ne bas istog kvaliteta ali proizvodi.
Mislim da im se na tome treba cestitati ...
-
kojetou
#7286 Re: IRAN
LoveLine wrote:
Nisam bas siguran da Iran pokusava konkurirati ili dostici zapad, ali hajde, neka ti bude.
Samo moramo par stvari uzeti u obzir:
Zapad i danas pljacka sirom svijeta i ne biraju srestva kako da svoju ekonomiju odrze na visokom nivou. Pokrecu ratove, namecu i podrzavaju diktature, mijenjaju vlade itd. ne obaziruci se na posljedice njihove politike. Uzmi samo primjer arapskih naftom bogatih zemalja i njihovih korumpiranih vlada.
To je prica jako tipicna za gubitnike. Zapad je znaci zao sto zeli da ostane dominantan u svijetu? Pa sta je onda Otomansko carstvo bilo? Perzijsko carstvo? To sto zapad radi je priridno. Radi ono sto je zapadu u interesu. Ja kao Bosnjak koji zivim na zapadu naravno da zelim da zapadni nacin zivota bude dominantan u svijetu a ne neka vehabijsko-selefijska. To sto su arapske vlade korumpirane je znaci zasluga zapada? Mogli su se arapi pobuniti i prije 50 godina i uvesti demokratiju; okrenuti se nauci. Kada su arapi bili dominantni prije 1000 godina takodjer su dosli bili do Pariza. Mislis da su se zapitali dali je to moralno opravdano?
Vrijednost kapitala u SAD koji dolazi iz arapskih zemalja nikada nije manji ispod 700 milijardi $. Dakle, ne smije da padne ispod te cifre,nesmije biti manje, samo moze da se uvecava. Ogroman kapital koji potiče od tzv. petrodolara "leži" u inostranim bankama, sa kojim šeici ne znaju šta da rade. Da zlo bude veće, sa njihovim novcem obrću drugi, a obračunate kamate poklanjaju banci, jer je po "islamskom vjerozakonu" koji navodno vazi u arapskim zemljama, kamata je strogo zabranjena. Dakle, ogromne svote novca slijevaju se u zapadne banke iz muslimanskih zemalja a zauzvrat zapad i USA tamosnjim autokratskim rezimima obezbjedjuje politicku i vojnu podrsku koja ih odrzava na vlasti.
To je opet problem zatucenih arapa. Ko im je kriv sto zive po nekoj knjizi iz 7. vijeka dok im se princevi jebu u red light distriktima po Londonu? Znaci opet je krivica zapada sto se arapski petrodolari ne iskoristavaju na pravi nacin?
A zasto je se desila Islamska revolucija? Znaci kada su Iranci vidijeli da je zapadna kultura postala daleko najdominantnija kultura na zemaljskoj kugli (Juzna Amerika, Australija, Evropa, SAD, Kanada, Japan..... sve zemlje su preuzimale zapadnu kulturu od muzike preko nauke do svih segmenata zivota); tada se "ponosni iranci" sjetili da uvedu sharijat jer su zelijeli nesto svoje.Sa druge strane imamo Iran, zemlju od 75 miliona stanovnika, koja je pod zestokim ekonomskim sankcijama nametnutim od strane zapada vec 34 godine. Tacnije od 1979. godine i pobjede islamske revolucije.
Sta to Iran proizvodi majke ti? Jedna Nizozemska sa 5 puta manje stanovnika ima 2 puta jacu ekonomiju od Irana usporedi GDP:Ali ipak, unatoc sankcijama, Iran je danas tehnoloski, naucno i industrijski puno jaci od bilo koje arapske zemlje koja ima milijarde dolara u zapadnim bankama. Danasnji Iran proizvodi apsolutno sve kao npr. jedna Svedska ili jedna Njemacka. Ne bas istog kvaliteta ali proizvodi.
Mislim da im se na tome treba cestitati ...
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... nominal%29
Recimo kada bi se desio rat izmedju Switzarske i Irana i kada bi pocela Switzarska da ulaze u vojsku mogla recimo 50% vise naoruzanja kupti iako je 10 puta manja. Znaci na papiru bi Swica pregazila Iran.
Znam Irance na mome faxu; svi su za Shah-a. Sto znaci da Iran nema ni dijasporu kao sto je imaju Turci koji svi vole ovakvu ursku kakva jeste (ovi na zapadu). Zapad bi mogao slati legije stranaca sastavljene od Iranaca u Iran da smijene tu vladu.
Iran proizvodi....
Pa oni sebe upravo i zele da ubjede da su velesila. U ekonomskom i vojnom smislu su apsolutno nista. Narod glada; idioti ulazu u vojsku a vojsku bi im jedan Izrael sjebao za par dana rata.
- jeza u ledja
#7287 Re: IRAN
Ne mozes porediti Iran sa jednom Saudijskom Arabijom.
Kada izuzmes prihode od nafte, pogledaj ostale resurse i geografsku poziciju, urbanost itd i uostalom samu velicinu zemlje pa ces shvatiti da je Saudija druga liga u odnosu na Iran. Tamo prije 100 godina nije bilo nicega, a znamo sta je bio Iran.
Iran mozes porediti sa Egiptom ili Pakistanom od zemalja tog regiona, ako izuzmes naftu. Ako je dodas - dobijes to sto ima Iran, a nemaju Egipat ili Pakistan.
U svakom slucaju Iran ima sve predispozicije da bude samostalna sila u svakom pogledu, a takvih zemalja na svijetu ima mozda 20ak. Vrijeme je da se pridruze ostalima. Nek zadrze oni svoj politicki sistem to je najmanji problem, ima mnogo gorih, samo nek prestanu trositi vrijeme na bizarne stvari tipa unistenje Izraela ili nadmetanje sa sunitima ko ima vecu cunu.
I da se ne lazemo i u Iranu korupcija cvijeta, pa o tome sami oni pricaju i svadjaju se u parlamentu.
Kada izuzmes prihode od nafte, pogledaj ostale resurse i geografsku poziciju, urbanost itd i uostalom samu velicinu zemlje pa ces shvatiti da je Saudija druga liga u odnosu na Iran. Tamo prije 100 godina nije bilo nicega, a znamo sta je bio Iran.
Iran mozes porediti sa Egiptom ili Pakistanom od zemalja tog regiona, ako izuzmes naftu. Ako je dodas - dobijes to sto ima Iran, a nemaju Egipat ili Pakistan.
U svakom slucaju Iran ima sve predispozicije da bude samostalna sila u svakom pogledu, a takvih zemalja na svijetu ima mozda 20ak. Vrijeme je da se pridruze ostalima. Nek zadrze oni svoj politicki sistem to je najmanji problem, ima mnogo gorih, samo nek prestanu trositi vrijeme na bizarne stvari tipa unistenje Izraela ili nadmetanje sa sunitima ko ima vecu cunu.
I da se ne lazemo i u Iranu korupcija cvijeta, pa o tome sami oni pricaju i svadjaju se u parlamentu.
-
LoveLine
#7288 Re: IRAN
Sigurno je da je zapad zao jer postice ratove, podrzava diktature, okupiraq drzave na racun raznih laznih optuzbi i neistina itd. Uzmi samo primjer Iraka. Kada je Saddam 80-ih vrsio masovna ubistva bojnim otrovima u sjevernom Iraku, od zapada je dobivao svu mogucu pomoc i podrsku. Novac, oruzje, materijale za proizvodnju bojnih otrova, politicku podrsku itd. Cim je postao neposlusan, cim je zelio da bez kontrole zapada upravlja bogastvima svoje zemlje, zapad je protiv njega pokrenuo rat zbog navodnog oruzja za masovno unistenje. Kada to oruzje nikada nije pronadjeno, zapad je okrenuo pricu da je rat pokrenut da bi se oslobodio narod. Koji narod? Isti onaj koji je Saddak do jucer masovno ubijao uz pomoc zapada. Nemoj sada o Otomanskom, Persijskom, Rimskom ili sta ja znam o kojem carstvu iz 13. ili 15 vijeka. Danas zivimo u 21. vijeku gdje se ljudi ubise pricajuci o demokratiji i ljudskim pravima.kojetou wrote:Zapad je znaci zao sto zeli da ostane dominantan u svijetu?Pa sta je onda Otomansko carstvo bilo? Perzijsko carstvo?
kojetou wrote:To sto zapad radi je priridno. Radi ono sto je zapadu u interesu.Ako je za tebe politika zapada prema milionima ljudi sirom svijeta u kojima zapad nalazi svoje interese prirodna, cemu onda price o demokratiji i ljudskim pravima o kojima zapad stalno prica?
kojetou wrote:Ja kao Bosnjak koji zivim na zapadu naravno da zelim da zapadni nacin zivota bude dominantan u svijetu a ne neka vehabijsko-selefijska.
-
LoveLine
#7289 Re: IRAN
[quote="kojetou"]To sto su arapske vlade korumpirane je znaci zasluga zapada? [quote]
Naravno. Zapad ih drzi na vlasti i daje im odrijesene ruke za najokrutnije metode suzbijanja i najmanjeg pokusaja naroda da se usprotivi takvim rezimima. Ti rezimi preko zapadnih vlada budu zasticeni pred UN-om tako da niko nemoze da im naudi na bilo koji nacin.
[quote="kojetou"]Mogli su se arapi pobuniti i prije 50 godina i uvesti demokratiju; okrenuti se nauci. Kada su arapi bili dominantni prije 1000 godina takodjer su dosli bili do Pariza. Mislis da su se zapitali dali je to moralno opravdano?
[quote]
Halo ba, kakvih 1000 godina? Pa ovo je 21. vijek, mada krstaski ratovi,cini se, i dalje traju.
[quote="kojetou"]To je opet problem zatucenih arapa. Ko im je kriv sto zive po nekoj knjizi iz 7. vijeka dok im se princevi jebu u red light distriktima po Londonu? Znaci opet je krivica zapada sto se arapski petrodolari ne iskoristavaju na pravi nacin?[quote]
Upravo je problem suprotnog karaktera. To im se sve i dogadja zato sto su se odmakli od "knjige iz 7. vijeka" Uzmi Saudijsku Arabiju kao primjer. Oni jesu zvanicno serijatska zemlja, ali prakticno sa serijatom nemaju ama bas nista. Osim onih kamata koje zapad ubira za petrodolare
Da su serijatska zemlja, nebi dozvolili da se njihova drzava koristi za ubijanje drugih muslimana sirom afrike i bliskog istoka. CIA-ina baza u S.Arabiji iz koje polijecu bespilotne letjelice koje siju smrt od Somalije do Jemena,od Iraka do Sudana itd. http://www.wired.com/dangerroom/2013/02 ... ne-base-2/
Zasto je Iran daleko napredniji od arapskih zemalja? Pa zato sto ne dozvoljava (jos uvijek) zapadu da mu se mijesa u vodjenje drzave.
Naravno. Zapad ih drzi na vlasti i daje im odrijesene ruke za najokrutnije metode suzbijanja i najmanjeg pokusaja naroda da se usprotivi takvim rezimima. Ti rezimi preko zapadnih vlada budu zasticeni pred UN-om tako da niko nemoze da im naudi na bilo koji nacin.
[quote="kojetou"]Mogli su se arapi pobuniti i prije 50 godina i uvesti demokratiju; okrenuti se nauci. Kada su arapi bili dominantni prije 1000 godina takodjer su dosli bili do Pariza. Mislis da su se zapitali dali je to moralno opravdano?
[quote]
Halo ba, kakvih 1000 godina? Pa ovo je 21. vijek, mada krstaski ratovi,cini se, i dalje traju.
[quote="kojetou"]To je opet problem zatucenih arapa. Ko im je kriv sto zive po nekoj knjizi iz 7. vijeka dok im se princevi jebu u red light distriktima po Londonu? Znaci opet je krivica zapada sto se arapski petrodolari ne iskoristavaju na pravi nacin?[quote]
Upravo je problem suprotnog karaktera. To im se sve i dogadja zato sto su se odmakli od "knjige iz 7. vijeka" Uzmi Saudijsku Arabiju kao primjer. Oni jesu zvanicno serijatska zemlja, ali prakticno sa serijatom nemaju ama bas nista. Osim onih kamata koje zapad ubira za petrodolare
Da su serijatska zemlja, nebi dozvolili da se njihova drzava koristi za ubijanje drugih muslimana sirom afrike i bliskog istoka. CIA-ina baza u S.Arabiji iz koje polijecu bespilotne letjelice koje siju smrt od Somalije do Jemena,od Iraka do Sudana itd. http://www.wired.com/dangerroom/2013/02 ... ne-base-2/
Zasto je Iran daleko napredniji od arapskih zemalja? Pa zato sto ne dozvoljava (jos uvijek) zapadu da mu se mijesa u vodjenje drzave.
Last edited by LoveLine on 05/03/2013 22:49, edited 1 time in total.
-
LoveLine
#7290 Re: IRAN
Vec sam ti rekao, proizvodi apsolutno sve. Od medicinskog materijala, farmaceutskih proizvoda, informatickih srestava, auto-industrije, prehrane, metalne industrije, vojne industrije, atomske tehnologije, filmske industrije itd.kojetou wrote:Sta to Iran proizvodi majke ti? Jedna Nizozemska sa 5 puta manje stanovnika ima 2 puta jacu ekonomiju od Irana
Prije nekoliko godina organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) koja djeluje u okviru Organizacije ujedinjenih nacija, iransku studenticu medicine Maryam Eslami proglasila je najboljom izumiteljkom 2008. godine. Znaci i skolstvo im je na viskokom nivou. Gdje su arapske studentice? Gdje su saudijke? Saudijsku Arabiju je George Bush nazvao americkim najvecim prijateljem i saveznikom. Kakve koristi imaju od toga? Na medjunarodnom takmicenju iz informatike koje je odrzano u Meksiku prije nekoliko godina, iranski studenti osvojili su 7 mjesto medju 286 studenata iz 75 zemalja.
Nemoj da usporedjujes europske zemlje koje nisu pod sankcijama i koje zajedno sa Amerikom pljackaju na sve strane.
-
LoveLine
#7291 Re: IRAN
Kojim ostalima? Arapima? Turcima? Pakistanu? Pa da izgube slobodu i budu sluge zapada? Iran je trenutno jedina slobodna muslimanska zemlja na svijetu.jeza u ledja wrote: Vrijeme je da se pridruze ostalima.
Iran nikada nije rekao da ce unistiti izrael vec je iranski predsjednik rekao da ce izrael zavrsiti kao Sovjetski Savez, ako je vjerovati spanskom El Mundu. Da, i da ce izrael nestati sa lica zemlje ako se drzne pa napadne Iran.jeza u ledja wrote:unistenje Izraela ili nadmetanje sa sunitima ko ima vecu cunu..
Neces mi vjerovati da se nekada i u norveskom parlamentu oko toga prepucavaju. Mislim oko korupcije u norveskom drustvu. Naravno, u Iranu je korupcija sigurno daleko veca, ali ipak se o njoj prica i raspravlja. I Ahmedinedzad je prije par godina bio pod istragom, ali izgleda da je cist dok nije zavrsio negdje "na kranu"jeza u ledja wrote:I da se ne lazemo i u Iranu korupcija cvijeta, pa o tome sami oni pricaju i svadjaju se u parlamentu.
A hajde neka se neko usudi pa u nekoj od ovih arpaskih drzava koje su prijatelji zapada pokrene pitanje korupcije onih tamo princeva, kraljeva ili sta ja znam.
- Bosanski_kralj
#7292 Re: IRAN
Iran ima dvije opcije. Prva je da nastavi kao i do sada "furati" po svom ili da se povinuje SAD-u i igra kako oni sviraju.Kada se vidi na primjerima arapskih zemalja da prijateljstvo sa Amerikancima donosi blagostanje za vladajuću elitu, a jad i bijedu za narod, puno bolja opcija se čini ova prva opcija.
- jeza u ledja
#7293 Re: IRAN
Cuj jad i bijedu za narod. Jel to ona prica kako je u Saudiji sirotinja zato sto je omladina besposlena i nece da radi?
No dobro, znamo zasto su oni bogati.
Nego, prijateljstvo sa Zapadom nece nikom donjeti blagostanje samo zbog tog prijateljstva, pogotovo ne prijateljstvo na nivou diktature koja Zapadu odgovara. Blagostanje donosi mukotrpan rad i mnogo pameti i znanja da se zemlja uredi kako treba i podredi potrebama njenih gradjana, te prostre koliko im to mogucnosti odgovaraju.
Ne radi se tu o prijateljstvu, vec o prirodnoj potrebi za trazenjem partnera u trgovinskoj i kulturnoj razmjeni zemalja sa dovoljno razvijenim shvatanjima modernog uredjenja drustva. Znaci neko ko zeli dugorocan prosperitet, njemu je prirodno da ne pravi od pola svijeta neprijatelje zbog svojih stavova.
Ovdje se nama pokusava nametnuti ideja da je Zapad automatski odstranio Iran iz svoje medjunarodne politike zbog iranske revolucije, umjesto cinjenice da je Iran sam pokrenuo niz odluka koje su dovele do totalnog otudjenja od Zapada, pocevsi od taocke krize na dalje. I islamski Iran je danas mogao biti na mnogo boljoj razini saradnje sa bilo kojom zapadnom zemljom da zele i da im je to prioritet, kao sto bi trebao biti, ali nije.
No dobro, znamo zasto su oni bogati.
Nego, prijateljstvo sa Zapadom nece nikom donjeti blagostanje samo zbog tog prijateljstva, pogotovo ne prijateljstvo na nivou diktature koja Zapadu odgovara. Blagostanje donosi mukotrpan rad i mnogo pameti i znanja da se zemlja uredi kako treba i podredi potrebama njenih gradjana, te prostre koliko im to mogucnosti odgovaraju.
Ne radi se tu o prijateljstvu, vec o prirodnoj potrebi za trazenjem partnera u trgovinskoj i kulturnoj razmjeni zemalja sa dovoljno razvijenim shvatanjima modernog uredjenja drustva. Znaci neko ko zeli dugorocan prosperitet, njemu je prirodno da ne pravi od pola svijeta neprijatelje zbog svojih stavova.
Ovdje se nama pokusava nametnuti ideja da je Zapad automatski odstranio Iran iz svoje medjunarodne politike zbog iranske revolucije, umjesto cinjenice da je Iran sam pokrenuo niz odluka koje su dovele do totalnog otudjenja od Zapada, pocevsi od taocke krize na dalje. I islamski Iran je danas mogao biti na mnogo boljoj razini saradnje sa bilo kojom zapadnom zemljom da zele i da im je to prioritet, kao sto bi trebao biti, ali nije.
-
Ripicipi
#7294 Re: IRAN
Evo da potvrdimo jos jednom da Ahmedinedjad nikada nije rekao da hoce da izbrise Izrael sa lica zemlje
-
LoveLine
#7295 Re: IRAN
Pa upravo o ovome pricamo cijelo vrijeme. Ovdje se i radi o problemu sto drzava ne ulaze u narod. Ne stmulise omladinu i koci i ne dozvoljava bilo kakve politicke promjene. Pogledaj samo sta se dogadja u Bahrajnu. Narod te zemlje vec mjesecima demonstrira protiv tamosnje autokratske diktature koja je po volji zapada. U Bahrajn su usli saudijski tenkovi i vojska i bukvalno gazili demostrante. Niko od zapadnih "demokratija" na to nije reagovao. Medjutim u slucaju Libije zapad je pokrenuo vojnu intervenciju protiv diktature koja je bila neposlusna prema zapadnim interesima. Mozeli se postici napredak i uvesti neko novo uredjenje drzave ako rezim to krvlju gusi dok mu zapadne sile obezbjedjuju medijsku, politicku, vojnu i svaku drugu potporu ? Mislim da je bitno napomenuti da je narod Libije zivio bolje od vecine naroda zemalja koje su danas clanice EU-a.jeza u ledja wrote: prijateljstvo sa Zapadom nece nikom donjeti blagostanje samo zbog tog prijateljstva, pogotovo ne prijateljstvo na nivou diktature koja Zapadu odgovara. Blagostanje donosi mukotrpan rad i mnogo pameti i znanja da se zemlja uredi kako treba i podredi potrebama njenih gradjana
Cak i u UN-u, naj jacoj medjunarodnoj organizaciji u svijetu u kojoj ogroman utjecaj imaju zapadne zemlje, veoma cesto se problem korupcije istice kao jedan od vodecih problema u svijetu. Ako ja kupujem ukradenu robu od lopova to znaci da ja tog lopova direktno podrzavam da podkrada drustvo i cini kriminalna djela. Isto je tako i sa korumpiranim rezimima koje zapad dovodi na vlast, odrzava ih na vlasti i omogucuje im da podkradaju svoje narode.jeza u ledja wrote:Ne radi se tu o prijateljstvu, vec o prirodnoj potrebi za trazenjem partnera u trgovinskoj i kulturnoj razmjeni zemalja sa dovoljno razvijenim shvatanjima modernog uredjenja drustva
Dobro sada, i nismo bas sigurni da Iran ima vise neprijatelja u svijetu nego sto ih ima USA,ali neise. Od ovih muslimanskih zemalja ciji rezimi su pro-zapadno orijentisani i plesu kako zapad svira, za koju od njih mozemo reci da je prosperitetna zemlja ?jeza u ledja wrote:Znaci neko ko zeli dugorocan prosperitet, njemu je prirodno da ne pravi od pola svijeta neprijatelje zbog svojih stavova.
Talacke krize i americkog "diplomatskog osoblja" sa pocetka islamske revolucije ? Onoga momenta kada jedna ambasada i njeno osoblje pocnu djelovati protiv interesa drzave domacina i naroda te drzave,toga momenta ta ambasada i to osoblje gube svaki diplomatski imunitet i postaje podlozni zakonima,a i sankcijama , drzave domacina. U americkoj ambasadi u Teheranu bio je smjesten CIA-in obavjestajni stab koji je davao instrukcije anti-revolucionarnim elementima. Sta mislis zbog cega je Amerika bombardovala Kinesku ambasadu u Beogradu 8.maja 1999.? Tri americka proektila direktno su pogodili kinesku ambasadu. Zasto ? Pa zato sto su kinezi dozvolili srbima da u njihovu ambasadu smjeste komandni centar srbijanske obavjestajne sluzbe.jeza u ledja wrote:Ovdje se nama pokusava nametnuti ideja da je Zapad automatski odstranio Iran iz svoje medjunarodne politike zbog iranske revolucije, umjesto cinjenice da je Iran sam pokrenuo niz odluka koje su dovele do totalnog otudjenja od Zapada, pocevsi od taocke krize na dalje.
Sve od momenta rusenja Pahlavijevog rezima pa do danas CIA nije prestala rovariti u Iranu. Navodno bore se protiv terorizma a istovremeno finansiraju i obucavaju najgore teroriste koji ubijaju iranske naucnike,profesore, koji postavljaju bombe na autobuska stajalista, u dzamije, trzne centre itd.
[youtube]http://m.youtube.com/watch?v=8QaxbT3jj1s[/youtube]
[/
Nije zato sto zapadne zemlje zele da odlucuju od sudbini naroda Irana. Eto arapske zemlje vec decenijama imaju dobre odnose sa zapadom pa kakvo je danas stanje u njima? Kraljevi, princevi, kraljevi, princevi, kraljevi i tako generacija za generacijom, u sred muslimanskog svijeta i usprkos tomu sto u Islamu kralj nije dozvoljen. Ako pokusas to da promijenis, a to zapadu nije u interesu, zapad ce te proglasiti teroristom, uvesce ti ekonomske sankcije i dace rezimu odrijesene ruke da te ugnjetava na najbrutalniji nacin.jeza u ledja wrote:islamski Iran je danas mogao biti na mnogo boljoj razini saradnje sa bilo kojom zapadnom zemljom da zele i da im je to prioritet, kao sto bi trebao biti, ali nije.
Prijatelju moj, jednu stvar moras da shvatis: Jedan vladar u muslimanskoj zemlji, a i u drugim zemljama u kojima zapad ima interesa, nemoze istovremeno da bude dobar i sa zapadom i sa svojim narodom. Ako taj vladar zeli dobro svom narodu, posteno upravlja drzavnim bogastvima od kojih ce narod dobro da zivi, onda se to kosi sa interesima zapada. Ako zadovoljavas interese zapada onda je narod **** jeza u ledja.
-
theTruePath
#7296 Re: IRAN
Znaju oni bolje sta im je bolje,ono sto im je bolje to im je i interesislamski Iran je danas mogao biti na mnogo boljoj razini saradnje sa bilo kojom zapadnom zemljom da zele i da im je to prioritet, kao sto bi trebao biti, ali nije.
-
LoveLine
#7297 Re: IRAN
Danas u Iranu mozete sresti zenu inzenjera, zenu ljekara, zenu policajca, vojnika, profesora , sportistu itd. Gdje su njihove saudijske sestre ? Nema ih nigdje. Mogu da zavrse 7 fakulteta ali nesmiju same otici do granapa da hljeba kupe. Ako pretpostavimo da su zene polovina od ukupne populacije jedne nacije, onda mozemo zamisliti koji je to samo nazadak kada se sa zenama tako postupa . Mozda ce sada neki da pitaju gdje je u tome krivnja zapada? Naravno da je zapad najosgovorniji za ovakvo nesto u arapskim zemljama. Zasto? Pa zato sto zapad upravo ljudska prava koristi za ostvarivanje svojih ciljeva. Skoro svakodnevno u zapadnoj stampi mozemo procitati o krsenju prava zena u Iranu ali vrlo rijetko ili nikako o katastrofalnom stanju prava zena u arapskim zemljama koje su sklone americkoj politici , pogotovo u S. Arabiji. Zapad i Amerika konstantno vrse pritisak na Iran zbog ljudskih prava dok ih je za krsenje ljudskih prava u arapskim zemljama bas briga. Doduse, brinu se i o ljudskim pravima u Gazi, ali zna se zasto. Boziji poslanik Muhamed s.a.v.s znao je sjesti sa svojom suprugom pa se posavjetovati sa njom o svemu, razgovarati o svemu, diskutovati o svemu .... ali ovi ne. Kod ovih danasnjih "muslimana" zena je samo objekat i masina za radjanje. Njima je samo bitno da su na vlasti, da obrcu milijarde dolara za svoje luksuzne vile, jahte, automobile, shoping-izlete po zapadu gdje za jedan dan znaju potrositi i na desetine miliona dolara i to je to. Ali ne sjede te njihove zene bez ikakve potrebe zatvorene i obespravljene. Njih zapad vjesto koristi u propagandnom ratu protiv islama. Mada njihovo zivotno stanje nema nikakve veze sa Islamom.theTruePath wrote:Znaju oni bolje sta im je bolje,ono sto im je bolje to im je i interes
Sjecam se prije par godina kada je u Dansku dolazio neki arapski Sheik pa je trebao da odsjedne u Royal Sas hotelu u Kopenhagenu. Pisale su novine da je na 15 dana prije svoga dolaska trazio da mu se posalje katalog hotela, da vidi apartmane u kojima ce boraviti. U katalogu je vidio i kupatilo u kojemu mu se nisu svidjele plocice te je zahtijevao da se promijeni boja keramike u smjestaju koji je bio rezervisan za njega. Naravno, danci su kupatilo sredili po njegovom ukusu i on je to elegantno platio. Kada je on nakon 2 dana otisao iz Kopenhagena, danci su opet vratili kupatilo u prvobitan izgled. E to je ta politika koju zapad voli. To su ti ljudi preko kojih zapad dobija ogromne poslove u muslimanskim zemljama. To su ti ljudi na cijoj moci pociva americka i britanska naftna bersa.
Je li ovakve Iran treba?
-
theTruePath
#7298 Re: IRAN
Mnogo toga se prica a ne stoji to,ako imas dokaz hajde ako ne ondaU katalogu je vidio i kupatilo u kojemu mu se nisu svidjele plocice te je zahtijevao da se promijeni boja keramike u smjestaju koji je bio rezervisan za njega
- jeza u ledja
#7299 Re: IRAN
Tema prezvakana sto puta.potres_mozga wrote:Evo da potvrdimo jos jednom da Ahmedinedjad nikada nije rekao da hoce da izbrise Izrael sa lica zemlje![]()
Teheran je pun fasistickih poruka Izraelu i Americi, na svakom cosku neki mural. Ahmedinedzadova izjava je samo jedan detalj u moru izljeva mrznje.
- jeza u ledja
#7300 Re: IRAN
@ Loveline, s klonovima koji trolaju temu mi se neda voditi raspravu.