Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bloo wrote:Pa znaci ekonomski migranti? U potrazi za boljim zivotom?
Kako je Krajisnik dosao do Njemacke? Presao preko granica od Bosne do Njemacke?
Dalje, ako bjeze od siromastva i svega nabrojanog, cemu mali broj zahtjeva za azil u Bosni?
Ne, nisu ekonomski migranti. Rat ili "ratna zona" nije islov i to se ne tumaci doslovce. Postojalo je vise nacina. Zavisi od mogucnosti ($$$). Vecina je placala 500DEM do Gorice pa onda noga...
Jer znaju da nece moci poceti nov zivot u BIH.
Pa ako nisu ekonomski migranti kako su ratni onda kada su duzni po zakonu o trazenju azila da traze isti u prvoj sigurnoj zemlji.
Da se ne pravimo ludi ovdje - oni koriste zakon o azilu i rupe u zakonima da uzjasu na dzabalamu.Mozes da mlatis praznu slamu koliko god oces - EU kao sto rekoh u 2018 je prihvatila samo 11 procenata zahtjeva za azilom,19 procenata privremene zastite i jos nesto .60% je odbijeno na svim poljima.Da ne spominjemo koliko uopce ne trazi nikakve papire.... ali pravimo se ludi i dalje
Dalje, ako bjeze od siromastva i svega nabrojanog, cemu mali broj zahtjeva za azil u Bosni?
Ne, nisu ekonomski migranti. Rat ili "ratna zona" nije islov i to se ne tumaci doslovce. Postojalo je vise nacina. Zavisi od mogucnosti ($$$). Vecina je placala 500DEM do Gorice pa onda noga...
A oni silni Krajisnici predratni sto su kuce dizali i posjecivali famaliju u merdzama pa se vracali na baustelu? Isto tapkali od velike gorice do njemacke kroz sume?
Imas na pocetku teme. Austrijska ekipa isla sa Bosanacima kroz sumu u Austriju. Svi muskarci jer je to inace jako vazno.[/quote]
De opet molim te ... ti si rekao pa da vidim taj video.
Niemand wrote:A dobro, mozda covjek misli na autonomase, to sto su koji put kampovali po okolnim zemljama se istina moze nazvati krajiskom tradicijom. U pravu je covjek. A i azil su trazili cak na drugom kontinentu, jbg.
I veli krajiska tradicija. Samo sto ne konta da je tu krajisku tradiciju tito legalno uredio prije tih 50tak godina.
Bosna ne moze zaustaviti ekonomske migracije, mozemo samo ublaziti cijelu situaciju kolko je moguce. Al nema potrebe ni za ovim bezobrazlukom i budalastinama te jes rat te nije rat te sta, i mi smo..
A oni silni Krajisnici predratni sto su kuce dizali i posjecivali famaliju u merdzama pa se vracali na baustelu? Isto tapkali od velike gorice do njemacke kroz sume?
Sto nece moci? Sta im je potrebno za novi zivot?
Nisam pratio svakog, govorimo kako se to jako cesto radilo. Pogotovo devedesetih. Imas masu materiala o tome na netu, cak i snimak takvog prelaza na YT.
Bloo wrote:Znaci treba mu skoro pa prosjecna plata u BiH?
Posto to ne moze ostvariti ovdje ide dalje gdje moze da zaradi vise svojim radom?
Da, kao sto bi uradila svaka racionalna osoba. Provjeri boju koze ljudi koji rade u pozadini po Venecije pa javi... Pa skontaju zasto ne peru sude u Bihacu.
Last edited by CPT on 15/06/2019 01:18, edited 1 time in total.
Posto to ne moze ostvariti ovdje ide dalje gdje moze da zaradi vise svojim radom?
da, kao sto bi uradila svaka racionalna osoba
Naravno. Ali mozda su struke koja je potrebna u BiH? Gradevinari, moleri, zidari...? Zasto ne probati ovdje...navodno dobro zaraduju...
Recimo da ja imam platu od 500 KM, koje su moje opcije? A nemam kvalifikacija da dobijem vizu radnu preko ambasade?
Da poderem pasos i krenem preko planine i naravno ako me zaustave da pricam na esperantu?
da, kao sto bi uradila svaka racionalna osoba
Naravno. Ali mozda su struke koja je potrebna u BiH? Gradevinari, moleri, zidari...? Zasto ne probati ovdje...navodno dobro zaraduju...
Recimo da ja imam platu od 500 KM, koje su moje opcije? A nemam kvalifikacija da dobijem vizu radnu preko ambasade?
Da poderem pasos i krenem preko planine i naravno ako me zaustave da pricam na esperantu?
Jer ce za svaki posao dobiti bar 4x vise?
Mozes pokusati ako mislis da je tako lako, svakako ne bi bila prva.
славянин wrote:Samo cekam da mi postave sada video kako bjeze u ratu iz krajine civili pred tenkovima i kaze evo vidite isto ovi
Oni nisu mogli direktno bjezati , kao mnogi nasi , recomo prvo za Njemacku i kasnije su se mogli vratiti ali ne vecina je otisla za USA
Pa ja nego oni moraju indirektno da bjeze, preko 20 zemalja Znas li koliko se svijeta vratilo iz Hrvatske,Njemacke,Belgije,Holandije,Austrije i Slovenije nakon rata ? tj . nakon sto su im ukinuli privremene dozvole ?? Oni koji su uspjeli da ostanu su izganjali papire.Ovi znaci velika vecina ne bjezi od rata,ciljano idu u zemlje gdje je socijalna zastita najugodnija , prave probleme gdje god dodju, NECE da rade - eno u njemackoj se prave da ne mogu da nauce jezik kako ih nebi tjerali da rade tj. skinuli sa socijale
CPT wrote:
Ne govorim da je lako nego te pitam za opciju.
Takode, gradevinskw firme u Hrvatskoj su prema bekom clanku pocele uvoziti radnike iz Albanije, cak i Pakistana ako se sjecam...znaci postoji i regularni nacin da se dobije posao.
Dalje, njihova namjera je da bez papira dodu do zeljene zemlje gdje ce odmah dobiti posao i moci se izdrzavati?
CPT wrote:
Takode, gradevinskw firme u Hrvatskoj su prema bekom clanku pocele uvoziti radnike iz Albanije, cak i Pakistana ako se sjecam...znaci postoji i regularni nacin da se dobije posao.
Dalje, njihova namjera je da bez papira dodu do zeljene zemlje gdje ce odmah dobiti posao i moci se izdrzavati?
Imas vise opcija...
a) udas se
b) otvoris firmu
c) radis na crno
Gradjevinske firme iz SLO/HR zaposljavaju radnike iz Albanije jer Bosanac ne moze zivjeti od 600€ plate. Oni mogu jer dolaze kao samci i zive u jednoj sobi.
Njihova namjera je da pokusaju dobiti nekakav status. Sta god dobiju obicno je bolje od onog sto napustaju. U najgorem slucaju mogu raditi na crno dok ne odu.
Bloo wrote:
Jok nego ce ici u zemlje u kojima se ne mogu izdrzavati.
Znam masu nashi ljudi koji su dosli u ratu, i dan danas na socijali, o cemu se ovdje prica?
Ne nego ce ici do prve sigurne zemlje i traziti azil, ako ga traze u zemlji eu ista ce ih rasporediti po kvotama. Nego EU rjesava i skoro je skroz rijesila problem, ono sto ostane u BiH da je sa srecom - taman u ovaj miks i oni da ulete
Koju masu ljudi , Evo ja znam 3 u holandiji - 2 otplacuju kuce na kredit jedan je vec otplation (i to kuce ne stanove pazi), Francuska jedan radi u drzavnoj sluzbi,Njemacka znam barem 10 ljudi svi zaposleni, austrija znam iz Srbije drzi restoran ... o cemu ti pricas molim te
CPT wrote:
Imas vise opcija...
a) udas se
b) otvoris firmu
c) radis na crno
Gradjevinske firme iz SLO/HR zaposljavaju radnike iz Albanije jer Bosanac ne moze zivjeti od 600€ plate. Oni mogu jer dolaze kao samci i zive u jednoj sobi.
Njihova namjera je da pokusaju dobiti nekakav status. Sta god dobiju obicno je bolje od onog sto napustaju. U najgorem slucaju mogu raditi na crno dok ne odu.
Znaci odem ilegalno bez pasosa u Njemacku i ovo su mi opcije? A i B def otpadaju.logicno.
C drzi vode al valja se vratiti nekako barem pred smrt...
CPT wrote:
Imas vise opcija...
a) udas se
b) otvoris firmu
c) radis na crno
Pa sto ne traze statuse po grckoj,turskoj,srbiji,bih,hrvatskoj .. nego bas njemacka,austrija i to okolo bas