Ovoj je 100% regularno zeleno bilo,vjerovatno je poletila da stigne. Treptat je pocelo cim ga je odalamila na pjesackom. Ako se dobro sjecam ovdje je 50 ogranicenje od one turske kafane prema bistrikiBobi wrote: ↑17/11/2023 09:43Definitivno, prebrzo se približavala semaforu. To je bolest, ljudi kad vide trepčuće zeleno ili žuto svjetlo dodaju gas da prodju umjesto da usporavaju kao da je tih nekoliko minuta gore-dole od vitalne važnosti večini vozača.Kad kaže žuri...žuri onu stvar, to je samo isprikavjeshalica wrote: ↑17/11/2023 08:25Zamagljeno je vec kad je udarila pa se ne vidi inace dobro, da li uopce koci do pjesackog tj da li je srednje svjetlo iznad šajbe prilikom kocenja upaljeno do pjesackog. Kad je prosla vidi se,ali prije toga tesko je ocijeniti iz ugla kaamere i svjetlosti.Ateista wrote: ↑17/11/2023 08:15
I trepcuce zeleno je jos uvijek zeleno i ima pravo da prodje. To nije opravdanje da ne vidis pjesaka i ne usporis, ne obidjes ga ili ne zakocis, nije mi jasno kako je mogla da ga ne vidi kada se i na ovako losem snimku jasno vidi pjesak. Sve u svemu, ovdje ima obostrane krivice.
Edit
Vidi se na screenshotu da je kocila neposredno prije nego ga je pokupila,mozda ga je kasno vidjela ili nije mogla da se zaustavi zbog brzine ili kocenja
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- vjeshalica
#72551 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Laplace
#72552 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Počinila je krivično djelo time što nije prekršila zakone fizike? Objasnio sam šta je sve moglo da utiče na to da vozač ne uspije da vidi pješaka na vrijeme i da ga izbjegne.John Cleese wrote: ↑17/11/2023 12:03U Paromlinskoj? Onaj pjesacki prelaz bez semafora?studiorum_tuzlaensis wrote: ↑16/11/2023 20:13 https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /231116167
Debiluša za volanom ovog crvenog golfa me prekjučer zamalo ubila sa djetetom na pješačkom kod Archija na Malti.
Zaobilazi me na pješačkom sa baby kolicima i sa havericom mi se u facu shegaci...
Mozemo li znati ko je ova futa? Jel ti sad smiješno seljankuro?
Zelim joj sve najgore i da odleži barem 10tak godina zq ovog covjeka.
Desavalo se i meni, a i poznanicima i na drugim slicnim pjesackim prelazima u gradu.
Kreteni mrtvi hladni presijeku put pjesaku umjesto da zaustave vozilo dok pjesak predje cestu i ne stane objema nogama na trotoar.
Ima takvih idiota koliko hoces.
A desava se i na prelazima sa semaforom i to usred bijela dana.
Primjera radi, prelazim glavnu cestu, predjem polovinu puta, upali se trepcuce zeleno za pjesake i vidim debila koji mi se, skrecuci lijevo sa transverzale, priblizava ne smanjujuci brzinu (racuna, valjda, da necu biti tu u trenutku kad predje vozilom tih par metara), a nerijetko i profura ispred mene.
I ta stoka radi isto bez obzira na to kakav se pjesak zatekao na cesti ispred njih: starija ili bolesna raja, zene s malom djecom, svejedno - njima se zuri.
Sto se tice ubistva koje se desilo - pjesak jeste kriv za prekrsaj, ali je ta djevojka pocinila krivicno djelo.
Ako se pjesak i zatekao na cesti gdje i kad nije smio, to ne znaci da ga neko smije nekaznjeno udariti vozilom i eventualno usmrtiti.
A kad se nesreca desi, vozac je kriv, osim ako mu je pjesak doslovno skocio pod vozilo.
Rekao bih i da je zakonom propisana najveca dozvoljena brzina u naseljenim mjestima (60 km/h) prevelika, jer od brzine u znacajnoj mjeri ovisi i ishod incidenta.
Kakva se sve stoka vozika po gradu i 40 km/h im je previse.
S druge strane, apsolutno ništa nije spriječilo pješaka da sačeka zeleno i pređe cestu po zakonu.
- vjeshalica
#72553 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dodala sam kasnije kad sam vidjela screen shot. Fazon je na videu da je zamagljen momenat udara. Ne vidi se kad je tacno pocela kociti ali moze se otprilike doci do zakljucka da je to neposredno ispred pjesackog a autu od 1300kg na bezbeli 60 i kusur na sat treba dugo da stane.noviclan wrote: ↑17/11/2023 10:22Vidi se i dedo na screenshotu trebalo mu jos tri metra da predje, ovdje je bila brzinavjeshalica wrote: ↑17/11/2023 08:25Zamagljeno je vec kad je udarila pa se ne vidi inace dobro, da li uopce koci do pjesackog tj da li je srednje svjetlo iznad šajbe prilikom kocenja upaljeno do pjesackog. Kad je prosla vidi se,ali prije toga tesko je ocijeniti iz ugla kaamere i svjetlosti.Ateista wrote: ↑17/11/2023 08:15
I trepcuce zeleno je jos uvijek zeleno i ima pravo da prodje. To nije opravdanje da ne vidis pjesaka i ne usporis, ne obidjes ga ili ne zakocis, nije mi jasno kako je mogla da ga ne vidi kada se i na ovako losem snimku jasno vidi pjesak. Sve u svemu, ovdje ima obostrane krivice.
Edit
Vidi se na screenshotu da je kocila neposredno prije nego ga je pokupila,mozda ga je kasno vidjela ili nije mogla da se zaustavi zbog brzine ili kocenja
![]()
- muha_sa
#72554 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da je gledala mogla je vidjet covjeka kako prelazi pješacki iako mu je crveno--opalila ga je kad je dvije trecine prepješacio (bar ono što se na sliKi vidi--ako nisam dobro vidio ispricavam se) --nije izletio na pješacki drito sa trotoara.
- nepass1
#72555 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovi stari vozaci nece da stanu, omladina stane bas cestoNaslovnica wrote: ↑17/11/2023 12:38Situacija je bolja nego prije ali je i dalje katastrofalna.Ateista wrote: ↑17/11/2023 12:26Sve ok, ali malo je ipak pretjerana tvrdnja da 99% ne staje na pjesackom u Sarajevu, mozda prije 20 godina, danas je puno bolje i moj utisak je da ipak vise stane nego sto ne stane. Da i dalje ima onih koji ne stanu i sa policija ne radi nista po tom pitanju se slazem, ali treba biti posten pa priznati da je situacija puno bolja nego prije.Naslovnica wrote: ↑17/11/2023 12:18 Veliku odgovornost, pored učesnika u saobraćaju (pješaci i vozači), snose i organi reda - MUP.
Prvenstveno svojim indolentskim ponašanjem i okretanjem glave od očitih prekršaja. Bilo bi zanimljivo znati šta je zaista pozadina tog bolikuračkog odnosa policije KS, da li je problem u policajcima na terenu ili onim iznad njih, ili je kompletan sistem u banani.
Godinama sam radio u Zenici. Saobraćajna (ne)kultura vozača i pješaka u Zenici je u odnosu na Sarajevo - Njemačka.
U Zenici se pješaku u 99% slučajeva stane.
U Sarajevu se pješacima u 99% slučajeva oduzima prednost u kojoj god situaciji.
U Zenici sam platio kaznu jer sam kao pješak prelazio mimo zebre. U Zenici postoje patrole koje hodaju i rade posao. U Zenici stoji policija i gleda ako nisi pustio pješaka na pješačkom. Svakodnevno to rade, nikada ne znaš gdje se nalaze.
Zašto u Sarajevu nema toga?! Malo policajaca? Nema opreme?
Vodim malog u skolu kad je prva smjena pjeske, prelazim dva puta pjesacki, prodjem i autom poslije toga, i pogotovo kad ima djece ujutru jako rijetko se desi da neki ne stane, kako meni tako i drugima. Kad nije podrucje skole situacija je losija i manje se staje pjesacima, ali opet vidi se napredak kad je to u pitanju. Stoji da policija treba vise to pratiti ko u Zenici![]()
U gz mozes i sator postaviti kraj zebre. Nema sanse da ce ti neko stati. Moras krenuti pa onda ono sa 20-30m koce. Ali dok si na trotoaru mozes borbene pjevati.
- vjeshalica
#72556 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije gledala jer imala je suvozaca sa kojim je ocito labrnjala i mozak na pašu.
-
John Cleese
#72557 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pocinila je krivicno djelo time sto je ubila covjeka.Laplace wrote: ↑17/11/2023 13:37Počinila je krivično djelo time što nije prekršila zakone fizike? Objasnio sam šta je sve moglo da utiče na to da vozač ne uspije da vidi pješaka na vrijeme i da ga izbjegne.John Cleese wrote: ↑17/11/2023 12:03U Paromlinskoj? Onaj pjesacki prelaz bez semafora?studiorum_tuzlaensis wrote: ↑16/11/2023 20:13 https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /231116167
Debiluša za volanom ovog crvenog golfa me prekjučer zamalo ubila sa djetetom na pješačkom kod Archija na Malti.
Zaobilazi me na pješačkom sa baby kolicima i sa havericom mi se u facu shegaci...
Mozemo li znati ko je ova futa? Jel ti sad smiješno seljankuro?
Zelim joj sve najgore i da odleži barem 10tak godina zq ovog covjeka.
Desavalo se i meni, a i poznanicima i na drugim slicnim pjesackim prelazima u gradu.
Kreteni mrtvi hladni presijeku put pjesaku umjesto da zaustave vozilo dok pjesak predje cestu i ne stane objema nogama na trotoar.
Ima takvih idiota koliko hoces.
A desava se i na prelazima sa semaforom i to usred bijela dana.
Primjera radi, prelazim glavnu cestu, predjem polovinu puta, upali se trepcuce zeleno za pjesake i vidim debila koji mi se, skrecuci lijevo sa transverzale, priblizava ne smanjujuci brzinu (racuna, valjda, da necu biti tu u trenutku kad predje vozilom tih par metara), a nerijetko i profura ispred mene.
I ta stoka radi isto bez obzira na to kakav se pjesak zatekao na cesti ispred njih: starija ili bolesna raja, zene s malom djecom, svejedno - njima se zuri.
Sto se tice ubistva koje se desilo - pjesak jeste kriv za prekrsaj, ali je ta djevojka pocinila krivicno djelo.
Ako se pjesak i zatekao na cesti gdje i kad nije smio, to ne znaci da ga neko smije nekaznjeno udariti vozilom i eventualno usmrtiti.
A kad se nesreca desi, vozac je kriv, osim ako mu je pjesak doslovno skocio pod vozilo.
Rekao bih i da je zakonom propisana najveca dozvoljena brzina u naseljenim mjestima (60 km/h) prevelika, jer od brzine u znacajnoj mjeri ovisi i ishod incidenta.
Kakva se sve stoka vozika po gradu i 40 km/h im je previse.
S druge strane, apsolutno ništa nije spriječilo pješaka da sačeka zeleno i pređe cestu po zakonu.
Kako ce tacno sud to krivicno djelo okvalificirati (jer krivicni zakon poznaje vise formi ubistva) i kazniti ovisi i o olakotnim okolnostima koje si upravo nabrojao.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#72558 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ovo je vjecito borba s vjetrenjacama. Ako neko vizi 40km/h sporac. Ako neko vozi 50/kmh sporac, sto ne vozi do 60 koliko je tolerancija. Jebaji gaJohn Cleese wrote: ↑17/11/2023 13:34 Brzina prilagodjena uvjetima ni u kom slucaju nije "glupost" - to je naprosto ono sto savjesni vozaci rade.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#72559 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
da bi počinio krivično djelo mora biti utvrđena protivpravnost, jer je ona suština krivičnog djela.John Cleese wrote: ↑17/11/2023 13:44
Pocinila je krivicno djelo time sto je ubila covjeka.
Kako ce tacno sud to krivicno djelo okvalificirati (jer krivicni zakon poznaje vise formi ubistva) i kazniti ovisi i o olakotnim okolnostima koje si upravo nabrojao.
dakle, ne možeš reći da je učinila krivično djelo. to će se tek dokazati da li je, ili nije.
- kabal1337
-
John Cleese
#72561 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U pravu si - niko nije kriv dok ne dokazu da je kriv, barem ne u drzavi koja bi trebala biti pravna.Chmoljo wrote: ↑17/11/2023 13:49da bi počinio krivično djelo mora biti utvrđena protivpravnost, jer je ona suština krivičnog djela.John Cleese wrote: ↑17/11/2023 13:44
dakle, ne možeš reći da je učinila krivično djelo. to će se tek dokazati da li je, ili nije.
Ono sto sam napisao, dakle, jeste samo laicko misljenje zasnovano na trenutno dostupnim podacima.
- Haris.ba
#72562 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Postoji sumnja na krivicno djelo cim je nastupila smrt ili teska tjelesna posljedica. Sud moze reci i da nisi kriv. Ali, postupak se izbjeci ne moze.
-
John Cleese
#72563 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma ja na te komentare ne obracam paznju, neka prica ko sta hoce - bitno mi je da nikoga ne pokupim i da mirno spavam.laserShow wrote: ↑17/11/2023 13:47ovo je vjecito borba s vjetrenjacama. Ako neko vizi 40km/h sporac. Ako neko vozi 50/kmh sporac, sto ne vozi do 60 koliko je tolerancija. Jebaji gaJohn Cleese wrote: ↑17/11/2023 13:34 Brzina prilagodjena uvjetima ni u kom slucaju nije "glupost" - to je naprosto ono sto savjesni vozaci rade.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#72564 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pa jasno. svaka nasilna smrt je predmet postupka utvrđivanja činjenica. tu će se utvrdiit sve ono što mi ne vidimo, izvještačiti pa će se onda moći donijeti pravi zaključci.
no odlika pravne države je i to da znaš otprilike šta možeš očekivati nakon što se ovakvo nešto desi. tako da mislim da se slobodno može pričati o maksimalno nekom uvjetu, u najgorem slučaju po vozačicu.
-
John Cleese
#72565 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jasno.
Ali ja u ovom trenutku ne bih trebao pisati da je ta djevojka kriva - o tome tek treba odlucivati sud, pa je Chmoljo u pravu sto me na to podsjetio.
- Thorgerson
#72566 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne. Ja pjesake nisam nazvao marvom.ZuzuTop wrote: ↑17/11/2023 12:30Ti zoves pjesake "marva". Dovoljno o tvojoj saobracajnoj kulturiThorgerson wrote: ↑17/11/2023 12:17 Otidjite na Otoku, kod Merkura i posmatrajte marvu.
Pjesaci ko muhe tamo-vamo. Crveno, zeleno nebitno i pri tome ih 90% ne koristi pjesacki prelaz.
I dalje je nejasno kako ondje jos niko nije izgubio glavu. Mislim da je samo pitanje vremena.
Isto alipasino kod fahd dzamije. S tim da tu je bilo nesreca.
Jedino rjesenje jeste ograda. Nema druge. I usmjerit marvu.![]()
![]()
Procitaj opet. Tacno sam napisao na koga mislim. Uostalom i sam sam pjesak vecinu dana. Wtf?
Ok. Zovi ti ovakve gospodom. Pa cemo se svi za koji dan cuditi sto je neko zalijepljen za asfalt u toj ulici, ono kako to, kako se moglo desiti bla bla.
P. S. Da ne ostanem nedorecen, marva su i oni vozaci koji zagasaju kad se pjesak priblizava pjesackom i sl.
-
John Cleese
-
ZuzuTop
#72568 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kada si u autu, moras biti svjestan da vozis "objekat" od plus 1000 kg.Thorgerson wrote: ↑17/11/2023 14:18Ne. Ja pjesake nisam nazvao marvom.ZuzuTop wrote: ↑17/11/2023 12:30Ti zoves pjesake "marva". Dovoljno o tvojoj saobracajnoj kulturiThorgerson wrote: ↑17/11/2023 12:17 Otidjite na Otoku, kod Merkura i posmatrajte marvu.
Pjesaci ko muhe tamo-vamo. Crveno, zeleno nebitno i pri tome ih 90% ne koristi pjesacki prelaz.
I dalje je nejasno kako ondje jos niko nije izgubio glavu. Mislim da je samo pitanje vremena.
Isto alipasino kod fahd dzamije. S tim da tu je bilo nesreca.
Jedino rjesenje jeste ograda. Nema druge. I usmjerit marvu.![]()
![]()
Procitaj opet. Tacno sam napisao na koga mislim. Uostalom i sam sam pjesak vecinu dana. Wtf?
Ok. Zovi ti ovakve gospodom. Pa cemo se svi za koji dan cuditi sto je neko zalijepljen za asfalt u toj ulici, ono kako to, kako se moglo desiti bla bla.
P. S. Da ne ostanem nedorecen, marva su i oni vozaci koji zagasaju kad se pjesak priblizava pjesackom i sl.
Prilazis pjesackom il raskrsnici, upalis koncetraciju na 100%. Smijem dati glavu da je cackalla mobitel i mozak na pasu. Zao mi poginule osobe.
- vjeshalica
#72569 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Tesko krivicno djelo protiv sigurnosti javnog saobracaja. Ima u Zakonu.John Cleese wrote: ↑17/11/2023 13:44
Vjestak ce utvrditi kojom se brzinom kretala i jel joj vozilo ispravno tehnicki....itd itd....moze samo da place i glumi dobice nesto sitno i tjt
Jer i kad sjednes da vozis,ne mozes biti operisan od zivota i udarati ko maksim po diviziji sumanuto...
- vjeshalica
#72570 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Prototip ćelave gumene kriminalne glavudželaik1981 wrote: ↑17/11/2023 11:57 Za ovakve su serijatski zakoni jedino adekvatni. Kako bi mu obje ruke iz ramena iscupao.
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /231117026
-
John Cleese
#72571 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma jasno.vjeshalica wrote: ↑17/11/2023 14:31Tesko krivicno djelo protiv sigurnosti javnog saobracaja. Ima u Zakonu.John Cleese wrote: ↑17/11/2023 13:44
Vjestak ce utvrditi kojom se brzinom kretala i jel joj vozilo ispravno tehnicki....itd itd....moze samo da place i glumi dobice nesto sitno i tjt
Jer i kad sjednes da vozis,ne mozes biti operisan od zivota i udarati ko maksim po diviziji sumanuto...
Nazalost, ima ih i previse koji se upravo tako ponasaju i zbog njih nerijetko stradaju i pjesaci koji postuju sva postojeca pravila.
-
saabsa
-
splinter
#72573 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
"SARAJEVO
Policija pretresla kuću Aziza Gašija na Mejtašu koji je sinoć uhapšen zbog tučnjave"
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /231117133
Nisam ni znao da je bio na slobodi.
Tek vidim da je pomilovan.
Policija pretresla kuću Aziza Gašija na Mejtašu koji je sinoć uhapšen zbog tučnjave"
- muha_sa
#72574 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Muhamed je pomilovan i on je od marta na slobodi--ovo je Azizsplinter wrote: ↑17/11/2023 16:03 "SARAJEVO
Sarajevska policija pretresla je kuću u ulici Pehlivanuša na Mejtašu, a koja je u vlasništvu Aziza Gašija koji je sinoć uhapšen zbog nasilničkog ponašanja.
- sefket_ramadani
#72575 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ovo je valjda brat od onog sto je lezo u zenici, muhamed alisplinter wrote: ↑17/11/2023 16:03 "SARAJEVO
zar je i on bio u prdekani