Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo387

#7251 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

512MB wrote:Ma Igor je karijerista, ima on plan, za rqzliku od drugih. Il mislite da ce zauvjek ostat "kondukter"? Za pet godina je on sasvim drugdje..
Bice, za pet godina Igor je samo izgubio naocale.
Tomahawk11
Globalni moderator

#7252 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote:Ma Igor je karijerista, ima on plan, za rqzliku od drugih. Il mislite da ce zauvjek ostat "kondukter"? Za pet godina je on sasvim drugdje..
Možda.
Opet, većina završi tu gdje je. Planovi ostanu pusti snovi.
Pojede te život, izgubiš se u svakodnevnim obavezama i ambicije odu u drugi plan.
Radio Sarajevo

#7253 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

512MB wrote:
HAVANA wrote:Jel nam to ni hrana ne valja i nema izbora za domace? :lol:
Ne ne, hrana vam je sva po najvecoj ekoloskoj normi, sve po najnovijom BIO standardima. Meho na Vlasicu se strogo pridrzava EU Council Regulation No 834/2007 pa cak i Repealing Regulation EEC No 2092/91 :mrgreen:
Serem se na EU Council Regulation No 834/2007, pa čak i na Repealing Regulation EEC No 2092/91.
elcaliente

#7254 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

Karijerista bi bio da je kao poslovodja banke u Tuzli presao i postao poslovodja banke u Frankfurtu na Majci a ovako je samo kondukter sa zeljom da postane sobarica.
Sydnor

#7255 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sydnor »

Suzie Q wrote:
Sydnor wrote:Pa mašinovođe koje imaju solidna primanja (1500 sa toplim) ali i drugi sa željeznice kod nas napuštaju posao i odlaze u DB. Ove godine pouzdano znam 6 iz Zenice i 4 iz Kaknja što su dali otkaz i otišli. Najveći val odlazaka tek slijedi. Raspitajte se malo koliko je to sve poremetilo i koliko radne snage fali na ŽFBH.

Gdje neće otići, mašinovođe tamo imaju oko 3000 netto. Doduše, mnoooogo je lakše otići ako imaš iskustvo.
Nije mi ni malo žao. Najveci porezni duznik u Federaciji a non stop izvlace pare od drzave. Nemoj slucajno da bi doprinose uplatili... Da su bogdo otisli i oni sto su u Jablanici stradali, ni rijeci vise o toj tragediji nema, a kamoli da se kome zaljuljala fotelja radi toga.
Cuj fali im radnika, a uhljebili na stotine, bit ce da familija i podobni ne zavrsavaju zeljeznicarsku skolu.
I svakome koji se uspije izvuci iz te lopovske firme od postenih ljudi zelim svu srecu ovoga svijeta.
Nekima tocno treba poslati razglednicu " Zbogom žohari"
Da su dužnik jesu. Međutim iz godine u godinu smanjuju dug.
Da izvlače pare - to je istina ali obrnuta. Vlada izvlači pare iz ŽFBH, a ne obrnuto. Radnicima se plata isplaćuje od zarade, a ne sa budžeta. Za cijelu 2019 godinu ŽFBH je od Vlade dobio "golemih" 11 miliona maraka.
Doprinose redovno uplaćuju već nekoliko godina.
Viška radnika imaju ali po direkcijama i to šefića, referenata, pravnika, ekonomista. Jbg, neće pošten stranački čovjek valjda na prugu. Izvršnog osoblja fali toliko da ne možeš zamislit.
Upravu si, dosta njih nema ŽIŠ i samo su s kafe na kafu ali njihovo vrijeme prolazi. Zadnji put u toj firmi neko je zaposlen u oktobru 2014. Prije 4.5 godine!
Mašinovođe su poginule zbog greške jednog od njih nažalost.
Možeš mrzit firmu ali činjenica je da dolaskom Džafića na čelo bilježe strahovit napredak. Znaš li da su za ovu godinu sa Hifom potpisali ugovor vrijedan 40 miliona maraka?
Tvoje riječi su doduše preslikane ali na ŽRS.

Mogu na pp s tobom ako te još šta zanima. Međutim, ŽFBH će za nekoliko godina imati velikih problema da nađe dovoljan broj radnika. U ŽiŠ-u je prošle godine za tehničara vuče i tehničara želj. saobraćaja ukupno završilo 12 ljudi. Nekada su bila samo 3 razreda po 30 ljudi za stt smjer tj što se danas zove taj tehničar želj. saob.
Sydnor

#7256 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sydnor »

HAVANA wrote: Jebo paprike sad sam ogladnio od price.Odo mater nazvat da mi kljukusu napravi,s posla pokupim.Nece zena da mi pravi kljukusu.Izbjegava bracne obaveze. :twisted: Zeljanica pa zeljanica.
Eee koji si ti amater. Pored ženine zeljanice ti staroj majci na kljukušu. :-) Da sam ti žena ili bih te prevario ili ostavio :lol:

Čuj kljukuša pored zeljanice. Ojjj Ćabo i Bože.
muha_sa

#7257 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

Sydnor wrote:
HAVANA wrote: Jebo paprike sad sam ogladnio od price.Odo mater nazvat da mi kljukusu napravi,s posla pokupim.Nece zena da mi pravi kljukusu.Izbjegava bracne obaveze. :twisted: Zeljanica pa zeljanica.
Eee koji si ti amater. Pored ženine zeljanice ti staroj majci na kljukušu. :-) Da sam ti žena ili bih te prevario ili ostavio :lol:

žena mu u njega od kupovnih jufki zeljanicu pravi :-) nije to to :D
HAVANA

#7258 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Sydnor wrote:

Pa bolan 21 godinu sam u braku,vise mi je zeljanice na vrh glave.Daj kljukusu,daj kvrgusu,pilava... :gladna: :gladna: :gladna: Jebo te vise zeljanica.Al dobro je pravi,sto jes,jes.Jedna od rijetkih stvari za koju sam joj rekao da pravi bolje od moje mame.A to je veliki kompliment. :D
HAVANA

#7259 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

muha_sa wrote:
Sydnor wrote:

žena mu u njega od kupovnih jufki zeljanicu pravi :-) nije to to :D
Slaganu pravi.Ubijedila me da je slagana zeljanica bolja od kupovnih nego od razvijenih jufki.Tanja jufka. :twisted: Al fakat je bolja nego mamina.
Sydnor

#7260 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sydnor »

Jooj majko još slagana :-) šta bih sad dao za 500g slagane zeljanice :(
Suzie Q

#7261 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Suzie Q »

Sydnor wrote:Da su dužnik jesu. Međutim iz godine u godinu smanjuju dug.
Da izvlače pare - to je istina ali obrnuta. Vlada izvlači pare iz ŽFBH, a ne obrnuto. Radnicima se plata isplaćuje od zarade, a ne sa budžeta. Za cijelu 2019 godinu ŽFBH je od Vlade dobio "golemih" 11 miliona maraka.
Doprinose redovno uplaćuju već nekoliko godina.
Viška radnika imaju ali po direkcijama i to šefića, referenata, pravnika, ekonomista. Jbg, neće pošten stranački čovjek valjda na prugu. Izvršnog osoblja fali toliko da ne možeš zamislit.
Upravu si, dosta njih nema ŽIŠ i samo su s kafe na kafu ali njihovo vrijeme prolazi. Zadnji put u toj firmi neko je zaposlen u oktobru 2014. Prije 4.5 godine!
Mašinovođe su poginule zbog greške jednog od njih nažalost.
Možeš mrzit firmu ali činjenica je da dolaskom Džafića na čelo bilježe strahovit napredak. Znaš li da su za ovu godinu sa Hifom potpisali ugovor vrijedan 40 miliona maraka?
Tvoje riječi su doduše preslikane ali na ŽRS.

Mogu na pp s tobom ako te još šta zanima. Međutim, ŽFBH će za nekoliko godina imati velikih problema da nađe dovoljan broj radnika. U ŽiŠ-u je prošle godine za tehničara vuče i tehničara želj. saobraćaja ukupno završilo 12 ljudi. Nekada su bila samo 3 razreda po 30 ljudi za stt smjer tj što se danas zove taj tehničar želj. saob.
Evo upravo sam prelistala zadnje revizorsko izvjesce iz 2017. Tad su i poceli uplacivati doprinose, a 16 godina prije toga nista. Vidim da je zaposleno 60-ak radnika, s tim da je 178 cini mi se napustilo firmu (smrt,penzija i sl) pa se ta zaposlenja mozda i ne primjecuju. 59% rashoda ide na plaće, krediti mahom ostavljeni za 2018. Itd.

Ne mrzim ja Željeznice, nego ono sto se radi i kako se radi. Dok sam bila tu imala sam i vise uvida, ako se u međuvremenu nesto pokrenulo na bolje drago mi je, ali zaista ne vidim kakva utjeha bi obicnom radniku trebala biti to sto mu zadnju godinu uplacuju doprinose a 16 godina prije toga nisu. I to u firmi koja po svim pokazateljima nema perspektivu da se izvuče iz ogromne dubioze u kojoj se nalazi.
To sto mladi ne zele zanimanja poput ovih ili zanata npr je odavno problem za koji nase vlasti ni ne traze rjesenje. Za sve ove godine nisam vidjela da se obrazovni sustav prilagođavao trzistu rada, ali slabo se radi i na popularizaciji određenih zanimanja. Kod nas zanatlije tretiraju više kao turisticku atrakciju nego kao zanimanje.
Blixen

#7262 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Blixen »

Sydnor wrote: ŽFBH će za nekoliko godina imati velikih problema da nađe dovoljan broj radnika. U ŽiŠ-u je prošle godine za tehničara vuče i tehničara želj. saobraćaja ukupno završilo 12 ljudi. Nekada su bila samo 3 razreda po 30 ljudi za stt smjer tj što se danas zove taj tehničar želj. saob.
O tome izgleda niko ne razmislja
Blixen

#7263 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Blixen »

Suzie Q wrote: Kod nas zanatlije tretiraju više kao turisticku atrakciju nego kao zanimanje.

sramota je da ti dijete ide na zanat
Sydnor

#7264 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sydnor »

Suzie Q wrote: Evo upravo sam prelistala zadnje revizorsko izvjesce iz 2017. Tad su i poceli uplacivati doprinose, a 16 godina prije toga nista. Vidim da je zaposleno 60-ak radnika, s tim da je 178 cini mi se napustilo firmu (smrt,penzija i sl) pa se ta zaposlenja mozda i ne primjecuju. 59% rashoda ide na plaće, krediti mahom ostavljeni za 2018. Itd.

Ne mrzim ja Željeznice, nego ono sto se radi i kako se radi. Dok sam bila tu imala sam i vise uvida, ako se u međuvremenu nesto pokrenulo na bolje drago mi je, ali zaista ne vidim kakva utjeha bi obicnom radniku trebala biti to sto mu zadnju godinu uplacuju doprinose a 16 godina prije toga nisu. I to u firmi koja po svim pokazateljima nema perspektivu da se izvuče iz ogromne dubioze u kojoj se nalazi.
To sto mladi ne zele zanimanja poput ovih ili zanata npr je odavno problem za koji nase vlasti ni ne traze rjesenje. Za sve ove godine nisam vidjela da se obrazovni sustav prilagođavao trzistu rada, ali slabo se radi i na popularizaciji određenih zanimanja. Kod nas zanatlije tretiraju više kao turisticku atrakciju nego kao zanimanje.
Stanje je bilo katastrofalno godinama i sad kad su poceli raditi kako i treba, dosta vremena, volje i novca ode samo da se ispravi kretenluci proslih direktora i uprava. Tih 60 radnika su radnici Gredelja, oni se takoreci ne broje jer je Vlada natjerala ZFBH da kupi tu firmu i dala im odredjene garancije. Jbg, tako je kako je. ZFBiH je imao oko 4500 radnika, a spekulise se da ce taj broj (ako i ove godine ne bude zaposlenja) biti smanjen ispod 3000. Za svega 5-6 godina. Neke manje stanice se zatvaraju i osoblje se salje u vece :-) jer nema ko raditi.

Doprinosi se isplacuju sad hvala Bogu. Prije par godina znalo se desiti da ne mozes otici u penziju jer nije sve isplaceno, sada vise nema tih problema. Ova godina ce se iskoristiti za vracanje kredita, a iduce su imali namjeru povecati plate izvrsnom osoblju jer veliki broj njih se zaista premislja da li ostati na poslu, sada pomocni radnik ima platu kao vozovodja, magacioner ili slicno. :-) Plate su redovne, ali niske. Npr momci sto odrzavaju prugu (ZOPovci) imaju platu od 560 maraka plus topli :-)

Stanje se popravlja, ali polako. I to iskljucivo voljom par ljudi koji zele zeljeznici dobro. Vlada je totalno nezainteresovana i zeli cak da nametne Upravni odbor sa deklarisanim ustasom na celu ciji je cilj onda izglasati nepovjerenje Generalnom direktoru, postavit neku ulizicu i privatizovati hrvatskom privatniku teretne operacije koje donose dobit :-)
Blixen wrote: O tome izgleda niko ne razmislja
Sramota je haman radit na zeljeznici osim ako nisi pravnik, referent, ekonomist ili neki uhljeb za podruznicu ili Direkciju :-)
uglavnomja

#7265 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

Tomahawk11 wrote:
Možda.
Opet, većina završi tu gdje je. Planovi ostanu pusti snovi.
Pojede te život, izgubiš se u svakodnevnim obavezama i ambicije odu u drugi plan.
meni su rekli prvi dan - sta pocnes prvo da radis tesko ces izaci iz toga, odnosno promijeniti struku

a i dalje ne kontam onog svedjanina, od cega je zivio godinu dok je ucio jezik? i to hadzijski, da je mogao odbiti fultajm pos'o
Blixen

#7266 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Blixen »

Sydnor wrote: Vlada je totalno nezainteresovana i zeli cak da nametne Upravni odbor sa deklarisanim ustasom na celu ciji je cilj onda izglasati nepovjerenje Generalnom direktoru, postavit neku ulizicu i privatizovati hrvatskom privatniku teretne operacije koje donose dobit :-)
ma nemoguce da je nas Fadil tako nesto smislio
sto se BiH tice izgleda da je PLAN da nas komplet prodaju `rvatima sa sve rijekama i poljima
Seyfo

#7267 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Rijetko se vozim željeznicom, ali i kad sam se zadnja dva puta vozio (poodavno doduše), platio sam prema Mostaru 5 KM koje je kondukter strpao u džep bez izdavanja karte. Da je izdao kartu, bilo bi više od 5 KM, ali mi je tad bilo jasno kud ta firma ide. I niko tu u suštini nije dobro prošao: ja kao putnik, jer sam morao da stojim u hodniku do Mostara i imao sam lošu uslugu, kondukter koji jest trenutno ušićario ali na dugi rok ni njemu nije dobro jer uništi firmu, a ŽFBiH da i ne pričam.
Suzie Q

#7268 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Suzie Q »

uglavnomja wrote:...a i dalje ne kontam onog svedjanina, od cega je zivio godinu dok je ucio jezik? i to hadzijski, da je mogao odbiti fultajm pos'o
Valjda je izganjao neku kredit-stipendiju za taj period jer je ta napredna skola jezika koju je upisao nesto kao studij.

Moja rodica je takoreci na grbaci neko vrijeme vukla momka dok je bio nezaposlen i ucio jezik, on inzinjer nije htio raditi svasta a za bilo sta bolje mu je trebao jezik. Jedno vrijeme im je bas bilo tesko, ali nakon godinu intenzivnog ucenja je nasao posao u struci i ne zale ni jedno sto su se odlucili na takav pocetak.
Sydnor

#7269 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sydnor »

Seyfo wrote:Rijetko se vozim željeznicom, ali i kad sam se zadnja dva puta vozio (poodavno doduše), platio sam prema Mostaru 5 KM koje je kondukter strpao u džep bez izdavanja karte. Da je izdao kartu, bilo bi više od 5 KM, ali mi je tad bilo jasno kud ta firma ide. I niko tu u suštini nije dobro prošao: ja kao putnik, jer sam morao da stojim u hodniku do Mostara i imao sam lošu uslugu, kondukter koji jest trenutno ušićario ali na dugi rok ni njemu nije dobro jer uništi firmu, a ŽFBiH da i ne pričam.
Zato je Talgo zakon, prije nego što uđeš karta i rezervacija na pokaz. Ne može kondukter ni 10 pfeninga sebi uzet. Javna tajna je da pojedinim kondukterima mrak na oči padne kad moraju Talgo raditi.

Zato lokalni i dalje može, no kontrole su češće. Smanjen je taj vid korupcije u odnosu na "zlatno doba", ali i dalje je prisutno "de evo ti par maraka da ne pišeš". Koliko su krivi kondukteri, toliko i bh mentalitet. Nažalost, pari je teško odolit.
Radio Sarajevo

#7270 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Lajavikrelac wrote:
HAVANA wrote:Poso se ne ceka,poso se trazi.Plata se ne dobija,plata se zaradjuje.Mala,trazi vecu.Opet ti malo,trazi dalje.Radi,uci,smisljaj,gledaj...Gdje god.
Image
Hoćeš li da ti slikam i pošaljem gdje sam sve slao aplikacije i tražio posao? Ima bar 50 mailova trenutno u outboxu! Tražiš veću platu? Dobiješ odgovor kako nema neko ni to i da znaš gdje su vrata ako ti ne paše! Veliš zarađuje se plata? Ja sam 8 godina dnevno petoro gledao kako češu guzicu a primaju dobru platu (štela je čudo!) i pri tome napreduju! Aplicirao sam u jednoj poznatoj PR agenciji za posao u struci u kome imam i preporuke i dugogodišnje iskustvo, ali nisam prošao jer je primljena cura koja još studira od 20-tak godina bez dana iskustva koju kreše direktor! De života ti nemoj meni te stvari pričati nije meni 18 godina i nisam juče na ovu planetu pao!
Joj priče, eto ti si kvalitetan, a niko te nije htio.

Pa nema privatne firme koja će zaposliti nekoga ko je nesposoban u odnosu na nekoga ko je sposoban.
Nivelacija

#7271 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

Sydnor wrote:
Seyfo wrote:Rijetko se vozim željeznicom, ali i kad sam se zadnja dva puta vozio (poodavno doduše), platio sam prema Mostaru 5 KM koje je kondukter strpao u džep bez izdavanja karte. Da je izdao kartu, bilo bi više od 5 KM, ali mi je tad bilo jasno kud ta firma ide. I niko tu u suštini nije dobro prošao: ja kao putnik, jer sam morao da stojim u hodniku do Mostara i imao sam lošu uslugu, kondukter koji jest trenutno ušićario ali na dugi rok ni njemu nije dobro jer uništi firmu, a ŽFBiH da i ne pričam.
Zato je Talgo zakon, prije nego što uđeš karta i rezervacija na pokaz. Ne može kondukter ni 10 pfeninga sebi uzet. Javna tajna je da pojedinim kondukterima mrak na oči padne kad moraju Talgo raditi.

Zato lokalni i dalje može, no kontrole su češće. Smanjen je taj vid korupcije u odnosu na "zlatno doba", ali i dalje je prisutno "de evo ti par maraka da ne pišeš". Koliko su krivi kondukteri, toliko i bh mentalitet. Nažalost, pari je teško odolit.
Hvalio mi se jedan kondukter davno kaze nema plate vec mjesec i po ali svakako ja tri plate mimo toga zaradim :mrgreen:

Ubi crna i siva ekonomija
uglavnomja

#7272 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

Suzie Q wrote:
uglavnomja wrote:...a i dalje ne kontam onog svedjanina, od cega je zivio godinu dok je ucio jezik? i to hadzijski, da je mogao odbiti fultajm pos'o
Valjda je izganjao neku kredit-stipendiju za taj period jer je ta napredna skola jezika koju je upisao nesto kao studij.
.

kredit nezaposlen ne moze dobiti,

stiendiju je mogao dobiti tek kad je upisao tu "visu" skolu
a da bi upisao skolu morao je imati najveci stepen jezika, a za to nema stipendije

ni socijalu (ako je uopste imao pravo na nju) nije mogao vuci toliko dugo. odbije par poslova - nema ni socijale

zaboravio je reci ko ga je izdrzavao to vrijeme

i dalje ne kontam kojeg to "maternjeg" je postao nastavnik nakon godinu dana ucenja jezika?
konjislav

#7273 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

uglavnomja wrote:
Suzie Q wrote:
.

kredit nezaposlen ne moze dobiti,

stiendiju je mogao dobiti tek kad je upisao tu "visu" skolu
a da bi upisao skolu morao je imati najveci stepen jezika, a za to nema stipendije

ni socijalu (ako je uopste imao pravo na nju) nije mogao vuci toliko dugo. odbije par poslova - nema ni socijale

zaboravio je reci ko ga je izdrzavao to vrijeme

i dalje ne kontam kojeg to "maternjeg" je postao nastavnik nakon godinu dana ucenja jezika?
Možda srpskog ili bosanskog ili hrvatskog.
Suzie Q

#7274 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Suzie Q »

Istina, ima to u određenim skolama jezika da nude i kurseve nasih jezika. VHS u Njemackoj npr. Pohađaju djeca druge ili trece generacije doseljenika ili partneri nasih ljudi.
Suzie Q

#7275 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Suzie Q »

Istina, ima to u određenim skolama jezika da nude i kurseve nasih jezika. VHS u Njemackoj npr. Pohađaju djeca druge ili trece generacije doseljenika ili partneri nasih ljudi.
Post Reply