U Hrvatskoj uvode LTE, a kod nas ni 3G ne funkcionira kako treba...Xarfaxuss wrote:To sto si spomenuo BHT nije nista sam razvio vec je svu opremu za te usluge pokupovao preko namjestenih tendera. Ericsson Nikola Tesla vec 15 godina pobjedjuje na tenderima tj namjestenim tenderima. IPTV je u hrvatskoj poceo vec 2006 godine a kod nas?. Zadnji u evropi smo dobili uslugu SMS poruka 2000-te godine dok su ostali vec poceli 3G da razvijaju.zateznistub wrote: Kako ne razvija? Uzmi za primjer dijapazon usluga koje je BHT imao prije desetak godina i danas. Mobilna telefonije se sirila i razvijala, dobili smo ultru pa mobilni internet pa IPTV, zar to nije razvoj? ili mislis da BHT treba dizajnirati i proizvoditi svoje centrale? To ne rade ni mnogo jaci operateri od njih.
Ali ne, treba pljuvati po svemu sto je BH to je po meni osnovni problem kod nas.
BHTelecom All About
Moderator: Benq
- fortaleza
#7251 Re: BHTelecom All About
- Halcyon
#7252 Re: BHTelecom All About
Aham... Može li malo detaljnije zašto ne funkcioniše kako treba?fortaleza wrote:U Hrvatskoj uvode LTE, a kod nas ni 3G ne funkcionira kako treba...Xarfaxuss wrote:To sto si spomenuo BHT nije nista sam razvio vec je svu opremu za te usluge pokupovao preko namjestenih tendera. Ericsson Nikola Tesla vec 15 godina pobjedjuje na tenderima tj namjestenim tenderima. IPTV je u hrvatskoj poceo vec 2006 godine a kod nas?. Zadnji u evropi smo dobili uslugu SMS poruka 2000-te godine dok su ostali vec poceli 3G da razvijaju.zateznistub wrote: Kako ne razvija? Uzmi za primjer dijapazon usluga koje je BHT imao prije desetak godina i danas. Mobilna telefonije se sirila i razvijala, dobili smo ultru pa mobilni internet pa IPTV, zar to nije razvoj? ili mislis da BHT treba dizajnirati i proizvoditi svoje centrale? To ne rade ni mnogo jaci operateri od njih.
Ali ne, treba pljuvati po svemu sto je BH to je po meni osnovni problem kod nas.
- _Reds_
#7253 Re: BHTelecom All About
haha, sve to im je donio stranac gotovo, implemantirao, obucio ljude, i masno naplatiozateznistub wrote: Kako ne razvija? Uzmi za primjer dijapazon usluga koje je BHT imao prije desetak godina i danas. Mobilna telefonije se sirila i razvijala, dobili smo ultru pa mobilni internet pa IPTV, zar to nije razvoj? ili mislis da BHT treba dizajnirati i proizvoditi svoje centrale? To ne rade ni mnogo jaci operateri od njih.
Mislis da privatni operateri tako, rade da bi ih igdje bilo, bi ali malo sutra, gledaju da svo vise mogu razviju stvari preko domacih ljudi, a ono st ne mogu kupe. Jer ne kupuje se ovo bas od Kineza
I sigurno sam dosta bolje upucen od tebe u ovo jer mi je to struka. Znam ja i malih privatnih firmica koje rade poslove za telecom, firme od 10 do 20 ljudi. Te poslove bi mogao uraditi telecom da ima ljude, ne bi trebao placati, ali nema, jer nema dovoljno inzenjera, ali ima svega drugog smeca. Primjer toga je i onaj BS telecom recimo, i afera koja je nedavno bila.
I jos nešto jako bitno. Ja znam dobro kako funakcionise polsovna politika jednog telecoma, to se uci na fakultetu. BH Telecoma ima slogan, da uvijek idu prvi, ali veliki telecomi nikad ne igu prvi, nego sacekaju konkureciju da digne svoje, pa tek onda prate konkureniju, ne da je stignu, nego da budu tu odma iza nje.
Siguran sam de se sadasnjim trokosvi telecoma mogu smanjiti da 20 do 30 posto, da se to zeli, time bi tih 20 do 30 posto otislu u drzavnu kasu, jer bi profit bio dosta veci. Ali kako, kad su tamo vecinom neradnici i nestrucni ljudi. Kako kad je tamo 90 posto kadra zaposleno preko veze i stranackih linija.
Najveca kletva 90 posto radnika BHT je "da Bog da vas privatizirali" !
-
Dady
#7254 Re: BHTelecom All About
Pa dovoljno ti je da se malo maknes iz grada i zbogom 3G. U Hrvatskoj koliko sam upratio 3G mreža je stabilna duž svakog autoputa, tunela...Halcyon wrote:Aham... Može li malo detaljnije zašto ne funkcioniše kako treba?fortaleza wrote:U Hrvatskoj uvode LTE, a kod nas ni 3G ne funkcionira kako treba...Xarfaxuss wrote: To sto si spomenuo BHT nije nista sam razvio vec je svu opremu za te usluge pokupovao preko namjestenih tendera. Ericsson Nikola Tesla vec 15 godina pobjedjuje na tenderima tj namjestenim tenderima. IPTV je u hrvatskoj poceo vec 2006 godine a kod nas?. Zadnji u evropi smo dobili uslugu SMS poruka 2000-te godine dok su ostali vec poceli 3G da razvijaju.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
- Halcyon
#7255 Re: BHTelecom All About
Kad putujem od Tuzle do Doboja 3G mrežu nemam jedino tamo negdje poslije Gračanice. Kad idem za Sarajevo 3G mrežu imam sve negdje do Stupara, onda je malo nestane pa se ponovo pojavi u Kladnju i Olovu, a do Sarajeva možda još koji put nestane i to je to.
Za Hrvatsku očito nisi dobro upratio. Čak i na Web stranicama njihovih operatera je fino naznačeno da su 3G mrežom pokriveni uglavnom gradovi i veća naseljena mjesta, o cestama ni govora.
Za Hrvatsku očito nisi dobro upratio. Čak i na Web stranicama njihovih operatera je fino naznačeno da su 3G mrežom pokriveni uglavnom gradovi i veća naseljena mjesta, o cestama ni govora.
-
iceman2010
#7256 Re: BHTelecom All About
Prihod BH Telecom-a je preko 600 mil. U posljednjoj godini je povecan za nesto manje od 20 mil. Dobit je, nakon odbijenih poreza, 134 mil i za 3 mil. je manja nego godinu dana ranije zbog povecanih rashoda.
@zilog
Ne vjerujem da uopste postoji mogucnost da se telecom proda po toj cijeni koju si ti naveo (2 milijarde), ali i tada telecom-u treba 14-15 godina da zaradi taj iznos. Dalje, BiH bi izgubila nesto vise od te ciste dobiti BH Telecom-a. Kao sto sam vec naveo, prihod BH Telecom-a je veci od 600 mil. Rashodi BH Telecom-a bi se smanjili u slucaju da se privatizuje. Smanjilo bi se izdvajanje za: doprinose na platu i porez na platu (smanjio bi se broj uposlenih, a vjerovatno i primanja preostalih), smanjenjem rashoda po drugim osnovama (rezanje troskova) smanjo bi iznos koji BHT isplacuje drzavi po osnovu PDV-a, prihodi drugih kompanija koje su svojim poslovanjem vezani za BH Telecom, a ne treba zanemariti ni raznorazne donacije i sl.
Privatizacija bi mozda imala smisla kada bi se prije privatizacije donijela odgovarajuca zakonska rjesenja i ako bi bila postignuta odgovarajuca cijena, a pare utrosene na neke razvojne projekte. Ti si spomenu autoput. Autoput nije pravi primjer jer na autoputu nikada neces ostvariti prihod koji ostvaruje telekomunikaciona kompanija kakva je BHT. Elektroenergetski sektor? hmm. Ne znam koliko bi se para dobilo privatizacijom BHT-a i koliko kostaju kapitalni projekti u elektroenergetskom sektoru kojima bi ostvario pribliznu dobit kao sto je BHT-ova. Treba baciti sve na papir ali vjerovatno niko od nas ne barata sa dovoljno znanja da bi izracunao sve eventualne dobre i lose strane privatizacije. Bojim se da bi to kod nas zavrsilo kao i sve do sada. Pare bi se potrosile na krpljenje rupa u budzetu a punjenje budjeta bi se smanjilo za sumu znacajno vecu od 134 mil. kolika je dobit BHT-a (objasnjeno gore).
Sljedece pitanje je kako bi bilo rijeseno i to da svaki rezidencijalni korisnik dobije uslugu bez obzira na mjesto stanovanja? Vjerujem da evrepske zemlje imaju adekvatna rjesenja koja sprjecavaju diskriminaciju po tom pitanju. Ukoliko ostane kao i do sada (a kakvi smo tako bi bilo najvjerovatnije) novi vlasnik bi se ponasao cisto ekonomski kao sto to sada radi LOL npr. Pokupis kajmak u urbanim podrucjima sa visokom gustinom naseljenosti a korisnike u privatnim kucama negdje malo dalje od centra grada ko je.e. Nema ulaganja koja ti se nikada nece isplatiti i koja su samo trosak. Sa takvim ulaganjima bi morao podici cijene svojih usluga pa biti nekonkurentan na trzistu. Ako bi sljedili samo logiku trzista korisnik u nekom selu na Bjelasnici nikada ne bi imao ni POTS telefon dok bi korisnik u Sarajevu imao 3DTV. To je logika kojom se vode sve privatne kompanije kod nas. Ukoliko drzava ne bi zakonski regulisala tu oblast i natjerala novog vlasnika da ulaze i tamo gdje nema isplativosti, a da bi se izbjegla diskriminacija pretalo bi ulaganje u manja mjesta. Sljedece pitanje je kako bi se drzava u tom slucaju trebala postaviti prema recimo LOL-u. Novi vlasnik nece htjeti situaciju na trzistu u kojoj ce on morati ulagati u infrastrukturu u Dejcicima i Pendicicima, a LOL nece sto ce ga staviti u nepovoljniji polozaj. Opet kazem, evropske zemlje vjerovatno imaju adekvatna rjesenja ali mi smo daleko od evrope.
Vjerovatno postoji jos niz drugih stvari koje bi se trebale rijesiti prije eventualne privatizacije (ako se ista uopste isplati) i liberalizacije trzista. Kako sada stvari stoje ovi manji operateri bi izgleda, ako je ikako moguce, da BH Telecom izgradi mrezu a da je oni koriste po nekim bagatelnim cijenama.
@zilog
Ne vjerujem da uopste postoji mogucnost da se telecom proda po toj cijeni koju si ti naveo (2 milijarde), ali i tada telecom-u treba 14-15 godina da zaradi taj iznos. Dalje, BiH bi izgubila nesto vise od te ciste dobiti BH Telecom-a. Kao sto sam vec naveo, prihod BH Telecom-a je veci od 600 mil. Rashodi BH Telecom-a bi se smanjili u slucaju da se privatizuje. Smanjilo bi se izdvajanje za: doprinose na platu i porez na platu (smanjio bi se broj uposlenih, a vjerovatno i primanja preostalih), smanjenjem rashoda po drugim osnovama (rezanje troskova) smanjo bi iznos koji BHT isplacuje drzavi po osnovu PDV-a, prihodi drugih kompanija koje su svojim poslovanjem vezani za BH Telecom, a ne treba zanemariti ni raznorazne donacije i sl.
Privatizacija bi mozda imala smisla kada bi se prije privatizacije donijela odgovarajuca zakonska rjesenja i ako bi bila postignuta odgovarajuca cijena, a pare utrosene na neke razvojne projekte. Ti si spomenu autoput. Autoput nije pravi primjer jer na autoputu nikada neces ostvariti prihod koji ostvaruje telekomunikaciona kompanija kakva je BHT. Elektroenergetski sektor? hmm. Ne znam koliko bi se para dobilo privatizacijom BHT-a i koliko kostaju kapitalni projekti u elektroenergetskom sektoru kojima bi ostvario pribliznu dobit kao sto je BHT-ova. Treba baciti sve na papir ali vjerovatno niko od nas ne barata sa dovoljno znanja da bi izracunao sve eventualne dobre i lose strane privatizacije. Bojim se da bi to kod nas zavrsilo kao i sve do sada. Pare bi se potrosile na krpljenje rupa u budzetu a punjenje budjeta bi se smanjilo za sumu znacajno vecu od 134 mil. kolika je dobit BHT-a (objasnjeno gore).
Sljedece pitanje je kako bi bilo rijeseno i to da svaki rezidencijalni korisnik dobije uslugu bez obzira na mjesto stanovanja? Vjerujem da evrepske zemlje imaju adekvatna rjesenja koja sprjecavaju diskriminaciju po tom pitanju. Ukoliko ostane kao i do sada (a kakvi smo tako bi bilo najvjerovatnije) novi vlasnik bi se ponasao cisto ekonomski kao sto to sada radi LOL npr. Pokupis kajmak u urbanim podrucjima sa visokom gustinom naseljenosti a korisnike u privatnim kucama negdje malo dalje od centra grada ko je.e. Nema ulaganja koja ti se nikada nece isplatiti i koja su samo trosak. Sa takvim ulaganjima bi morao podici cijene svojih usluga pa biti nekonkurentan na trzistu. Ako bi sljedili samo logiku trzista korisnik u nekom selu na Bjelasnici nikada ne bi imao ni POTS telefon dok bi korisnik u Sarajevu imao 3DTV. To je logika kojom se vode sve privatne kompanije kod nas. Ukoliko drzava ne bi zakonski regulisala tu oblast i natjerala novog vlasnika da ulaze i tamo gdje nema isplativosti, a da bi se izbjegla diskriminacija pretalo bi ulaganje u manja mjesta. Sljedece pitanje je kako bi se drzava u tom slucaju trebala postaviti prema recimo LOL-u. Novi vlasnik nece htjeti situaciju na trzistu u kojoj ce on morati ulagati u infrastrukturu u Dejcicima i Pendicicima, a LOL nece sto ce ga staviti u nepovoljniji polozaj. Opet kazem, evropske zemlje vjerovatno imaju adekvatna rjesenja ali mi smo daleko od evrope.
Vjerovatno postoji jos niz drugih stvari koje bi se trebale rijesiti prije eventualne privatizacije (ako se ista uopste isplati) i liberalizacije trzista. Kako sada stvari stoje ovi manji operateri bi izgleda, ako je ikako moguce, da BH Telecom izgradi mrezu a da je oni koriste po nekim bagatelnim cijenama.
- neo7
#7257 Re: BHTelecom All About
Ako sam ja dobro cuo, to jest razumio EU tezi ka tome da svi telekom operateri moraju dovesti internet prikljucak do svakog domacinstva..Sljedece pitanje je kako bi bilo rijeseno i to da svaki rezidencijalni korisnik dobije uslugu bez obzira na mjesto stanovanja?
- _Reds_
#7258 Re: BHTelecom All About
Bosna i Hercegovina ( Federacija) bi izgubila pare na prodaji telecoma, ali ne bi te pare bacila niz vodu, nego bi ih ulozila u infrastrukturne projekte.
Tipa koridor 5C, a od kojeg bi opet drzava imala hajra. Hajde sad nadjite koliko je drzavala hajrovala miliona od ono malo autoputa sto ima, a koliko bi hajrovala da ima 10 puta toliko.
Eh sad je nesto drugo, kriza je dalje, Telecom se mogao prodati za vece par prije 5 godina, nego sto to moze danas, i trenutno nije preporucljivo da se proda.
Tipa koridor 5C, a od kojeg bi opet drzava imala hajra. Hajde sad nadjite koliko je drzavala hajrovala miliona od ono malo autoputa sto ima, a koliko bi hajrovala da ima 10 puta toliko.
Eh sad je nesto drugo, kriza je dalje, Telecom se mogao prodati za vece par prije 5 godina, nego sto to moze danas, i trenutno nije preporucljivo da se proda.
-
iceman2010
#7259 Re: BHTelecom All About
Ja bih podrzao privatizaciju Telecoma ukoliko bi postojala jasna vizija koja uzima u obzir sve segmente koja bi pokazala kako se to isplati. Ovde prije svega mislim na prihode i punjenje budjeta. Sve sto bi bilo ispod 200 mil. godisnje je promasaj. Isto tako koridor 5C se moze graditi i koncesijama. Das nekome ko napravi koridor isti na koristenje i nakon izvjesnog vremena imas i BHT i autoput. Taj neko ce imati dobit, ali ce poreze placati u ovoj drzavi, a uposli ce i domace radnike koji ce raditi na napltnim kucicama i na odrzavanju autoputa pa ce se prihodi u budjetu povecati po tom osnovu i prije isteka koncesije. Je li to recimo bolja opcija? Ili recimo da je autoput izgradjen izdvajanjima iz budjeta koja su ravna dobiti BH Telecoma (samo kao primjer). Nije li onda dobit BH Telecoma iskoristena za povecanje prihoda u budjetu za ovo autoputa sto sada imamo? Zasto onda dobit BH Telecom-a ne bi koristili za izgradnju autoputa i povecanje prihoda u budjet? Treba sve opcije baciti na papir pa vidjeti sta je isplativije._Reds_ wrote:Bosna i Hercegovina ( Federacija) bi izgubila pare na prodaji telecoma, ali ne bi te pare bacila niz vodu, nego bi ih ulozila u infrastrukturne projekte.
-
iceman2010
#7260 Re: BHTelecom All About
Manji operateri bi trebali koristiti resurse velikih kako bi dosli do krajnjih korisnika. Recimo, BHT ima optiku i svu potrebnu infrastrukturu do Dejcica. LOL ce platiti BHT koristenje te infrastrukture po nekoj cijeni koju ce postaviti regulatorna agencija. Pitanje je kako ce biti regulisano ko ce morati, a ko ne graditi infrastrukturu i ko moze, a ko ne graditi infrastrukturu i pod kojim uslovima.neo7 wrote:Ako sam ja dobro cuo, to jest razumio EU tezi ka tome da svi telekom operateri moraju dovesti internet prikljucak do svakog domacinstva..Sljedece pitanje je kako bi bilo rijeseno i to da svaki rezidencijalni korisnik dobije uslugu bez obzira na mjesto stanovanja?
- _Reds_
#7261 Re: BHTelecom All About
Nije budala da mu da veliki, kad velikog drzava natjera po licnecu da mora imati prikljucak i u Dejcicima i u centru Sarajeva.iceman2010 wrote:Manji operateri bi trebali koristiti resurse velikih kako bi dosli do krajnjih korisnika. Recimo, BHT ima optiku i svu potrebnu infrastrukturu do Dejcica. LOL ce platiti BHT koristenje te infrastrukture po nekoj cijeni koju ce postaviti regulatorna agencija. Pitanje je kako ce biti regulisano ko ce morati, a ko ne graditi infrastrukturu i ko moze, a ko ne graditi infrastrukturu i pod kojim uslovima.neo7 wrote:Ako sam ja dobro cuo, to jest razumio EU tezi ka tome da svi telekom operateri moraju dovesti internet prikljucak do svakog domacinstva..Sljedece pitanje je kako bi bilo rijeseno i to da svaki rezidencijalni korisnik dobije uslugu bez obzira na mjesto stanovanja?
Ne brini se mali se neguraju u slabije naseljena podrucja, ti se guraju oko centra samo, i gusto naseljenih kvartova.
-
iceman2010
#7262 Re: BHTelecom All About
Da to je tacno trenutno. Medjutim, sa pricom o liberalizaciji trzista se ide na varijantu po kojoj ce nekim zakonima i propisima biti nametnuto da se pod odredjenim uslovima infrastruktura mora ustupiti ovim manjim. Vec postoji podjela kod RAK-a na mrezne operatere i davaoce usluga. Ukoliko zelis oboje (Telecom, Telemach, LOL, HS...) moras platiti obije licence pri cemu su licence lokalne, regionalne, drzavne.... E sada, pitanje je hoce li drzava natjerati i male da na cijelom podrucju gdje su mrezni operater moraju imati prikljucak do svakog korisnika? Hoce li to biti jedan od uslova u licencama?_Reds_ wrote:
Nije budala da mu da veliki, kad velikog drzava natjera po licnecu da mora imati prikljucak i u Dejcicima i u centru Sarajeva.
Ne brini se mali se neguraju u slabije naseljena podrucja, ti se guraju oko centra samo, i gusto naseljenih kvartova.
P.S. Mrezni operater ima svoju mrezu. Davalac usluga iznajmljuje tudju mrezu i nudi svoju uslugu po istoj. Recimo europronet, airaba, lol u sistemima kablovskih operatera itd.
- adnandus
#7263 Re: BHTelecom All About
Pa zar već telekom ne iznajmljuje mrežu malim operaterima? ?iceman2010 wrote:Da to je tacno trenutno. Medjutim, sa pricom o liberalizaciji trzista se ide na varijantu po kojoj ce nekim zakonima i propisima biti nametnuto da se pod odredjenim uslovima infrastruktura mora ustupiti ovim manjim. Vec postoji podjela kod RAK-a na mrezne operatere i davaoce usluga. Ukoliko zelis oboje (Telecom, Telemach, LOL, HS...) moras platiti obije licence pri cemu su licence lokalne, regionalne, drzavne.... E sada, pitanje je hoce li drzava natjerati i male da na cijelom podrucju gdje su mrezni operater moraju imati prikljucak do svakog korisnika? Hoce li to biti jedan od uslova u licencama?_Reds_ wrote:
Nije budala da mu da veliki, kad velikog drzava natjera po licnecu da mora imati prikljucak i u Dejcicima i u centru Sarajeva.
P.S. Mrezni operater ima svoju mrezu. Davalac usluga iznajmljuje tudju mrezu i nudi svoju uslugu po istoj. Recimo europronet, airaba, lol u sistemima kablovskih operatera itd.
- _Reds_
#7264 Re: BHTelecom All About
Iznajmljuje da.
Na ovoj tmei vecinom sa kritikovao BHT, ali zaista nije uredu da drzava i ovim malim ne kaze, nemozete samo u centar grada, morate pokriti citav kanton, ili ako cete licnecu za kantn, mora se pokriti toliko i toliko posto, za toliko vremena, inache licenca vam se ukida.
Na ovoj tmei vecinom sa kritikovao BHT, ali zaista nije uredu da drzava i ovim malim ne kaze, nemozete samo u centar grada, morate pokriti citav kanton, ili ako cete licnecu za kantn, mora se pokriti toliko i toliko posto, za toliko vremena, inache licenca vam se ukida.
-
zilog
#7265 Re: BHTelecom All About
Moze, kada daju 50 godina monopola._Reds_ wrote:Iznajmljuje da.
To sto ti predlazes ne postoji nigdje na svijetu. Obavezu pokrivanja dobijaju stari monopolisti. Kojima je mreza izgradjena nasim sredstvima. Kada bi se nametalo to sto predlazes, trebalo bi i postojecu mrezu izdvojiti u drzavno vlasnistvo.
Jedina varijanta je da se napravi fond za pokrivanje ruralnih sredina, u koji ce se izdvajati proporcionalno broju postojecih pretplatnika. Sredstva iz fonda bi se rasporedjivala tenderom, najpovoljnijem ponudjacu za pokrivanje neke teritorije.
- _Reds_
#7266 Re: BHTelecom All About
Ne radi se o ruralnim sredinama, nego io o sredinama koje nisu bas gusto naseljene i nisu u gradu.
I to da nema nigdje u svijetu malo sutra, druge zemlje su uređene, kod nas u centru mozes da biras izmedju 4-5 davaoca usluga, a 10km recimo odatle imas smao jednu mogućnost.
Ista je situacija sa gradskim prevozom, svi bi vozili po glavnoj gradskoj saobracjnici, a niko ne bi vozio po brdima iznad carsije.
I to da nema nigdje u svijetu malo sutra, druge zemlje su uređene, kod nas u centru mozes da biras izmedju 4-5 davaoca usluga, a 10km recimo odatle imas smao jednu mogućnost.
Ista je situacija sa gradskim prevozom, svi bi vozili po glavnoj gradskoj saobracjnici, a niko ne bi vozio po brdima iznad carsije.
-
--usnee--
#7267 Re: BHTelecom All About
Nije istina morao sam ovdje uletiti prvo se islo upravo na te brdske linije i njih da se pokrije od strane Centrotransa tako da_Reds_ wrote:
- _Reds_
#7268 Re: BHTelecom All About
Ne branim ja ni Gras ni BHT niti sam ih ikad branio, sta vise gotovo uvijek sam ih kritikovao, ali tako je.--usnee-- wrote:Nije istina morao sam ovdje uletiti prvo se islo upravo na te brdske linije i njih da se pokrije od strane Centrotransa tako da_Reds_ wrote:
Kada se islo na prevoz drugih linija, uvijek je isla prvo ona koja ide glavnom graskog, i da ne idemo u off.
Trebaju se iznaci metode, da se dozvoli drugima ravnopravno poslovanje, ali i da svi ljudi imaju mogucnost izbora.
-
zilog
#7269 Re: BHTelecom All About
Ko ima kucu, ili vikendicu, dobro zna koliko je telekom naplacivao prikljucke (za zgrade je naplacivao investitorima). To je tek nedavno prestalo (ili umanjeno), a predstavljeno je kao neki socijalni fol. Sada bi, poslije 50 godina monopola i stotina miliona naplacenih za gradnju svoje mreze, da forsiraju konkurenciju u neprofitabilna podrucja._Reds_ wrote:Ne radi se o ruralnim sredinama, nego io o sredinama koje nisu bas gusto naseljene i nisu u gradu.
Sto je babi milo...
Prikljucenje mnogo vaznijih stvari i pod monopolom (struja, vodovod, kanalizacija, plin) se, kod gradnje objekata, direktno, ili indirektno naplacuju. Odakle ideja da bi ti neko, bez monopola, besplatno morao dovlaciti internet.
- _Reds_
#7270 Re: BHTelecom All About
A odakle nekome drugom ideja da kopa ulice koje on hoce, i za koje on mislis da us isplative. Mogli bi mi dos sutra o ovome.zilog wrote:Ko ima kucu, ili vikendicu, dobro zna koliko je telekom naplacivao prikljucke (za zgrade je naplacivao investitorima). To je tek nedavno prestalo (ili umanjeno), a predstavljeno je kao neki socijalni fol. Sada bi, poslije 50 godina monopola i stotina miliona naplacenih za gradnju svoje mreze, da forsiraju konkurenciju u neprofitabilna podrucja._Reds_ wrote:Ne radi se o ruralnim sredinama, nego io o sredinama koje nisu bas gusto naseljene i nisu u gradu.![]()
Sto je babi milo...
Prikljucenje mnogo vaznijih stvari i pod monopolom (struja, vodovod, kanalizacija, plin) se, kod gradnje objekata, direktno, ili indirektno naplacuju. Odakle ideja da bi ti neko, bez monopola, besplatno morao dovlaciti internet.
I nisam rekao da forsiraju u neprofitabilan, iskrivljujete tuđe rijeci, nego ako ces da se gura u cnetar, onda mora pokriti i ostale dijelove grada, a ne dio koji se njemu cefne, ili ako ce da se gura u neki kanton, nega pokrije brate bar 70 posto kantona, a ne on uzme 6-7 ulica, gdje se njemu cefnulo, i kaze ja hocu ovdje, necu drugo, jbg.
-
wizzard
#7271 Re: BHTelecom All About
Kupih mobitel prije 3-4 dana u bhtelecomu i poceo mi se resetovati iz cista mira..sta kaze zakon, mogu li ja njega zamjeniti za drugi aparat da ne cekam popravke isl..nemam zivaca za to?
-
newone
#7272 Re: BHTelecom All About
Mislim da nase drustvo stoji ispred jednog ideoloskog zida: ako preskocimo taj zid tamo nas ceka slobodna trzisna ekonomija; ako ostanemo sa ove strane zida gdje jesmo sada onda smo u gabuli, a gabula je mix najbezocnijeg kapitalizma u privatnom sektoru i drzavnog (politickog) kapitalizma u drzavnim kompanijama. Gabula nas ocigledno vodi u potpunu ekonomsku propast i svi smo svjedoci toga. Prije ili poslije ce se naci neka politicka opcija koja ce nas prebaciti preko ovoga ideoloskog zida u sferu slobodnog trzisnog kapitalizma i konacno cemo se poceti ekonomski razvijati.
To znaci da ce neko prije ili kasnije prodati oba telekoma u Federaciji. I trebalo je to uciniti jos davno kada je telekom sektor u svijetu prolazio kroz svoj peak i uzeti dobru lovu za njih. Sada, a i ubuduce ce cijene u telekom sektoru samo padati jer je, primjera radi, jedna nova GSM stanica danas jeftinija nego prije samo recimo sest godina, a cijene ce im i dalje padati, a i broj korisnika ova dva telekoma se lagano osipa zbog ponude konkurencije. A i kada posmatrate cash flow ova dva telekom operatera jasno je da on pocinje i zavrsava unutar drzave sto znaci da oni realno prave novac iskljucivo izbijajuci taj isti novac od domaceg korisnika za razliku od recimo Elektroprivreda koje nesto struje i izvezu i za to uvezu svjezi novac u zemlju. Erozija ova dva telekom operatera ce se nastaviti i dalje iz mnogobrojnih razloga koji su vec u ranijim postovima navedeni pa da ih ne ponavljam (namjesteni tenderi, kriminalne javne nabavke, zaposljavanje prekobrojnih itd.) i stoga ih treba prodati sto je prije moguce.
Cak i pod pretpostavkom da ostanu u drzavnom vlasnistvu potpuna je ludost da se njihovim profitom sufinansira proracun budzeta ili da su duzni kupovati drzavne obveznice, pa valjda bi taj novac bilo bolje trositi u razvoj i sirenje operatera i van granica nase zemlje pa da cash flow dijelom unese nesto svjezeg novca u zemlju. Da sumiram, ovako kako stvari stoje BH Telecom svakim danom gubi na svojoj vrijednosti i ovo bi trebali svi ozbiljno shvatiti. Potpuno razumijem uposlenike u njemu koji se plase za svoju buducnost, ali je i cinjenica da eventualni novi vlasnik nece otpustiti one koji imaju znanje i danas na svojim plecima nose i ovo sto ima od razvoja u BH Telecomu. Za ostale, pa neka se potrude malo vise u zivotu....to i jeste poenta slobodnog trzisnog kapitalizma!!!!!
To znaci da ce neko prije ili kasnije prodati oba telekoma u Federaciji. I trebalo je to uciniti jos davno kada je telekom sektor u svijetu prolazio kroz svoj peak i uzeti dobru lovu za njih. Sada, a i ubuduce ce cijene u telekom sektoru samo padati jer je, primjera radi, jedna nova GSM stanica danas jeftinija nego prije samo recimo sest godina, a cijene ce im i dalje padati, a i broj korisnika ova dva telekoma se lagano osipa zbog ponude konkurencije. A i kada posmatrate cash flow ova dva telekom operatera jasno je da on pocinje i zavrsava unutar drzave sto znaci da oni realno prave novac iskljucivo izbijajuci taj isti novac od domaceg korisnika za razliku od recimo Elektroprivreda koje nesto struje i izvezu i za to uvezu svjezi novac u zemlju. Erozija ova dva telekom operatera ce se nastaviti i dalje iz mnogobrojnih razloga koji su vec u ranijim postovima navedeni pa da ih ne ponavljam (namjesteni tenderi, kriminalne javne nabavke, zaposljavanje prekobrojnih itd.) i stoga ih treba prodati sto je prije moguce.
Cak i pod pretpostavkom da ostanu u drzavnom vlasnistvu potpuna je ludost da se njihovim profitom sufinansira proracun budzeta ili da su duzni kupovati drzavne obveznice, pa valjda bi taj novac bilo bolje trositi u razvoj i sirenje operatera i van granica nase zemlje pa da cash flow dijelom unese nesto svjezeg novca u zemlju. Da sumiram, ovako kako stvari stoje BH Telecom svakim danom gubi na svojoj vrijednosti i ovo bi trebali svi ozbiljno shvatiti. Potpuno razumijem uposlenike u njemu koji se plase za svoju buducnost, ali je i cinjenica da eventualni novi vlasnik nece otpustiti one koji imaju znanje i danas na svojim plecima nose i ovo sto ima od razvoja u BH Telecomu. Za ostale, pa neka se potrude malo vise u zivotu....to i jeste poenta slobodnog trzisnog kapitalizma!!!!!
- _Reds_
#7273 Re: BHTelecom All About
Slazem se sa tobom, osim u jednom. BHT nije drzavna kompanija. To je kompanija vladjajucih oligarhija, prvenstveno SDA. U tu kompaniju skoro da se nemoguce zaposliti ako nemas stranacku knjizicu, ili stranacku liniju. I Upravko preko namjestenih tendera koje si ti spomenuo, ova oligarhija ispumpava novac kad im treba. Rashodi BHT su veliki, i mogli bi biti dosta manji, a tim e i profit veci, ali to nije cilj ovoj oligarhiji, jer su rashodi zlatna koka.newone wrote:Mislim da nase drustvo stoji ispred jednog ideoloskog zida: ako preskocimo taj zid tamo nas ceka slobodna trzisna ekonomija; ako ostanemo sa ove strane zida gdje jesmo sada onda smo u gabuli, a gabula je mix najbezocnijeg kapitalizma u privatnom sektoru i drzavnog (politickog) kapitalizma u drzavnim kompanijama. Gabula nas ocigledno vodi u potpunu ekonomsku propast i svi smo svjedoci toga. Prije ili poslije ce se naci neka politicka opcija koja ce nas prebaciti preko ovoga ideoloskog zida u sferu slobodnog trzisnog kapitalizma i konacno cemo se poceti ekonomski razvijati.
-
newone
#7274 Re: BHTelecom All About
I jos da dodam na kraju i ovo, a veoma je bitno: kada strani investitor zeli investirati novac u neku drugu zemlju, on izmedju ostalog analizira i stanje infrastrukture zemlje u koju zeli investirati. U infrastrukturu ne spadaju samo autoputevi i zeljeznica, vec i sektor telekomunikacija. Vec svi znamo da je svijet upravo zbog brzog razvoja telekomunikacija postao jedno globalno selo. Investitor zeli izuzetno kvalitetne i po cijenama konkurentne telekom usluge i ne voli i nece da mu te cijene diktira drzava odn. politicari. Kapitalista vjeruje jedino i iskljucivo kapitalisti i sa njim sklapa ugovore. U zemljama gdje drzava krcmi sa infrastrukturom, kapital od takvih zemalja bjezi ko lud!!!!!
-
newone
#7275 Re: BHTelecom All About
_Reds_
nije bitno dali je to SDA ili neka druga politicka partija. Drzavno vlasnistvo je po defaultu vlasnistvo politickih partija na vlasti. Zato sam i napisao gore: politicki kapitalizam u drzavnim kompanijama. Ali razumjeli smo se:)
nije bitno dali je to SDA ili neka druga politicka partija. Drzavno vlasnistvo je po defaultu vlasnistvo politickih partija na vlasti. Zato sam i napisao gore: politicki kapitalizam u drzavnim kompanijama. Ali razumjeli smo se:)