155_mm wrote:@Hrmpallier
ne kontam sta je problem. pa ovo na cemu se sad radi je prevelika stvar za bosnjake. veliki broj naroda koji broje 10-20 puta viae od bosnjaka mogu samo sanjati ovi sto bosnjani sad imaju i ovo na cem se radi.
i dobri bosnjanin bi mogao samo da sanja ovo sto ima danas da mu nije ostalo od druga marsala tita.
samohodna artiljerija, minobacaci dalekog dometa, oklopnjaci, pjesadijsko oruzje, takticki snajperi, RPG7 i sva potrebna municija za ta oruzja a vrhunac ce biti ovi borbeni dronovi.
naravno da se mora i dalje razvijati nova oruzja i municija ali prvo se mora savladati ovo osnovno i smanjiti ovisnost od uvoza na minimum.
Da, slažem se to o brojnijim narodima koji ..... . E, ti narodi nisu imali Tita kao mi, pa da naslijede neko njihovo "Bratstvo" ili "Pretis" ili šta već. Neki su dovoljno bogati da kupuju najbolje ili sami tehnološki špic. Mi to nismo, i to hbg. ne možemo biti. Činjenica života. E, sad, ....
Odavno mi imamo to "Bratstvo". Spominjao sam u postu i da je D-30 dizajnirana u vrijeme kad se računalo računskim mašinama zakretanjem ručke. Danas ima polazna baza ( D-30 ), imaju moćni računari, imaju programi za crtanje, proračune, optimiranje, ........ . Majku mu, pa zar ne mogu da odmaknu korak naprijed. Iste te haubuce proizvodi niz zemalja.
Postavlja se pitanje: A zašto bi neko te haubice kupio baš od nas ? Onakve kakve su bile 196x u Rosiji. Haubica nisu kola, ali da li bi neko danas kraj, hajmo reći Golfa IV, kupio - tristaća. Da li je moguće npr. olakšati haubicu za 300-400 kg ? Da li bi se mogla produžiti cijev i povećati domet ? Da li se mogla unaprijediti da ispaljuje granatu ili dvije više od originala ? Da li bi se mogla malo estetski popraviti da nema onaj ružni kljun ? ( Znam, sad će svi skočiti i graknuti "Vidi budale !!", "haubica i estetika"

. Ali, da se zadržim samo na zadnjem, kamion se ni u kom slučaju ne pravi da bude lijep, nego da vozi teret, ali svakih 6-7-8 godina, proizvođači lansiraju nove kabine, što je umnogome i odraz estetskih kriterijuma. A razvoj svake te nove serija kabina košta proizvođača ne milione €, nego desetine, ako ne i stotine miliona. Pošto su svi kamioni "u pet deka", i po kvalitetu i po cijeni, često i izgled opredjeljuje. Izgled bi možda mogao biti onih 5-6 deka koji odlučuju. U svakom slučaju bi pokazao da se "nešto uradilo i unaprijedilo za ove ovolike godine". U protivnom, zaključak se nameće sam. " Ovi su lijeni i ne misle naprijed " - prst dolje.
Naveo si masu novih stvari koje su podaleko od serijske proizvodnje. Dobro bi bilo da se realizuju, ali možda da bi modernizacija postojećeg programa privukla kojeg kupca. Uostalom i sam Berko Zečević je govorio o potrebi smanjenja težine minobacača.
Ovdje ne spominjem samohodnu haubicu H-155, jer će, pretpostavljam, dosta vode Drinom proteći dok ne uđe u proizvodnju ( za nekoga !!?? ). Za nas, naravno, neće i ne može zbog - znamo svi koga. Njeno predstavljanje je više bila politička potreba da se kontrira naoružavanju komšija ( haj da ne kažem pravu riječ ).
Da ne ostanem nedorečen. Nešto se ipak uradilo i kreće se, ali u nekim stvarima koje sam spomenuo se stoji u mjestu, a možda bi moglo nešto uraditi uz relativno manje pare. Pogotovo jer se radi o fabrici jedinoj na prostoru bivše države koja se ne pravi bez ogromnih para. Šteta bi bilo i a hramlje, a ne da propadne.