Krokodajl wrote:@Kiki, ne znam, ne znam ni šta da kažem, ne znam ni šta je dogovoreno, ne vjerujem da će doći do opšte eskalacije, vjerujem da je sve stvar dogovora, ali valjda Kurdi znaju šta je posrijedi, da ne bude džaba prolivene krvi zbog nečega što je već potpisano.
Ne očekujem ja da će Turci išta uraditi mimo znanja Amera, ali šta ako su, a vjerovatno jesu, dogovorili, a Kurdi krenu srcem umjesto mozgom što opet nije nemoguće.
Nema nikakve logike da su dogovorili. Da je tako, pustili bi Turcima Manbidz. To su mogli uraditi. I sto je najgore, obecali su Turcima da ce se YPG povuci iz Manbidza kada grad bude oslobodjen. Zasto bi im sada pomogli ako su ih tada zajebali?
Amerika je sa SDF uradila veliki posao oko Rake. Ako izbije rat, ode sve u pm. Ofanziva na Raku se odlaze i ne bi pocela u ovoj godini. Amerikanci bi morali napustiti Siriju jer bi prisustvo njihove vojske dok traju sukobi turske vojske i YPG bili opasni i besmisleni. Ne vidim apsolutno nikakvu logiku u tome da Amerikanci podrzavaju turske aktivnosti.
Meni ovo mirise na zabrinutost Turaka radi razvoja situacije. Ako SDF uzme Raku i Deir ez Zor, imat ce dubinu i bice puno teze presjeci Rojavu. Druga stvar je trgovina naftom koja je pocela prije dvije sedmice. Rojava gradi novi granicni prijelaz koji ce sluziti samo za transport robe, ugl nafte. Priliv novca bi drasticno ojacao YPG jer bi bili u mogucnosti prosiriti vojsku i dobro je naoruzati. Regruta koliko god hoces, samo lova treba. Turci vjerovatno misle da je kucnuo cas 'sad ili nikad'. Pokusali su, prate odgovor Amerike.
Turci su prokockali svoju sansu prije ISIL ofanzive na Kobane. Tada su trebali uletiti i rasformirati tada vec slabi YPG u Kobaniju. Uz mali angazman mogli su zavrsiti pricu. Problem je sto su bili uvjereni da ce drugi to uradi za njih, tj. ISIL. Sada su zakasnili. Ovo su potezi iz ocaja, bez ikakvog plana.