Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
muha_sa

#7276 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

Suzie Q wrote:Istina, ima to u određenim skolama jezika da nude i kurseve nasih jezika. VHS u Njemackoj npr. Pohađaju djeca druge ili trece generacije doseljenika ili partneri nasih ljudi.
U ŠveCkoj ima naše djece osnovaca kolko hoŠ--vecina ih želi da imaju u školi i naš jezik--onda Švede zaposle nekog našeg i to je to
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#7277 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

Radio Sarajevo wrote: Joj priče, eto ti si kvalitetan, a niko te nije htio.

Pa nema privatne firme koja će zaposliti nekoga ko je nesposoban u odnosu na nekoga ko je sposoban.
Image

Cuj ovog pametologa....dodji malo u BL pa se dokazi i pokazi svima ovuda kako samo kukamo a pojma nemamo! U medjuvremenu tu pricu prospi onom covjeku sto je RVI i trazi bilo kakav posao da se prehrani sa teme forumasi zaposljavaju. A za to vrijeme procitaj i edukuj se:
https://leutar.net/2019/03/07/najbolji- ... -u-struci/
espn

#7278 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Radio Sarajevo wrote:
Lajavikrelac wrote:
HAVANA wrote:Poso se ne ceka,poso se trazi.Plata se ne dobija,plata se zaradjuje.Mala,trazi vecu.Opet ti malo,trazi dalje.Radi,uci,smisljaj,gledaj...Gdje god.
Image
Hoćeš li da ti slikam i pošaljem gdje sam sve slao aplikacije i tražio posao? Ima bar 50 mailova trenutno u outboxu! Tražiš veću platu? Dobiješ odgovor kako nema neko ni to i da znaš gdje su vrata ako ti ne paše! Veliš zarađuje se plata? Ja sam 8 godina dnevno petoro gledao kako češu guzicu a primaju dobru platu (štela je čudo!) i pri tome napreduju! Aplicirao sam u jednoj poznatoj PR agenciji za posao u struci u kome imam i preporuke i dugogodišnje iskustvo, ali nisam prošao jer je primljena cura koja još studira od 20-tak godina bez dana iskustva koju kreše direktor! De života ti nemoj meni te stvari pričati nije meni 18 godina i nisam juče na ovu planetu pao!
Joj priče, eto ti si kvalitetan, a niko te nije htio.

Pa nema privatne firme koja će zaposliti nekoga ko je nesposoban u odnosu na nekoga ko je sposoban.
Kako u Njemačkoj nema nesposobnih, kod nas ispade malte ne 50% populacije nesposobno, svi su na birou. Do cega je to, da nije do države?
Domaci izdajnik

#7279 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Ma pusti to po njemu svi nasi gore ili peru guzice ili su na socijali... :oops:
uglavnomja

#7280 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

Suzie Q wrote:Istina, ima to u određenim skolama jezika da nude i kurseve nasih jezika. VHS u Njemackoj npr. Pohađaju djeca druge ili trece generacije doseljenika ili partneri nasih ljudi.

:thumbup:
animals

#7281 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Pa to ima I u Austriji.
BHS.
Radio Sarajevo

#7282 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Lajavikrelac wrote:
Radio Sarajevo wrote: Joj priče, eto ti si kvalitetan, a niko te nije htio.

Image

Cuj ovog pametologa....dodji malo u BL pa se dokazi i pokazi svima ovuda kako samo kukamo a pojma nemamo! U medjuvremenu tu pricu prospi onom covjeku sto je RVI i trazi bilo kakav posao da se prehrani sa teme forumasi zaposljavaju. A za to vrijeme procitaj i edukuj se:
https://leutar.net/2019/03/07/najbolji- ... -u-struci/
Znao sam da je neki prestižni univerzitet i još prestižniji fakultet. Jebote, Pale, i to Geografija :D :D :D

I nema posao u struci. Jebala je struka :)))

Trebala je studirati arheologiju, ili možda zavšriti višu daktilografsku. To je tek struka...
Radio Sarajevo

#7283 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

espn wrote:Kako u Njemačkoj nema nesposobnih, kod nas ispade malte ne 50% populacije nesposobno, svi su na birou. Do cega je to, da nije do države?
Ima barem 20 razloga zašto je to tako, a neki od njih su bolja ekonomija uzrokovana veličinom zemlje, boljom političkom pozadinom, više sreće, neratovanjem od 1945., mogućnošću da recimo Grcima prodaš novac, pa naplatiš 10 puta toliko itd.

Naravno da ima i tamo nesposobnih, ali Zorica bi tamo takođe radila nešto van struke, a sigurno ne bi predavala geografiju, niti bi se bavila naučnim radom u ovom polju.
512MB

#7284 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

muha_sa wrote:
U ŠveCkoj ima naše djece osnovaca kolko hoŠ--vecina ih želi da imaju u školi i naš jezik--onda Švede zaposle nekog našeg i to je to
Pa tako sam ja naucio nas, bRez tih casova bi bio cisti svabo :)
stakasa

#7285 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

512MB wrote:
muha_sa wrote:
Pa tako sam ja naucio nas, bRez tih casova bi bio cisti svabo :)
Svaka cast! Najozbiljnije. Odlicno si savlado
512MB

#7286 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

stakasa wrote:
512MB wrote: Pa tako sam ja naucio nas, bRez tih casova bi bio cisti svabo :)
Dok sam bio klinac mojima je to predstavljalo kategoricki imperativ i moralnu vrijednost da pored njemackog i engleskog naucim i bosanski, jbga stara skola jugo komunjara akademika... a posto mi je caca obozavao Kanta, otud sam i ovako kriticnog duha i zadrt, a mozda i sto sam bik po horoskopu a lav po naravi... :)
animals

#7287 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

stakasa wrote: Pa tako sam ja naucio nas, bRez tih casova bi bio cisti svabo :)
Svaka cast! Najozbiljnije. Odlicno si savlado[/quote]

:D :D
animals

#7288 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Radio Sarajevo wrote:
espn wrote:Kako u Njemačkoj nema nesposobnih, kod nas ispade malte ne 50% populacije nesposobno, svi su na birou. Do cega je to, da nije do države?
Ima barem 20 razloga zašto je to tako, a neki od njih su bolja ekonomija uzrokovana veličinom zemlje, boljom političkom pozadinom, više sreće, neratovanjem od 1945., mogućnošću da recimo Grcima prodaš novac, pa naplatiš 10 puta toliko itd.

Naravno da ima i tamo nesposobnih, ali Zorica bi tamo takođe radila nešto van struke, a sigurno ne bi predavala geografiju, niti bi se bavila naučnim radom u ovom polju.

cuj neratovanjem od 45..
pa 65, 20 godina poslije rata su nasi isli kod njih raditi..
a mi 25 godina poslije rata, jos smo gori..
512MB

#7289 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Nema sigirno veze sa tim da Nijemci rade ko sivonje :)
uglavnomja

#7290 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

to struka nestruka zvanje prosjek ...

ima na animal planet naka veterinarka sa aljaske
i ima vet. tehnicara alexa
i kaze aleks je veterinar iz srbije
ali kod nje radi kao tehnicar
a radi sve moguce sto radi veterinar

a u norveskoj
kazu norveske stranice veterina je fakultet koji je najteze upisati

i ne znam za nase fakultete, ali znam da je lik nedje iz juzne amerike mislim morao da polozi 3 ispita da dobije licencu, a to bi ga kostalo godinu zivota, 10-ak hiljada eura skolarine plus troskovi zuvota nedje na sjeveru

bio azilant, nije imao uslova i radio u starackom domu, naravno ...srecom se izvukao od pranja gujica (bukvalno, ne figurativno) jer je polozio vozacki i poceo raznositi hranu
i pitam ga zasto ne trazi posao u nekoj vet. stanici
kolutanje ocima, kaze to je rezervisano za mlade norvezane koji vole zivotinje, a nemaju neke skole ...

on nije imao sansi ni da cisti tamo
HAVANA

#7291 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

512MB wrote:
stakasa wrote:
512MB wrote: Pa tako sam ja naucio nas, bRez tih casova bi bio cisti svabo :)
Dok sam bio klinac mojima je to predstavljalo kategoricki imperativ i moralnu vrijednost da pored njemackog i engleskog naucim i bosanski, jbga stara skola jugo komunjara akademika... a posto mi je caca obozavao Kanta, otud sam i ovako kriticnog duha i zadrt, a mozda i sto sam bik po horoskopu a lav po naravi... :)
Eeee,ja sam djevica,mi smo na cijeni.
denimb

#7292 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by denimb »

Interesuje me Diseldorf...znaci treba privremeni smjestaj za covjeka, zenu i bebu a da nije hotel jer je skup. Treba im nekih 10-15-20 dana koliko vec dok ne nadju stan, imaju li neki apartmani ili nesto?
Domaci izdajnik

#7293 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Radio Sarajevo wrote:Znao sam da je neki prestižni univerzitet i još prestižniji fakultet. Jebote, Pale, i to Geografija

I nema posao u struci. Jebala je struka ))

Trebala je studirati arheologiju, ili možda zavšriti višu daktilografsku. To je tek struka...
Ti si sa MIT-ja ili sa Oxforda ispao pretpostavljam? Poenta je da je dotična bila iznadprosječan student, sa odličnim ocjenama, i takva kuca tikete? Pa šta ako je sa Pala? Znači neko ko je 10 godina studirao na recimo UNSA sa prosjekom 6 više vrijedi od nekoga njenog ranga? Bravo majstore, osvojio si Bambija :skoljka:
uglavnomja

#7294 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

Lajavikrelac wrote:
Radio Sarajevo wrote:Znao sam da je neki prestižni univerzitet i još prestižniji fakultet. Jebote, Pale, i to Geografija

Ti si sa MIT-ja ili sa Oxforda ispao pretpostavljam? Poenta je da je dotična bila iznadprosječan student, sa odličnim ocjenama, i takva kuca tikete? Pa šta ako je sa Pala? Znači neko ko je 10 godina studirao na recimo UNSA sa prosjekom 6 više vrijedi od nekoga njenog ranga? Bravo majstore, osvojio si Bambija :skoljka:
bez uvrede, curi svaki cast

ali budimo relani

ne znam kako je u bl ili na palama, zanam da je sigurno manje mogucnosti za zaposljavanje

u sarajevu je 100 skola, osnovnih i srednjih, recimo po 1 nastavnik-profesor sa punom normom
i to ko se uvali u skolu - u 99% sucajeva ostaje do penzije tu

znaci naci posao nastavnika tih predmeta sto djeca imaju 1 cas sedmicno :-)

nema tu prosjeka koji moze stvoriti posao za geograficare

trebala je sa takvim ocjena da nastavi dalje i da ganja posao asistenta na faksu

i da, neko ko je 10 godina studirao nesto sto se trazi ce lakse naci posao od nje
trziste rada tako funkcionise na citavoj planeti, ne samo u bosni
Fudo387

#7295 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

Lajavikrelac wrote:

Dobar fakultet.
Nek’ si prijavi u kviskoteku.
Radio Sarajevo

#7296 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Lajavikrelac wrote:

Je li ti čitaš uopšte šta pišem? Halo ba, geografiju cura završila? Pa kome to više treba? Nebitno na kojem je univerzitetu, struka joj je kurac i trebalo je o tome da razmišlja prije nego je upisala.
Radio Sarajevo

#7297 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Fudo387 wrote:

Dobar fakultet.
Nek’ si prijavi u kviskoteku.

:lol: :lol: :lol: :lol:
konjislav

#7298 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

uglavnomja wrote:to struka nestruka zvanje prosjek ...

ima na animal planet naka veterinarka sa aljaske
i ima vet. tehnicara alexa
i kaze aleks je veterinar iz srbije
ali kod nje radi kao tehnicar
a radi sve moguce sto radi veterinar

a u norveskoj
kazu norveske stranice veterina je fakultet koji je najteze upisati

i ne znam za nase fakultete, ali znam da je lik nedje iz juzne amerike mislim morao da polozi 3 ispita da dobije licencu, a to bi ga kostalo godinu zivota, 10-ak hiljada eura skolarine plus troskovi zuvota nedje na sjeveru

bio azilant, nije imao uslova i radio u starackom domu, naravno ...srecom se izvukao od pranja gujica (bukvalno, ne figurativno) jer je polozio vozacki i poceo raznositi hranu
i pitam ga zasto ne trazi posao u nekoj vet. stanici
kolutanje ocima, kaze to je rezervisano za mlade norvezane koji vole zivotinje, a nemaju neke skole ...

on nije imao sansi ni da cisti tamo
Skandinavske zemlje još nemaju toliku potrebu za ljudima zbog ekonomije da moraju da uvlače puno ljudi sa strana. Amerika i Njemačka su najbolji primjeri kapitalističkih zemalja i kod njih je puno manje toga nego u Skandinaviji.

U ovoj firmi u koju sam došao, jako sam se iznenadio kada sam vidio koliko ima stranaca. Ima jedno 85 različitih nacionalnosti (podatak iz HR-a) i dosta manje švaba nego stranaca.
Ovi sektori što rade direktno sa klijentima su logično pretežno švabe jer moraju pričati sa klijentima tečnim njemačkim. Razvoj (software-a), marketing, istraživanje, data science tim, itd. pretežno stranci i to većina ili ne zna njemački ili vrlo slabo. Za sve ide englesk, firma u srcu Dojčlanda, u glavnom gradu Berlinu. Hitler se sad u grobu okreće ko na ražnju.

Da slučajno ekonomija Skandinavskih država traži toliko stručnjaka iz drugih zemalja kao što je to slučaj sa Amerikom i Njemačkom, imao bi istu situaciju i u Skandinaviji kao i ovdje (u Njemačkoj).
Last edited by konjislav on 07/03/2019 22:53, edited 1 time in total.
Seyfo

#7299 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Znam lika zavrsio geografiju u Sarajevu,otvorio hostel,ubi parama,svake godine prosiruje za dvije sobe. Nudili mu da radi pola norme u osnovnoj skoli,kad je vidio za koju mizeriju od plate,kae necu :D. Ako on laze,lazem i ja.
muha_sa

#7300 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

Seyfo wrote:Znam lika zavrsio geografiju u Sarajevu,otvorio hostel,ubi parama,svake godine prosiruje za dvije sobe. Nudili mu da radi pola norme u osnovnoj skoli,kad je vidio za koju mizeriju od plate,kae necu :D. Ako on laze,lazem i ja.
taj je mogo završit i za stolara-briga ga
Post Reply