Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zlo zlo

#7276 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

teško, čak i podne i visoke podne su 55-60 cm širine
rovac13

#7277 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

probook wrote:Da li postoji inverter klima kod koje je unutrasnja jedinica max sirine 50 cm?
Koliko se sjecam najmanje sto sam vidio do sad je 60cm :D
Kiberluskoni

#7278 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kiberluskoni »

Evo mene opet,

Hajmo, spala knjiga na dva-tri slova, moram odlučiti u ovih dan dva:

Daikin, FTX60GV 2000 + ugradnja
Mitsubishi LN50VG, 2800 + ugradnja
Mitsubishi SF50VE, 2000+ ugradnja

Klima će biti korištena prvenstveno za grijanje.
free_too

#7279 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by free_too »

Meni fakticki radi skoro cijeli dan, noci ne radi jer nisu toliko jos niske temperature.

Vec sam spominjao da sam uzeo TESLU Inverntger nova generacija, pa me kolega s foruma "isprepadao" da su kravljivi inverteri (tj imao iskustva s njihovom proslom generaicjom), pa evo molim Boga da bar izdrzi jednu sezonu grijanja haha :D

Za sad na 25 je drzim, prema dole okrenuta krila i na prvom stepenu puhanja (od max 3). S obzirom da je danas bas bilo hladno (USK, evo upravo je 0 stepeni), izlgeda da cu temperaturu morati dici i pojacati puhanje.

Sto se tice potrosnje struje, evo cijeli mjesec sam se s njom grijao, doslo mi je 100KM od prilike, s tim da je moja normalna potrosnja bar 60KM zbog nekih drugih uredjaja. Sto se toga tice prezadovoljan sam.
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#7280 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

Kiberluskoni wrote:Evo mene opet,

Koliko se sjećam , radi se o velikom prostoru - definitivno najjača tj daikin.
free_too

#7281 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by free_too »

ketronsd1 wrote:
free_too wrote:
ketronsd1 wrote:Moj ti je savjet da zoveš ljude koji su ti to radili i da reklamiraš. Eventualno da dobiješ spec od proizvođača i da detaljno pročitaš uslove za DF i vidiš da li je to sto se kod tebe dešava ok po specu.
Nazalost ne pise nista u specifikacijama , samo da se defrosta ili zagrijava. Citajuci po netu to se cini kao da je normalno, jer skida vlaznost sa sebe i mraz. Ali poslao sam evo upit i proizvodjacu, zvao sam i kolegu jednog sto montira i kaze da mu se to cini normalno, da to radi da bi efikasnije grijala. Cekam odgovor pa postavim kad dobijem.
Vidi ovako.
Ja se ovim bavim vec veoma dugo i na malo drugaciji nacin nego tvoj kolega. Za to sto se tebi desava mogu postojati samo dva razloga;
1-Da ti je veoma malo zraka koji dolazi na vajnsku jedinicu. Znaci preblizu ti je prema zidu.
2-Manjak gasa.

Ili su ti iz tesle stvarno toliko ludi i programirali je na takvu ludost

Evo drug minus je kod nas, i fakat sad je prvi put uradila pravi DF koji si spominjao. Posto se bila sva zabjelila (ovi filteri sa strane), bas se uhvatilo leda. I puf ubaci u defrost i sve se fino istopi, 5 minuta je defrostalo.

A ono jutarnje sto sam spominjao, izgleda da im je ista oznaka za defrost i za "zagrijavanje".
bilic

#7282 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

A što ne bi išao sa dvije manje klime sa dvije strane.
Mislim da bi se ljepše ugrijaloo..
Kiberluskoni

#7283 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kiberluskoni »

bilic wrote:

Razmišljao sam i o tome, ali su me odbili dodatni troškovi instalacije i održavanja, plus, dvije klime od 2.5 kW su skuplje od jedne od 5 KW nekih 800 KM. Nabere se to, vremenom, mada bi sigurno bila bolja varijanta.

Iz toga razloga sam i najviše sklon ovom LN modelu iako je najskuplji, jer ima taj razdvojeni ispuh, pa može simulirati dvije klime puhanjem zraka u dva smjera, što meni upravo i treba.
zlo zlo

#7284 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

Kiberluskoni wrote:
bilic wrote:

Razmišljao sam i o tome, ali su me odbili dodatni troškovi instalacije i održavanja, plus, dvije klime od 2.5 kW su skuplje od jedne od 5 KW nekih 800 KM. Nabere se to, vremenom, mada bi sigurno bila bolja varijanta.

Iz toga razloga sam i najviše sklon ovom LN modelu iako je najskuplji, jer ima taj razdvojeni ispuh, pa može simulirati dvije klime puhanjem zraka u dva smjera, što meni upravo i treba.
ja vjerujem da svaka od tih klima ima dva zakrilca s kojima podešavaš smjer puhanja, samo što kod nekih podešavaš na daljanskom, a na nekima ručno, to je nešto ko standard, svaka ima samo oni koji imaju ručno često ne skuže to :mrgreen: A to nikad ne može zamijeniti 2 klime :)
giga1982

#7285 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

Kiberluskoni wrote:
bilic wrote:

Mitsu FH isto ima dva odvojena ispuha a predobra je.Ne znam kolika je cijena al definitivno odradi svoj posao i na -25.A Defrost traje jako malo što je jako bitno a potrošnja mizerija.
Kiberluskoni

#7286 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kiberluskoni »

FH u snazi od 5kw nemaju u ponudi više, a i ja sam se ponadao da bi ona bila dobar izbor.
rovac13

#7287 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja da trazim mitsubishi klimu od 2000KM za sebe potrudio bih se naci jos FH model dok ga ima u ponudi.
Cini mi se da je LN model koji ga je naslijedio tako da ce FH nestati.
Ali cini mi se da su malo pristedili na tom novom modelu LN :D
Malo su i kompresor smanjili cini mi se.
Uhar je :D
radiostar

#7288 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radiostar »

rovac13 wrote:Ja da trazim mitsubishi klimu od 2000KM za sebe potrudio bih se naci jos FH model dok ga ima u ponudi.
FH+EF=LN
rovac13

#7289 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Slabo meni idu te jednacine :D
free_too

#7290 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by free_too »

Koliko se "cesto" DeFrost treba palit? S obzirom da sam na 4tom spratu zgrade, i danas je jako ledeno (nula stepeni), primjetio sam neki interval od 1.5h, da se defrosta jedno max 5 minuta , i fakat gledam zamrznuti su (tj mraz po ovim filterima sa strane i pozadi), koji se topi cim se upali DeFrost.

Je li ovo odlika jeftinih klima ili i ove bolje se moraju defrostati u ovakvim intervalima kad je bas ledeno? Hvala!
hemy

#7291 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hemy »

free_too wrote:Koliko se "cesto" DeFrost treba palit? S obzirom da sam na 4tom spratu zgrade, i danas je jako ledeno (nula stepeni), primjetio sam neki interval od 1.5h, da se defrosta jedno max 5 minuta , i fakat gledam zamrznuti su (tj mraz po ovim filterima sa strane i pozadi), koji se topi cim se upali DeFrost.

Je li ovo odlika jeftinih klima ili i ove bolje se moraju defrostati u ovakvim intervalima kad je bas ledeno? Hvala!
Sve idu u defrost, samo sto one kvalitetnije to rade rjeđe i brže.
ervinl

#7292 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ervinl »

rovac13 wrote:Ja da trazim mitsubishi klimu od 2000KM za sebe potrudio bih se naci jos FH model dok ga ima u ponudi.
Kupio sam ja ove godine LN, radi se o vrhunskom uredjaju. Kada sam trazio sta da kupim bas sam dobro pregledao sve, LN je napredovala u svakom smislu u odnosu na FH.
ketronsd1

#7293 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

hemy wrote:
free_too wrote:Koliko se "cesto" DeFrost treba palit? S obzirom da sam na 4tom spratu zgrade, i danas je jako ledeno (nula stepeni), primjetio sam neki interval od 1.5h, da se defrosta jedno max 5 minuta , i fakat gledam zamrznuti su (tj mraz po ovim filterima sa strane i pozadi), koji se topi cim se upali DeFrost.

DF dolazi kad se stvore uslovi za to. Ti uslovi upotpunjavaju se sa nekoliko faktora. Prvi je obično i najčešći sam protok zraka kroz vanjsku jedinicu. Svi ozbiljniji proizvođači imaju senzor protoka zraka i kad se tu stvori uslov onda pumpa ide u DF. Dalje onda se ide ka drugim parametrima, npr vanjska temperatura vremenski intervali i jos neki parametri koji odlučuju u bas extremnim uslovima. Brzina kojom će neki proizvod odraditi DF zavisi od same konstrukcije i veličine npr kondenzata, kompressora, četverosmjernog ventila i dr.
rovac13

#7294 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

ervinl wrote:Kupio sam ja ove godine LN, radi se o vrhunskom uredjaju. Kada sam trazio sta da kupim bas sam dobro pregledao sve, LN je napredovala u svakom smislu u odnosu na FH.
Jesi li zavirio unutra u obje pa uporedio.......ili si procitao negdje reklamu :D
ketronsd1

#7295 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Zemlja zemljanima wrote:
ketronsd1 wrote:
hemy wrote:
DF dolazi kad se stvore uslovi za to. Ti uslovi upotpunjavaju se sa nekoliko faktora. Prvi je obično i najčešći sam protok zraka kroz vanjsku jedinicu. Svi ozbiljniji proizvođači imaju senzor protoka zraka i kad se tu stvori uslov onda pumpa ide u DF. Dalje onda se ide ka drugim parametrima, npr vanjska temperatura vremenski intervali i jos neki parametri koji odlučuju u bas extremnim uslovima. Brzina kojom će neki proizvod odraditi DF zavisi od same konstrukcije i veličine npr kondenzata, kompressora, četverosmjernog ventila i dr.
komplikuješ DF dolazi uvijek kada je temperatura vanjska do pet stepeni a vlažnost oko 80%
A sta se desi tada?????
rovac13

#7296 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

ketronsd1 wrote:
Zemlja zemljanima wrote:komplikuješ DF dolazi uvijek kada je temperatura vanjska do pet stepeni a vlažnost oko 80%
A sta se desi tada?????
Sto komplikujes ljudima :lol: :lol: :lol:

Ko da je to neka tehnika,navijes i sve radi :lol:
friskyoreo

#7297 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by friskyoreo »

Ne znam gdje drugo da pitam, tako da izvinite na off-u.
Imam grijanje na gas i toplu vodu preko gasa. Koja je optimalna temperatura da se nastima na kotlu? Trenutne postavke za grijanje je 70 stepeni a za toplu vodu 60.
radiostar

#7298 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radiostar »

friskyoreo wrote:Ne znam gdje drugo da pitam, tako da izvinite na off-u.
Imam grijanje na gas i toplu vodu preko gasa. Koja je optimalna temperatura da se nastima na kotlu? Trenutne postavke za grijanje je 70 stepeni a za toplu vodu 60.
temp. tople vode zavisi od toga sta volis, kod mene je na 45°C. grijanje ti je vjerovatno radijatorsko a 70°C odgovara za to grijno tijelo.
giga1982

#7299 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

ervinl wrote:
Kupio sam ja ove godine LN, radi se o vrhunskom uredjaju. Kada sam trazio sta da kupim bas sam dobro pregledao sve, LN je napredovala u svakom smislu u odnosu na FH.
Ako može neki konkretniji odgovor na ovu tvrdnju.Znači u kojim segmentima je LN naprednija i bolja od FH modela.Hval na odgovoru.
rovac13

#7300 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Giga no sikiriki,jel ti ono bjese imas fh.
Generalno je u trendu pad kvaliteta kod svih proizvodjaca,pa tako i kod mitsubishi.
FH je provjerena sprava,jedino sto je gas r410 mozda vremenom poskupi,dosao novi r32,politicke igre :D
Post Reply