Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Qler

#7276 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Qler »

meni nikad nije bilo jasno sto ljudi ove parkove zovu zutim zgradama...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#7277 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

Qler wrote:meni nikad nije bilo jasno sto ljudi ove parkove zovu zutim zgradama...
pa nekad su bile zute :D,starija raja je zvala deovi...valjda oblik slova D
RJ57

#7278 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

zgrade su bile skroz žute .. prije nego su posivile :D
ova srednja i ova zapadna su potpuno identične i poznate su po tome što su to bile zgrade sa najviše stanova u sarajevu (barem tada, a vjerovatno još uvijek). zgrade su inače imale većinom vojne stanove, tako da sada tamo slabo ko živi ko je tu stanovao prije rata. bila su najmanje dva a uglavnom tri vojna stana od četiri po spratu. dalje su poznate po katastrofalno projektovanom grijanju, ko je tamo živio taj se nije ugrijao. kada su napravili onu treću prema areni, onda su ispravili sve nedostatke, smanjili broj stanova u zgradi itd.

@bitanga, ja nikad nisam čuo da ih neko zove d-ovi. čuo sam ili žute zgrade ili zgrade u obliku slova U ili zgrade sa parkovima

@agent, to ne znam ali vjerovatno sredinom sedamdesetih. zna li ko kada je tačno useljen nolit?
RJ57

#7279 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

bitanga_sa_otesa wrote:Image
prva klasa slika!
ali kakva je ovo ćevabdžinica? devetka je kasnije imala drugačiju tablu. pitanje je je li hase tad već imao devetku? mada piše kod ferhatovića a hase na slici, biće da jeste i da je to stara tabla prije moga vremena

p.s. a i nisu imali nikoga da im objasni pravopis :D
Last edited by RJ57 on 07/08/2017 22:27, edited 2 times in total.
bitanga_sa_otesa

#7280 Re: Slike starog Sarajeva

RJ57 wrote:
to mi je prvo zapelo za oko :D
RJ57

#7281 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

gdje je muha.... nikad ga nema kad ga čovjek treba? :D on bi morao znati detalje :-D
bitanga_sa_otesa

#7282 Re: Slike starog Sarajeva

dok muha ne dodje ...
Nagrada Sarajeva Butmir 1974. Nosse, Regvart, Alihodzic, Lang, Gluhak..
Image
amar1994

#7283 Re: Slike starog Sarajeva

Post by amar1994 »

:shock: :shock:

zar je bil ovakvih auta kod nas :) :(
RJ57

#7284 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

@bitanga, sjećaš li se formule fau. :D
jednom su došla samo dva osposobljena bolida pa su vozili rekreativno :-D
RJ57

#7285 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

amar1994 wrote::shock: :shock:

bilo je kod nas svega, mi smo nekad bili pravi grad a ne šupak svijeta ko danas
amar1994

#7286 Re: Slike starog Sarajeva

Post by amar1994 »

RJ57 wrote:
amar1994 wrote::shock: :shock:

bilo je kod nas svega, mi smo nekad bili pravi grad a ne šupak svijeta ko danas
:thumbup: :(
bitanga_sa_otesa

#7287 Re: Slike starog Sarajeva

RJ57 wrote:@bitanga, sjećaš li se formule fau. :D
jel moguce da je alihodzic kasnijih godina vozio jednu od tih formula?
RJ57

#7288 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

bitanga_sa_otesa wrote:
RJ57 wrote:@bitanga, sjećaš li se formule fau. :D
jel moguce da je alihodzic kasnijih godina vozio jednu od tih formula?
ne znam, mislim da nije. barem se ja ne sjećam.
bitanga_sa_otesa

#7289 Re: Slike starog Sarajeva

RJ57 wrote: ne znam, mislim da nije. barem se ja ne sjećam.
eo gugl kae da jeste
1977 Sead ostaje u bolidu formule-jednoseda ali se vraća na domaće staze učestvujući na novo-osnovanom šampionatu „Formule Super Fau“ za najmanje bolide koje se pokretali VW 16-ventilski 1600 kubika i 170 „konja“ jaki motori. U prvoj sezoni na trkama ove formule u našoj zemlji pojavilo se 11 bolida i to 8 šasija najpopularnijeg (i najeftinijeg) nemačkog proizvođača „Kajman“, dva nemačka „Rojala“, dok je na poslednjoj trci sezone zagrepčanin Veco Holjevac predstavio najmoderniji bolid engleskog proizvođača „Lola“. Na ovim bolidima smenjivalo se tokom sezone 14 različitih vozača uključujući sve najveće majstore volana tog doba u Jugoslaviji. Na prvoj trci u Zagrebu Sead je preforsirao motor, trijumfuje Robert Lang ispred Mladena Gluhaka i Paje Komnenovića. Na drugoj trci u Sarajevu na aerodromu Alihodžić je popravio lični rekord staze sa 143,7 nq 159,6 kmh ali odustaje zbog pucanja gume. Gluhak osvaja prvo, Komnenović drugo a Peca Dobrohotov treće mesto. U preostale dve trke šampionata Sead Alihodžić dokazuje svoj neizmerni talenat. Upravljajući jednim „Kajmanom“ on prvo trijumfuje na autodromu „Glavica“ kraj Slavonske Požege (ispred Gorana Štroka) postavivši novi brzinski rekord Jugoslavije (183 kmh) a potom je bez premca i na vojnom poligonu „Beranovac“ kraj Kraljeva (drugi je Holjevac na novoj „Loli“). U konačnom poretku šampionata Alihodžić gubi titulu za samo 1 bod. Trijumfuje Gluhak sa 31 poenom, drugi je Alihodžić sa 30 a a slede ga Komnenović, Lang, Dobrohotov, Štrok, Holjevac, Lazić, Šverko, Tus, Jerančić, Tirninić...
muha_sa

#7290 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

RJ57 wrote:
prva klasa slika!
ali kakva je ovo ćevabdžinica? devetka je kasnije imala drugačiju tablu. pitanje je je li hase tad već imao devetku? mada piše kod ferhatovića a hase na slici, biće da jeste i da je to stara tabla prije moga vremena

ovo na slici je prva Hasetova cevabdžinica koja se nalazila u mom komšiluku :-D ulica Kociceva--sad Telali :)
prije neg je otvorio "Devetku" ova je "preselila" u "Sport"--odmah na pocetku caršije--koju je držo brat mu Ešref (otac od Nijaza koji sad "peticu" drži :) "Devetka" otvorena 1970.--moguce da je i 1969.--godina gore dole nebitno :lol: samo znam da je "Sport" 1969. :)
na ovom mjestu se otvorila mesnica "Belje" ..........................i tako dalje.................. :D
RJ57

#7291 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

svaka čast, od vas dvojice čovjek može i ponešto naučiti, pa makar i preko google-a :D

@muha, za sport znam, odma preko puta sebilja, a sada znam i gdje je bio prije :-D . u osamdesetim sam češće išao u sport nego u deveku, neznam nekako su mi tu bili ćevapi baš po mom ukusu. jedino sam kod hamida češće jeo, u "mojoj" ćevabdžinici pored palme gdje je sada loris, siva zona, niko nema sliku tog ćoška iz tih vremena :sad:

@bitanga, nisam to znao. a tačno je, nije formula fau nego formula super fau .. svaka čast :D joj koja su to vremena bila!!
Daryl Dixon

#7292 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Daryl Dixon »

muha_sa wrote:
RJ57 wrote:
prva klasa slika!

ovo na slici je prva Hasetova cevabdžinica koja se nalazila u mom komšiluku :-D ulica Kociceva--sad Telali :)
prije neg je otvorio "Devetku" ova je "preselila" u "Sport"--odmah na pocetku caršije--koju je držo brat mu Ešref (otac od Nijaza koji sad "peticu" drži :) "Devetka" otvorena 1970.--moguce da je i 1969.--godina gore dole nebitno :lol: samo znam da je "Sport" 1969. :)
na ovom mjestu se otvorila mesnica "Belje" ..........................i tako dalje.................. :D
dva gospodina !! :kakoste: :thumbup: :bih:
RJ57

#7293 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

i pored papeta, ok poslije papeta, dva najbolja igrača koja je grad sarajevo imao, ali ko što ti reče oni su gospoda, pape nije nikad bio taj nivo!
dragma
Vozim: Pješe

#7294 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dragma »

muha_sa wrote:
RJ57 wrote:
prva klasa slika!

Ko zna, zna :lol: :thumbup: :thumbup:
agent_zero

#7295 Re: Slike starog Sarajeva

Post by agent_zero »

RJ57 wrote: @agent, to ne znam ali vjerovatno sredinom sedamdesetih. zna li ko kada je tačno useljen nolit?
Pa zar ovdje nema niko ko poznaje taj dio grada s kraja 60tih i početka 70tih?

Jbt, ja u svom kvartu znam svaku zgradu i kad je izgrađena i kad je useljena, a već u par navrata pitam za te zgrade u Aleji lipa i niko ne zna.
RJ57

#7296 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

znamo mi svi svoje zgrade, one od familije, jarana, cura itd ... ali očito ne čita niko ovu temu iz tih zgrada :D
hrasno

#7297 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Rekose mi stariji da su zgrade u Aleji Lipa izgradjene i useljenje 68-69 a da je zgrada Nolita 70-71
hrasno

#7298 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Image
agent_zero

#7299 Re: Slike starog Sarajeva

Post by agent_zero »

hrasno wrote:Rekose mi stariji da su zgrade u Aleji Lipa izgradjene i useljenje 68-69 a da je zgrada Nolita 70-71
Hvala za info... a provjerit ću još za svaki slučaj, jer nešto mi to malo rano djeluje za useljenje.

Inače, bilo bi lijepo imati neku bazu izgradnje i useljenja za sva naselja u gradu :wink:
johntra

#7300 Re: Slike starog Sarajeva

Post by johntra »

Hrasno i Trg se otprilike i useljavalo od početka sedamdesetih, pa do sredine...
Post Reply