1gorstak wrote:kost_u_grlu wrote:1gorstak wrote:A kakav rasplet moze biti ?
1. povratak Srbije na Kosovo (nemoguce)
2. Srbija zbog kooperativnosti na Kosovu dobija ubrzan pristup EU (moguce)
3. Srbija zbog nekooperativnosti na Kosovu biva kaznjena (moguce)
4. Podjela Kosova (nemoguce)
Srbija ima samo jednu dobitnu kombinaciju.
http://www.sarajevo-x.com/svijet/regija ... /100207052
Ovo samo govori koliko je ozbilja drzava taj protektorat Kosovo
I da nam ponude da nam vrate celo Kosovo ja ne bi prihvatio, to je metastaza, nema tih para koje ce napraviti drzavu ni iz cega, niti imaju proizvodnju, niti imaju tradiciju drzavnosti, postovanja prava, gde god zagrebes trulez... Nek se Ameri sad dave tamo sa njima, predali smo im virus i ostali u zivotu.
Nisi odgovorio. Ovaj clanak u Koha Ditore samo ukazuje na mogucnost demografskog jacanja albanske manjine na podrucju uze Srbije. A ja sam te pitao za moguci rasplet. Ili ce Srbija "pustiti" Kosovo u zamjenu za brzi ulazak u EU, ili ce komplikovati stvari te biti sankcionisana. Treceg nema.
Nema jacanja Albanaca na podrucju uze Srbije, prema popisu 2002 Albanaca ima u Srbiji manje nego Hrvata, 61 000, to je svega 0.82%, sto je na nivou statisticke greske u ukupnoj populaciji. Oni su stacionirani na pojasu istocne granice Kosova, u Presevu, gde ih ima 31 000, 23 000 u Bujanovcu...treca opstina koja se pominje je Medvedja, ali tamo ih ima samo 203, ostalo je rastrkano po Srbiji, pre svega Beogradu...
Treba reci da natalitet Albanaca naglo opao, i na Kosovu, i u Srbiji, ali i da nije, potencijal da od 60 000 napravis nekakav demografski bum prakticno ne postoji, pogotovo sto vecina mladih iz tih pogranicnih oblasti se seli na Kosovo ili zapad...
Srbija ce u svakom slucaju morati jos jednom da sedne za sto sa Albancima, nece biti moguca promena statusa, ali ce se pricati o saradnji, severu Kosova koji je pod ingerencijom Srbije i to ce ostati tako i sledecih godina, raznim nivoima saradnje, ekonomiji, kretanju ljudi(Albanci sa Kosova ne mogu da predju granicu sa Srbijom, a to je bar 50% duzine granice), nekakvom akcionom planu koji bi poboljsao odnose i zivot obicnih ljudi.
Srbija nikad nece formalno priznati Kosovo, ali se dobiti mig od zapada za ulazak u EU ako se radi na ovim pitanjima o kojima sam pricao, bice slicna situacija kao sa Kiprom, Grci nikad nece priznati turski deo, ali zivot mora da tece dalje...