Pa nisam s bjelava jes da su preci odozgo al nebitno a i necu s njim piti kafuSaraFina wrote:
Tata ne voli nikako vas s Bjelava. Te starije generacije su čudne. I Pici mrzi ove s BistrikaŠto li bože
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- supercali
#7276 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- supercali
#7277 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
I ja cu se javitiSaraFina wrote:Javi se ako imadneš vremenaConnaisseur Karlin wrote:SaraFina wrote:
![]()
centar i stari dio grada Sarajeva i vecina dijelova Beca su
prosla sam Bec uzduz i poprijeko, i opet cu sa zadovoljstvom
majne liblinge osterrajh
Rado ću prošetati i kafu popiti
- SaraFina
#7278 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Connaisseur Karlin wrote:SaraFina wrote:
hvala, samo da se preslimi na evorpsku lokaciju, pa dodjes i kod mene na kafu![]()
zivis u predivnom gradu
![]()
hocemo li Respu zvati na kafu , da li smo zadovoljili njegove kriterijume
Ne znam... za Respu. Njega moRemo u Sa prošetati
- Connaisseur Karlin
#7279 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
a jao grozna siSaraFina wrote:Connaisseur Karlin wrote:SaraFina wrote:
hvala, samo da se preslimi na evorpsku lokaciju, pa dodjes i kod mene na kafu![]()
zivis u predivnom gradu
![]()
hocemo li Respu zvati na kafu , da li smo zadovoljili njegove kriterijume
![]()
Ne znam... za Respu. Njega moRemo u Sa prošetati
- supercali
#7280 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jok nego jedino tamo mariahilf ili tako nekako se dio zove i ulica otto bauer gasse gdje sam bio
- SaraFina
#7281 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
supercali wrote:Jok nego jedino tamo mariahilf ili tako nekako se dio zove i ulica otto bauer gasse gdje sam bio
Staro jezgro grada Beča ti je u prvom bečkom okrugu
To vrijedi vidjeti.
- supercali
#7282 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jbg ovo je staro sad jel jezgro ili nije ne znam jel prvi okrug ili ne isto ne znam al mislim da je to tu negdjeSaraFina wrote:supercali wrote:Jok nego jedino tamo mariahilf ili tako nekako se dio zove i ulica otto bauer gasse gdje sam bio
Staro jezgro grada Beča ti je u prvom bečkom okrugu![]()
To vrijedi vidjeti.
Znam samo da mi prijatelji tu zive i da cijene stanova bas su ogromne
- SaraFina
#7283 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
supercali wrote:Jbg ovo je staro sad jel jezgro ili nije ne znam jel prvi okrug ili ne isto ne znam al mislim da je to tu negdjeSaraFina wrote:supercali wrote:Jok nego jedino tamo mariahilf ili tako nekako se dio zove i ulica otto bauer gasse gdje sam bio
Staro jezgro grada Beča ti je u prvom bečkom okrugu![]()
To vrijedi vidjeti.
Znam samo da mi prijatelji tu zive i da cijene stanova bas su ogromne
Inače su cijene ogromne za stanove u gradu. Nije prvi to. U tom dijelu cvjetaju noćni barovi i kupovina se obavlja s druge strane
- supercali
#7284 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Evo bas sada gledam ogromna zajednica gay populacije barovi nocni klubovi fazoni
Pa i nije los dio
Ja sam nazalost kratko bio
Pa i nije los dio
Ja sam nazalost kratko bio
-
PM72
#7285 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ja sam ovu državu branio za razliku od tebe i mogu je nazvat ne septickom nego smetljištem.Tebi je ovo smetljište i odgovaralo i zato se nađeš uvrijeđenim kad ti neko pomene "državu".Ja ti ne zamjeram nego ti čestitam što si bio pametan za razliku od mene koji sam dobrovoljno branio ovo smeće od države.hAZNADAR wrote:
Nazivas drzavu septickom jamom i onda meni zamjeras sto sam izasao iz jame![]()
- piupiu
#7286 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Psihijatar je uvijek bio misteriozni neurotik s Durmitora, nigdje nije išao bez svoje žene, tako kažu velika raja... A Nele je roDŽeni Sarajlija, otac mu je bio uvaženi profesor i orijentalista.Fudo387 wrote:Dobro, on je bas ekstreman primjer...insomnia78 wrote:Prihvatio sarajevska pravila ponasanja.Fudo387 wrote: Dos’o frajer poslije 45, skole zavrsio, pjesme pisao, psihijatar...moRes rec’, eto ga, fgr.
O isuse i marijo cuj pravila ponasanja
Al’ dje im je Nele?
On se, ono, bas primio.
-
PM72
#7287 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Neletov ćaća je iz okoline Knina a majka Kalinovik...
- piupiu
#7288 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ćuuuuuj... iz Mladićevog kraja...PM72 wrote:Neletov ćaća je iz okoline Knina a majka Kalinovik...
- Banksy
#7289 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Preleti zadnjih 6 stranica, crno na bijelo potvrda onog što sam jučer napisala, sve je tu, od definicije i dijagnoze do pune, prepoznatljive manifestacije...radostan dan wrote:kako se diskusija elegantno razvodni, i umjesto rasprave o idejama, stavovima...svuče se na odnos selo-grad, dođoši-domicilni, rodni listovi...
- Gojeni H
#7290 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
FGR kao termin, izgleda da se skoro istovremeno poceo upotrebljavati na ovom forumu i, neko je spominjao, na fejsbuk stranici onog akademika Zahiragica.Banksy wrote:
Fina gradska raja, pogrdan naziv za predratne Sarajlije, djecu i njihove potomke, obično visokoobrazovani, mada ne po pravilu - znam puno visokoobrazovanih u malim bosanskim čaršijama koje ne prozivamo kao fgr, ali i puno fgr koji nemaju neke visoke škole, dakle, u pitanju je prije svega problem sarajevskog asfalta - nerijetko iz i u miješanim brakovima, uglavnom građanske i većinom lijeve orijentacije,
Pogrdan naziv je smišljeno lansiran u cilju ismijavanja i degradiranja prethodnog socijalističkog društva, duha tog multi vremena i građanskog načina života, ali i zaustavljanja eventualnog obnavljanja svih vrijednosti i narativa koje takvo društvo podrazumijeva, ali sasvim nepotrebno jer je ogromna većina tog društva već godinama van BiH, te ne postoji ni najmanja mogućnost za takvo djelovanje,
Glede fenomena, primjećujem zanimljivost vezanu za ovu pojavu, dokaz koliko je akcija bila uspješna je činjenica da se u današnjem Sarajevu s veseljem i pažnjom obilježavaju Dani Rogatice, Druženje Fočaka, Sandžačke noći, itd, dok eventualni spomen bilo kakvog okupljanja (predratnih) Sarajlija u startu izaziva podsmijeh i negativne reakcije, te ga takvog, ni 25 godina nakon rata, nema,
Inozemni preživjeli i potomci se uglavnom okupljaju na FB-u, u vrijeme ljetnih odmora u Sarajevu, Novih godina itd, a njihovi ostaci u Sarajevu uglavnom na dženazama i sahranama, ili u mikrosvjetovima privatnih druženja i manjih političkih udruga kakva je NS, recimo,
ima tu nijasni, ali ovo je nekako ugrubo,
Pitanje je promaklo bez puno priče, a baš me zanima razmišljanje forumskog pučanstva...
Moguce je da se misli iskljucivo na ljude koji imaju adresu u Sarajevu, ili djedov rodni list koji upucuje da je djedo prvi put zaplakao u Sarajevu.
Glede, i u vezi sa Focanskim danima i Sandzackim nocima, u Njujorku ne paradiraju Anglo-Amerikanci, vec afro, Latino, I ostali koji su u manjini.
Za Njujork bogatstvo, za Sarajevo - udar na FGR.
Ovo je mozda I najbolji pokazatelj sta je FGR ustvari - totalni rastanak sa stvarnim svijetom I dupli arsini koje pripadnici te grupe usvajaju kao normalnim.
Stavljanje u istu grupu, normalne ljude i one koji su do juce pucali na taj isti grad, nazivajuci ih sve zajedno "predratnim stanovnicima Sarajeva", kao idealom nekadasnjeg (navodno) pravila ponasanja, nije uopste bezazlena stvar, vec u socijalizmu usvojeni mazohizam i kompleks nize vrijednosti.
Pretpostaviti je da je "multi vrijeme" bilo kolegicin lapsus
Ali, ovaj izraz ustvari, jos jednom upucuje na sav poraz elitizma u zemlji ili gradu na brdovitom Balkanu.
FGR nije spremna prihvatiti raju iz Foce, Rudog ili Cajnica, iako ih barem pola ima korijene iz tog podrucja. Ali problem je ustvari mnogo dublji, isti onaj koji je nagnao ljude iz Srebrenice I Zvornika da zauvijek napuste Bosnu krajem 90-ih I nazovu SAD svojom domovinom, a to je elementarni nedostatak empatije prema vlastitom narodu I propustanje mogucnosti da se pripadnik nacije ili drustva vidi kao fellow citizen, odnosno osoba sa kojom dijelis mnogo vise od zivotnog prostora.
I da - FGR ce nastaviti zaliti za vojvodom Brnetom, Neletom, Bregom I ostalim "predratnim Sarajlijama".
Normalnim ljudima ostaje nada da jednoga dana, neki drugi ljudi u ovoj zemlji, budu imali vise osjecaja za ljude sa kojima dijele sudbinu, i da rasirenih ruku budu u mogucnosti da prihvate druge, koji ce samo obogatiti ovu zemlju i ovaj narod.
- SaraFina
- Banksy
#7292 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jako ružan post pun izvrtanja napisanog, trpanja mi neizgovorenih riječi u usta i podmetanja nečega što nigdje nisam rekla. Više si u njemu rekao o sebi, nego o temi. Šteta.Gojeni H wrote:
- SaraFina
#7293 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Lik je jučer bio online i džentlmenski te poštedio odgovora
Sama si insistirala da se očituje.
- Gojeni H
#7294 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ti si dobar insan - 'nako. Nisi ti FGR.piupiu wrote:
Ne znam, stvarno, Gojeni, ja ne prepoznajem taj svijet o kojem ti govoriš, taj u kome ima neka FGR elita koja ne ulazi u radnička naselja i to.
Evo i ja sam odrasla na potezu Čaršija-Marindvor. Šta ti misliš, da na tom potezu nije bilo radnika, podstanara, alkoholizma, kuća bez kupatila, nezaposlenosti, jalijaša iliti huligana, i vlage po zidovima? Gledao si "Dolly Bell"... eto ti Sidranov primjer - je l' on FGR?
- Gojeni H
#7295 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Onda poradi vise na "potencijalnoj percepciji slusaoca".Banksy wrote:Jako ružan post pun izvrtanja napisanog, trpanja mi neizgovorenih riječi u usta i podmetanja nečega što nigdje nisam rekla. Više si u njemu rekao o sebi, nego o temi. Šteta.Gojeni H wrote:
To je jedna od osnovnih stvari kojima uce buduce instruktore i lidere. Jer, ona misao koja je u tvojoj glavi "sama po sebi jasna", ne mora nuzno biti jasna onome ko te slusa. Kada kazes "predratni stanovnik Sarajeva" onda moras prihvatiti cinjenicu da ce termin biti shvacen kao uopsten.
-
bluesjunior
#7296 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nešto kontam taj izraz ili kratica FGR je prilično nespretan...trebalo bi ić pod navodnicima - da se zna da ta raja u stvari nisu Fina jer kako kažeš žale za predratnim stanovnicima, to što su Gradska valjda isto treba kvalificirat lošim...ne znam smeta li možda i to što su Raja? Postaje izgleda problem sama činjenica da je neko sarajlija? Za Neleta nisam baš čuo nešto posebno ni da ga spominju a ne da neko žali za njim...Gojeni H wrote:Ti si dobar insan - 'nako. Nisi ti FGR.piupiu wrote:
Ne znam, stvarno, Gojeni, ja ne prepoznajem taj svijet o kojem ti govoriš, taj u kome ima neka FGR elita koja ne ulazi u radnička naselja i to.
Evo i ja sam odrasla na potezu Čaršija-Marindvor. Šta ti misliš, da na tom potezu nije bilo radnika, podstanara, alkoholizma, kuća bez kupatila, nezaposlenosti, jalijaša iliti huligana, i vlage po zidovima? Gledao si "Dolly Bell"... eto ti Sidranov primjer - je l' on FGR?
i čuj ne ulazi u radnička naselja? koja su to radnička naselja? (u Sarajevu)
- uglavnomja
#7297 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ma jah
brne i brega su isto
nele je paksu i gotovo
nikad niko nije stavio spisak, cak ni jedno jedino normalno ime nekog od raje ko je stvarno pucao na sarajevo (brne i ostala kriminalna bratija se ne pikaju) i to je uobicajena floskula ljudi koji nisu zivjeli u sarajevu
i izraz fgr je podrugljiv izraz ili bi trebao to biti
koji su izmislili ljudi koji imaju neke komplekse
mene licno ti izrazi ne tangiraju, dapace, samo mi kazu koliko je sati
brne i brega su isto
nele je paksu i gotovo
nikad niko nije stavio spisak, cak ni jedno jedino normalno ime nekog od raje ko je stvarno pucao na sarajevo (brne i ostala kriminalna bratija se ne pikaju) i to je uobicajena floskula ljudi koji nisu zivjeli u sarajevu
i izraz fgr je podrugljiv izraz ili bi trebao to biti
mene licno ti izrazi ne tangiraju, dapace, samo mi kazu koliko je sati
-
radostan dan
#7298 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
totalni rastanak sa svijetom zato što ima mozak i kriterije i iskustvo života u boljem i uređenijem sistemu? zato što nije klimoglavac i sunđer bob onoga što se izbacuje putem mas medija i političkih mitinga vladajućih stranaka?Gojeni H wrote:Banksy wrote:
Fina gradska raja, pogrdan naziv za predratne Sarajlije, djecu i njihove potomke, obično visokoobrazovani, mada ne po pravilu - znam puno visokoobrazovanih u malim bosanskim čaršijama koje ne prozivamo kao fgr, ali i puno fgr koji nemaju neke visoke škole, dakle, u pitanju je prije svega problem sarajevskog asfalta - nerijetko iz i u miješanim brakovima, uglavnom građanske i većinom lijeve orijentacije,
Pogrdan naziv je smišljeno lansiran u cilju ismijavanja i degradiranja prethodnog socijalističkog društva, duha tog multi vremena i građanskog načina života, ali i zaustavljanja eventualnog obnavljanja svih vrijednosti i narativa koje takvo društvo podrazumijeva, ali sasvim nepotrebno jer je ogromna većina tog društva već godinama van BiH, te ne postoji ni najmanja mogućnost za takvo djelovanje,
Glede fenomena, primjećujem zanimljivost vezanu za ovu pojavu, dokaz koliko je akcija bila uspješna je činjenica da se u današnjem Sarajevu s veseljem i pažnjom obilježavaju Dani Rogatice, Druženje Fočaka, Sandžačke noći, itd, dok eventualni spomen bilo kakvog okupljanja (predratnih) Sarajlija u startu izaziva podsmijeh i negativne reakcije, te ga takvog, ni 25 godina nakon rata, nema,
Inozemni preživjeli i potomci se uglavnom okupljaju na FB-u, u vrijeme ljetnih odmora u Sarajevu, Novih godina itd, a njihovi ostaci u Sarajevu uglavnom na dženazama i sahranama, ili u mikrosvjetovima privatnih druženja i manjih političkih udruga kakva je NS, recimo,
ima tu nijasni, ali ovo je nekako ugrubo,
Pitanje je promaklo bez puno priče, a baš me zanima razmišljanje forumskog pučanstva...
Ovo je mozda I najbolji pokazatelj sta je FGR ustvari - totalni rastanak sa stvarnim svijetom I dupli arsini koje pripadnici te grupe usvajaju kao normalnim.
kvotaj taj post u kom je poravnala navedeno...Stavljanje u istu grupu, normalne ljude i one koji su do juce pucali na taj isti grad, nazivajuci ih sve zajedno "predratnim stanovnicima Sarajeva", kao idealom nekadasnjeg (navodno) pravila ponasanja, nije uopste bezazlena stvar, vec u socijalizmu usvojeni mazohizam i kompleks nize vrijednosti.
poraz? pa druže, ne traži ona da kupi stan, ona ga je vjerovatno dobila od bivšeg sistema. ti ga tražiš, tebi današnji sistem ne ostavlja nadu da ćeš riješiti to pitanje bez da se sam ne izvrneš za njega, i na osnovu istog to jest kredita dobrovoljno pristaneš da budeš rob do kraja vijeka.Ali, ovaj izraz ustvari, jos jednom upucuje na sav poraz elitizma u zemlji ili gradu na brdovitom Balkanu.
kakav poraz kada su ti svi ti koji su, nebitno - prije ili poslije rata FGR-ovci, manje-više uvalili sebe i svoje potomke na državne jasle...dal na osnovu sposobnosti, dal preko štele, sve jedno....
ne razumijem, glavni u odbrani izrabljivačko-nepotističko-krednitno-kamatarskog sistema su oni nad kojima se upravo ovo zadnjepomenuto sprovodi.
ni ovo ti nije tačno...odmah, u uvodu posta je lijepo navela da fgr nije lokalizovan samo -na sarajevo- i samo -na one sa fakult.diplomom-.FGR nije spremna prihvatiti raju iz Foce, Rudog ili Cajnica, iako ih barem pola ima korijene iz tog podrucja.
iskreno da ti kažem, nisam njen advokat , debelo se ja i ona koljemo i klaćemo se do kraja vijeka oko nekih stvari, ali ovo što joj spočitavaš veze nema....Ali problem je ustvari mnogo dublji, isti onaj koji je nagnao ljude iz Srebrenice I Zvornika da zauvijek napuste Bosnu krajem 90-ih I nazovu SAD svojom domovinom, a to je elementarni nedostatak empatije prema vlastitom narodu I propustanje mogucnosti da se pripadnik nacije ili drustva vidi kao fellow citizen, odnosno osoba sa kojom dijelis mnogo vise od zivotnog prostora.
- Banksy
#7299 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sugovornik koji mi - u nedostatku kvalitetnog argumenta, a sa jakom željom da tuđe riječi ugura u okvire svojih izmašatanih i iskreiranih stavova - ovakve baljezgarije trpa u usta, nije vrijedan odgovora, zaista. Pozdrav.Gojeni H wrote:Onda poradi vise na "potencijalnoj percepciji slusaoca".Banksy wrote:Jako ružan post pun izvrtanja napisanog, trpanja mi neizgovorenih riječi u usta i podmetanja nečega što nigdje nisam rekla. Više si u njemu rekao o sebi, nego o temi. Šteta.Gojeni H wrote:
To je jedna od osnovnih stvari kojima uce buduce instruktore i lidere. Jer, ona misao koja je u tvojoj glavi "sama po sebi jasna", ne mora nuzno biti jasna onome ko te slusa. Kada kazes "predratni stanovnik Sarajeva" onda moras prihvatiti cinjenicu da ce termin biti shvacen kao uopsten.
Gojeni H wrote:
Glede, i u vezi sa Focanskim danima i Sandzackim nocima, u Njujorku ne paradiraju Anglo-Amerikanci, vec afro, Latino, I ostali koji su u manjini. Za Njujork bogatstvo, za Sarajevo - udar na FGR.
I da - FGR ce nastaviti zaliti za vojvodom Brnetom, Neletom, Bregom I ostalim "predratnim Sarajlijama".
- Banksy
#7300 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Banksy wrote:
Važno je još jednom naglasiti da nije toliko bitna definicija, gdje svako od nas može dodati svoje nijanse viđenja, već činjenica da je akcija davanja imena bila svjesna i namjerna, s vrlo jasnim ciljem i efektom koji se želio postići, i s jasno definiranom populacijom kojoj se obraćalo. I u ovoj akciji - kao i u svakoj drugoj koju nam zadnjih 30 godina serviraju svi nacionalisti - kod onih plitkih, a vrućih, efekat je postignut.