dale cooper wrote:
Sorkin je nepopravljivi liberal i idealista. Ovakva Bijela Kuća danas jedino može postojati u mašti
i u ovakvoj jednoj seriji. Ali čovjek zna da piše sjajne dijaloge, odlično izgrađene likove i da se dotakne
i bavi preispitivanjem nekih bitnih tema, tako da mu lako opraštam svu melodramatičnost i sladunjavost.
Za Ameriku predstavljenu u ovoj seriji čovjek zaista može navijati. Sorkin je čini mi se u zadnje vrijeme,
vjerovatno nakon godina vladavine što Busha, što Obame, postao razočaran onime što je Amerika postala.
Ova sjajno napisana scena iz Newsrooma najbolje tome svjedoči:
By the way, Will McAvoy je još jedan lik u stilu Toby Zieglera. Dobrodušni namćor.

sorkin jeste uvijek bio liberal, globalist, fritrejder i idealist, ali njegova bijela kuca i amerika iz njegovih monologa i dijaloga (u vise-manje svemu sto je uradio) niti je ikada postojala niti ce ikada postojati. zlatno doba koje on voli uzimati kao reper i primjer necega sto je amerika bila i cemu se treba vratiti, ili cemu treba stremiti, jednostavno ne postoji. zamjeram mu sto nikad nije bio ozbiljan kriticar, sto je izbjegavao kompleksnost i sto gledateljstvo tretira jednako kao i njihovi politicari. operira u crno-bijelom svijetu za koji svi znamo da nije takav i ovjekovjecuje mit o americkim snovima, superiornosti i ostalim blah-blah.
pogledala sam newsroom kada je tek izasao jer sam mislila da ce, u slobodi koju nudi cable i hbo, napraviti nesto ozbiljnije posebno jer se odlucio praviti seriju o medijima . na zalost, ne da nije, nego se pokazalo da je jos sladunjaviji, jednostavniji i melodramaticniji nego je ikad na network tv bio. i sav taj gnjev i razocaranje koje kanalizira kroz danielsov lik mi je nejasan. generacija koju on toliko prezire su djeca njegove generacije ili ih je njegova generacija kreirala, zasto djeci ispostavlja racun? covjek koji je vecinu karijere proveo servirajuci bajke sada pljuje generaciju koja nema dodir sa stvarnoscu, kritican um i letargicni su. njah. ona epizoda o bin ladenu je toliko losa, pateticna, cringe inducing, transfer blama cisti da mi nakon toga nije palo na pamet vise davati toj seriji vrijeme i paznju.
the west wing mi je draga serija i rado je pogledam i dan danas, da se razumijemo, jer ima sjajne ideje za likove i zna ih kreirati. i studio 60 je obecavao na pocetku no vrlo brzo je podlegao svojim boljkama pa razvodnio, usapunicio i, na kraju,unistio seriju.
pricam cisto price radi, doma sam bolesljiva pa nek' se nesto radi.