Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- zlo zlo
#7276 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
teško, čak i podne i visoke podne su 55-60 cm širine
- rovac13
#7277 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koliko se sjecam najmanje sto sam vidio do sad je 60cmprobook wrote:Da li postoji inverter klima kod koje je unutrasnja jedinica max sirine 50 cm?
-
Kiberluskoni
#7278 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo mene opet,
Hajmo, spala knjiga na dva-tri slova, moram odlučiti u ovih dan dva:
Daikin, FTX60GV 2000 + ugradnja
Mitsubishi LN50VG, 2800 + ugradnja
Mitsubishi SF50VE, 2000+ ugradnja
Klima će biti korištena prvenstveno za grijanje.
-
free_too
#7279 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Meni fakticki radi skoro cijeli dan, noci ne radi jer nisu toliko jos niske temperature.
Vec sam spominjao da sam uzeo TESLU Inverntger nova generacija, pa me kolega s foruma "isprepadao" da su kravljivi inverteri (tj imao iskustva s njihovom proslom generaicjom), pa evo molim Boga da bar izdrzi jednu sezonu grijanja haha
Za sad na 25 je drzim, prema dole okrenuta krila i na prvom stepenu puhanja (od max 3). S obzirom da je danas bas bilo hladno (USK, evo upravo je 0 stepeni), izlgeda da cu temperaturu morati dici i pojacati puhanje.
Sto se tice potrosnje struje, evo cijeli mjesec sam se s njom grijao, doslo mi je 100KM od prilike, s tim da je moja normalna potrosnja bar 60KM zbog nekih drugih uredjaja. Sto se toga tice prezadovoljan sam.
Vec sam spominjao da sam uzeo TESLU Inverntger nova generacija, pa me kolega s foruma "isprepadao" da su kravljivi inverteri (tj imao iskustva s njihovom proslom generaicjom), pa evo molim Boga da bar izdrzi jednu sezonu grijanja haha
Za sad na 25 je drzim, prema dole okrenuta krila i na prvom stepenu puhanja (od max 3). S obzirom da je danas bas bilo hladno (USK, evo upravo je 0 stepeni), izlgeda da cu temperaturu morati dici i pojacati puhanje.
Sto se tice potrosnje struje, evo cijeli mjesec sam se s njom grijao, doslo mi je 100KM od prilike, s tim da je moja normalna potrosnja bar 60KM zbog nekih drugih uredjaja. Sto se toga tice prezadovoljan sam.
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#7280 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koliko se sjećam , radi se o velikom prostoru - definitivno najjača tj daikin.Kiberluskoni wrote:Evo mene opet,
-
free_too
#7281 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ketronsd1 wrote:Vidi ovako.free_too wrote:Nazalost ne pise nista u specifikacijama , samo da se defrosta ili zagrijava. Citajuci po netu to se cini kao da je normalno, jer skida vlaznost sa sebe i mraz. Ali poslao sam evo upit i proizvodjacu, zvao sam i kolegu jednog sto montira i kaze da mu se to cini normalno, da to radi da bi efikasnije grijala. Cekam odgovor pa postavim kad dobijem.ketronsd1 wrote:Moj ti je savjet da zoveš ljude koji su ti to radili i da reklamiraš. Eventualno da dobiješ spec od proizvođača i da detaljno pročitaš uslove za DF i vidiš da li je to sto se kod tebe dešava ok po specu.
Ja se ovim bavim vec veoma dugo i na malo drugaciji nacin nego tvoj kolega. Za to sto se tebi desava mogu postojati samo dva razloga;
1-Da ti je veoma malo zraka koji dolazi na vajnsku jedinicu. Znaci preblizu ti je prema zidu.
2-Manjak gasa.
Ili su ti iz tesle stvarno toliko ludi i programirali je na takvu ludost
Evo drug minus je kod nas, i fakat sad je prvi put uradila pravi DF koji si spominjao. Posto se bila sva zabjelila (ovi filteri sa strane), bas se uhvatilo leda. I puf ubaci u defrost i sve se fino istopi, 5 minuta je defrostalo.
A ono jutarnje sto sam spominjao, izgleda da im je ista oznaka za defrost i za "zagrijavanje".
- bilic
#7282 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A što ne bi išao sa dvije manje klime sa dvije strane.Kiberluskoni wrote:Evo mene opet,
Mislim da bi se ljepše ugrijaloo..
-
Kiberluskoni
#7283 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Razmišljao sam i o tome, ali su me odbili dodatni troškovi instalacije i održavanja, plus, dvije klime od 2.5 kW su skuplje od jedne od 5 KW nekih 800 KM. Nabere se to, vremenom, mada bi sigurno bila bolja varijanta.bilic wrote:A što ne bi išao sa dvije manje klime sa dvije strane.Kiberluskoni wrote:Evo mene opet,
Iz toga razloga sam i najviše sklon ovom LN modelu iako je najskuplji, jer ima taj razdvojeni ispuh, pa može simulirati dvije klime puhanjem zraka u dva smjera, što meni upravo i treba.
- zlo zlo
#7284 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja vjerujem da svaka od tih klima ima dva zakrilca s kojima podešavaš smjer puhanja, samo što kod nekih podešavaš na daljanskom, a na nekima ručno, to je nešto ko standard, svaka ima samo oni koji imaju ručno često ne skuže toKiberluskoni wrote:Razmišljao sam i o tome, ali su me odbili dodatni troškovi instalacije i održavanja, plus, dvije klime od 2.5 kW su skuplje od jedne od 5 KW nekih 800 KM. Nabere se to, vremenom, mada bi sigurno bila bolja varijanta.bilic wrote:A što ne bi išao sa dvije manje klime sa dvije strane.Kiberluskoni wrote:Evo mene opet,
Iz toga razloga sam i najviše sklon ovom LN modelu iako je najskuplji, jer ima taj razdvojeni ispuh, pa može simulirati dvije klime puhanjem zraka u dva smjera, što meni upravo i treba.
-
giga1982
#7285 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mitsu FH isto ima dva odvojena ispuha a predobra je.Ne znam kolika je cijena al definitivno odradi svoj posao i na -25.A Defrost traje jako malo što je jako bitno a potrošnja mizerija.Kiberluskoni wrote:Razmišljao sam i o tome, ali su me odbili dodatni troškovi instalacije i održavanja, plus, dvije klime od 2.5 kW su skuplje od jedne od 5 KW nekih 800 KM. Nabere se to, vremenom, mada bi sigurno bila bolja varijanta.bilic wrote:A što ne bi išao sa dvije manje klime sa dvije strane.Kiberluskoni wrote:Evo mene opet,
-
Kiberluskoni
#7286 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
FH u snazi od 5kw nemaju u ponudi više, a i ja sam se ponadao da bi ona bila dobar izbor.
- rovac13
#7287 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja da trazim mitsubishi klimu od 2000KM za sebe potrudio bih se naci jos FH model dok ga ima u ponudi.
Cini mi se da je LN model koji ga je naslijedio tako da ce FH nestati.
Ali cini mi se da su malo pristedili na tom novom modelu LN
Malo su i kompresor smanjili cini mi se.
Uhar je
Ali cini mi se da su malo pristedili na tom novom modelu LN
Uhar je
-
radiostar
#7288 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
FH+EF=LNrovac13 wrote:Ja da trazim mitsubishi klimu od 2000KM za sebe potrudio bih se naci jos FH model dok ga ima u ponudi.
Ali cini mi se da su malo pristedili na tom novom modelu LN![]()
Uhar je
- rovac13
#7289 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Slabo meni idu te jednacine 
-
free_too
#7290 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koliko se "cesto" DeFrost treba palit? S obzirom da sam na 4tom spratu zgrade, i danas je jako ledeno (nula stepeni), primjetio sam neki interval od 1.5h, da se defrosta jedno max 5 minuta , i fakat gledam zamrznuti su (tj mraz po ovim filterima sa strane i pozadi), koji se topi cim se upali DeFrost.
Je li ovo odlika jeftinih klima ili i ove bolje se moraju defrostati u ovakvim intervalima kad je bas ledeno? Hvala!
Je li ovo odlika jeftinih klima ili i ove bolje se moraju defrostati u ovakvim intervalima kad je bas ledeno? Hvala!
-
hemy
#7291 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sve idu u defrost, samo sto one kvalitetnije to rade rjeđe i brže.free_too wrote:Koliko se "cesto" DeFrost treba palit? S obzirom da sam na 4tom spratu zgrade, i danas je jako ledeno (nula stepeni), primjetio sam neki interval od 1.5h, da se defrosta jedno max 5 minuta , i fakat gledam zamrznuti su (tj mraz po ovim filterima sa strane i pozadi), koji se topi cim se upali DeFrost.
-
ervinl
#7292 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kupio sam ja ove godine LN, radi se o vrhunskom uredjaju. Kada sam trazio sta da kupim bas sam dobro pregledao sve, LN je napredovala u svakom smislu u odnosu na FH.rovac13 wrote:Ja da trazim mitsubishi klimu od 2000KM za sebe potrudio bih se naci jos FH model dok ga ima u ponudi.
Uhar je
-
ketronsd1
#7293 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
DF dolazi kad se stvore uslovi za to. Ti uslovi upotpunjavaju se sa nekoliko faktora. Prvi je obično i najčešći sam protok zraka kroz vanjsku jedinicu. Svi ozbiljniji proizvođači imaju senzor protoka zraka i kad se tu stvori uslov onda pumpa ide u DF. Dalje onda se ide ka drugim parametrima, npr vanjska temperatura vremenski intervali i jos neki parametri koji odlučuju u bas extremnim uslovima. Brzina kojom će neki proizvod odraditi DF zavisi od same konstrukcije i veličine npr kondenzata, kompressora, četverosmjernog ventila i dr.hemy wrote:Sve idu u defrost, samo sto one kvalitetnije to rade rjeđe i brže.free_too wrote:Koliko se "cesto" DeFrost treba palit? S obzirom da sam na 4tom spratu zgrade, i danas je jako ledeno (nula stepeni), primjetio sam neki interval od 1.5h, da se defrosta jedno max 5 minuta , i fakat gledam zamrznuti su (tj mraz po ovim filterima sa strane i pozadi), koji se topi cim se upali DeFrost.
- rovac13
#7294 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jesi li zavirio unutra u obje pa uporedio.......ili si procitao negdje reklamuervinl wrote:Kupio sam ja ove godine LN, radi se o vrhunskom uredjaju. Kada sam trazio sta da kupim bas sam dobro pregledao sve, LN je napredovala u svakom smislu u odnosu na FH.
-
ketronsd1
#7295 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A sta se desi tada?????Zemlja zemljanima wrote:komplikuješ DF dolazi uvijek kada je temperatura vanjska do pet stepeni a vlažnost oko 80%ketronsd1 wrote:DF dolazi kad se stvore uslovi za to. Ti uslovi upotpunjavaju se sa nekoliko faktora. Prvi je obično i najčešći sam protok zraka kroz vanjsku jedinicu. Svi ozbiljniji proizvođači imaju senzor protoka zraka i kad se tu stvori uslov onda pumpa ide u DF. Dalje onda se ide ka drugim parametrima, npr vanjska temperatura vremenski intervali i jos neki parametri koji odlučuju u bas extremnim uslovima. Brzina kojom će neki proizvod odraditi DF zavisi od same konstrukcije i veličine npr kondenzata, kompressora, četverosmjernog ventila i dr.hemy wrote:
Sve idu u defrost, samo sto one kvalitetnije to rade rjeđe i brže.
- rovac13
#7296 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sto komplikujes ljudimaketronsd1 wrote:A sta se desi tada?????Zemlja zemljanima wrote:komplikuješ DF dolazi uvijek kada je temperatura vanjska do pet stepeni a vlažnost oko 80%
Ko da je to neka tehnika,navijes i sve radi
- friskyoreo
#7297 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne znam gdje drugo da pitam, tako da izvinite na off-u.
Imam grijanje na gas i toplu vodu preko gasa. Koja je optimalna temperatura da se nastima na kotlu? Trenutne postavke za grijanje je 70 stepeni a za toplu vodu 60.
Imam grijanje na gas i toplu vodu preko gasa. Koja je optimalna temperatura da se nastima na kotlu? Trenutne postavke za grijanje je 70 stepeni a za toplu vodu 60.
-
radiostar
#7298 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
temp. tople vode zavisi od toga sta volis, kod mene je na 45°C. grijanje ti je vjerovatno radijatorsko a 70°C odgovara za to grijno tijelo.friskyoreo wrote:Ne znam gdje drugo da pitam, tako da izvinite na off-u.
-
giga1982
#7299 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako može neki konkretniji odgovor na ovu tvrdnju.Znači u kojim segmentima je LN naprednija i bolja od FH modela.Hval na odgovoru.ervinl wrote:Kupio sam ja ove godine LN, radi se o vrhunskom uredjaju. Kada sam trazio sta da kupim bas sam dobro pregledao sve, LN je napredovala u svakom smislu u odnosu na FH.rovac13 wrote:Ja da trazim mitsubishi klimu od 2000KM za sebe potrudio bih se naci jos FH model dok ga ima u ponudi.
Uhar je
- rovac13
#7300 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Giga no sikiriki,jel ti ono bjese imas fh.
Generalno je u trendu pad kvaliteta kod svih proizvodjaca,pa tako i kod mitsubishi.
FH je provjerena sprava,jedino sto je gas r410 mozda vremenom poskupi,dosao novi r32,politicke igre
Generalno je u trendu pad kvaliteta kod svih proizvodjaca,pa tako i kod mitsubishi.
FH je provjerena sprava,jedino sto je gas r410 mozda vremenom poskupi,dosao novi r32,politicke igre