U ŠveCkoj ima naše djece osnovaca kolko hoŠ--vecina ih želi da imaju u školi i naš jezik--onda Švede zaposle nekog našeg i to je toSuzie Q wrote:Istina, ima to u određenim skolama jezika da nude i kurseve nasih jezika. VHS u Njemackoj npr. Pohađaju djeca druge ili trece generacije doseljenika ili partneri nasih ljudi.
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- muha_sa
#7276 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#7277 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Radio Sarajevo wrote: Joj priče, eto ti si kvalitetan, a niko te nije htio.
Pa nema privatne firme koja će zaposliti nekoga ko je nesposoban u odnosu na nekoga ko je sposoban.

Cuj ovog pametologa....dodji malo u BL pa se dokazi i pokazi svima ovuda kako samo kukamo a pojma nemamo! U medjuvremenu tu pricu prospi onom covjeku sto je RVI i trazi bilo kakav posao da se prehrani sa teme forumasi zaposljavaju. A za to vrijeme procitaj i edukuj se:
https://leutar.net/2019/03/07/najbolji- ... -u-struci/
-
espn
#7278 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kako u Njemačkoj nema nesposobnih, kod nas ispade malte ne 50% populacije nesposobno, svi su na birou. Do cega je to, da nije do države?Radio Sarajevo wrote:Joj priče, eto ti si kvalitetan, a niko te nije htio.Lajavikrelac wrote:HAVANA wrote:Poso se ne ceka,poso se trazi.Plata se ne dobija,plata se zaradjuje.Mala,trazi vecu.Opet ti malo,trazi dalje.Radi,uci,smisljaj,gledaj...Gdje god.
Hoćeš li da ti slikam i pošaljem gdje sam sve slao aplikacije i tražio posao? Ima bar 50 mailova trenutno u outboxu! Tražiš veću platu? Dobiješ odgovor kako nema neko ni to i da znaš gdje su vrata ako ti ne paše! Veliš zarađuje se plata? Ja sam 8 godina dnevno petoro gledao kako češu guzicu a primaju dobru platu (štela je čudo!) i pri tome napreduju! Aplicirao sam u jednoj poznatoj PR agenciji za posao u struci u kome imam i preporuke i dugogodišnje iskustvo, ali nisam prošao jer je primljena cura koja još studira od 20-tak godina bez dana iskustva koju kreše direktor! De života ti nemoj meni te stvari pričati nije meni 18 godina i nisam juče na ovu planetu pao!
Pa nema privatne firme koja će zaposliti nekoga ko je nesposoban u odnosu na nekoga ko je sposoban.
- Domaci izdajnik
#7279 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma pusti to po njemu svi nasi gore ili peru guzice ili su na socijali... 
- uglavnomja
#7280 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Suzie Q wrote:Istina, ima to u određenim skolama jezika da nude i kurseve nasih jezika. VHS u Njemackoj npr. Pohađaju djeca druge ili trece generacije doseljenika ili partneri nasih ljudi.
- animals
#7281 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa to ima I u Austriji.
BHS.
BHS.
- Radio Sarajevo
#7282 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znao sam da je neki prestižni univerzitet i još prestižniji fakultet. Jebote, Pale, i to GeografijaLajavikrelac wrote:Radio Sarajevo wrote: Joj priče, eto ti si kvalitetan, a niko te nije htio.
Cuj ovog pametologa....dodji malo u BL pa se dokazi i pokazi svima ovuda kako samo kukamo a pojma nemamo! U medjuvremenu tu pricu prospi onom covjeku sto je RVI i trazi bilo kakav posao da se prehrani sa teme forumasi zaposljavaju. A za to vrijeme procitaj i edukuj se:
https://leutar.net/2019/03/07/najbolji- ... -u-struci/
I nema posao u struci. Jebala je struka
Trebala je studirati arheologiju, ili možda zavšriti višu daktilografsku. To je tek struka...
- Radio Sarajevo
#7283 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ima barem 20 razloga zašto je to tako, a neki od njih su bolja ekonomija uzrokovana veličinom zemlje, boljom političkom pozadinom, više sreće, neratovanjem od 1945., mogućnošću da recimo Grcima prodaš novac, pa naplatiš 10 puta toliko itd.espn wrote:Kako u Njemačkoj nema nesposobnih, kod nas ispade malte ne 50% populacije nesposobno, svi su na birou. Do cega je to, da nije do države?
Naravno da ima i tamo nesposobnih, ali Zorica bi tamo takođe radila nešto van struke, a sigurno ne bi predavala geografiju, niti bi se bavila naučnim radom u ovom polju.
- 512MB
#7284 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa tako sam ja naucio nas, bRez tih casova bi bio cisti svabomuha_sa wrote:U ŠveCkoj ima naše djece osnovaca kolko hoŠ--vecina ih želi da imaju u školi i naš jezik--onda Švede zaposle nekog našeg i to je toSuzie Q wrote:Istina, ima to u određenim skolama jezika da nude i kurseve nasih jezika. VHS u Njemackoj npr. Pohađaju djeca druge ili trece generacije doseljenika ili partneri nasih ljudi.
- stakasa
#7285 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Svaka cast! Najozbiljnije. Odlicno si savlado512MB wrote:Pa tako sam ja naucio nas, bRez tih casova bi bio cisti svabomuha_sa wrote:U ŠveCkoj ima naše djece osnovaca kolko hoŠ--vecina ih želi da imaju u školi i naš jezik--onda Švede zaposle nekog našeg i to je toSuzie Q wrote:Istina, ima to u određenim skolama jezika da nude i kurseve nasih jezika. VHS u Njemackoj npr. Pohađaju djeca druge ili trece generacije doseljenika ili partneri nasih ljudi.
- 512MB
#7286 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dok sam bio klinac mojima je to predstavljalo kategoricki imperativ i moralnu vrijednost da pored njemackog i engleskog naucim i bosanski, jbga stara skola jugo komunjara akademika... a posto mi je caca obozavao Kanta, otud sam i ovako kriticnog duha i zadrt, a mozda i sto sam bik po horoskopu a lav po naravi...stakasa wrote:Svaka cast! Najozbiljnije. Odlicno si savlado512MB wrote: Pa tako sam ja naucio nas, bRez tih casova bi bio cisti svabo
- animals
#7287 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Svaka cast! Najozbiljnije. Odlicno si savlado[/quote]stakasa wrote: Pa tako sam ja naucio nas, bRez tih casova bi bio cisti svabo
- animals
#7288 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Radio Sarajevo wrote:Ima barem 20 razloga zašto je to tako, a neki od njih su bolja ekonomija uzrokovana veličinom zemlje, boljom političkom pozadinom, više sreće, neratovanjem od 1945., mogućnošću da recimo Grcima prodaš novac, pa naplatiš 10 puta toliko itd.espn wrote:Kako u Njemačkoj nema nesposobnih, kod nas ispade malte ne 50% populacije nesposobno, svi su na birou. Do cega je to, da nije do države?
Naravno da ima i tamo nesposobnih, ali Zorica bi tamo takođe radila nešto van struke, a sigurno ne bi predavala geografiju, niti bi se bavila naučnim radom u ovom polju.
cuj neratovanjem od 45..
pa 65, 20 godina poslije rata su nasi isli kod njih raditi..
a mi 25 godina poslije rata, jos smo gori..
- 512MB
#7289 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nema sigirno veze sa tim da Nijemci rade ko sivonje 
- uglavnomja
#7290 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
to struka nestruka zvanje prosjek ...
ima na animal planet naka veterinarka sa aljaske
i ima vet. tehnicara alexa
i kaze aleks je veterinar iz srbije
ali kod nje radi kao tehnicar
a radi sve moguce sto radi veterinar
a u norveskoj
kazu norveske stranice veterina je fakultet koji je najteze upisati
i ne znam za nase fakultete, ali znam da je lik nedje iz juzne amerike mislim morao da polozi 3 ispita da dobije licencu, a to bi ga kostalo godinu zivota, 10-ak hiljada eura skolarine plus troskovi zuvota nedje na sjeveru
bio azilant, nije imao uslova i radio u starackom domu, naravno ...srecom se izvukao od pranja gujica (bukvalno, ne figurativno) jer je polozio vozacki i poceo raznositi hranu
i pitam ga zasto ne trazi posao u nekoj vet. stanici
kolutanje ocima, kaze to je rezervisano za mlade norvezane koji vole zivotinje, a nemaju neke skole ...
on nije imao sansi ni da cisti tamo
a u norveskoj
i ne znam za nase fakultete, ali znam da je lik nedje iz juzne amerike mislim morao da polozi 3 ispita da dobije licencu, a to bi ga kostalo godinu zivota, 10-ak hiljada eura skolarine plus troskovi zuvota nedje na sjeveru
bio azilant, nije imao uslova i radio u starackom domu, naravno ...srecom se izvukao od pranja gujica (bukvalno, ne figurativno) jer je polozio vozacki i poceo raznositi hranu
kolutanje ocima, kaze to je rezervisano za mlade norvezane koji vole zivotinje, a nemaju neke skole ...
- HAVANA
#7291 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Eeee,ja sam djevica,mi smo na cijeni.512MB wrote:Dok sam bio klinac mojima je to predstavljalo kategoricki imperativ i moralnu vrijednost da pored njemackog i engleskog naucim i bosanski, jbga stara skola jugo komunjara akademika... a posto mi je caca obozavao Kanta, otud sam i ovako kriticnog duha i zadrt, a mozda i sto sam bik po horoskopu a lav po naravi...stakasa wrote:Svaka cast! Najozbiljnije. Odlicno si savlado512MB wrote: Pa tako sam ja naucio nas, bRez tih casova bi bio cisti svabo
- denimb
#7292 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Interesuje me Diseldorf...znaci treba privremeni smjestaj za covjeka, zenu i bebu a da nije hotel jer je skup. Treba im nekih 10-15-20 dana koliko vec dok ne nadju stan, imaju li neki apartmani ili nesto?
- Domaci izdajnik
#7293 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ti si sa MIT-ja ili sa Oxforda ispao pretpostavljam? Poenta je da je dotična bila iznadprosječan student, sa odličnim ocjenama, i takva kuca tikete? Pa šta ako je sa Pala? Znači neko ko je 10 godina studirao na recimo UNSA sa prosjekom 6 više vrijedi od nekoga njenog ranga? Bravo majstore, osvojio si BambijaRadio Sarajevo wrote:Znao sam da je neki prestižni univerzitet i još prestižniji fakultet. Jebote, Pale, i to Geografija
I nema posao u struci. Jebala je struka ))
Trebala je studirati arheologiju, ili možda zavšriti višu daktilografsku. To je tek struka...
- uglavnomja
#7294 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
bez uvrede, curi svaki castLajavikrelac wrote:Ti si sa MIT-ja ili sa Oxforda ispao pretpostavljam? Poenta je da je dotična bila iznadprosječan student, sa odličnim ocjenama, i takva kuca tikete? Pa šta ako je sa Pala? Znači neko ko je 10 godina studirao na recimo UNSA sa prosjekom 6 više vrijedi od nekoga njenog ranga? Bravo majstore, osvojio si BambijaRadio Sarajevo wrote:Znao sam da je neki prestižni univerzitet i još prestižniji fakultet. Jebote, Pale, i to Geografija
ali budimo relani
ne znam kako je u bl ili na palama, zanam da je sigurno manje mogucnosti za zaposljavanje
u sarajevu je 100 skola, osnovnih i srednjih, recimo po 1 nastavnik-profesor sa punom normom
i to ko se uvali u skolu - u 99% sucajeva ostaje do penzije tu
znaci naci posao nastavnika tih predmeta sto djeca imaju 1 cas sedmicno
nema tu prosjeka koji moze stvoriti posao za geograficare
trebala je sa takvim ocjena da nastavi dalje i da ganja posao asistenta na faksu
i da, neko ko je 10 godina studirao nesto sto se trazi ce lakse naci posao od nje
trziste rada tako funkcionise na citavoj planeti, ne samo u bosni
-
Fudo387
#7295 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dobar fakultet.Lajavikrelac wrote:Ti si sa MIT-ja ili sa Oxforda ispao pretpostavljam? Poenta je da je dotična bila iznadprosječan student, sa odličnim ocjenama, i takva kuca tikete? Pa šta ako je sa Pala? Znači neko ko je 10 godina studirao na recimo UNSA sa prosjekom 6 više vrijedi od nekoga njenog ranga? Bravo majstore, osvojio si BambijaRadio Sarajevo wrote:Znao sam da je neki prestižni univerzitet i još prestižniji fakultet. Jebote, Pale, i to Geografija
Nek’ si prijavi u kviskoteku.
- Radio Sarajevo
#7296 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Je li ti čitaš uopšte šta pišem? Halo ba, geografiju cura završila? Pa kome to više treba? Nebitno na kojem je univerzitetu, struka joj je kurac i trebalo je o tome da razmišlja prije nego je upisala.Lajavikrelac wrote:Ti si sa MIT-ja ili sa Oxforda ispao pretpostavljam? Poenta je da je dotična bila iznadprosječan student, sa odličnim ocjenama, i takva kuca tikete? Pa šta ako je sa Pala? Znači neko ko je 10 godina studirao na recimo UNSA sa prosjekom 6 više vrijedi od nekoga njenog ranga? Bravo majstore, osvojio si BambijaRadio Sarajevo wrote:Znao sam da je neki prestižni univerzitet i još prestižniji fakultet. Jebote, Pale, i to Geografija
- Radio Sarajevo
#7297 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Fudo387 wrote:
Dobar fakultet.
Nek’ si prijavi u kviskoteku.
- konjislav
#7298 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Skandinavske zemlje još nemaju toliku potrebu za ljudima zbog ekonomije da moraju da uvlače puno ljudi sa strana. Amerika i Njemačka su najbolji primjeri kapitalističkih zemalja i kod njih je puno manje toga nego u Skandinaviji.uglavnomja wrote:to struka nestruka zvanje prosjek ...
a u norveskoj
U ovoj firmi u koju sam došao, jako sam se iznenadio kada sam vidio koliko ima stranaca. Ima jedno 85 različitih nacionalnosti (podatak iz HR-a) i dosta manje švaba nego stranaca.
Ovi sektori što rade direktno sa klijentima su logično pretežno švabe jer moraju pričati sa klijentima tečnim njemačkim. Razvoj (software-a), marketing, istraživanje, data science tim, itd. pretežno stranci i to većina ili ne zna njemački ili vrlo slabo. Za sve ide englesk, firma u srcu Dojčlanda, u glavnom gradu Berlinu. Hitler se sad u grobu okreće ko na ražnju.
Da slučajno ekonomija Skandinavskih država traži toliko stručnjaka iz drugih zemalja kao što je to slučaj sa Amerikom i Njemačkom, imao bi istu situaciju i u Skandinaviji kao i ovdje (u Njemačkoj).
Last edited by konjislav on 07/03/2019 22:53, edited 1 time in total.
-
Seyfo
#7299 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znam lika zavrsio geografiju u Sarajevu,otvorio hostel,ubi parama,svake godine prosiruje za dvije sobe. Nudili mu da radi pola norme u osnovnoj skoli,kad je vidio za koju mizeriju od plate,kae necu
. Ako on laze,lazem i ja.
- muha_sa
#7300 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
taj je mogo završit i za stolara-briga gaSeyfo wrote:Znam lika zavrsio geografiju u Sarajevu,otvorio hostel,ubi parama,svake godine prosiruje za dvije sobe. Nudili mu da radi pola norme u osnovnoj skoli,kad je vidio za koju mizeriju od plate,kae necu. Ako on laze,lazem i ja.