Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#7276 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

duga puska wrote: Slazem se sa konstatacijom o duzini jorgana i to.Bogu hvala ja nemam taj problem, ali imam problem da sam u mehaniku uvijek bio duduk i da mi je ovo licno prvo auto automatik.Tek sam sad shvatio dio price o problemu teskih auta i automatskih mjenjaca, a buduci da imam jos auta u voznom parku, usao sam silom prilika malo u svijet mehanike, autoelektrike i drugih pratecih sranja koja se desavaju na vozilima.Meni je fascinantno da u ovoj nasoj Avliji nemas na prvu nekoga ko ce ti rijesiti problem, kako vecinom dolazis do informacija o raznim fush majstorima i zakljucka da do Zagreba ili Svedske nemas kvalitetno rjesenje.
Kod mene recimo otac automatik vozi konstantno vec 27 godina i kune se u iste.Mercedesi su u pitanju i do sada nikad problema nije imao...Ja sam par godina bio rahat sa ovim volvom, ali eto problem i hvala ljudima koji se jave sa konkretnim prijedlozima
problem je 99% u covjeku kod svih auta,nemar,neodrzavanje,najcesci veliki kvarovi nastaju zbog banalnih stvari kao sto su zamjene ulja....redovno odrzavanje...pa nisu glupi inzinjeri ni fabrika kad su napisali koje ulje i na koliko se mijenja....necina ne postuje servisne intervale i onda se desavaju sranja i idu price ne valja ,smece ,to im je mana...
quarterback

#7277 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

Kataklinger wrote:A kad mi koji pazimo auto kao oko u glavi prodajemo hajmo reci za 1000-1500KM vise, to niko ne jebe 2%. Ljudima je bitna cijena i kilometraza koja je lazna u 80% slucajeva. Jebo odrzavanje, jebo cak i opremu, samo nek je sto jeftinije.

Ja radim full mali servis na P308 svakih 6 mjeseci, auto ima 160k na satu a tek mu 4. rodjendan nedavno bio. Mijenjao sam neke dijelove i preventivno, necu cekat propisanih 180k da radim veliki servis vec ce to bit do 170k max. Dalje da ne pricam. Allure oprema. I sutra cu ga ja stavit na PiK, cijenit cca 16-17k KM i tipicni Bosnjo ce mi pisat po oglasu ili u inbox kako ima "isti" ovakav za 15k KM kod Kramara. Kako je puno presao za 4 godine, kako je zgazen itd.
tacno svako ce te pitati za servisnu knjigu a niko nije spreman dati ni 500 maraka vise radi toga sto je radjen u ovlastenom
znam ja nas - jebo ti nas
duga puska

#7278 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by duga puska »

bitanga_sa_otesa wrote:
duga puska wrote: Slazem se sa konstatacijom o duzini jorgana i to.Bogu hvala ja nemam taj problem, ali imam problem da sam u mehaniku uvijek bio duduk i da mi je ovo licno prvo auto automatik.Tek sam sad shvatio dio price o problemu teskih auta i automatskih mjenjaca, a buduci da imam jos auta u voznom parku, usao sam silom prilika malo u svijet mehanike, autoelektrike i drugih pratecih sranja koja se desavaju na vozilima.Meni je fascinantno da u ovoj nasoj Avliji nemas na prvu nekoga ko ce ti rijesiti problem, kako vecinom dolazis do informacija o raznim fush majstorima i zakljucka da do Zagreba ili Svedske nemas kvalitetno rjesenje.
Kod mene recimo otac automatik vozi konstantno vec 27 godina i kune se u iste.Mercedesi su u pitanju i do sada nikad problema nije imao...Ja sam par godina bio rahat sa ovim volvom, ali eto problem i hvala ljudima koji se jave sa konkretnim prijedlozima
problem je 99% u covjeku kod svih auta,nemar,neodrzavanje,najcesci veliki kvarovi nastaju zbog banalnih stvari kao sto su zamjene ulja....redovno odrzavanje...pa nisu glupi inzinjeri ni fabrika kad su napisali koje ulje i na koliko se mijenja....necina ne postuje servisne intervale i onda se desavaju sranja i idu price ne valja ,smece ,to im je mana...
Ma druze ja sam ovo auto nakon kupnje odveo majstoru i zamijenio sve sto treba i sto mozda i ne treba.Znaci kompletan servis,sva ta adekvatna ulja, filtere, zupcasti (mada su knjige govorile da jos moze dosta), diskove, plocice...Sa autom sam prezadovoljan, nije frka ni potrosnja povelika , cejf je cejf i on je grom auto.Ko i kako je prije vozio ne mogu znati, ali eto ja to pazim i mora se nekad nesto i pokvariti.
preludezalude

#7279 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

duga puska wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
Ma druze ja sam ovo auto nakon kupnje odveo majstoru i zamijenio sve sto treba i sto mozda i ne treba.Znaci kompletan servis,sva ta adekvatna ulja, filtere, zupcasti (mada su knjige govorile da jos moze dosta), diskove, plocice...Sa autom sam prezadovoljan, nije frka ni potrosnja povelika , cejf je cejf i on je grom auto.Ko i kako je prije vozio ne mogu znati, ali eto ja to pazim i mora se nekad nesto i pokvariti.
Koji je motor u tom Volvu?
Kataklinger

#7280 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

Pisalo se o majstorima za BMW, Ford, Renault itd. Nesto ne upratih da se spomenuo neki ekspert za Peugeot. Pa ako neko zna da napise ovdje. Nek ima za svaki slucaj.
duga puska

#7281 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by duga puska »

Koji je motor u tom Volvu?[/quote]
2,4 TD, 136 KW, 2006.GOD XC 90
amar1994

#7282 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Kataklinger wrote:Pisalo se o majstorima za BMW, Ford, Renault itd. Nesto ne upratih da se spomenuo neki ekspert za Peugeot. Pa ako neko zna da napise ovdje. Nek ima za svaki slucaj.
Saudin iz Zenice

kazu da zna oko 1.6 HDI motora :) , nisam nikad isao , nije bilo potrebe Bogu hvala :D , imam i br. tel. , al to cu poslat u PP ako kome treba :thumbup:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#7283 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

duga puska wrote: Ma druze ja sam ovo auto nakon kupnje odveo majstoru i zamijenio sve sto treba i sto mozda i ne treba.Znaci kompletan servis,sva ta adekvatna ulja, filtere, zupcasti (mada su knjige govorile da jos moze dosta), diskove, plocice...Sa autom sam prezadovoljan, nije frka ni potrosnja povelika , cejf je cejf i on je grom auto.Ko i kako je prije vozio ne mogu znati, ali eto ja to pazim i mora se nekad nesto i pokvariti.
ma ja opcenito govorim da ljudi kude neka auta a sami su krivi sto im se kvare jer ih zapostavljaju... :thumbup:
Sodom1

#7284 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sodom1 »

.
jefferson

#7285 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by jefferson »

bitanga_sa_otesa wrote:
Ma i tvornice su ujebale stvar.
BMW ne proporucuje izmjenu ulja u a. mjenjacu. Ako vec mjenjas onda na 160,000 eto kao oni uslovno preporucuju.
ZF koji proizvodi mjenjac kaze obavezno mjenjati na 100-120,000.
A to da dodjes do preporuke ZF-a trebas iskopati stranice i stranice na internetu. Znaci prosjecan kupac BMW-a veze nema o tome.
Throttle

#7286 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

amar1994 wrote:
Kataklinger wrote:Pisalo se o majstorima za BMW, Ford, Renault itd. Nesto ne upratih da se spomenuo neki ekspert za Peugeot. Pa ako neko zna da napise ovdje. Nek ima za svaki slucaj.
Saudin iz Zenice

kazu da zna oko 1.6 HDI motora :) , nisam nikad isao , nije bilo potrebe Bogu hvala :D , imam i br. tel. , al to cu poslat u PP ako kome treba :thumbup:
Nikad cuo :roll:
amar1994

#7287 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Throttle wrote:
amar1994 wrote:
Saudin iz Zenice

Nikad cuo :roll:
nisam ni ja , al sam dobio info prije 2 god da se razumije :roll: :)

i zano sam za jos jednog , al sam zaboravio i ime i broj tel. :lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#7288 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

kiki-miki wrote:Ako ima neko stručan za opel astru, da upitam nešto na pp?
Ima li iko?
Ne znam sta je u pitanju, al' da li si isla u opel safety service na stupu???? Jedni ih fale, drugi kude, al' ja za druge ne znam. :mrgreen:
amar1994

#7289 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

konektovan wrote:
kiki-miki wrote:Ako ima neko stručan za opel astru, da upitam nešto na pp?
Ima li iko?
Ne znam sta je u pitanju, al' da li si isla u opel safety service na stupu???? Jedni ih fale, drugi kude, al' ja za druge ne znam. :mrgreen:
Mirso Pazaric , imam i broj ako treba :)

Jarane, ti su lopovi pofini :D
amar1994

#7290 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

kiki-miki wrote:Hvala momci :)
:thumbup:
sta je problem , moze i pp ;-)
mad_max_ba

#7291 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mad_max_ba »

Heljp megane 1.5 63 kw 2007 zupčasti se mijenja svakih koliko.
Hvalja
amar1994

#7292 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

mad_max_ba wrote:Heljp megane 1.5 63 kw 2007 zupčasti se mijenja svakih koliko.
Hvalja
http://www.powertrain.renault.com/our-r ... 1.5-dcik9k

Dire neka potvrdi :)
direstraits0078

#7293 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

To je to.
Muuky

#7294 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Muuky »

Gde mogu uraditi čišćenje sistema za gorivo ?
amar1994

#7295 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Muuky wrote:Gde mogu uraditi čišćenje sistema za gorivo ?
http://www.olx.ba/artikal/2495701/ultra ... e-dizni-i/

oko 110KM je to zadovoljstvo :)
Muuky

#7296 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Muuky »

amar1994 wrote:

a da li znaš ima li gde da mi očisti komplet od rezervara ??
gledao sam neke one aditive što se sipa u rezervar al maloo mi je to nesigurno i nevjerujem da je učinkovito ?
amar1994

#7297 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Muuky wrote:
amar1994 wrote:

a da li znaš ima li gde da mi očisti komplet od rezervara ??
gledao sam neke one aditive što se sipa u rezervar al maloo mi je to nesigurno i nevjerujem da je učinkovito ?
to vec ne znam , mada vidi sa njima , trebalo bi da rade i to :thumbup:
autoskolee

#7298 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by autoskolee »

https://youtu.be/efIJHf7h5kI

1:30 ako im je vjerovat
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#7299 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Gdje zapelo Muky, jel ono bjese RS ne slusa ? :D
Muuky

#7300 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Muuky »

Leon16v wrote:Gdje zapelo Muky, jel ono bjese RS ne slusa ? :D
Jeste RS , hvala Bogu ne ureko se , nego eto interesuje me too a pazim ga vise nego sebe hahhha
Post Reply