Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
PRINCba

#7276 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by PRINCba »

To što Elvis glasa kao vecina vjećnika (a vecina je SDA-ca) ne znači da je u talu ili vezi sa njima. Nego je jednostavnije i u datom trenutku logičnije glasati za to nego ga negirati.

Stoji i to da mi kao manja stanka i stranka suprotnih uvjerenja treba da osporavamo te incijative i sl. ali vjerovali ili ne ima nekih stvari koje su iste kod svih vjećnika.

Općinski nivo vlsti je nebo i zemlja od ostalih nivoa, i na ovom nivou se ne gleda opća politka stranke i ne rješavaju stvari bitne za naciju, nego su to stvari lokalnog karaktera i vezane za uzu zajednicu.

A za sve nedoumice, sugestije ili kritike uvjek smo vam na raspolaganju, možete doći i razgovarati sa našim vjećnikom srijedom od 12h.

Za više informacija pozovite 033 621 607, 061 198 039 ili 061 069 432

Saud Karić
Sekretar OO Ilidza NS
FOČANSKI PROPISI

#7277 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by FOČANSKI PROPISI »

PRINCba wrote:To što Elvis glasa kao vecina vjećnika (a vecina je SDA-ca) ne znači da je u talu ili vezi sa njima. Nego je jednostavnije i u datom trenutku logičnije glasati za to nego ga negirati.

Stoji i to da mi kao manja stanka i stranka suprotnih uvjerenja treba da osporavamo te incijative i sl. ali vjerovali ili ne ima nekih stvari koje su iste kod svih vjećnika.

Općinski nivo vlsti je nebo i zemlja od ostalih nivoa, i na ovom nivou se ne gleda opća politka stranke i ne rješavaju stvari bitne za naciju, nego su to stvari lokalnog karaktera i vezane za uzu zajednicu.

A za sve nedoumice, sugestije ili kritike uvjek smo vam na raspolaganju, možete doći i razgovarati sa našim vjećnikom srijedom od 12h.

Za više informacija pozovite 033 621 607, 061 198 039 ili 061 069 432

Saud Karić
Sekretar OO Ilidza NS
Znači li to da NAŠA STRANKA stoji iza Elvisovog glasa u slučaju TIBRA?!
Pedja Kojovic

#7278 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

focanski propisi

Moj stranacki kolega Suad vas je pozvao da se direktno informisete o svemu sto vas zanima.
U skladu sa principima EU lokalne samouprave, politike na lokalnom/opstinskom nivou odredjuju ljudi koji vode organizaciju Nase stranke na tom nivou. Ono sto ih u njihovom djelovanju, kao i sve nas, obavezuje, su principi Nase stranke (Statut i Manifest) i odluke organa po odredjenim pitanjima.

Ne mogu da se ne prisjetim...
Slicna optuzba protiv Nase stranke se pojavila i 2008 kada je nakon, ne sjecam se teme, glasanja nasih vjecnica Sanje i Lejle u GV Sarajeva SDP izdao saopstenje pod nazivom "Nasa stranka i SDA - dva oka u glavi". SDP je to napisao a mi dozivjeli kao najvecu uvredu. To je bilo vrijeme kada je SDP o SDA mislio ono sto i Nasa stranka - s tim sto mi, za razliku od SDP-a, to mislimo i danas.
I sa zaloscu, oram priznati, gledamo kako se u praksi manifestuje istinost izreke, s kim si, takav si.

p.k.
Last edited by Pedja Kojovic on 13/05/2012 07:18, edited 1 time in total.
PRINCba

#7279 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by PRINCba »

focanski propisi

na koju tibrinu grandju mislis, onu kod porusenog doma penzionera ili kod inine pumpe?

ako je ovo drugo, i glasanje za izmjene regulacionog plana stup2-nukleus, onda ti je odgovor na to da elvis nije glasao za to. Jer zbog svojih privatnih obaveza nije prisustvovao toj sjednici Opcinskog Vjeca (OV).

To pitanje trebas postaviti OO SDA Ilidza i nacelniku Memicu, 'ko je koliko je para uzeo za to.

Moj stav prema tome je da su ljudi koji su kupili stanove tu naveci krivci za TIBRU, jer su vidjeli sta je uradjeno kod doma penzionera i opet su nasjeli na istu foru. Prodat im je fin pejzaz i lijep pogled, zelenilo i sve.. a kada za godinu dvije pocnu nicati nove zgrade ona ce se buniti.

Aki isto tako morate razumjeti da iza TIBRE ne stoji OV nego "veca faca"u gradu koja nije vodila racuna oko urbanistickog plana grada (ako to uposte postoji, jer se prave objekti gdje nebi ni trebali da se zamisle a kamoli naprave), niti se vodilo racuna da li ce te zgrade ometati niz faktora kao sto su recimo zrak, komunalije i sl.
NKVD

#7280 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by NKVD »

Iako je tema "sve što ste željeli..." možda bi, ipak, bilo korisno napraviti posebnu temu na podforumu (jel' se tako kaže?) Sarajevo o aktivnostima stranke u glavnom gradu.

Dolaze lokalni izbori a kako glasač ima sposobnost rasuđivanja amebe ima smisla se spustiti na lokalni nivo pa na pitanja odgovarati konkretno a ne "ne znam, provjeriću".

I vrlo je dobro što Peđa aktivira i druge funkcionere stranke na ovome forumu, pogotovo sa lokalnog nivoa.
FOČANSKI PROPISI

#7281 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Pedja Kojovic wrote:focanski propisi

Moj stranacki kolega Suad vas je pozvao da se direktno informisete o svemu sto vas zanima.
U skladu sa principima EU lokalne samouprave, politike na lokalnom/opstinskom nivou odredjuju ljudi koji vode organizaciju Nase stranke na tom nivou. Ono sto ih u njihovom djelovanju, kao i sve nas, obavezuje, su principi Nase stranke (Statut i Manifest) i odluke organa po odredjenim pitanjima.

Ne mogu da se ne prisjetim...
Slicna optuzba protiv Nase stranke se pojavila i 2008 kada je nakon, ne sjecam se teme, glasanja nasih vjecnica Sanje i Lejle u GV Sarajeva SDP izdao saopstenje pod nazivom "Nasa stranka i SDA - dva oka u glavi". SDP je to napisao a mi dozivjeli kao najvecu uvredu. To je bilo vrijeme kada je SDP o SDA mislio ono sto i Nasa stranka - s tim sto mi, za razliku od SDP-a, to mislimo i danas.
I sa zaloscu, oram priznati, gledamo kako se u praksi manifestuje istinost izreke, s kim si, takav si.

p.k.
Zahvaljujem se i nadam, da će moje pitanje biti od koristi NAŠOJ STRANCI .
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#7282 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

BLOG KOMENTAR/DENNIS GRATZ - TREĆI PUT: Odlučio sam da se prijavim u Srebrenici, na adresu kolegice s posla, i da tamo glasam na predstojećim izborima!

Predsjednik Naše stranke Dennis Gratz ponudio je ** No links ** PORTAL-u suradnju kao blog komentator aktuelnih događanja na društveno-političkoj bh. sceni, što je naš medij, u demokratskom duhu njegovanja i prakticiranja otvorenih javnih stavova, prihvatio... Slijedi prvi blog komentar na temu predstojećih lokalnih izbora i glasačkih prava prognanih Srebreničana

Piše: Dennis GRATZ

Umjesto uvoda

Otkako sam na kongresu izabran na mjesto predsjednika krajem marta 2011. godine, razmišljam o ideji pisanja bloga. Razlog zašto je prošlo nešto više od godinu dana do realizacije ovog nauma je bila moja potreba da se najprije posvetim onome što sam u tom momentu smatrao da je bilo najneophodnije, a to je konsolidacija Naše stranke.

Politički, filigranski delikatan, u smislu međuljudskih odnosa izuzetno komplikovan i fizički naporan, taj proces je zahtijevao svu moju pažnju, vrijeme i energiju, pa ponekad i više od onoga što sam mislio da imam. Najviše vremena proveo sam putujući po BiH, „na terenu“, obilazeći naše opštinske odbore i simpatizere, boreći se protiv postizbornog defetizma koji je u jednom trenutku bio zahvatio naše članstvo. Ljudi su u stranku uložili ne samo svoje slobodno vrijeme i energiju, nego i nadu.

Procjenjujući ljude po sebi, nošeni ogromnim entuzijazmom, povjerovali smo da je podrška Našoj stranci među glasačima izuzetno visoka. Ni to što smo bili pod potpunom medijskom blokadom i javnih i privatnih informativnih servisa, ni to što naš ukupni budžet za predizbornu kampanju nije dostizao ni dnevnu potrošnju „velikih“ stranaka, nije nas opovrgavalo u našem ubijeđenju da će se preambiciozna očekivanja koja smo gajili ostvariti. Realno gledano, rezultati stranke, nakon samo dvije godine postojanja, i to u besparici, nisu bili loši. Dapače. Ali su bili daleko ispod naših očekivanja.

Zadatak koji sam sebi po preuzimanju funkcije predsjednika postavio je sada najvećim dijelom ispunjen. Situacija u stranci je u svakom pogledu bolja od one koju sam zatekao. Stabilizirali smo se organizaciono i stvorili finansijske i druge preduslove za bolji rad, političku vidljivost i ekspanziju.

Moja stvarna ambicija je da se Naša stranka do 2014. godine jasno pozicionira kao socijal-liberalna stranka, „lijevo od centra“, i postane predvodnik građanskih političkih opcija u BiH. Jačanje tog političkog bloka koji bi se moralnošću i argumentima suprostavio politikama koje nastavljaju rat drugim sredstvima je, po nama, presudan ne samo za BiH nego i za kvalitet života svakog njenog građanina. U okviru našeg djelovanja ćemo pritom posebnu pažnju posvetiti promociji i realizaciji tzv. „zelenih“ politika, svjesni da su očuvanje i pravilno korištenje prirodnih resursa među ključnim faktorima za samoodrživ razvoj i ekonomski prosperitet naše zemlje.

Ovaj blog shvatam kao mogućnost da iznesem ne samo zvanične stavove Naše stranke nego i moje lične, kao i naša mišljenja formirana unutar stranačke diskusije, razilaženja o razlozima koji su prevagnuli... Ne mogu reći da u ovaj projekat ulazim bez dosta nervoze. Kao pasionirani čitalac tuđih blogova i političkih internet foruma imao sam priliku vidjeti brutalnost, pa i zlobu na koju su mnogi učesnici bili spremni. Ipak, građansko pravo na slobodnu riječ je važnije od komfora jednog rukovodioca stranke.

Srebrenica

Temu za ovaj prvi blog nametnula je žustra rasprava o posebnom izbornom statusu Srebrenice koja se vodi već par mjeseci, a kulminira baš ovih dana. Radi se o pravu preživjelih Srebreničanki i Srebreničana koji trenutno nisu prijavljeni u Srebrenici da na predstojećim lokalnim izborima glasaju u toj opštini.

Prije nekoliko sedmica Naša stranka je na zajedničkoj sjednici Glavnog odbora, Predsjedništva i Političkog savjeta donijela vise zaključaka, među kojima je zauzela i stav u vezi sa Srebrenicom. Argumenti onih koji su zastupali mišljenje da bi bilo najpoštenije da ljudi koji žive u određenoj lokalnoj zajednici imaju i presudan uticaj na izbor rukovodstva su snažni. Jačanje lokalne samouprave, i u fiskalnom i u smislu nadležnosti, jeste evropski i demokratski trend. U svijetu sve više i više postaje praksa da svi oni koji doprinose lokalnom budžetu moraju imati pravo da utiču na načine na koji će se budžet trošiti. Govorilo se takođe o činjenici da se ne može reći da je Srebrenica pod vodstvom ljudi koji su je do sada vodili prosperirala koliko je mogla i trebala.
Ipak, suočeni sa pitanjem da li činjenica genocida treba Srebrenicu izuzeti od ovog pravila, GO je rekao, da. Postavilo se i pitanje: do kada?

U saopštenju koje smo izdali naš stav smo formulirali na sljedeći način: NS jeste podržala načela evropske lokalne samouprave po kojima građani koji žive i privređuju u jednoj lokalnoj zajednici trebaju u toj zajednici imati i pravo biranja vlasti. No, porazna je činjenica da vladajuće stranke ni 17 godina nakon rata i genocida u Srebrenici nisu stvorile uslove za dosljedno provođenje Aneksa VII Dejtonskog sporazuma i povratka raseljenih lica. U skladu s tim, NS je zauzeo stav da se posebno regulisanje prava glasanja za preživjele Srebreničanke i Srebreničane mora održati sve do pune provedbe Aneksa VII.

Par sedmica kasnije, Emir Suljagić objavio je tekst u kojem, između ostalog, kaže:
“Ako SDA, što je za očekivati, ne ostane dosljedna i na kraju naloži svojim delegatima u Domu naroda da glasaju za budžet, a izborna pravila ostanu neizmjenjena, posljednja mogućnost koju građani ove zemlje imaju je masovna registracija, odnosno prijava boravka u Srebrenici. Nijedan zakon ove zemlje to ne spriječava. Ne postoji imovinski cenzus za prijavu boravka. Potrebni su zahtjev za zamjenu lične karte, izvod iz Knjige državljana i uplata takse od deset maraka. Stoga, neka ovo bude poziv svima, s obje strane linije koja nas je dijelila u "sarajevskom ljetu" da se pridruže "srebreničkoj jeseni", prijave boravak i na lokalnim izborima u Srebrenici glasaju za zajedničkog kandidata. Na sve strane se čuje kako će uvijek biti više onih koji ovu zemlju vole više nego onih koji je ne vole. Hajde da se prebrojimo. U Srebrenici.”

Tekst je stekao internet popularnost i postao predmet žustrih kućnih i socjalnih debata. Imaju li pravo ljudi koji ne žive u Srebrenici učestvovati u biranju načelnika? Koliko je to demokratski i fer? Legitimno je, takođe, postaviti upitnim objektivne mogućnosti provedbe Aneksa VII, skoro dva desetljeća nakon rata. Ko se uopće vraća u mjesta najgorih zločina i krvoprolića, osim eventualno starih ljudi koji žele umrijeti tamo gdje su rođeni? I kakve su, iskreno, perspektive življenja eventualnih povratnika? Mogućnost zaposlenja? Školovanja?

Ali, suočeni sa pitanjem da li je moralno preživjelim Srebreničankama i Srebreničanima onemogućiti izlazak na izbore u gradu iz kojeg su protjerani, svi odmahuju glavom.

U zvaničnom stavu Naše stranke se kaže da bi Srebrenica trebala biti izuzetak od opšteg izbornog zakona do ispunjenja Poglavlja VII, koji govori o povratku izbjeglica. Moj lični stav je da bi to trebao biti slučaj sve dok prognani i preživjeli iskazuju želju da žele glasati u Srebrenici.

Ja sam svjestan politiziranja Srebrenice. Svjestan sam i mogućnosti da je nesposobnost vladajućih stranaka možda i namjerna, a njihova nezainteresiranost hinjena. Ipak, odlučio sam da se prijavim u Srebrenici, na adresu kolegice s posla, i da tamo glasam na predstojećim izborima.

** No links ** portal.
draganbl

#7283 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by draganbl »

Gospode bože, kakav stereotipan, mlak i površan tekst.
Prvi dio teksta, čisto hvalisanje kako su se eto konsolidovali redovi Naše stranke nakon izbornog debakla je klasična demagogija viđena kod nas već hiljadu puta. Kako su se konsolidovali? Tako što su pokupili otpatke iz drugih stranaka, pozicionirali se lijevo od centra (a gdje ste do sad bili?), privukli dva tri hipi privatnika i vjerovatno zamijenili staru fabiju novijom.
Drugi dio "bloga" (namjerno stavljam pod navodnike jer to bloga nije ni vidjelo), tiče se filozofiranja oko toga ko ima pravo da glasa, evropskih propisa i prakse, sda-ovih posljednjih pokušaja da sačuvaju Bosnu i Hercegovinu, Suljagićevih vapaja koji su postali predmet "kućnih debata". (Vjerovatno se muž i žena, tokom svakodnevnih debata oko ručka, planiranja ljetovanja i školovanja djece, često dohvate i Suljagićevih stavova o posljednjoj odbrani Srebrenice i onako, u njegovom stilu, malo i pokoškaju, ne daj bože i potuku).
Ja ne znam šta je Bojan Bajić toliko skrivio i vama i sebi, pa se sa pozicije koju je obavljao, časno (i za ovdašnje prilike neočekivano) povukao. Možda Bojan za stranku jeste učinio dobar potez, ali je ipak trebao razmišljati i ko će ga na mjestu predsjednika zamijeniti. Čovjek čudnog imena i još čudnijih stavova zasigurno nije dobra zamjena i moja je procjena da će Grac (ili kako se već pisao i čitao) Našu stranku sa margine političkih dešavanja otjerati u potpuni politički zaborav.
NKVD

#7284 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by NKVD »

Tanko, vrlo tanko...
pemanapemani

#7285 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by pemanapemani »

-LIBERO- wrote:
BLOG KOMENTAR/DENNIS GRATZ - TREĆI PUT: Odlučio sam da se prijavim u Srebrenici, na adresu kolegice s posla, i da tamo glasam na predstojećim izborima!

Predsjednik Naše stranke Dennis Gratz ponudio je ** No links ** PORTAL-u suradnju kao blog komentator aktuelnih događanja na društveno-političkoj bh. sceni, što je naš medij, u demokratskom duhu njegovanja i prakticiranja otvorenih javnih stavova, prihvatio... Slijedi prvi blog komentar na temu predstojećih lokalnih izbora i glasačkih prava prognanih Srebreničana

Umjesto uvoda

Otkako sam na kongresu izabran na mjesto predsjednika krajem marta 2011. godine, razmišljam o ideji pisanja bloga. Razlog zašto je prošlo nešto više od godinu dana do realizacije ovog nauma je bila moja potreba da se najprije posvetim onome što sam u tom momentu smatrao da je bilo najneophodnije, a to je konsolidacija Naše stranke.

Politički, filigranski delikatan, u smislu međuljudskih odnosa izuzetno komplikovan i fizički naporan, taj proces je zahtijevao svu moju pažnju, vrijeme i energiju, pa ponekad i više od onoga što sam mislio da imam. Najviše vremena proveo sam putujući po BiH, „na terenu“, obilazeći naše opštinske odbore i simpatizere, boreći se protiv postizbornog defetizma koji je u jednom trenutku bio zahvatio naše članstvo. Ljudi su u stranku uložili ne samo svoje slobodno vrijeme i energiju, nego i nadu.

Procjenjujući ljude po sebi, nošeni ogromnim entuzijazmom, povjerovali smo da je podrška Našoj stranci među glasačima izuzetno visoka. Ni to što smo bili pod potpunom medijskom blokadom i javnih i privatnih informativnih servisa, ni to što naš ukupni budžet za predizbornu kampanju nije dostizao ni dnevnu potrošnju „velikih“ stranaka, nije nas opovrgavalo u našem ubijeđenju da će se preambiciozna očekivanja koja smo gajili ostvariti. Realno gledano, rezultati stranke, nakon samo dvije godine postojanja, i to u besparici, nisu bili loši. Dapače. Ali su bili daleko ispod naših očekivanja.

Zadatak koji sam sebi po preuzimanju funkcije predsjednika postavio je sada najvećim dijelom ispunjen. Situacija u stranci je u svakom pogledu bolja od one koju sam zatekao. Stabilizirali smo se organizaciono i stvorili finansijske i druge preduslove za bolji rad, političku vidljivost i ekspanziju.

Moja stvarna ambicija je da se Naša stranka do 2014. godine jasno pozicionira kao socijal-liberalna stranka, „lijevo od centra“, i postane predvodnik građanskih političkih opcija u BiH. Jačanje tog političkog bloka koji bi se moralnošću i argumentima suprostavio politikama koje nastavljaju rat drugim sredstvima je, po nama, presudan ne samo za BiH nego i za kvalitet života svakog njenog građanina. U okviru našeg djelovanja ćemo pritom posebnu pažnju posvetiti promociji i realizaciji tzv. „zelenih“ politika, svjesni da su očuvanje i pravilno korištenje prirodnih resursa među ključnim faktorima za samoodrživ razvoj i ekonomski prosperitet naše zemlje.

Ovaj blog shvatam kao mogućnost da iznesem ne samo zvanične stavove Naše stranke nego i moje lične, kao i naša mišljenja formirana unutar stranačke diskusije, razilaženja o razlozima koji su prevagnuli... Ne mogu reći da u ovaj projekat ulazim bez dosta nervoze. Kao pasionirani čitalac tuđih blogova i političkih internet foruma imao sam priliku vidjeti brutalnost, pa i zlobu na koju su mnogi učesnici bili spremni. Ipak, građansko pravo na slobodnu riječ je važnije od komfora jednog rukovodioca stranke.

Srebrenica

Temu za ovaj prvi blog nametnula je žustra rasprava o posebnom izbornom statusu Srebrenice koja se vodi već par mjeseci, a kulminira baš ovih dana. Radi se o pravu preživjelih Srebreničanki i Srebreničana koji trenutno nisu prijavljeni u Srebrenici da na predstojećim lokalnim izborima glasaju u toj opštini.

Prije nekoliko sedmica Naša stranka je na zajedničkoj sjednici Glavnog odbora, Predsjedništva i Političkog savjeta donijela vise zaključaka, među kojima je zauzela i stav u vezi sa Srebrenicom. Argumenti onih koji su zastupali mišljenje da bi bilo najpoštenije da ljudi koji žive u određenoj lokalnoj zajednici imaju i presudan uticaj na izbor rukovodstva su snažni. Jačanje lokalne samouprave, i u fiskalnom i u smislu nadležnosti, jeste evropski i demokratski trend. U svijetu sve više i više postaje praksa da svi oni koji doprinose lokalnom budžetu moraju imati pravo da utiču na načine na koji će se budžet trošiti. Govorilo se takođe o činjenici da se ne može reći da je Srebrenica pod vodstvom ljudi koji su je do sada vodili prosperirala koliko je mogla i trebala.
Ipak, suočeni sa pitanjem da li činjenica genocida treba Srebrenicu izuzeti od ovog pravila, GO je rekao, da. Postavilo se i pitanje: do kada?

U saopštenju koje smo izdali naš stav smo formulirali na sljedeći način: NS jeste podržala načela evropske lokalne samouprave po kojima građani koji žive i privređuju u jednoj lokalnoj zajednici trebaju u toj zajednici imati i pravo biranja vlasti. No, porazna je činjenica da vladajuće stranke ni 17 godina nakon rata i genocida u Srebrenici nisu stvorile uslove za dosljedno provođenje Aneksa VII Dejtonskog sporazuma i povratka raseljenih lica. U skladu s tim, NS je zauzeo stav da se posebno regulisanje prava glasanja za preživjele Srebreničanke i Srebreničane mora održati sve do pune provedbe Aneksa VII.

Par sedmica kasnije, Emir Suljagić objavio je tekst u kojem, između ostalog, kaže:
“Ako SDA, što je za očekivati, ne ostane dosljedna i na kraju naloži svojim delegatima u Domu naroda da glasaju za budžet, a izborna pravila ostanu neizmjenjena, posljednja mogućnost koju građani ove zemlje imaju je masovna registracija, odnosno prijava boravka u Srebrenici. Nijedan zakon ove zemlje to ne spriječava. Ne postoji imovinski cenzus za prijavu boravka. Potrebni su zahtjev za zamjenu lične karte, izvod iz Knjige državljana i uplata takse od deset maraka. Stoga, neka ovo bude poziv svima, s obje strane linije koja nas je dijelila u "sarajevskom ljetu" da se pridruže "srebreničkoj jeseni", prijave boravak i na lokalnim izborima u Srebrenici glasaju za zajedničkog kandidata. Na sve strane se čuje kako će uvijek biti više onih koji ovu zemlju vole više nego onih koji je ne vole. Hajde da se prebrojimo. U Srebrenici.”

Tekst je stekao internet popularnost i postao predmet žustrih kućnih i socjalnih debata. Imaju li pravo ljudi koji ne žive u Srebrenici učestvovati u biranju načelnika? Koliko je to demokratski i fer? Legitimno je, takođe, postaviti upitnim objektivne mogućnosti provedbe Aneksa VII, skoro dva desetljeća nakon rata. Ko se uopće vraća u mjesta najgorih zločina i krvoprolića, osim eventualno starih ljudi koji žele umrijeti tamo gdje su rođeni? I kakve su, iskreno, perspektive življenja eventualnih povratnika? Mogućnost zaposlenja? Školovanja?

Ali, suočeni sa pitanjem da li je moralno preživjelim Srebreničankama i Srebreničanima onemogućiti izlazak na izbore u gradu iz kojeg su protjerani, svi odmahuju glavom.

U zvaničnom stavu Naše stranke se kaže da bi Srebrenica trebala biti izuzetak od opšteg izbornog zakona do ispunjenja Poglavlja VII, koji govori o povratku izbjeglica. Moj lični stav je da bi to trebao biti slučaj sve dok prognani i preživjeli iskazuju želju da žele glasati u Srebrenici.

Ja sam svjestan politiziranja Srebrenice. Svjestan sam i mogućnosti da je nesposobnost vladajućih stranaka možda i namjerna, a njihova nezainteresiranost hinjena. Ipak, odlučio sam da se prijavim u Srebrenici, na adresu kolegice s posla, i da tamo glasam na predstojećim izborima.

** No links ** portal.
:thumbup:

Možda jeste tanko, ali u društvenoj i političkoj žabokrečini u kojoj se nalazimo, ovo je dobar potez.

P.S. Neukusno je čovjeka prozivati zbog imena. Princip - ne sviđa mi se neki njegov stav i onda ću odigrati na „sigurno“ i oplesti po njegovom imenu, uriniranju po identitetu, etiketiranju...
Corto Maltese

#7286 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

Umjesto uvoda

....

...
Šta je, ko je, čiji je, taj zajednički kandidat, i kako ga prepoznati?
Elvis Vreto

#7287 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Elvis Vreto »

Sasvim slucajno sam vidio ovu raspravu ! Samo mala ali vazna informacija za pogresno informisane ,sjednica OV ilidza odrzana 19.01.2012 na kojoj je donosen regulacioni plan -vezano za pacifik ja jednostavno nisam bio opravdano prisutan cijeloj sjednici,tako da svaki komentar je suvisan .Sve sto zelite pitajte ?
Elvis Vreto

#7288 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Elvis Vreto »

FOČANSKI PROPISI wrote:
Pedja Kojovic wrote:jon jovi

Elvis Vreto je od samog osnivanja s nama i tako ce, ja se nadam, i ostati.

p.k.
Zašto onda djeluje sa SDA?
Javite se na razgovor ocigledno nemate prave informacije ,a konstatacije su vam neutemeljene !Samo jedan podatak :nikada nisam bio clan niti jedne politicke stranke osim 2008 NAŠA STRANKA i tako ce i ostati .
Elvis Vreto

#7289 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Elvis Vreto »

FOČANSKI PROPISI wrote:

Budite konkretni i precizni - povodom kojeg pitanja i kako - pa cu vam odgovoriti.

p.k.
Radi se o tome da je uvijek ,znači, uvijek bio 14. glas koji je u vijeću Ilidže odlučivao u korist SDA mešetara na čelu sa Senaidom Memićem.
Isto tako,nikad,znači nikad,nije izašao za govornicu da bar prokomentariše bilo šta, za što je glasao.
(Mijenjajte kadar na Ilidži ,pa ću i ja biti vaš simpatizer)
Iznosite paušalne ocjene jer ocigledno ste ili pogresno informisani ili vam je namjera upitna !Pozovite i dodzite do naših prostorija ,zapisnici sa svake sjednice, ako ne znate, vode se i postoje sto demantuje vaše paušalne navode !
Elvis Vreto

#7290 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Elvis Vreto »

Elvis Vreto wrote:
FOČANSKI PROPISI wrote:

Budite konkretni i precizni - povodom kojeg pitanja i kako - pa cu vam odgovoriti.

p.k.
Radi se o tome da je uvijek ,znači, uvijek bio 14. glas koji je u vijeću Ilidže odlučivao u korist SDA mešetara na čelu sa Senaidom Memićem.
Isto tako,nikad,znači nikad,nije izašao za govornicu da bar prokomentariše bilo šta, za što je glasao.
(Mijenjajte kadar na Ilidži ,pa ću i ja biti vaš simpatizer)
Iznosite paušalne ocjene jer ocigledno ste ili pogresno informisani ili vam je namjera upitna !Pozovite i dodzite do naših prostorija ,zapisnici sa svake sjednice, ako ne znate, vode se i postoje sto demantuje vaše paušalne navode !
Radi vaše informacije ,ja nisam Vreto iz Foče ,i nemam nista protiv Foče ,to je jedan lijepi dio naše Bosne i Hercegovine . Postoje Vrete u Foči ,znam za njih ali nismo rodbinski vezani ako iz bilo kojeg razloga vam nisu simpaticni nema razloga da iznosite neistine na tudzi racun moji "FOCANSKI PROPISI" .
jon_jovi

#7291 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by jon_jovi »

Superhik_ wrote:
Elvis Vreto wrote:[
Radi vaše informacije ,ja nisam Vreto iz Foče ,i nemam nista protiv Foče ,to je jedan lijepi dio naše Bosne i Hercegovine . Postoje Vrete u Foči ,znam za njih ali nismo rodbinski vezani ako iz bilo kojeg razloga vam nisu simpaticni nema razloga da iznosite neistine na tudzi racun moji "FOCANSKI PROPISI" .
izvini, al posto vidim da si javna licnost dozvolit cu sebi ovaj mozda neumjesan komentar. naime, "tudzi" "dodzite" i sl. se ustvari pise sa mekim, da izvines slovom.
Pa kada Lagumdžija kaže: "u Krajini" misleći na BOSANSKU Krajinu onda zašto ne bi neki prigradski kicoš pisao tako i tako? To je naša realnost iz koje se pobječi da izvineš ne možeš.
FOČANSKI PROPISI

#7292 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Elvis Vreto wrote:[quote="
Moj izvor informacija je pouzdaniji od tvoga demantovanja,jer radi se o uvaženom članu vijeća općine Ilidža Muji Hošiću.
On je i u DNEVNOM AVAZU pominjao tebe I onog našeg nesretnika Seada Keču,a ne moje uzorite komšije fočake.
FOČANSKI PROPISI

#7293 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Gospodine Vreto,
moja namjera nije bila da te diskreditujem,znam da si fin i čestit momak,nego da te otrgnem iz zagrljaja (ne do bog nikome) SDA.
Dionysios

#7294 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Dionysios »

Cijenim trud Nase stranke da ucine svoj rad sto je moguce transparentnim, ali ne mora se vas 10 sada ovdje upustati u raznorazne diskusije.
pemanapemani

#7295 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by pemanapemani »

Dionysios wrote:Cijenim trud Nase stranke da ucine svoj rad sto je moguce transparentnim, ali ne mora se vas 10 sada ovdje upustati u raznorazne diskusije.
Kada je samo gospodin Kojović na forumu, onda se ljudi pitaju - ako nemate love za bilborde, što vas nema više bar na forumu. Kada se javi još jedna osoba, onda se sa Kojovićem multiplicira u deset jedinki.
Transparentnosti moja, ljudima nikad ugoditi.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#7296 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Po meni je za svaku pohvalu sto se vise clanova, i to izabranih poslanika, ukljucilo u ovu temu o NS.

Imenom i prezimenom, konkretno i direktno, uz komunikaciju sa forumasima.

Od mene :thumbup:
Elvis Vreto

#7297 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Elvis Vreto »

FOČANSKI PROPISI wrote:Gospodine Vreto,
moja namjera nije bila da te diskreditujem,znam da si fin i čestit momak,nego da te otrgnem iz zagrljaja (ne do bog nikome) SDA.
Razumijem zaista razocaranost vas i pripadnika stranke sto vam je vijecnik napustio stranku i proglasio se samostalnim vijecnikom a vi ste sve ucinili tokom izbora 2008g da bude tu gdje jeste (BPNS)
Moj stav po tom pitanju je vrlo jasan ako vas zanima ,politicka stranka koja je postala parlamentarna i ima kao u vasem slucaju jednog vijecnika nakon proglasenja samostalnim mora da ima pravo opoziva i da isti dobije rjesenje od cik-a da nije vise vijecnik a sledeci sa liste da zauzme njegovo mjesto .Treba mijenjati izborni zakon o izabranim zastupnicima (CIK-BIH).
Od proglasenja samostalnim vijecnikom vjerovatno vasa politicka stranka nema prostor da putem vijecnika delegira svoje stavove ,inicijative ,pitanja .....itd ,ne vidim razlog da ne pozovete na razgovor i da sva pitanja raspravimo . Svaka vasa inicijativa sto se ne sukobi sa stavovima i programom NASE STRANKE ( lokalni nivo je u pitanju i direkni problemi građana su vecinski tako da se tesko moze desiti da se razlikujemo mnogo ) bit ce iznesena na opcinskom vijecu .
Kakav SDA -budi razuman !
FOČANSKI PROPISI

#7298 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Elvis Vreto wrote:
FOČANSKI PROPISI wrote:Gospodine Vreto,
Razumijem zaista razocaranost vas i pripadnika stranke sto vam je vijecnik napustio stranku i proglasio se samostalnim vijecnikom a vi ste sve ucinili tokom izbora 2008g da bude tu gdje jeste (BPNS)
Moj stav po tom pitanju je vrlo jasan ako vas zanima ,politicka stranka koja je postala parlamentarna i ima kao u vasem slucaju jednog vijecnika nakon proglasenja samostalnim mora da ima pravo opoziva i da isti dobije rjesenje od cik-a da nije vise vijecnik a sledeci sa liste da zauzme njegovo mjesto .Treba mijenjati izborni zakon o izabranim zastupnicima (CIK-BIH).
Od proglasenja samostalnim vijecnikom vjerovatno vasa politicka stranka nema prostor da putem vijecnika delegira svoje stavove ,inicijative ,pitanja .....itd ,ne vidim razlog da ne pozovete na razgovor i da sva pitanja raspravimo . Svaka vasa inicijativa sto se ne sukobi sa stavovima i programom NASE STRANKE ( lokalni nivo je u pitanju i direkni problemi građana su vecinski tako da se tesko moze desiti da se razlikujemo mnogo ) bit ce iznesena na opcinskom vijecu .
Kakav SDA -budi razuman !
Drago mi je da je tako,ali pazi,pratit će mo sve sjednice općinskog vijeća do kraja.
(priznaj ,ipak se i ti ,kao i mnogi, malkice bojiš SDA)
Pedja Kojovic

#7299 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Naša stranka o finansiranju vjerskih zajednica

Na okruglom stolu s temom ''Finansiranje vjerskih zajednica u BiH'', održanom 20. maja u Sarajevu u organizaciji Fondacije Friedrich Naumann u BiH, kojem su prisustvovali i predstavnici sve četiri vjerske zajednice u BiH, učešće su, ispred Naše stranke, uzeli ugledni profesori Sabina Čudić i Tarik Haverić.

Tokom debate, iz Naše stranke su podsjetili da vjerske zajednice u našem društvu, sukladno principu sekularizma na kojem počivaju ustavi demokratskih država, imaju status građanskih udruženja koja su sastavni dio civilnog društva i kao takve, one imaju pravo na materijalnu pomoć iz javnih sredstava, kao i sve druge nevladine organizacije i segmenti civilnog društva, ukoliko se vodi računa o njihovoj masivnosti i društvenom značaju. Takva pomoć mora se odvijati u uvjetima potpune transparentnosti, kroz projekte za koje se prilažu predračuni i obračuni utroška sredstava, kao i uz redovne kontrole kojima podliježu svi budžetski korisnici.

Stav Naše stranke je da o vjerskim objektima koji su ujedno i spomenici kulture, o njihovoj zaštiti i konzervaciji, treba da brine država kroz svoje specijalizirane službe i fondove.

Država, također, treba da, pod uslovom potpune transparentnosti, pomaže vjerskim zajednicama koje imaju vlastitu karitativnu djelatnost (narodne kuhinje, ubožnice, domovi staraca i sl.), sve dok se ona odvija u primjerenim državnim okvirima za takvu djelatnost.

Na pomenutoj debati je Tarik Haverić, u ime Naše stranke, iznio stav po kojem, nezavisno od debate o mjestu vjeronauke u školama, država ne smije odvajati od javnih sredstava za plate vjeroučiteljima, jer na taj način sredstva prikupljena oporezivanjem svih građana koriste se za pružanje usluga samo nekima od njih, što je diskriminatorno.
Pedja Kojovic

#7300 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Naša stranka o pobjedi Tomislava Nikolića

Naša stranka izražava zabrinutost povodom pobjede kandidata SNS-a Tomislava Nikolića u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji.
Politička prošlost Tomislava Nikolića i njegova opasna nacionalistička retorika, ne mogu biti ohrabrujući pokazatelji mogućnost novog i pravednijeg stava srbijanske vanjske politike prema Bosni i Hercegovini.
Naša stranka osuđuje Nikolićeve izjave, prilikom proglašenja izborne pobjede, u kojima je RS svrstao među države regiona čime se već umiješao u unutrašnju politiku BiH i pokazao neiskrenost svog okvirnog stava da strane u Bosni i Hercegovini trebaju svoje probleme rješavati međusobno.
Locked