jefferson wrote:
]Ti si ocit primjer onoga sto sam ja davno pricao, a to je da je BiH i bosance vise jebala humanitarna pomoc i donacije nego bilo koji Dodik i slicno.
Jedno je humanitarna pomoc (vreca brasna i litra ulja) a drugo kad te neko zasipa svakodnevno milionima para
jefferson wrote:Jarane, drzve koje su najuspjesnije su one koje su se same izborile za to a ne one koje dobijaju donacije. Danas bi po afrike svica bilo da je to tako. I ti mi nasao o knjigama pricati. Kada ih vec spominjes idi trazi "Dependency theory" pa malo istrazi.
Tacno to sam i ja govorio - Izrael je izuzetak jer dobiva nebrojeno puta vise pomoci
od ostalih zemalja pa se vise ne moze ni u izuzetak ubrajati nego kao poseban slucaj
Ja sam takodje spomonjao i njemacku kao svijetli primjer samo-razvoja (period izmedju ratova
hitlerova njemacka) ali i Japan je dobar primjer
Izraelci medjutim u tu kategoriju ni izbiza ne pripadaju jer dobivaju ogromnu pomoc
Afrika s druge strane na kapaljku dobiva
jefferson wrote:Inace, najbolji primjer drzave koja je sama uspjela da napravi cudo je singapur, a to je uradila obrazovanjem a ne donacijama i prirodnim bogastvima. Japan je 80-tih bio najveci izvoznik celika a grama zeljezne rude nemaju.
Singapur kao i kajmanske otoke Monako Andoru itd nemozes uopste u tu kategoriju Samo-uspjeha ubrajati jer
su to gradovi drzavice koje zive od prljavog novca (kao tax-haven, nedavno je npr suosnivac
FaceBooka pobjegao/preselio se u bas u Singapur sa kesom naravno zato sto nije htjeo platiti porez u USA
nakon sto su ga izbacili na berzu)
jefferson wrote:Arapi plivaju u nafti a 40% ljudi u saudijskoj arabiji trazi posao dok se seici vozaju u zlatni brodovima, letecim tvrdjavama i slicno.
Ocito nisi bio u Arabiji - Ja sam najveci kriticar te zemlje u raznim pogledima ali tvrdnja da tamo neko trazi posao
je apsolutno smijesna
jefferson wrote:Na kraju kad vec spominjes "zidove." Ja sam vidio siromasne zidove, ali neobrazovane jos nisam!
Naravno da nisi - svaki koji ne uspije u americi spakuje se ode u Izrael dobije (pa ga vise ne vidis)
30000 dollara na ruke stan/kucu u Izraelu upise se u skolu i lagano bez pritiska nastavi i zavrsi skolovanje
jefferson wrote:I eto amerika kriva jer je egipat siromasniji od izraela. Pa jbg, recimo da je to tako, ko ih jebe sto nisu bolji "deal" napravili 1979 godine!
pre79 historijske prilike (u stoljetnim razmjerima) al sad to tema posebna da ti idem u detalje
jefferson wrote:Engleskom i francuskom cizmom? Pa sta ih sprecava da uspostave kvalitetno obrazovanje evo vec 50 godina?
Mubarak i vojna diktatura ustolicena od USA a i ovi prije njih nisu puno bolji bili
jefferson wrote:Svi su oni zavrsili skole vani, znaju kako se radi, pa nista jaro moj.
Pusti se ti te price o donacijama.
Znas onu staru: Nauci covjeka da peca i nahranio si ga cijeli zivot!!!
Sve po redu - prvo se treba rijesiti onih koji sputavaju tvoj napredak
Dotad nikad hajra ni od njih