glupko82 wrote:zidovi drze 75% americkog i 80% ruskog kapitala, i jedni i drugi su njihovi pijuni.
Apsolutno netačno, ne znam uopšte kako ljudi dolaze do ovakvih nevjerovatnih konstrukcija...
glupko82 wrote:
Ova lista je potpuno zastarjela (2004), netačna. Npr, prvi sa te liste, Hodorkovski, uhašen je, u zatvoru je proveo deset godina, sada živi u egzilu i više nije milijarder, rapidno mu se umanjila sposobnost od kako je van dometa ruskih prirodnih resursa....
- Ovo je
aktuelna lista a na njoj, među pet najbogatijih ljudi imaš dva Rusa, jednog Jeverja, jednog Jermena i jednog Uzbeka. Naravno, na listi imaš još Jeverja, ali imaš i zavidan broj milijardera muslimana, kako sa teritorije RF, tako iz bivših sovjetskih republika (posebno Uzbeka). U osnovi, lista je presjek lica sa prostora bivšeg SSSR-a što kazuje da je poslovna prohodnost dostupna svima, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost. I naravno, pobija nevjerovatnu tezu o fantomskih
"80% kapitala u jeverjskim rukama".
- To nije sve, tim prije druže moj, što se glavna lova vrti u poslovnim gigantima koji su u većinskom vlasništvu države. A to su
Rosnjeft (nafta),
Gazprom (plin),
Sberbank (bankarstvo),
Rosoboroneksport (izvoz naoružanja) a na njihovom čelu (kao CEO) se nalaze dva Rusa (Aleksandar Mihajev, Igor Sečin) i dva etnička Nijemca, državljani Rusije (Aleksej Miller i Herman Gref).
Na ova imena dodaj i sljedeće: cjelokupno bogatsvo pomenutih milijardera je manje od deviznih rezervi ruske Centralne banke (skoro punih 400 milijardi USD) a na njenom čelu se nalazi žena zmaj,
prvi bankar Evrope
Elvira Nabiullina, Tatarka...
_______
Odvratno se osjećam kada brojim krvna zrnca ali eto, morao sam, da vidiš kako stoji priča o
"80% kapitala u jevrejskim rukama".