ja sarađujem povremeno sa Njemcem na polju IT-a ali su primanja neredovna i onako srednja žalost.dacha bosanac wrote: ↑03/12/2020 14:23 Samo da pitam (slabije pratim forum u posljednje vrijeme)...da li ste diskutovali o pokušaju porezne da vas oporezuje za primanja iz inostranstva, a koja nisu primanja za neki rad nego primanja od prijatelja ili rodbine? RF banka u posljednje vrijeme zove i provjerava odakle stiže novac, tj. da li je po nekom ugovoru, zaposlenju i sl. Kažu (vjerujem da jeste tako) da imaju naredbu da to rade.
Uglavnom, imao sam slučaj da je porezna htjela da naplati porez tri godine unazad, ali su se malo prevarili što se toga tiče. Uglavnom, ako neko ima isti problem (isključivo zbog primanja na dobrovoljnoj bazi), neka napiše, pa objasnim u detalje.
Zvali nekidan iz UNI Credit banke, pitaju imam li kakav ugovor. Reko nije frka. Isti dan, sastavim šablonski ugovor na njemačaom (može i engleski), pošaljem Njemcu, on potpiše i udari pečat firme, vrati meni, ja odštampam, potpišem , skeniram, i pošaljem banci. Kažu OK. Riješeno.
Oni to vjerovatno skupljaju po naredbi poreske, pa će vjerovatno to nekad pokušat iskoristiti. ali do tada ko živ ko mrtav.
Tako da je bitno, da si samo dobar sa bankom. Šta ti traže to im daš, i nema problema. A poreska kasnije ako hoće neka ganja, to im je ionako u opisu posla.
A oporezivanje doznaka od rodbine je apsurd. To neće proći nikad.